Solid Tech - referenční high-end audio racky

2023 09 30 TST Accuphase PS 1250 1

Japonský Accuphase je znám svými dílčími, leč pravidelnými a setrvalými inovacemi produktů ve výrobním programu, kdy evoluce jedné větve výrobků probíhá klidně několik desítek let. Podobně je na tom i jedna ze stálic nabídky, napájecí filtrační jednotka (jejíž kořeny jsou u modelu PS-1200 z roku 1997), nesoucí v šesté generaci od roku 2023 jmenné označení PS-1250 a nabízející čisté vstupní napětí až pro osm zařízení.

Jestli se v Accuphase vyznačují designéři něčím konkrétním, pak je to rozhodně volba zlatavého odstínu čelních panelů. Ani PS-1250 není výjimkou a honosí se právě takovým čelem, kvůli výšce přístroje je tu však ještě podstava z černého kovu s výraznými šrouby, což vlastně působí v kontextu oné celkové zralé decentnosti až trochu syrově technicistním dojmem. Popravdě řečeno, prakticky pojatý je vzhled všeobecně.

Začíná to velkou spínací kolébkou po levé straně, pokračuje nevelkým, ale zajímavě informativním displejem uprostřed a končí osmi tlačítky pro ovládání po straně pravé – sedm je obdélníkových, jedno kulaté. Tím malým kulatým se displej zcela vypíná, těmi hranatými zase volíte to, co chcete ukazovat – přepínáte jednotky mezi volty a ampéry, zobrazovat lze napětí a zkreslení a to buď na vstupu či výstupu, případně je tu hezky načrtnutá vlnovka, opět před či po zpracování.

2023 09 30 TST Accuphase PS 1250 21

Hliníkové boky komponentu jsou v identickém dekoru jako většina zesilovačů a přehrávačů, zadní panel je po stranách rámovaný mohutnými držadly, mezi nimiž je na volnou plochu rozprostřeno v pravidelných rozestupech osm zásuvek ve dvou řadách. Přívod je posazený mírně excentricky poblíž spodní hrany šasi.

Vnitřní prostor je rozčleněný na tři komory pomocí dvou stínících přepážek. Vpředu je ovládací elektronika primárně pro displej, vzadu zase prostor pro připojení zásuvek pomocí izometrické kabeláže – každý výstup tak má stejně dlouhý kabel.

2023 09 30 TST Accuphase PS 1250 20

Nejdůležitější je prostřední část s mohutnými chladiči po obou stranách. Na nich je namontována elektronika v symetrickém uspořádání, inspirovaném firemními koncáky. Nakonec jde vlastně o svého druhu výkonový zesilovač s 20 bipolárními tranzistory na každé straně. Uprostřed je zapouzdřený opravdu masivní toroidní transformátor a před ním dva kondenzátory zvící plechovek od limonády – každý má kapacitu 48 000 uF.

Díky tomuto uspořádání garantuje výrobce, že na výstupu nebude mít napájecí sinusoida zkreslení vyšší než 0,08% - to je výrazná změna proti standardním nižším jednotkám procent, které na vás čekají v běžné zásuvce ve zdi.

2023 09 30 TST Accuphase PS 1250 4

Najdete tu také obvody s všeříkajícím názvem Reference Signal Generator, které porovnávají vstup s definovaným optimem a snaží se co nejvíce se mu přizpůsobit. Systém stojí na použití pásmových filtrů (protože nic než 50 Hz nepotřebujete), doplněných o filtry odstraňující harmonické složky. Funkci si můžete představit tak, že načte tvar křivky na vstupu, vypočítá kompenzační křivku, kterou následně aplikuje – vznikne tím optimální sinusoida. Účinnost filtrace Accuphase udává vysokou – sníží prý zkreslení o 40 až 80 dB. Celkový výkon filtru na výstupu může dosahovat až 900 VA a 3,9 A.

Ještě jsme nezmínili jednu obvodovou desku uvnitř filtru – jde o ochranné obvody, které odpojí přístroje ve chvíli, kdy dojde k jakýmkoliv anomáliím.

2023 09 30 TST Accuphase PS 1250 10

Jde o pěkně velký a těžký komponent – má šířku 46,5 cm, hloubku 49,9 cm a výšku 24,3 cm. Váží taktéž dost citelných 41,3 kg.

PS-1250 jsme měli možnost zapojit a vyzkoušet v showroomu dovozce, kde jsme k němu střídavě připojovali třeba zesilovače AVID Sigsum, Accuphase E-4000 nebo přehrávač Accuphase DP-450. Propojeno bylo všude kabeláží Nordost Tyr 2 a poslouchalo se přes Fyne Audio Vintage Twelve. Pro srovnání jsme vždy část sestavu či všechny její komponenty zapojili do pasivní lišty Nordost Qb8 Mk II s různými zásuvkovými doplňky QRT.

2023 09 30 TST Accuphase PS 1250 15

Kupříkladu připojení masivním transformátorem vybaveného zesilovače AVID mělo za následek jednoznačně jeho „přibrždění“ – ne že by třeba střední pásmo nebylo čistší, to ano, ale ubyl drajv a vášeň, s nimi pak i poslechový zážitek. E-4000 byl ještě v zásadě „připojitelný“, byť PS-1250 je evidentně úplně optimální hlavně pro zdroje signálu s nižšími odběry. Vliv na přehrávač DP-450 byl totiž oproti přínosu u zesilovačů naprosto enormní (kdo ví, zda ne i proto, že jde o kombinaci Accuphase & Accuphase). Níže jsou tedy dojmy postavené zejména na rozdílech vnímaných při (ne)použití regenerátoru pro tento zdroj signálu, byť velmi obdobně, ale v menší míře, se projevily též u zmíněných zesilovačů.

Baskytara pulsuje v „Ty“ Richarda Müllera („44“ | 2005 | Columbia | 82876 71539 2) poměrně svižně a energicky, možná má v mixu i mírně navrch – ale onen dojem výraznosti s PS-1250 okamžitě ubude, protože basové pásmo v tu ránu přijde o citelnou část „načančaného“ objemu, zato přibude důraz a preciznost. Je to změna téměř hraničící s výměnou komponentu za jiný. Hudba jako taková v nízkých oktávách působí mnohem méně pompézně (a jak už bylo řečeno, třeba zapojit AVID tu znamenalo navíc ještě ztratit přeci jen část rytmičnosti a chuti do života, u DP-450 ale zase naopak). Přehrávač jako kdyby však najednou dokázal podstatně čistěji a konkrétněji vykreslit jednotlivé struny, z temného hučícího přívalu je strukturovaný a zřetelně čitelný napjatý puls, který už nahrávce nedominuje, ale správným způsobem ji podporuje a nabuzuje její energii. Každé brnknutí provází výraznější švih, jako kdyby baskytarista najednou tóny více utahoval a hrál odhodlaněji.

2023 09 30 TST Accuphase PS 1250 2

Naše ucho je z evolučních důvodů logicky nejcitlivější na frekvence v rozsahu lidských hlasů a tam se také nejlépe vnímají případné rozdíly ve zvuku komponentů. Zvláště jsou-li to tak příjemné vokály, jakými disponuje Serge Gainsbourgh a Jane Birkin v romantickém duetu „Je t`aime … moi non plus“ ze stejnojmenné nahrávky z roku 1969 (2016 | Light in the Attic | LITA 048). Není snadné vystihnout podstatu změny v této části frekvenčního spektra jinak, než že bylo „výrazně lepší“. Protože nejen, že oba zpěváci jsou blíže k posluchači a dále od nástrojů, takže je jim už z toho titulu lépe rozumět, ale zároveň DP-450 lépe artikuluje drobné nuance, podtrhující autentičnost reprodukce. Stejně tak jsou oba dva prezentnější, konkrétnější a tak slyšíte mimo jiné třeba i zřetelnější sykavky nebo skutečnost, že jde přeci jen o starší popovou nahrávku s ne tak vycizelovaným zvukovým podáním. Prostě a jednoduše, je to věrnější zvuk.

Je zvláštní, že na záznam ze stejného období, konkrétně „Per vivere insieme“ Jimmyho Fontany (1998 | nahráno 1965 | RCA | 74321584292) mělo připojení filtru ještě výraznější dopad. Jako kdyby se zde zachycené vysoké tóny přímo postavily do pozoru a vylouply, je jich víc – myšleno v objemu, v energii, ve strukturovanosti a barvách, v délce dozvuku, prostě ve všem. Výšky poskočily jako kdybyste nasadili zdroj signálu s vyšším rozlišením. Ač ani bez filtru nepůsobí nějak nekonkrétně, s ním jsou o čapí krok dál. Možná za to může i utažení basy, hrající ve stejném rytmu jako právě činel, ale nahrávka je téměř jako dobře zremasterovaná, přitom jako kdyby byla méně naléhavá, uvolněnější, pohodovější.

2023 09 30 TST Accuphase PS 1250 14

Jedním z mýtů, který se ozývá při diskusích o napájecí filtraci stále dokola je ten, že „filtr dusí dynamiku“. Ne že by se to snad nemohlo stát, na příkladu „Premier livre de piéces de clavecin“ Jean-Philippa Rameaua (hraje Alan Cuckston | „Piéces de Clavecin“ | 1995 | nahráno 1990 | Naxos | 550463) bylo třeba u velkého AVID Sigsum skutečně cítit, že má menší důraz, menší výbušnost a menší chuť hrát, než bez filtru. Není to ale otázka systémová, leč pouze otázka vhodného dimenzování – děje-li se to, potřebujete výkonnější filtr, ne je obecně zavrhnout jako „dusítko“. Každopádně opět bylo cítit, že blahodárný vliv PS-1250 je poplatný i dynamice nahrávek. Popíšeme-li dynamiku jako gradient energie (tedy čím větší dynamika, tím více napumpované šťávy do poslechu), pak je cítit, že přehrávač dokázal být výrazně jemnější a popisnější, že tiché tóny podal tišeji a delikátněji, zatímco ty důraznější hlasitěji a tím vznikl pocit výraznější živosti. Kontrast přechodů, jejich rychlost a výbušnost jsou prostě lepší, jako kdybyste byli blíže samotnému nástroji. Možná zároveň ale zvuk ztratil jistou výraznost a naléhavost, zněl více v klidu a uvolněněji, méně pronikavě – tady je to spíše otázka osobního vkusu, zdali preferujete nechat se ohromit efektem, nebo oblažit nenuceností.

Naprosto jednoznačně pomohl Accuphase celkovému rozlišení a přehlednosti poslechu. „Camera’s Rolling“ stojí na klavírní lince Dánky Agnes Obel („Myopia“ | 2020 | Blue Note | 4837173) a samozřejmě i bez PS-1250 zní nástroj s bezproblémovou čitelností, stisky kláves jsou čisté a konkrétní. Stejně tak už „v základu“ cítíte velikost nástroje. Jenže filtr na zdroji (respektive zejména na něm) ukázal nahrávku ještě o notný kus zřetelnější – třeba ťuknutí sešlápnutého pedálu bylo najednou naprosto jasné, konkrétní, jakoby prostě hlasitější, ale zároveň zcela v proporci ke zbytku zvuku. Také stisk klávesy má fortelnější slonovinový doťuk, kladívko dopadne na strunu zněleji a razantněji, jako kdyby všechno bylo jaksi očištěné – asi jako restaurovaný obraz. Možná bychom také řekli, že v souladu s tím působil výsledek o maličko sušším, věcnějším (inu, realističtějším, méně naleštěným) dojmem, ale kouzlo neztratil.

2023 09 30 TST Accuphase PS 1250 13

Lepší zakotvení jednotlivých detailů a informací pak pomohlo zlepšit také vjem prostoru nahrávek. I na v zásadě velmi jednoduchém záznamu kytary Al Di Meoly v Bachově „Sarabandě z houslové sonáty v b moll“ („Greatest Hits“ | 1990 | nahráno 1975 | CBS | 466995-2) bylo cítit proměnu. Tam, kde předtím byl pěkně vykreslený nástroj v neurčité oblasti okolí, tam je rázem citelně přítomnější nahrávací místnost, její vzduch, její odrazy a její jemná živost, přidávající na uvěřitelnosti. Ale také pevnější obrysy kytary nebo zřetelnější struny umožňují vnímat nástroj jako plastičtější, hmatatelnější a dokonce je znát, jak je natočená vůči mikrofonu, jak se prsty na hmatníku dotýkají teď tady, za chvíli támhle, že ozvučná část je o něco dál – prostě už nejste v režii studia, ale jste muška na špičce snímacího zařízení a koukáte na Di Meolu pěkně zblízka.

Až netypicky razantní „Zephyr & I“ od Suzanne Vega („Beauty & Crime“ | 2007 | Blue Note | 0946 3 68270 2 5) má lehce zaduněný basový buben a vůbec naddimenzovaně namixovaný bas, protože prostě cílí na rádia a komerční audio elektroniku, kde tak bude znít hezky. Na „velkém hi-fi“ se však občas dostanete až do zahlcujících objemů. Filtr Accuphase situaci rozhodně příkladně zkrotil, hluboké tóny mají menší rozmach, zato lepší konturu, ale hlavně objemnost nahrazují fyzickou důrazností a úderností. Možná ubylo něco váhy, zato utaženost a konkrétnost jsou doslova katapultované kupředu. Sama skladba je pak výrazně přehlednější jako celek, snad i trochu uhlazenější, ale přitom zrale zábavnější.

2023 09 30 TST Accuphase PS 1250 5

Důstojní pánové z asi nejtradičnější high-endové značky země vycházejícího slunce udržují setrvale sympatický standard svých výrobků, stejně snadno rozpoznatelný, jako jejich designové pojetí. Přestože je Accuphase PS-1250 spíše doplňkem portfolia, je hodný pozornosti, neb jako „pračka“ dokáže skutečně očistit zvukové podání připojených komponentů a pozvednout je vzhůru a to nikoliv jen o symbolický kousek, ale o notný kus – někdy se zdálo, že je to skoro jako poskočit vzhůru o výkonnostní kategorii. V takovém případě, připojíte-li jich více, může být cena tímto způsobem pojatého upgradu vlastně smysluplná – ne úplně malá cenovka se totiž mezi jednotlivá zařízení rozpočte a PS-1250 vyjde při obdobném zvýšení celkové kvality poslechových zážitků levněji, nežli by vyšla výměna jednotlivých komponentů. Velmi důležité je nicméně upozornit, že ne pro každý zesilovač je PS-1250 vzdor svému papírově dostačujícími výstupnímu výkonu optimální – naopak pro zdroje je to skvostný partner, který jim umete cestičku jako ten nejuctivější služebník. Chcete-li zejména od svých zdrojů signálu (či různých procesorů, serverů atd.) dostat maximum, Accuphase PS-1250 si zaslouží být jedním z doporučených doplňků maximalistických sestav.

Kč 311 900,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečný účinek pro různorodé zdroje signálu

+ zvuk se po připojení zaostřil a vyčistil

+ utažené basy

+ zlepšil čistotu reprodukce

+ pěkná kvalita konstrukce

ZÁPORY

- možnosti připojení zesilovačů jsou limitované, výkonnější už mohou být „omezené v rozletu“

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies