Espteric SACD

Tématu "co a jak" audiofilské nahrávky značky Esoteric jsme se věnovali (zhruba od poloviny článku - černobílé fotografie, pod novinkou Petera Gabriela a dvěma 180g 2LP značky Pro-Ject) zde: Dnes je ten den - díl III. | HUDBA - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení aktuálně se nabídka rozrostla o 3 tituly edice Esoteric Mastering na hybridních SACD. Na úvodním foto: 

BRAHMS Symphony No. 2・Overtures MONTEUX
London Symphony Orchestra
Conducted by Pierre Monteux
Recorded on November 28 to December 1, 1962
at the Wembley Town Hall, London

SACD Esoteric

RESPIGHI Feste Romane・Pini di Roma etc. MAAZEL
The Cleveland Orchestra
Conducted by Lorin Maazel
Recorded on May 10-14, 1976, and Oct 1979
at the Masonic Auditorium, Cleveland

Esoteric super audio CD

J.S. BACH Goldberg-Variationen LEONHARDT
Gustav Leonhardt, Cembalo
Recorded on April 28-30, 1965
at Hervormde Kerk, Bennebroek, NL

Esoteric Brahms

JOHANNES BRAHMS Violin Concerto OISTRAKH
David Oistrakh, Violin
Cleveland Orchestra
Conducted by George Szell
Recorded on May 1969, Severance Hall, Cleveland

Esoterifc Dvořák Karajan

ANTONÍN DVOŘÁK Symphony No.8 KARAJAN
Wiener Philharmoniker
Conducted by Herbert von Karajan
Nahráno 29. září 1961 – 8. října 1963
Sophiensaal, Wien

Esoteric Mastering system

Kolekce klasických mistrovských děl
Reedice mistrovských děl klasické hudby od ESOTERIC přitáhla velkou pozornost, a to jak pro svůj nekompromisní závazek znovu vytvořit původní mistrovský zvuk, tak pro použití hybridní technologie Super Audio CD ke zlepšení kvality zvuku. Tato série představuje první hybridní vydání Super Audio CD s výběry historických nahrávek, které byly hlavními pilíři katalogu od jejich prvního vydání. Tyto nové zvukové verze obsahují vlastní proces remasteringu společnosti ESOTERIC pro dosažení nejvyšší úrovně kvality zvuku.

Esoteric Mastering system

Nové masteringové prostředí
Analogové řezání provedla společnost Mixers Lab a použitým řezacím strojem je Neumann VMS80, jeden z pouhých dvou provozovaných v Japonsku. Speciální zařízení od ``Esoteric Mastering'' bylo také přeneseno do střižny a připojeno přímo k řezací konzoli Neumann SP79C pro výstup analogových řezacích masterů.

DSD mastering byl zpracován v nově představeném „ESOTERIC MASTERING CENTRU“, kde jsou jako jádro nasazeny nejnovější modely řady X z vlajkové lodi Grandioso, včetně Grandioso D1X, Grandioso C1X a Grandioso G1X. do Grandioso S1, pár kabelů G-02X, MEXCEL, MERGING PYRAMIX od ESOTERIC Original Tuned jako DAW (Digital Audio Workstation)/Audio Interface koordinovaný panem Tetsuyou Kato a remastered panem Masaya Tohno pod hlavičkou dohled pana Motoakiho Ohmachiho.

Esoteric Mastering

Z nových nahrávek roku 2024, které ucho potěší(ly) a měly (mohly by) i vaše:

Bruno Philippe

"Co je na programu" viz níže 

Bruno Philippe

Zkráceně (běžně hovorově) cello, je strunný nástroj z rodiny viola da braccio vyrobený z různých druhů dřeva, vznikl ca v roce 1535 v severní Itálii. Délka trupu bývá 750–760, délka strun 690 / jejich tloušťka 0,8 až 2 mm, smyčec má délku 710-730 mm. Violoncello je větší než housle a viola a menší než kontrabas. Při hraní se drží mezi koleny a o zem se opírá vysouvatelným bodcem, často zakončeným ocelovou špičkou, což zabraňuje sklouznutí nástroje (ideálně s podložkou od Poražené vibrace | G CLEF ACOUSTICS - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení ). Stejně jako u houslí a viol se zejména luby a spodní deska violoncella vyrábí z javorového dřeva. Místo javoru může být použita i třešeň, hrušeň, ořešák nebo i topol. Horní deska se vyrábí z tzv. rezonančního smrkového dřeva. Hmatník, struník a kolíčky bývají z ebenového dřeva, případně z jiného tvrdého dřeva (palisandru, zimostrázu nebo levnějšího černě mořeného javoru).

G Clef Acoustics

Jádro strun se skládá z oceli, wolframu, případně nylonu. Struny jsou bvykle pokryty jemným drátkem ze stříbra,  hliníku či mědi. Tón violoncella, jako všech smyčcových nástrojů, vzniká chvěním strun. Obvykle se rozechvějí smyčcem,  ale lze je také škubat prsty (zvukově "atraktivní" pizzicato). Celé tělo funguje jako rezonanční ozvučnice, které zesiluje zvuk (dynamický rozsah violoncella je asi 35 dB). Způsobuje vibrace vzduchu a vyzařuje zvuk jak vně, tak uvnitř těla. (zkuste u 1. videa vydržet něco přes minutu... pak "to přijde")

Bruno Philippe se narodil v roce 1993 v jihofrancouzském Perpignan, pár kilometrů od španělských hranic. Vystudoval hru na violoncello na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Hraje na violoncello Carla Tononiho či Gennaro Gagliana z roku 1760, zapůjčené od Beare's International Violin Society. A (zatím) není v tomto seznamu:

15 Best Cello Players of All Time - Singersroom.com

Orbital "green album"

Pamatujete si jak "bombasticky" působila elektronická hudba v ranných 90tých (v redakční sbírce jsou zastoupeny spíše starší Tangerine Dream "pionýra elektronické hudby" Elgara Froese a "testování" aparatur s Kraftwerk je dodnes docela zábava), po zhroucení Železné opony (pro mladší ročníky Železná opona – Wikipedie )? Na obr.  výše (aktuální DeLuxe varianta) první album tehdy populárních Orbital Songs, Albums, Reviews, Bio & More | AllMusic nebo česky Orbital (hudební skupina) – Wikipedie obrazem / zvukem o jakou hudbu jde:

Tak ti se rozhodli vzít svou historii "od podlahy" a viz "všude kolem" - v mnoha verzích (nejen své eponymní album z roku 1991, ale v 4CD a 4LP variacích doponěné o všechny dobové singly - pro mladší ročníky Singl – Wikipedie ) vám své debutové album znovu nabídnout Orbital store - Products vyjde až v dubnu, ale objednávat můžete hned: Orbital - The Green Album - Orbital - Green Album 4LP + Exclusive Signed Print

Bill Evans New Jazz conceptions

Výše a (alternativní obal) níže - debutové album Billa Evanse, které nyní můžete pořídit za £395

Bill Evans New Jazz conceptions

Bill Evans New Jazz conceptions

Na obr. výše debutové album Bill Evans – New Jazz Conceptions (1957, Vinyl) - Discogs Williama Johna Evanse (1929 - 1980) amerického jazzového pianisty, skladatele (ve svých klavírních triích proměnil basu a bicí z korepetitorů v rovnocenné partnery), aranžéra, kapelníka - známeho jako Bill Evans k jehož hudebnímu cítění měl respekt i Miles Davis. Je (dodnes) považován za jednoho z nejvlivnějších pianistů moderního jazzu a ovlivnil celou generaci hudebníků, včetně Herbieho Hancocka , Keitha Jarretta , Chicka Corey a Brada Mehldaua. Evans ovlivněnvzory jako Lennie Tristano a impresionismem Clauda Debussyho a Maurice Ravela, vnesl do jazzu introvertní a lyrickou citlivost (jeho dnešní inkarnace je trochu - viz úplný závěr článku Dva dlouhé týdny zbývají do Vánoc - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Bill Evans New Jazz conceptions

Bill Evans New Jazz conceptions

Jeho debutové album nyní vychází v limitivané "zvukově absolutní" variantě - vyrobené z originálních vyhrazených mono master pásek. Během procesu řezání nebyla přidána žádná ekvalizace, komprese nebo jakékoli jiné zpracování. Obal je vyrobený ručně s předlohou autenticky vylisovanou na Heidelberg SB z roku 1963.  Vše v řetězci od páskové hlavy, páskového předzesilovače, řezacího zesilovače a vyhrazené mono řezací hlavy je jednokanálovou cestou - tato raná technologie zabraňuje fázovým problémům (rozmazání zvuku), které se často vyskytují při řezání s dnešními duálními“ nebo „pseudo“ mono řeznými systémy.

Bill Evans New Jazz conceptions

Limitku 345 kopií honem objednávejte (za 395 britských liber)  zde (nezapomínejte, že jde vždy o limitované série, kdo zaváhá...): The Electric Recording Company.

music consumption

Výše 40 let hudebních nosičů (trh USA) a docela zajímavé rozdíly / posuny (níže audiofilské vydání - Bedřich Smetana "Má Vlast" na 3LP - jinak se vměstná na jedno CD)

smetana má vlast

Doma je doma, zakončeme to doma:

1. zřejmě ve velmi dobré variantě - bráno dle ostatních "současných" nahrávek dirigenta a orchestru viz Mahlerova  1. symfonie Přečtěte si jinde II. | NESTÍHÁME - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení (nebo "monumentální 2hodinovka" 3. Nové nastudování Mahlerovy Třetí symfonie nadchlo obsažností | Opera PLUS ) těšíme se Česká filharmonie vydává Smetanovu Mou vlast (tohle snad raději nezmiňovat Vltava Bedřicha Smetany je až moc podobná izraelské hymně. Nejde o náhodu, Smetana si motiv půjčil - Seznam Médium ) cesta k ní vede tudy Nahrávky České filharmonie na e-shopu | Česká filharmonie

2. ČF se (pod šéfdirigentem Semjonem Byčkovem) opravdu daří Globálních superstar ve vážné hudbě není mnoho. Česká filharmonie přilákala hned dvě - Aktuálně.cz

3. 

4. Zpěvačka Bára Zmeková chystá nové album, právě vydává první klip, podívejte se | Kultura | Lidovky.cz

5. Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné - musicserver.cz

6. Retro "na konci" (Hi-Fi komponenty) je docela "in", tak nyní už od prvopočátku Zpěvačka Tichá nahrála novou desku na mikrofon z roku 1930 | iROZHLAS - spolehlivé zprávy 

7. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kultura-v-sedmnacti-letech-je-klavirista-jan-schulmeister-ceskou-elitou-244539

8. https://www.colours.cz/

9.  Další z anket Album roku:

Anketa Album roku 2023 – první desítka - Radio Proglas

Anketa Album roku 2023: představujeme druhou desítku - Radio Proglas

10. Suzanne Vega mi řekla, že nemůžu čekat, až mě osloví múza, říká zpěvačka jednoho z nejlepších loňských domácích alb

11. Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc - musicserver.cz

12. 20 let (docela pěkné) práce a vejde se to na: Zázračná písně krajina 20 LET | Oficiální e-shop Anety Langerové

13. Už jste byli v Betlémské kapli? Zítra je na to ten správný den Symfonici v Betlémské kapli: Hron, Chausheva a premiéra | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

smetana má vlast

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies