2021 09 27 TST Siltech Legend 1

Holandská značka Siltech vyrábí kabeláž už déle než 30 let a lze ji tak jednoznačně považovat za tradiční a zkušenou. Ony tři dekády zkušeností nyní – podle vlastních slov – proměnila v novou řadu, která staví na původní modelové nabídce série Classic a aplikuje technologické a materiálové postupy z nejvyšší řady Crown. To se pak odráží i v sebevědomém jméně nové řady – Classic Legend.

Katalog Siltech je maličko spletitý tím, jak je složený. Nejprve totiž máte řadu, tedy jakési „výkonnostní“ patro s použitím jednotných technologií a materiálů, načež v rámci řady jsou ještě různé modely, u Classic Legend konkrétně s čísly 880, 680 a 380, odlišené cenově, ale také prý co do kvality, takže to už máme dvojí výkonnostní řazení.

Obecně o Classic Legend v Siltech říkají, že zásadní změny doznaly vodiče a izolační vrstva, takže kabely mají mít „velmi nízkou kapacitu, výtečné výšky a nejnižší možné zkreslení“.

2021 09 27 TST Siltech Legend 2

Zásadní je použití slitiny G9 (stříbro se špetkou zlata pro optimální vodivost, číslo udává vývojovou generaci) pro vodiče s až dvojnásobným průřezem oproti minulé generaci, třívrstvé „hi-tech“ izolace s „vojenskou specifikací“ (což by měla být kombinace teflonu a polyetherketonových vláken) a „super tichého“ stínění. V praxi jde o řešení, které nalézáme v již zmíněné vlajkové řadě Crown.

K dispozici jsme měli kombinaci kabelů z prostřední úrovně 680 a základní úrovně 380, s nimiž jsme nakonec propojili celý systém, protože bylo znát, že vliv a charakter Siltech jsou tím patrnější, čím více kabelů v systému najdete.

2021 09 27 TST Siltech Legend 3

Classic Legend 680L

Estetické ladění řady Classic Legend je do firemní modré, reproduktorový kabel byl oblečený po celém svém průběhu do tmavé námořnické modři s příjemně hrubým opletem a celkově rozumně pružným tělem – ještě to není taková ta high-endová hadice, která vám strhne komponenty z racku.

Tělo zakončují známé kovové prvky s gravírovanými nápisy a šipkou pro indikaci směrovosti, směrem ke koncovkám z nich vyrůstají dva oddělené a velmi bytelné „krky“. Koncovky jsou pak firemní, na výběr jsou banánky i vidličky, ale Siltech „slyší“ i na zakázkové varianty.

Vodiče jsou vedeny jako koaxiální kroucené dvoulinky, dvě jádra jsou izolovaná technologií PEEK, Teflonem a Super Stíněním (tak to firma skutečně nazývá). Díky průřezu výrobce garantuje přenos až 800 Wattů.

2021 09 27 TST Siltech Legend 4

Classic Legend 680P

Napájecí kabel z této série sdílí naprosto identickou estetiku jako kabel reproduktorový, dokonce na první dobrou vypadá, že sdílí i tloušťku samotného kabelu, kovových prvků i „krků“ před koncovkami. Ty pochází z katalogu Furutech.

Konstrukce je pak fakticky skutečně stejná jako u reprokabelu, jen „Super Stínění“ je zdvojené.

2021 09 27 TST Siltech Legend 12

Classic Legend 680i

Také signálové kabely používají zcela stejné materiály a estetiku, jen v o něco tenčím provedení. I tady by se nicméně dal okopírovat popisek z reproduktorového kabelu, také tady jsou koncovky přímo od Sitech.

2021 09 27 TST Siltech Legend 15

Classic Legend 380USB

USB vodič má vnější schránku provedenou stále stejným způsobem, jak bylo naznačeno výše, je ovšem podstatně tenčí, byť zlacené koncovky od Siltech jsou masivní dostatečně.

2021 09 27 TST Siltech Legend 25

Dvojitý kroucený pár uvnitř je izolovaný teflonem a „Super Stíněním“, výrobce garantuje dodržení 90 ohmové impedance.

Classic Legend 380D

Digitální vodič je nejtenčím z dostupných, i tak má koaxiální kabel ale poměrně robustní vnější slupku a celkově pěkné zpracování s pěknými koncovkami. Samozřejmostí je 75 ohmová impedance BNC / cinch verze. Uvnitř je asymetrická kroucená dvoulinka, obě jádra jsou izolována také „jen“ teflonem a „Super Stíněním“.

2021 09 27 TST Siltech Legend 32

Přestože se Siltech v popisu řady odvolává na „až 2,5x lepší měřené parametry proti řadě Classic“, žádné konkrétní hodnoty u žádného z kabelů nenajdete.

Popisované dojmy patří rozdílu mezi naposlouchanými komponenty OPPO UDP-250, Métronome DSc1, Norma Revo SC-2 LN a Norma Revo PA 160 MR, pračkou GMG Power Harmonic Hammer 3000P a reprosoustavami Xavian Quarta Evoluzione propojenými standardně kabely Nordost Heimdall 2 (jen na přívodu je Siltech Ruby Mountain II) a propojenými právě přes Classic Legend. Zdrojem přehrávání byl Roon, propojený buď do OPPO nebo do Métronome přes USB kabel Cardas Clear, případně právě přes Siltech.

Objem spodních frekvencí v „Never Felt Less Like Dancing“ od Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DRAMCD0095) byl oproti Nordostu utaženější, zároveň také klidnější. Projev je velmi decentí, uměřený, naprosto nepřehnaný, skutečně tak trochu v duchu mnohonásobně dražších vyšších modelů Siltech Royal Signature. Nečekejte nějakou prezentaci veliké masy, je to propracovaný bas s výtečným, poklidným ohraničením.

2021 09 27 TST Siltech Legend 16

Sborový zpěv skupiny Chapelle du Roi v „Gloria“ Thomase Tallise („The Complete Works“ | 2004 | Brilliant | 93612) získal s kabely Siltech na srozumitelnosti, opět takovým poklidným až nenápadným způsobem. Jako kdyby v reprodukci spíše něco ubylo, ale díky tomu slyšitelně lépe vynikla mnohohlasnost skladby a také jednotliví sboristé. Classic Legend vnáší do reprodukce „velmi audiofilský“ rozměr, je to taková nenápadnost bez zdůrazňování, která ale podtrhne čistotu a naopak nijak neakcentuje svou minimalistickou signaturu.

Siltech se pyšní tím, Classic Legend mají mít krásné výšky – a je fakt, že cinkot činelů a různé další frekvence v „The Red One“ od Pata Methenyho a Johna Scofielda („I Can See Your House From Here“ | 1994 | Blue Note | 7243 8 27765 2 9) byl excelentní. Zejména se výrazně zlepšilo prokreslení, spousta informací se ale dopředu nijak nehrne, prostě jen jako kdyby vše bylo jasněji přehledné a konkrétnější. Ani tady není patrný žádný výraznější efekt, žádné zdůrazňování, výšky jsou tak nějak přirozeně živé a lehké.

2021 09 27 TST Siltech Legend 29

Gradující „Ben’s Farm in Vermont“ („The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361) nepředstavovala žádné velkolepé výbuchy energie, hudba plyne, jemně, kultivovaně a přesně, cítíte pevné kontury, jistotu, rychlost a průzračnost. Přestože tak makrodynamická působivost je právě jen a pouze taková, jakou nabízí nahrávka a řetězec, kabely – po vzoru dražších Siltech – se snaží z celého procesu co nejvíc zmizet, nic neakcentují.

Kabely Classic Legend skutečně neposunují žádnou část pásma nijak kupředu a přesto – třeba na hlasech v árii „Fuori il danaro!“ z Pucciniho „La Bohéma“ (Georg Solti / LSO / John Alldis Choir | 1988 | BMG | 74321 39496 2) bylo cítit, že jsou přítomnější a jasnější, lépe srozumitelné. V prvních chvílích se může zdát, že se reprodukce možná uklidní až trochu moc, ale je to proměna ve prospěch realističnosti. Kabely jsou taky velmi transparentní a po jejich zapojení více vynikne hlavně charakter jednotlivých komponentů.

2021 09 27 TST Siltech Legend 19

Hudební scéna v nahrávce Elgarova „Violin Concerto in B minor, op. 61“ v podání Hilary Hahn (Sir Colin Davis / LSO | 2004 | Deutsche Grammophon | 028947487326) se oproti Heimdall 2 zase tolik nezměnila, i když je fakt, že zrovna toto je aspekt, který dominantě vytváří reprosoustavy a teprve za nimi řetězec. Oproti Nordostu se zdálo, že jak jednotlivé nástroje, tak vlastně celý zvuk mají lepší, o něco plnější podání těla a také se zdálo, jako kdyby všechno bylo tak nějak přirozeně usazené, konkrétní a přehledné, jako kdyby ubyl technický rozměr.

„Hymn“ od Ultravox („Dancing with the Tears in My Eyes“ | 1997 | EMI Gold | 724385513220) měla dobrý rytmus, šlapala a zařezávala, ale opět nijak technicky, tvrdě nebo přebujele dramaticky, hudba je v klidu, srovnaná a srozumitelná. Cítíte, že zvuk je spořádaný a podporuje schopnost elektroniky zmizet a nechat znít právě jen hudbu jako takovou. Tak trochu ve stylu „v dobrém i zlém“.

2021 09 27 TST Siltech Legend 27

Všeobecně kabeláž od holandských Siltech představuje spíše luxusněji pojatý doplněk audio sestav a nová série Classic Legend není výjimkou. Každý z kabelů je pěkně zpracovaný, z kvalitních materiálů a po všech stránkách působí hodnotně. To jsou – míněno v dobrém – nejvýraznější charakteristiky daných kabelů, jinak totiž vší mocí plní onen teoretický ideál zvukové nepřítomnosti s minimem vlastní signatury. Pokud tak hledáte nikoliv cestu, jak svůj řetězec mírně doladit, ale naopak chcete, aby přirozeně vynikl jeho charakter a charakter vašich oblíbených nahrávek, tak Classic Legend jsou rozhodně jednou z cest. Kabely to rozhodně nejsou levné, na druhou stranu jen máloco na trhu nabízí tak skutečnou neutrálnost.

680L (reproduktorový kabel) – 3 200 EUR / 2x 2m – cca Kč 85 000,-

680L (reproduktorové propojky) – 670 EUR / 4x 0,2 m – cca Kč 17 000,-

680P (napájecí kabel) – 1 580 EUR / 1,5 m – cca Kč 40 000,-

680i (signálový kabel) – 1 650 EUR / 2x 1 m – cca Kč 45 000,-

380USB (USB kabel) – 1 050 EUR / 1,5 m – cca Kč 27 000,-

380D (BNC koaxiální kabel) – 850 EUR / 1,5 m – cca Kč 22 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečné provedení

+ tradiční neutrální vyznění Siltech

+ fungují synergicky, pokud propojíte celý systém

+ pocit jakéhosi „usazení“ při kompletním prokabelování

ZÁPORY

- zvuková nestrannost se nutně nehodí úplně do každé sestavy

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Dreamaudio | www.dreamaudio.sk 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies