Dynavector XX-2A

Od svého založení v roce 1978 je Dynavector špičkovým výrobcem audia, který do světa uvedl řadu vysoce výkonných přenosek, při jejich vývoji zůstává na paměti tradice, kterou založil zakladatel společnosti: přístupu založeného na akademické inženýrské teorii, postavené na teoriích které stabilizují magnetický tok. Teorie (a praxe) zakladatele společnosti Dr. Tominari Jo (1927-2002) byl doktor inženýrství University of Tokyo,  profesor Katedry strojního inženýrství Tokyo Metropolitan University. Se svým týmem  vyvinuli a do praxe zavedl "měkký magnetismus". Posledním patentovaným řešením je zlepšení fyzikální vlastnosti magnetického obvodu na ideální výkon, což vede k dramatickému  zlepšení kvality zvuku. Počínaje patentovanými velmi výkonnými vibračními systémy, jako jsou vysoce  výkonné cívky s ultrajemným drátem, se firma již v 90. letech zaměřila na důležitost magnetických obvodů a vyvinula  tlumiče toku (FLUX DAMPER: Uzavírá poruchu magnetického toku (Flux) způsobenou generováním vibrační energie, cívka je připojena k přednímu třmenu. Obtočením funguje jako tlumič magnetického toku, ruší magnetický tok, stabilizuje ho a vydává přirozenější zvuk - patentováno) a v současnosti ovlivnění magnetické permeability (ZMĚKČENÝ MAGNETISMUS: Vysoce výkonné magnety, jako je neodym, mají extrémně vysoký vnitřní magnetický odpor, který způsobuje velké kolísání hustoty magnetického toku a má tendenci způsobovat zhoršení kvality zvuku. Přidání vysoce propustného materiálu k magnetu snižuje magnetický odpor magnetického obvodu při zachování magnetické síly, zabraňuje kolísání magnetického toku a zlepšuje kvalitu zvuku - též  patentováno).

Nově vyvinutý speciální žíhací magnetický obvod
Je samozřejmé, že velmi výkonná přenoska MC vyžaduje vynikající vibrační systém. Od každého prvku, jako je konzola, cívka, tlumič a vysoce tuhé tělo, je vyžadován vynikající výkon, ale extrémně důležitým prvkem je také magnetický obvod, který tvoří přenosku. Výstupní signál přenosky je generován pohybem vibračního systému v rámci magnetického obvodu. Cívka vibruje v rámci magnetického toku vytvářeného magnetem a generuje elektřinu.

Dobrý výstup nelze dosáhnout, pokud magnetický tok není vysoké hustoty a stability 
Magnetický obvod přenosek Dynavector používá čisté železo. Čisté železo má vysokou magnetickou permeabilitu a udržuje magnetický tok při vysoké hustotě, ale jeho stabilita je obzvláště vynikající, což z něj činí optimální materiál pro získání výstupu bez zkreslení. Při zpracování a tvarování do částí je však krystalová struktura na atomární úrovni deformována v důsledku plastické deformace, což má za následek významnou ztrátu magnetické permeability.

K regeneraci zdeformované krystalové struktury se provádí tzv. žíhání
Proces obnovy magnetické permeability ohřevem a chlazením zpracovaných a tvarovaných dílů se nazývá magnetické žíhání, ale univerzální magnetické žíhání nemůže zcela odstranit deformace v krystalové struktuře a neobnovuje úplně magnetickou permeabilitu. Podmínky pro magnetické žíhání se liší v závislosti na materiálu, velikosti, tvaru atd. součásti.

Při vývoji nové přenosky Dynavector XX-2A (prodeje této "žíhané" novinky / verze přenosky - započaly 18. března letošního roku - nahrazuje Dynavector XX-2A MkII, někde lze ještě narazit na starší modely XX-2 a XX-1) se zaměřili na optimalizaci magnetického žíhání, včetně teploty žíhání, prostředí žíhání, doby ohřevu, rychlosti ohřevu a rychlosti ochlazování, a podařilo se dosáhnout vynikajícího magnetického výkonu jedinečného pro čisté železo. Díky tomuto novému ideálnímu magnetickému obvodu se dramaticky zlepšilo rozlišení bez zkreslení, plynulý širokopásmový projev, prostornost zvukového pole a kvalita zvuku. Harmonie vytvořená vynikajícím vibračním systémem a ideálním magnetickým obvodem vedla k přirozenějšímu a dynamičtějšímu zvuku, než kdy před tím(to řešením).

Efekt magnetického žíhání (obrázkový diagram)
Krystalová struktura deformovaná během procesu zpracování se regeneruje žíháním a obnovuje se magnetická permeabilita:

Dynavector XX-2A

VLASTNOSTI (Dynavector XX-2A)
Návrh magnetického obvodu pomocí alnico magnetů
Magnet využívá drahý alnico magnet s nízkým magnetickým odporem. Magnety Alnico mají extrémně nízký magnetický odpor ve srovnání se současnými běžnými vysokoenergetickými magnety vzácných zemin, jako jsou samarium kobaltové magnety a neodymové bórové magnety, a protože dochází k menším fluktuacím magnetické síly během přehrávání záznamu, je S/N vysoký a start-up je pomalý. Vyznačuje se dobrým zvukem. Vinutí cívky navinuté kolem předního třmenu je patentovaná technologie tlumiče toku, která stabilizuje magnetický tok ve vzduchové mezeře a má stejnou strukturu jako vyšší model.

Vysoce tuhý magnetický obvod
Přední třmen a zadní třmen jsou k sobě připevněny magnety pomocí šroubů z nerezové oceli, čímž vzniká vysoce tuhá konfigurace magnetického obvodu. Výroba probíhá kompletně ručně zkušenými inženýry a každý produkt je vyráběn pečlivým montážním procesem, včetně přesného sledování a úpravy utahovacího momentu, který výrazně ovlivňuje kvalitu zvuku.

Přenoska typu MC s nízkým výkonem
Výstupní napětí 0,28 mV je standardní úroveň pro MC kazetu a je kompatibilní s obecnými phono zesilovači a MC zvyšovacími transformátory kromě modelu Dynavector SUP-200. Doporučená impedance zátěže je 30 Ω nebo více a lze podporovat různá nastavení zátěže včetně 47 kΩ (vstup phono ekvalizéru).

Pevná bórová konzola
Kontaktní jehla PathFinder (PF) je připevněna k 6 mm dlouhé pevné borové konzole o průměru 0,3. Představuje lehký a tuhý vibrační systém.

Díky shodě 10 mm/N a hmotnosti 8,9 g je XX-2A kompatibilní s běžnými gramofonovými raménky. (Doporučen head shell, který není příliš těžký)

Neoficiálně - odhadovaná životnost 1.500 hodin (pozn. redakce)

Dynavector XX-2A

SPECIFIKACE
Typ přenosky:  s pohyblivou cívkou s nízkým výkonem
Typ: s tlumičem toku a alnico magnetem
Výstupní napětí 0,28 mV (při 1 kHz, 5 cm/s)
Separace kanálů: 30 dB (při 1 kHz)
Vyváženost kanálu: 1,0 dB (při 1 kHz)
Frekvenční odezva: 20 - 20 000 Hz(±1dB)
Přítlačná síla: 1,8 - 2,2 g
Impedance: 6 ohmů
Doporučená zátěžová impedance: > 30 ohmů
Chvějka: pevný bor o průměru 0,3 a délce 6mm
Hrot: jehla PF Line, 7 x 30 mikronů / 0,14×0,08 mm
Hmotnost: 8,9 g

Dynavector XX-2A

Doporučená cena: 
přenoska - 385.000 jenů
výměna jehly - 211.750  ¥ (to je "naše" označení, japonsky: 円 slovy japonských jenů)
(ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech jako cena dopravy, clo..). O dalších výrobcích společnosti Dynavector (raménka, přenosky, MC-transformátory) či jejich "nimravě ultra precizní" práci se "slaďováním" všech 3 v předchozí závorce uvedených - zas někdy příště.

https://www.dynavector.co.jp/dv/images/top2.jpg

Dynavector

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies