HIFIStyl

2016 08 16 TST Dali Rubicon 5 1

Danish Audiophile Loudspeaker Industries, známější spíše pod akronymem Dali, není rozhodně třeba představovat. Hodí se ale zdůraznit, že jde o jednu z mála firem, která dnes nabízí souvislé portfolio reprosoustav s cenami od tisícikorun za pár až po velké sloupy, dotýkající se bezmála půlmilionové hranice. Historicky ale nechybí v portfoliu společnosti třeba i vyslovené šílenosti jako stokilový koncový stupeň Dali Gravity, dávající poctivých 100 Wattů na kanál ve třídě A při tepelné ztrátě srovnatelné s jaderným reaktorem temelínské elektrárny.

Řada Rubicon je v katalogu společnosti třetí nejvýše postavenou po sériích Epicon a Helicon, model 5 je pak přesně uprostřed, protože se jedná o nejmenší ze tří sloupků v této řadě. Už od pohledu je jasné, že Rubicon 5 pochází právě od Dali - jednak o tom vypovídá charakteristicky tmavě červený středobas, jednak neobvyklá, zdvojená konstrukce výškové sekce s dynamickým a páskovým měničem. Reproduktory jsou také natěsnány poměrně blízko u sebe v horní třetině ozvučnice.

2016 08 16 TST Dali Rubicon 5 2

Ta je mimochodem velmi kompaktní a velmi pěkně zpracovaná - 89 x 33,9 x 19,5 cm (v x h x š) měřící a téměř 16 kg těžká konstrukce z MDF desek je v podstatě klasicky pravoúhlá, jen přední stěna je lehounce vyklenutá. Zadní strana je pak také prostá extravagancí, krom úzkého, ale fortelně vyvedeného plastového bassreflexového nátrubku je tu ještě vanička s dvěma páry reproterminálů úžasně robustní konstrukce.

Hybridní tweeter kombinuje relativně malý páskový tweeter (4,5 x 1,7 cm) pro frekvence nejvyšší s měkkou látkovou kopulkou (nadstandardní průměr 2,9 cm) pro "střední výšky", dá-li se to tak nazvat. Díky kombinaci dvou typů měničů je každý z nich méně zatěžován a výrobce tak kopulku mohl naladit tak, že začíná hrát poměrně nízko - na 2 900 Hz.

2016 08 16 TST Dali Rubicon 5 3

Woofer má průměr membrány 16,5 cm, ta je pak vyrobena z pro Dali charakteristického materiálu, načervenalé směsi dřevitých vláken. Patrný je také poměrně velký měkký gumový závěs. Využívá také technologii SMC z řady Epicon, zajišťující lineární chod magnetického systému.

Dvouapůlpásmová konstrukce využívá výhybku s dělením na úrovních 2 900 a 14 000 Hz, reprosoustavy mají mírně nadprůměrnou citlivost 86 dB / 2,83 V / m a nominální impedanci 4 Ohmy. Výrobce doporučuje použít zesilovač o výkonu minimálně 60 Wattů, byť v reálu se nezdálo, že by na tom zase až tak záleželo. Na poměrně kompaktní sloupek mají Rubicon 5 poměrně odvážně deklarovaný frekvenční rozsah 45 - 34 000 Hz v toleranci +/- 3 dB. Bassreflex je pak naladěn na frekvenci 39 Hz.

2016 08 16 TST Dali Rubicon 5 4

Dali Rubicon 5 jsme poslouchali na sestavě Naim Nait XS + Naim FlatCap XS s OPPO BDP-105D, ale také na Cambridge CXA80 s Cambridge CXC, alternoval také Apogee Groove nebo ASUS Xonar Essence One MUSES MKII. Měli jsem ale možnost nasadit také Audiolab 8300CD a 8300MB nebo Marantz HD-AMP1. Srovnávalo se s Harbeth Monitor 30, Xavian Perla, Fischer & Fischer SN 370, Dali Menuet nebo Canton Chrono SL 566. Propojeno bylo kabely ZenSati Authentica, TelluriumQ Silver a Black a KratWire Lifestyle sérií.

Jakkoliv je Rubicon 5 skladný model a nezabere moc prostoru, nenechte se oklamat - z kompaktní ozvučnice umí vylézt obrovský objem zvuku, který je snad největší, jaký jsme od takhle malých sloupků kdy slyšeli. Horší je, že reprosoustavy vyžadují nekompromisní kontrolu a autoritu od zesilovače, aby bas získal potřebné kontury. Kontrabas v "Moonlight" Charlieho Hadena ("Nocturne" | 2001 | Gitanes | 013 611-2) byl veliký, působivě objemný a hladce, měkce objímající. Objemu bylo trochu moc, ale pokud reprosoustavám dáte dost prostoru vzadu a nezavřete je to 20 metrů čtverečních (byť k tomu jejich exteriér svádí), nemusíte se bát hrát jak jen chcete - potichu i nahlas Dali vykouzlí mohutné basové vlny. Kontrabas neměl na většině testovacích systémů úplně plné tělo, bas nemá takovou tu energickou hutnost a pevnost, je spíše sametově něžný a klidný. Jednotlivé polohy už ale Rubicon 5 velmi pěkně odliší, stejně jako vám dají pocítit impuls, následující každý tón - není to jako rána z gumového praku, důraz má spíše neuspěchanost a sílu tektonických pohybů.

2016 08 16 TST Dali Rubicon 5 5

Sladší, hladší a něžnější pojetí se projevilo i ve středním pásmu, kdy vokál Vince Jonese v "This is the woman" ("Moving through taboos" | 2004 | Universal | VJ 356N) měl takový ten příjemně lehký, měkký a sametový nádech, který se tak dobře poslouchá a hladí. Vokály z Rubicon 5 doslova plynou, jde jim to lehce a nenásilně, přitom ale nepostrádají pocit "těla", hmotnosti a fyzičnosti, cítíte plasticitu a pod onou něžnou, měkkou slupkou se skrývá už i velice solidní rozlišení. Střední pásmo obecně je pak kompaktní, až překvapivě soustředěné a snadno přehledné, neúnavné a velice muzikálně líbivé.

Jak už ostatně pohled na dva výškové měniče napovídá, nejvyšší pásmo je odvážné a energické - linka činelů v "Question and Answer" Garyho Burtona ("Like Minds" | 2003 | Concord | SACD-1029-6) byla velmi zřetelná, až trošku vytažená kupředu, reprosoustavy vám naservírují činel s velice pěkným prokreslením a mnoha detaily, každý úder rozezní kov s výraznou jiskrou a až lehounce přifouknutým objemem, celé je to lehké a znělé, maličko táhnoucí reprodukci směrem do "světla". Přesto je vše příjemně čisté a jasné, je ovšem důležité dobře vybrat elektroniku - kvůli basům musí dobře kontrolovat a kvůli výškám nebýt příliš jasná a ostrá.

2016 08 16 TST Dali Rubicon 5 6

Co se týká dynamiky, jsou na své rozměry Rubicon 5 rozhodně působivé. Nástroje Orbis Trio ve Dvořákově "Klavírním triu op. 90" (2016 | Xavian | AS 743-2) měly velice příjemnou živost, vnitřní drajv a i když je celkové vyladění spíše měkčí a poklidnější, když zaberou smyčce, pocítíte velikost jejich korpusů, pocítíte ten objem vzduchu, který se rozhýbe a slyšíte, že tón je kupředu katapultovaný se solidní energií. Dali Rubicon 5 se řadí do třídy, když už (zde s podmínkou správné elektroniky) je dynamika velice příjemná, v kombinaci s efektnějším charakterem těchto reprosoustav snad až působivá.

V "Tojours" od Sabiny ("Collected_01" | 2015 | Naim Audio | naimcd215) byla reprodukce celkově dostatečně dospělá, byť přístup k nejjemnějším detailům ne úplně usnadňují vysloveně zaplavující bas a vysloveně jiskrné, energické výšky - přesto je znát velmi solidní a cenové třídy hodná kontrola "tikání" perkusí a čím víc posloucháte, tím víc vnímáte schopnost Rubicon 5 poskládat detaily, jednotlivosti a velice slušně vykreslené nuance a drobnůstky do celkově velmi propojeného, koherentního a hutného celku. V mohutném a sytém, barevném zvuku vlastně nemáte potřebu pátrat, což je trochu matoucí, ale když se soustředíte, je potřeba soustředěnost a celkovou přehlednost ocenit - je to neokázalé, ale přesto velice slušné rozlišení.

2016 08 16 TST Dali Rubicon 5 7

V podání prostoru se Dali Rubicon 5 osvědčily zejména v šířce - "Warm Valley" Duke Ellingtona ("Money Jungle" | 2002 | Blue Note | 7243 5 38227 2 9) se roztáhla v pravolevém směru až za hranice ozvučnic, stejně jako byla hudba už vytažená dopředu a mimo reprosoustavy. Byl tu i malý náznak hloubky, ale ten jsme museli vybojovat posouváním a natáčením reprosoustav, stejně jako tím, že jsme je postavili co nejvíce to šlo do volného prostoru - přes své rozměry to nejsou sloupky vhodné do rohů a ke zdi (nebo spíše by jich tam byla věčná škoda). Je ale nutno říct, že přes nároky na umístění nejsou Rubicon 5 vysloveně obtížné - i páskový tweeter se dá poslouchat pod úhlem bez výraznějších změn v charakteristice, takže nejste vázáni na jediné maličké poslechové místo v horizontálním či vertikálním směru.

Dali Rubicon 5 jsou nicméně zjevně laděny pro zábavu, pro předání radosti z hudby i za cenu trochu "svého" zvuku. Sytý, barevný, proporčně veliký zvuk přinesl rockovou "Ashes to Ashes" od Faith No More ("The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection" | 2009 | Rhino | 5186544012) do místnosti s nebývalou energií, (neuspěchaným) silným rytmem a rockovou okázalostí. Bylo to jednoduše super, Dali zahladily ostré hrany nahrávky a špičaté činely, zejména při hlasitějším hraní to ale byla paráda. Při úplně nejtišším poslechu budete pro tu správnou razanci potřebovat opravdu dobrou elektroniku, ovšem celkově umí Dali vystřihnout tu správnou podmanivou atmosféru s nadhledem a jistotou, jakkoliv se nikam neřítí.

2016 08 16 TST Dali Rubicon 5 8

Dali Rubicon 5 jsou ideálními reprodukčními nástroji pro ty, kteří chtějí krásný, muzikální, hladký, hebký a uvolněný zvuk, který dokáže zaplavit celou místnost a který neunavuje. Přes své nevelké rozměry umí tyhle sloupky nabídnout velký, velký bas a výrazně znělé nejvyšší tóny, zatímco ve středech se drží vysloveně "hezkého" charakteru. Možná také nejsou nejvěrnější ve své třídě, ale umí pod trochu efektní rouškou odprezentovat i velice solidní množství detailů a přes atypický "dvojblok" tweeterů nemají problém s vykreslením prostoru nahrávek. Ale na konci dne je to něco úplně jiného, co stojí za zmínku - je s nimi jednoduše dobře a je úplně fuk co zrovna posloucháte, protože to prostě hraje s bezvadnou muzikálností.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m ve výšce mezi tweeterem a středotónovým měničem, v uzavřeném semireverberantním prostoru o výměře podlahové plochy 50 metrů čtverečních. Prostor je standardně zatlumen, ovšem bez rozsáhlých akustických úprav, a proto jsou naměřené hodnoty interpretovatelné jako 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 – 200 Hz ovlivněné akustickými parametry prostoru – konkrétně mírným zdvihem na basech. Měřeno bylo pomocí software ATB PC Pro vždy v pěti cyklech v různou denní dobu (kvůli rušení z exteriéru), vybrána byla střední křivka. Všechna měření probíhala na NAD C370 a Pioneer BDP-LX71 s vždy stejně nastavenou úrovní hlasitosti. Měřeno pomocí PCM stopy o vzorkovací frekvenci 48 kHz s 1/3 oktávovým vyhlazováním.

2016 08 16 TST Dali Rubicon 5 m1

Naměřená frekvenční odezva sloupku Rubicon 5 je poněkud roztěkaná, je tu cítit zejména silný akcent basového pásma mezi 55 a 120 Hz, následovaný křivkou, která se alespoň vejde do tolerance +/- 3 dB. Na hranicí 6 000 Hz je ale opět cítit nástup výrazně energičtějšího tweeteru s křivkou stále stoupající. Jak vidno, Dali Rubicon 5 nejsou laděné na studiově "rovnou" věrnost, ale na atraktivní zvuk. Na poměrně kompaktní sloupek ale umí jít rozumně hluboko - bassreflex na 35 Hz a měniče na 50 Hz, což v podstatě odpovídá udávaným hodnotám.

2016 08 16 TST Dali Rubicon 5 m2

Naměřená impedance má hrb pouze v oblasti zdůraznění basového pásma, zbytek frekvenčního rozsahu je rovný jako střela a osciluje mezi 4 a 5 Ohmy - to samo o sobě napovídá nutnosti použít autoritativní, pevnější zesilovač, vzhledem k nevelkým výchylkám elektrické fáze ale nebude zátěž neúnosná a Rubicon 5 budou stále ještě "civilizované" v podstatě pro libovolnou elektroniku.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 79 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---
KLADY

+ jsou velice pěkné a skladné

+ mají nádherně hebký, klidný a hutný zvuk

+ neuvěřitelný objem basu z malé ozvučnice

+ muzikální a velmi tolerantní ("hezký") přednes

ZÁPORY

- bas je zřetelně přebujelý a vyžaduje velmi pevnou kontrolu

- u cinkavějších nahrávek na sebe tweeter poutá trochu moc pozornosti

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Horn | www.horn.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies