ELAC hi-fi reprosoustavy

2023 07 31 TST NAD T778 1

Kanadský NAD je samozřejmě po jedenapadesáti letech existence etablovanou veličinou světa dvoukanálového zvuku, už dlouhou dobu je součástí katalogu i řešení pro domácí kino. Pomineme-li vrcholnou řadu Masters, vládne tomuto segmentu u ontarijské firmy A/V receiver T 778, orientovaný jak jinak než na Dolby Atmos konfigurace a prémiový segment.

Z čistě designového hlediska je T 778 typickým NADem s reminiscencemi na ty nejklasičtější křivky, zakořeněné v očích audiofilů desítky let nazpět. Přesně v duchu firemní filozofie „počítá se, co je uvnitř, nikoliv to, co je venku“, prominete-li lehkou parafrázi.

Dominantou vzhledu je jistě veliký čelní displej, zabírající dobrou třetinu předního panelu. Je dotykový a lze přes něj pohodlně nastavovat provozní parametry přístroje, což je celkem zajímavá alternativa oproti běžnějším řešením s přemnoha tlačítky. NAD si tu vystačí krom obrazovky jen se spínacím knoflíkem, výstupem na sluchátka, portem pro USB paměti a praktickým HDMI vstupem. Samozřejmě nechybí regulace hlasitosti.

2023 07 31 TST NAD T778 2

Ani zadní strana jednoduchého šasi není uspořádána úplně typicky, byť konektorů je samozřejmě víc než dost, jak se na A/V receiver sluší a patří. Ve spodní linii je uspořádáno devět dvojic reproduktorových terminálů, vedle nich se vešla ještě napájecí zásuvka s vypínací kolébkou. Nad ní je veliký otvor aktivního chladícího větráku. Kdybychom ho neviděli na fotce, netušili bychom, že tam je.

Vstupů není úplný nadbytek. Jsou tu dva cinchové linkové, doplněné o jeden pro gramofony, k tomu dva koaxiální a dva optické. Máte dále k dispozici dva dvoukanálové pre-out výstupy, stereofonní výstup pro druhou zónu a multikanálový cinchový výstup konfigurace 7.2.

2023 07 31 TST NAD T778 3

Ani HDMI konektivita není ošizená – nabízí pět vstupů a dva výstupy s podporou CEC a eARC, umí propouštět rozlišení až 4K. Dále je tu ještě ethernetový konektor (a kupodivu žádné Wi-Fi anténky) a USB pro datové disky. Celkem osm malých 3,5 mm jacků ovládá napěťové spouštění dalších komponentů – jsou tu dvě skupiny, vždy s jedním vstupem a třemi výstupy. Sofistikovanější řízení lze nastavit přes rozhraní RS232, ovládací nabídku lze vyvolat mimo jiné i přes IP – do svého prohlížeče zadáte IP adresu receiveru a /osd, komfort nastavení je tím skutečně veliký. To ocení hlavně profesionální instalátor, domácí uživatel si užije nabídku v češtině či slovenštině.

Receiver má dále volný jeden slot systému MDC (Modular Design Construction) pro možnost instalace rozšiřující karty. Aktuálně má NAD k dispozici nějakých 9 různých modulů s audio i video funkcemi. Ačkoliv je fakt, že žádný z nich vlastně nedává T 778 smysl – ten s HDMI je již osazený a ostatní nejsou kompatibilní. Je to však cesta jak upgradovat do budoucna třeba na 8K či jiné doposud ani neuvedené standardy.

2023 07 31 TST NAD T778 4

Uvnitř přístroje je několik desek plošných spojů, poměrně dost místa zabírá stíněný napájecí zdroj (právě odtud odvádí vzduch integrovaný větrák). Stejně tak kritické části obvodů jsou od sebe odstíněny kovovými „můstky“.

Celý přístroj má vcelku standardní receiverové rozměry – 43 cm na šířku, 43 cm do hloubky a 14 cm na výšku, přičemž váží 12,1 kg.

2023 07 31 TST NAD T778 5

T 778 má slušný výkon 85 Wattů na kanál do 8 ohm (je-li zatíženo všech 9 kanálů), což se při použití s menším počtem kanálů dostane dynamicky až na 165 W (8 ohm) / 280 W (4 ohmy). Pro zesílení slouží firemní moduly Hybrid Digital Amplifier. Z technických parametrů jmenujme celkové harmonické zkreslení pod 0,08% (při plném výkonu), intermodulační zkreslení 0,03% (při 1/3 výkonu) nebo tlumící faktor přes 300 (20 Hz – 1 kHz / 8 ohm). Odstup signálu a šumu je na plný výkon lepší než 100 dB, frekvenční pracovní rozsah činí 20 – 20 000 Hz (+0,3 / -0,8 dB).

Za pozornost stojí do velké míry softwarová výbava receiveru. Streamování stojí na osvědčené firemní platformě BluOS, takže si užijete všechny dostupné streamovací služby, stejně jako možnost načítání hudby z lokálních serverů nebo podporu MQA. Můžete hrát také přes AirPlay 2, přes Roon, TIDAL Connect a Spotify Connect. BluOS poslouží také jako „spojovací můstek“ pro jednoduché sestavení multiroom systému.

2023 07 31 TST NAD T778 6

Pro kalibraci akustiky zvolil NAD systém Dirac Live, který lze za příplatek upgradovat na plnou verzi, jež vám dá ještě volnější ruku v přizpůsobení finálního zvukového charakteru.

T 778 jsme poslouchali v showroomu dovozce ve společnosti Dynaudio Emit 50 a porovnávali s aktivním řešením Dynaudio Focus 50.

2023 07 31 TST NAD T778 7

Samozřejmě, že jsme vyzkoušeli několik demo tracků prostorového zvuku (showroom disponuje multikanálovým systémem), efekty v těchto vícekanálových stopách zanesené však nejsou úplně ideálním materiálem pro posuzování kvalit – často dokážou ledacos zamaskovat. Hodnotit se tu dá kvalita kalibrace a soudržnost zvukového pole, kde NAD nemá problém. Dirac odvádí svou práci dobře, účinně a s větším potenciálem pro zásahy zkušeného uživatele nebo instalátora, než konvenční systémy. Ani při vyšší hlasitosti se pak nezdálo, že by distribuce energie napříč kanály nějak vázla – už je to prostě prémiový A/V receiver se vším všudy, dynamiku a razanci moderních filmů zvládá dobře, s prakticky kinosálovou intenzitou. Pro posouzení kvality zvuku jako takové jsme se však soustředili na stereofonní režim.

Zvuk Hadenova kontrabasu v „The Song Is You“ z desky „Alone Together (at Jazz Bakery)“, vzniklé ve spolupráci s Lee Konitzem a Bradem Mehldauem (1997 | Blue Note | 7423857150200) měl slušnou kontrolu, zapnutí a vypnutí profilu Dirac vám ukáže, jak moc tento nástroj umí být při správném použití užitečný. V nativním nekalibrovaném provedení vykazuje NAD svou typickou charakteristiku, lehce temnější bas a měkčí, teplý tón, zatímco Dirac ubere sice část objemu, ale zato posune přesnost, konturaci a důraz o dvě třídy výš, takže se T 778 srovná s puristickými stereo zesilovači třeba ve třídě kolem 40ti tisíc.

2023 07 31 TST NAD T778 8

Silný hlas, vycházející z dobře dimenzované tělesné schránky Mahalie Jackson v „Silent Night, Holy Night“ („The Christmas Songs“ | 2002 | nahráno 1962 | Universe | UN1114) byl v podání T 778 typicky NADovský, nepostrádající šťavnatný, svého druhu sametový základ a celkovou robustnost a monumentálnost, hodnou velké zpěvačky. Dirac opět něco z objemu ubere, ale jako kdyby hlas přiblížil a lehce vyhladil, zpřehlednil. Samotný přístroj i tak však hraje s jemnějšími způsoby, tak nějak decentně a primárně muzikálně, lehce manipuluje přednes „do hezka“, avšak v tom typickém plnokrevném stylu NAD.

Vysokotónová část Legrandovy „Malagan Stew“ („Le Grand Jazz“ | 2005 | nahráno 1979 | FiveFour | Fivefour 1) byla jemnější, klidná, naprosto neútočná napříč spektrem dostupné hlasitosti (což je fajn, vezmeme-li v potaz někdy až intenzivně upřímnou charakteristiku reprosoustav Dynaudio). Cítíte, že krotkost je částečně dílem kalibrace Dirac (stačí se přesvědčit zapnutím/vypnutím daného profilu), ale obecně T 778 zůstává v nikoliv audiofilsky puristickém, ale muzikálně zábavném spektru.

2023 07 31 TST NAD T778 9

Dvořákova „Novosvětská“ v hudebně zdařilé nahrávce Rafaela Kubelíka, dirigujícího těleso Berliner Philharmoniker („9 Symphonien“ | 1999 | nahráno 1973 | Deutsche Grammophon | 423 120-2), měla ten charakteristický zátah pěkně odspodu, velké smyčce hrají bublavým, sytým způsobem, spíše než že by prim měla tryskavá, jasná a hravá část malých smyčcových nástrojů. Nečekejte trylky, připravte se na tělo a váhu. Navzdory precizní kalibraci od Dirac T 778 zachovává jistou mohutnost, volnost a rozvášněnost v pohybu, dynamika tedy působí šťavnatě a líbivě.

Spíše elegantně příjemný styl cítíte také v „Abramo ed Isaco“, výkusu z oratoria Josefa Myslivečka v podání naší patrně nejslavnější mezzosopranistky Magdaleny Kožené („Le Belle Immagini“ | 2001 | Deutsche Grammophon | 471 334-2). Pocit pevnosti a konkrétnosti je díky kalibraci naprosto přiměřený, sám přístroj však dává před analytičností přednost spíše laskavé, barevné a mohutné rozmáchlosti, definující dobře tělo zpěvačky a jakousi masivní bohatost, spíše než fokus na jemný, dlouhý detail. Rozlišení je však „hi-fi“, to zase ano.

2023 07 31 TST NAD T778 10

„El Condor Pasa“, patrně nejúspěšnější interpretace domorodé zarzuely na světě, od dua Simon a Garfunkel („Bridge Over Troubled Water“ | 2014 | nahráno 1970 | HDTracks), měla hezky načrtnutý prostor. Srovnání fáze, frekvence i všech ostatních parametrů od systému Dirac dělá svoje, ale důstojnou scénu vytvoří T 778 i bez aplikovaného profilu. Šířka, hloubka a lokalizace tam odpovídají řekněme střední kategorii hi-fi sestav.

V čem tento A/V receiver vyčnívá nad běžný standard multikanálových zařízení, to je kultivovanost, s jakou lze poslouchat i ve stereo režimu vlastně cokoliv – třeba křehkou „Frozen Lake“, duo klavírů Boba Jamese a Keiko Matsui („Altair & Vega“ | 2001 | Tappan Zee | EOM-CD-2125). Pravda, hudba nemá tu chladnou až ledovou odtažitost tvrdých strun a kláves, ale zase je poklidná, bohatá a má už dobře oddělené jednotlivé tóny, takže se pohybujete v poslechu prémiového hi-fi.

2023 07 31 TST NAD T778 11

A/V receiver NAD T 778 je jiným pohledem na klasické vícekanálové řešení, které v podání většiny značek má prostě rozhýbat mnoho reprosoustav najednou. Ne že tohle NAD neuměl – umí, má na to dost výkonu v jednom šasi. Ale jednak nenabízí tucty tlačítek (byť nastavíte co potřebujete), jednak neukazuje prvoplánově dramatickou údernost (jakkoliv typická váha a objem zvuku kanadské značky efekt zajistí i tak) a jednak se dobře poslouchá i ve dvoukanálovém režimu, což by ovšem s ohledem na pořizovací cenu rozhodně měl. Přidanou hodnotou budiž určitě kalibrace přes systém Dirac, který vám dovolí s trochou soustředění vytvarovat kýženou cílovou odezvu, případně dosáhnout téměř „bezcharakterní“ neutrality. T 778 má praktickou modulární koncepci, zábavný, muzikální a bohatý zvuk NAD a jen náznak takové té praktičnosti běžných A/V řešení – tohle je dobré stereo střední třídy s možností rozšíření na filmový prostorový systém, když to zrovna potřebujete.

Kč 87 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi dobře fungující Dirac Live

+ příjemná kultivovanost zvuku NAD

+ mírně atypický design na poměry A/V receiverů

+ možnost osazení modulárních rozšíření

+ streamovací funkce na BluOS

ZÁPORY

- výbava trochu postrádá nejmodernější standardy typu 8K

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AV Integra | www.avintegra.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies