HIFIStyl

2023 11 30 TST Raidho X2T 1

Dánská firmička Raidho Acoustics, součást koncernu DANTAX (Raidho + Scansonic HD + GamuT), je vedena velmi kompetentním týmem – kupříkladu bývalým majitelem Scan-Speak Johnem Peterem Jensenem, ale díky zázemí bohaté „matky“ má také vybavené vývojové laboratoře a prostor vytvářet vlastní technická řešení pěkně od píky. Ta jsou k dispozici už v základní řadě X (nutno brát trochu s rezervou díky vysokým cenovkám), které kraluje sloupek X2t.

Jde spíše o sloupečky, jejich ozvučnice je uzoulinká a ještě se směrem vzad zužuje, připomíná tak spíše lodní kýl nebo možná až žiletku. Však se na zadní tenounkou stěnu vejdou tak akorát reproterminály v konfiguraci nad sebou. Tedy je tu také žebrování specifického bassreflexového výdechu, díky němuž nedochází k prakticky žádným nežádoucím rezonancím a turbulencím.

Celá hmota X2t stojí na bytelném hliníkovém podstavci, z nějž se do stran rozbíhají čtyři stabilizační nožky, zakončené kulatými vrstvenými antivibračními puky, uvnitř nichž jsou tvrdé kovové kuličky. Na oblinách boků těžko popsat cokoliv signifikantního, stejně jako na rovné a čisté horní hraně.

2023 11 30 TST Raidho X2T 2

To vpředu je toho víc. Lehoulince vypouklá plocha je většinově prázdná, pokrytá černým hlubokým lakem jako zbytek ozvučnice. V horní části nicméně najdete tři čtverečky s přiznanými šrouby v rozích. V nich dlí měniče Raidho – nahoře páskový tweeter a pod ním dva výrazné, přesto malé středobasy.

Nejdůležitější u Raidho Acoustics jsou jistě jejich vlastní reproduktory. Pro výšky se tu používá ručně skládaný firemní pásek s mělkým kovovým zvukovodem. Tenoučkou vrstvou filmové membrány s tloušťkou pouhých 11 mikronů (vlas má průměrně 70 mikronů) a váhou jen 20 miligramů je protkána kovová nit, sloužící jako cívka. Pod ním najdete silný plochý velký magnet s odvětráváním. Rezonanční kmitočet měniče leží v úctyhodné výši 82 kHz.

2023 11 30 TST Raidho X2T 3

Oba středobasy jsou identické, pouze jinak filtrované, aby vznikla 2,5 pásmová koncepce. Výrazný kónus membrány s velkou centrální prachovkou a zřetelným závěsem má průměr 13,3 cm. Základní matérie Ceramix (hliníkový základ je plazmovým procesem s velmi vysokým proudem proměněn na povrchu na keramiku) je nově pokrytá tantalovou vrstvičkou pro maximální vytvrzení a odolnost. Tady je rezonanční kmitočet na vysokých 15 kHz. Reproduktor pohání soustředná sestava mnoha neodymových magnetů, kmitací cívka je z titanu.

Proměnou oproti minulým generacím prošla i frekvenční výhybka, u níž Raidho zdůrazňují použití velmi drahých a kvalitních komponentů (byť nespecifikují přesně jakých). Součástky jsou spojeny kabeláží Nordost z řady Norse 2. Frekvenční filtry druhého řádu mají naladění na 130 a 3 400 Hz.

2023 11 30 TST Raidho X2T 4

X2t mají frekvenční rozsah 40 – 50 000 Hz (+/- 3 dB), citlivost 87 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 4 ohmy.

Reprosoustavy mají výšku 106,5 cm, šířku 14,3 cm a hloubku 41 cm. Nožičky vytváří půdorys 30 x 49 cm. Váha jednoho kusu dosahuje 23 kg.

2023 11 30 TST Raidho X2T 5

Raidho X2t jsme měli možnost vyzkoušet v pražském studiu AV Center, kde se hrálo primárně přes sestavu EverSolo DMP-A6 s Gryphon Diablo 120. Signál se krmil z Roon Nucleus+ přes switch SOtM, skrze LAN kabely AudioQuest Vodka, signálové symetrické kabely Cardas Clear Reflection a reprokabely AudioQuest Thunderbird ZERO. Napájely kabely AudioQuest Tornado. Porovnávali jsme s ELAC Concerto S 507.

ELAC nabízí za o něco nižší cenu zvuk masitější, bohatší a plnokrevnější, ovšem méně prokreslený, s výrazně staženějším prostorem a celkově měkčí, uvolněnější.

2023 11 30 TST Raidho X2T 7

Sloupeček Raidho má věru „žiletkové“ proporce, malé měniče a štíhlá ozvučnice přitom dokážou basklarinet a sopránový saxofon Laurenta Rochella v „Looping Leaves“ („Polychrome Sounds from the Underground“ | 2020 | Linoleum) podat s nebývalou silou – z takové plochy jde o zcela neočekávanou hloubku a důraz. Byť pocit hutnosti a váhy je spíše adekvátní, než bombastický. To je nicméně v souladu s tradičním firemním laděním a preference soustředěnosti a excelentní rychlosti je mnohem spíš pozitivem. Pevně sevřené tóny jsou razantní, skvěle vykroužené a strukturované. Každé brouknutí zaznívá s excelentní jistotou a že takový bas pochází z vlastně kompaktních reprosoustav je úžasné.

Barrettova „Terrapin“ („The Madcap Laughs“ | 1994 | nahráno 1968 | EMI | 7243 8 28906 2 1) byla posazená do velkého, až rozlehlého zvukového obrazu s vynikající otevřeností a proporce zpěvákova hlasu i akustické kytary jsou tu nadživotní. Přesto ani v kombinaci s velmi masitým, hutným a mocným Gryphonem není přednes jakkoliv těžký, má naopak excelentní odpich a naprostou tonální neutrálnost, je to zvuk čistý, jistý a s plně hladkou srozumitelný. Cítíte netechnický a přesto precizní styl.

2023 11 30 TST Raidho X2T 9

Páskový výškový měnič má právě takový charakter, který byste čekali – na činelech v „A Baptist Beat“ klavíristy (a rozhodně ne primárně herce) Jeffa Goldbluma a jeho The Mildred Snitzer Orchestra („Plays Well With Others“ | 2023 | Decca | 0602448399649) cítíte možná lehounkou zvonivost, ta je však primárně způsobena rychlostí, energií a bezmála ultimativním propracováním nejvyššího spektra. Kovovost tónů je skvělá a věrohodná, reakce jsou super svižné a z toho plyne i celková kultivovanost, je to jemný a precizně kolorovaný zvuk s famózní utažeností, přesností a živostí.

V čem jsou X2t vskutku excelentní, to je podání dynamických přechodů a špiček ve smyslu preciznosti a rychlosti reakcí. Těleso Vienna Radio Symphony Orchestra, dštící soudobý „Koncert pro klarinet a orchestr III“ Maleka Jandaliho („Concertos“ | 2022 | Cedille Records | 0735131922029), bylo podané naprosto bez problémů. Žádný stres, žádný limit – je to zvuk utažený, vypracovaný, s údernou pevností a odhodlanou intenzitou, ovšem ne masivní, ne roztřásající podlahu sloní váhou. Agilita je ovšem parádní a nakonec v reálném světě také u neamplifikované hudby dominuje rychlost a bezprostřednost nad mohutností – tak jako tady.

2023 11 30 TST Raidho X2T 17

Raidho X2t lze popsat jednoznačně jako velmi informativní. „Factory Girl“ od Beoga („Live at the Stockfish Studio“ | 2010 | Stockfish Records | 4013357405325) ukázala, že reprosoustavy mají tonalitu velice neutrální, ale zároveň kupodivu velice netechnickou. Je to díky rychlosti velmi snadno čitelný zvuk, Raidho tu svou typickou svižnost a atletičnost dotáhlo ještě o kousíček dál a zmizel tak ten dojem snaživosti a intenzity – je to prostě přirozené a nenásilně živé. Perfektně ohraničený vokál i nástroje ovšem totální přesnost lehce vyvažují tenčím, respektive „neotylým“ přednesem. Reprosoustavy se možná chovají více jako takový velký monitor, než co jiného.

„Hot Liquorice“ („Pure Big Band – Part 1“ | 1993 | KPM Music | LC 2061) Dicka Waltera, respektive Richarda Stephena Waltera, vystudovaného historika a psychologa, který udělal kariéru v BBC a jeho hlavním, ač asi nezamýšleným, hitem se stala znělka na reklamu pro globální verzi Zlatých stránek, byla rozprostřená v neuvěřitelném prostoru. Může a nemusí se vám líbit rychlost a utaženost přednesu, ale prostoru nelze vytknout vůbec nic. Z uzoučkých a veskrze spíše kompaktních ozvučnic vylézá luxusní šíře, parádní hloubka a excelentně realistické proporce nástrojů. Pokud bychom měli převést dojem na vizuální popis, tak Raidho nenabízí obraz, ale poctivou fotku s vysokým rozlišením, realistickou, bez přidaných uměleckých interpretací. Co jde dovnitř, jde i ven.

2023 11 30 TST Raidho X2T 12

„In My Secret Life“ Leonarda Cohena („Absolutely Bass Voice“ | 2017 | ABC Records | HD-177) je rytmická, temná, hutná, masivní a Raidho ji předává ne snad s plnou mocností, ale zato hezky pevné, s jasným, napjatým, překvapivě hladkým hlasem a je to projev civilní, autentický, naprosto věrohodný a snadno čitelný. Obrovský základní bas je zkrocený, napjatý, brnkavý jako tětiva a nahlížený bezmála mikroskopickou optikou, tak přesný a konkrétní, že si jen podupáváte nožkou do rytmu. Chcete-li si však pustit Cohena proto, aby vás objala všezaplavující vřelost a tučný spodek, tak to zase ne, to Raidho nedají. Poslech je však nejpříjemnější, jaký jsme doposud mohli od těchto Skandinávců slyšet.

Štíhlounký sloupek Raidho X2t je překvapující tím, kolik podstaty dokáže ze své žiletkové ozvučnice a nevelkých měničů vytěžit. Je to v tradičním firemním duchu super rychlý, soustředěný, přesný zvuk, jeho tonální neutralita tu ale oproti – ze subjektivního hlediska nahlíženo – minulým setkáním s trochu technicistní příchutí zní naprosto uvolněně a samozřejmě. Raidho vám asi nepředají celou škálu filmových efektů, nerozkmitají okna sousedům nebo nepředají koncertní mohutnost, ale pokud chcete informace, vzduch, prostor a čitelnost, je-li vaším cílem proniknout hluboko na podstaty nahrávek, patří Raidho na vrchol své třídy.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 100 metrů čtverečních, spíše menším zatlumením (kazetový strop, sada panelů Sonitus Acoustics,…), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 11 30 TST Raidho X2T m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Je velmi zvláštní, že všechny modely Raidho, které jsme mohli měřit, rozhodně navzdory poslechové zkušenosti nenabízí rovnou měřenou frekvenční odpověď. Dokonce by se dalo říct, že je až trochu divoká – bas začíná sice na imponujících 28 Hz, ale tu má zvuk špičku na 70 Hz, tu je propad na 400 Hz, pak je vidět „tolerantní“ vanička mezi 3-4 kHz a následuje peak na 5 a více kHz. Rozhodně nejde o studiový monitor, ale o laděný zvuk, který tak ovšem poslechově vůbec nevypadá.

2023 11 30 TST Raidho X2T m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2023 11 30 TST Raidho X2T m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Tady je dobře vidět 2,5 pásmová koncepce, samotné měniče pak na rozdíl od klasického měření nevykazují vůbec žádná zdůraznění, naopak působí, že se výrobce snažil o jejich úplné „srovnání“.

2023 11 30 TST Raidho X2T m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 11 30 TST Raidho X2T m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 11 30 TST Raidho X2T m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2023 11 30 TST Raidho X2T m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2023 11 30 TST Raidho X2T m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2023 11 30 TST Raidho X2T m9

Waterfall

2023 11 30 TST Raidho X2T m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2023 11 30 TST Raidho X2T m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2023 11 30 TST Raidho X2T m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedanční průběh možná lehounce klesá pod mez 4 ohmů, ovšem je vidět, že výhybka počítá s výraznou kompenzací a zátěž je veskrze lineární – nominálně by si reprosoustavy zasloužily označení 6 ohmových. Sedlo prozrazující ladící kmitočet sedí lehce pod 50 Hz, nikde na křivce není žádný náznak nežádoucích rezonancí a vzhledem k parádní linearitě vůbec není důvod obávat se spojení s prakticky jakýmkoliv zesilovačem. Úroveň neklesá na žádné kriticky nízké hodnoty, nejsou tu vůbec žádné prudké změny, nic. Totéž platí u elektrické fáze – ta se drží skoro „jako když střelí“ v optimálním rozmezí.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 349 980,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ štíhlé proporce a velký zvuk

+ nádherný prostor s báječně uvolněnou stereofonií

+ hodnotné zpracování

+ utažený, rychlý zvuk

ZÁPORY

- do jisté míry možná jistý pocitový limit hutnosti a sytosti

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies