2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 1

Itálie je krajem velmi bohatým na různorodou produkci audio techniky, spousta tamních značek dosáhla ve světě skvělého úspěchu kombinací estetiky a technické pokročilosti. Právě takovou cestou se vydává i milánská malá firma aqua – k nesporné italské eleganci tu přidává vlastními silami vyvinuté technologie, což je relativně nezvyklý a neokoukaný přístup, který aplikuje na světě jen drtivá menšina výrobců.

Portfolio firmy, kompletně ručně vyráběné v Itálii, se pak cele soustředí na zdroje signálu, v praxi máte na výběr dva transporty (jeden pro kompaktní disky a jeden pro „virtuální“ data) a dvě verze D/A převodníku s firemní technologií.

aqua LinQ

Nejnovějším členem firemního katalogu je model LinQ, který výrobce nazývá „síťovým rozhraním“. Na pohled má LinQ nezaměnitelné tvary firemního šasi – přístroj stojí na vysokých gumových nožkách s neuvěřitelnou pružností, takže pocitově skoro plave. Tělo komponentu je pěkné, čelní panel je klenutý a esteticky mimořádně čistý.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 23

Prostředek patří obdélníkovému displeji s netypickou zelenkavě žlutou barvou písma, které se ale díky tomu překvapivě snadno čte. Zajímavým estetickým prvkem jsou ovládací páčky, které zdaleka nejsou tak nepraktické, jak by se na první pohled mohlo zdát a ten pocit, kdy si rychle cvaknete funkci, po níž toužíte, přináší příjemné fyzické uspokojení. Jde to samozřejmě ruku v ruce s excelentní kvalitou výroby.

Páčkami po levé straně displeje můžete komponent zapnout a nebo ztlumit OLED displej, řádkou bytelnějších páček pak volíte právě používaný modul nebo specifickou funkci. K dispozici jsou čtyři „vstupy“ / moduly.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 27

Zadní strana nabízí jednoduše do řádky uspořádané výstupní konektory, všechny digitální, jak samozřejmě napovídá role digitálního transportu. K běžné napájecí zásuvce je tu ještě ovládací konektor RS232.

Že to s kvalitou signálu myslí aqua vážně, to ukazuje struktura výstupů – je tu AES/EBU a zdvojený AES/EBU pro přenos signálů s vysokým rozlišením, je tu optimální firemní AQlink, což je ethernetový konektor, který tu zastupuje standard I2S. Jsou tu ale i klasický koaxiální a BNC konektor, takže konektivita je velmi široká.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 30

Stranou od těchto konektorů je jediný konektor vstupní – ethernetová zásuvka je robustní a podle nápisu nad ní jde o „izolovaný síťový přepínač“.

Vnitřek LinQ vám odhalí až „počítačovou“ strukturu, dominantní je tu čtveřice slotů pro zásuvné karty s funkcemi. Testovaný vzorek měl osazenou kartu pro Roon a UPnP streamování, i když Roon byl ještě před certifikací – aktuálně dodávané modely už mají možnost využít LinQ jako koncový bod Roon funkční. Výhodou této koncepce je nejen rozšiřitelnost, ale také možnost budoucího upgradu podle potřeby.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 31

Každý modul má vlastní napájecí zdroj a je galvanicky oddělený od ostatních. Signál zpracovává výkonné „plovoucí“ FPGA pole s vlastním kódováním. To zajišťuje mimo jiné i bezztrátový bit-perfect průchod signálu na digitální výstupy. Výstupní část je mimochodem také galvanicky oddělná a vyměnitelná jako celek. Napájení zajišťují zapouzdřené transformátory s C jádrem, jeden pro sítové obvody a druhý pro signálové zpracování. Sluší se říct, že přes proprietární AQlink projde DSD128 a PCM 32 bit / 384 kHz.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 12

aqua Formula xHD Rev. 2

Transport LinQ jsme poslouchali v setu s top modelem firemního D/A převodníku Formula xHD Rev. 2. Designově a rozměrově je šasi identické s modelem LinQ (9 kg při šířce 45 cm, hloubce 37 cm a výšce 10 cm), místo displeje má nicméně dva řádky diod, které ukazují aktuální zpracovávané rozlišení signálu.

Po levé straně najdete tři páčkové přepínače pro spuštění, ztlumení a otočení polarity signálu, po straně pravé opět šestici bytelnějších páček, které volí požadovaný vstup. I tento přístroj tak v sobě kombinuje vizuální modernitu s jistou příchutí „retro kvalit“.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 16

Zadní strana opět nabízí konektivitu naprosto dostačující – analogové výstupy jsou k dispozici ve formě symetrických XLR i nesymetrických cinchů, vstupní konektory zahrnují šest různých podob. Je tu AES/EBU, je tu BNC i koax, je tu USB a je tu samozřejmě AQlink I2S rozhraní v podobě ethernetu. Čtvrtý vstup je pak označený jako modulární – můžete mít optiku, AT&T optiku, koax nebo AES/EBU.

Vnitří koncepce převodníku sází na koncept R2R s velkým odporovým polem (respektive se čtyřmi 24 bitovými poli), kterému firma říká Optologic. Jde o systém, v němž je vstupní digitální signál nejprve zpracován výkonným výpočetním FPGA polem s vlastním kódem. FPGA a odpory jsou odděleny magneticky i galvanicky.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 2

Technologie Optologic oproti mnoha jiným řešením nepoužívá žádný oversampling nebo upsampling, netypicky ale také nenabízí žádný digitální rekonstrukční filtr. Další zajímavostí je rozdělení na řadu různých desek plošných spojů, které lze v budoucnu snadno upgradovat, budou-li to nároky doby vyžadovat.

Analogová a digitální část mají vlastní regulované napájecí zdroje. Nejen to, netradičně se tu používá řádka MOS-FETů, J-FETů nebo rychlých diod. V obvodech najdete šest velkých elektrolytických kondenzátorů, plejádu tantalových, MKP i polymerových kondenzátorů – technici aqua prý vybírají součástky s obsedantní pečlivostí. Všechny ovládací obvody řídí mikroprocesor.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 20

xHD řešení zmíněné v názvu označuje XMOS vstupní část s dvěma jádry pro maximalizaci kvality u USB vstupu. USB má zcela izolovaný plovoucí vstup a také vlastní generování hodinového signálu. Díky tomu zvládá přehrát také PCM 32 bit / 768 kHz a DSD512.

Rev. 2 pak označuje aktualizaci výstupního modulu s novými výstupními transformátory a také upravenou polarizací obvodů.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 13

Sestavu aqua LinQ / Formula xHD Rev. 2 jsme poslouchali zejména na Xavian Quarta v kombinaci s elektronikou Kinki Studio EX-P7 / EX-B7 a napájením GMG Power Harmonic Hammer 3000P, kde bylo propojeno kabeláží Nordost Heimdall 2. Porovnávali jsme s Métronome DSC1. Alternativně se poslouchalo také přes Moon 340i D3PX. Krátce se hrálo také s Grandinote Shinai a Fischer&Fischer SN-70 na kabelech Nordost Red Dawn, přičemž k porovnání byl Teac NT-503. Zdrojem pro USB byl systém Roon.

Rytmická sekce skladby „Bílý den“ Anety Langerové („Dvě slunce“ | 2020 | Art Shock | AS002-2) byla naprosto nepřehnaná, pevná, pěkně frázovaná, s tóny velmi přirozeně a neokázale ohraničenými. Zvuk je o kousek sušší a tenčí než u DSC1, ale je stejně snadno vstřebatelný, má fantastickou artikulaci nejhlubších tónů, každý odstín, každá poloha má realistickou váhu, konturu i sytost. Je to bas jako z partesu.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 26

Také zpěv Robina Gibba v „Mother of Love“ („My Favorite Christmas Carols“ | 2006 | edel records | 0177622ERE) zněl naprosto hladce, měl skvělý fokus (dokonce lepší než Métronome, i když s menším tělem) a lehce analytičtější, ač stále naprosto přirozený, nenucený a výtečně srozumitelný. Přednes spojuje výtečnou srozumitelnost a skvostný detail se špičkovou čistotou a technickou brilantností v jediném, naprosto koherentním balení.

Cinkot činelů v „Abandoned Masquerade“ Diany Krall („The Girl in the Other Room“ | 2004 | Verve | 0602498622469) byl jemný, křehký, vystihující krásně podstatu a strukturu materiálu i šíření tónu. Ten je podaný jako na dlani, reprodukce je velmi informativní a zároveň naprosto neagresivní. Tóny doznívají předlouho, extrakce informací z nahrávky je špičková – energie, objem i razance jsou přesně dávkované, zvuk má v sobě tu lehkou nenápadnost, generovanou špičkou přesností a čistotou.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 18

Dynamicky je sestava aqua nebojácná, i když stále drží hlavně celkovou přesnost a věrnost prostou efektů. Když ale spustí „Something Holy“ z živého koncertu Alice Phoebe Lou („Live at Funkhaus“ | 2020 | AWAL | APL010), cítíte tu proudící energii zachyceného života, skvělá kvalita nahrávky dýchá, je řízená od srdce a plnokrevná, přitom audiofilsky utažená a kontrolovaná v každém okamžiku. Zvuk je kompaktní, rytmicky šlapající – zaujme a vtáhne vás ve své nemechanické samozřejmosti a samozřejmé pohodovosti.

Na Davisově „Seven Steps to Heaven“ ze stejnojmenné desky (2005 | Columbia | COL 519509 2) bylo skvěle poznat famózní transparentnost a otevřenost, můžete si vychutnat mikrodetaily každého ťuknutí bubeníkovi paličky, stejně jako barevnost basy – reprodukce je naprosto klidná, naprosto konkrétní, naprosto bezproblémově srozumitelná. Je to technicky brilantní a informativní reprodukce, až by byla technicistně nudná a neosobní. Limitem rozlišení v této kategorii už bude s LinQ / Formula xHD Rev. 2 jiný komponent, nežli toto kombo.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 4

Naprosto „normální“ a přirozená reprodukce komponentů aqua vás nechá také plně vychutnat prostorovost zobrazení vašich reprosoustav a elektroniky – ani poměrně komplexní „Rising Runner Missed by Endless Sender“ od Tangerine Dream („Cyclone“ | 1995 | Virgin | 7243 8 40251 20) s mnoha putujícími a plovoucími zvuky zněla tak naprosto zaostřeně, tak pevně a tak konkrétně, že nebyl vůbec žádný problém s pravolevou ani předozadní lokalizací, že všechno bylo krásně plastické a organicky propojené, že jste prostě už v kategorii, kdy hi-fi mizí a před vámi se odehrává plnohodnotné hudební představení.

To pak platí i pro „Swingin’s Safari“ Berta Kaempferta („Vinyl Classics Vol. 2“ | 2014 | stereoplay | 03-14) – zvuk měl ten poctivě „analogový“ feeling, vřelý a podmanivě rytmický, houpavý, doslova tekoucí. Hudba je prezentovaná v klidu, s rozmyslem a zralostí a přesto je velmi zábavná a energická tam, kde má být, je hravá a snadno poslouchatelná, dlouhodobě naprosto neúnavná.

2021 02 28 TST Aqua LinQ Formula 3

aqua LinQ je skvělý streamer, verzatilní, konfigurovatelný, bytelný a spolehlivý, otevírající díky modulární struktuře doposud snad až netušené možnosti – už teď ale ukázal, že má schopnost zpracovat libovolný síťový zdroj na úrovni. Doplněný o výjimečně dobrý D/A převodník (s obzvláště fantastickým USB vstupem) tvoří jednu z potenciálních „konečných stanic“ pro vyznavače moderních audio médií. Skoro k tomu vlastně až není co víc říct – tohle je zábava pravověrně high-endové kategorie, kde už nejde o prostředníky, ale jen o samotnou hudbu. A v tom aqua skutečně exceluje – v umění převést neživá digitální data libovolného původu na skvělou, živou, opravdovou hudbu.

cca Kč 357 500,- - Formula xHD Rev. 2

cca Kč 181 990,- - LinQ (Roon + UPnP)

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ modularita a možnost upgradu

+ drajv a rytmika

+ přesný, čistý a snadno čitelný zvuk

+ spolehlivý streaming modulu LinQ

+ fantastický USB vstup

ZÁPORY

- jste-li ve správné příjmové kategorii, jde o jeden z referenčních systémů

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Dream Audio | www.dreamaudio.sk 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies