solution

Nyní HiFi řečí: Švýcarští SOULUTION z kantonu Solothurn, na loňském HIGH-END MÜNCHEN představili dva (předprodukční kusy) nové modely - phono předzesilovač Soulution 757 a řídící zesilovač Soulution 727 - a ty jsou jsou v běžné nabídce. Kdo co je Spemot AG v titulku a vůbec? Než přišly (na svět od roku 2006, v obráceném pořadí než zde na obrázcích) řady výrobků (sami se píší s malým "s" soulution 3, 5, 7 (obr. nejníže - Serie 7 "vnitřnosti") bylo to takhle:

Soulution Series 3

Soulution Series 5

Soulution Series 7

Soulution Series 7

O společnosti Soulution
Soulution je vlastněna společností Spemot corporation, která sídlí ve švýcarském městě Dulliken. Společnost Spemot je zavedeným konstruktérem a výrobcem elektronických zařízení a elektromotorů používaných v automobilovém průmyslu a dalších aplikacích včetně profesionálních gastronomických zařízení. Společnost má bohaté zkušenosti s inovativními řešeními na míru, která splňují specifické potřeby zákazníků.

Značku soulution pro prémiové audio vytvořili dva jednatelé společnosti Spemot - Cyrill Hammer a Roland Manz, oba vášniví milovníci high fidelity audia. Tato dvojice je dlouholetým švýcarským distributorem časopisu Hi-Fi & Records. Poté, co vlastnili a slyšeli špičkové zesilovače amerických a japonských výrobců, rozhodli se položit výzvu a vytvořit rodinu audio produktů, která by nastavila nová a ještě vyšší měřítka. Jak dosvědčují recenze produktů soulution v audio časopisech po celém světě, Hammer a Manz svého cíle dosáhli.

Design
Vynikající zvukové vlastnosti výrobků soulution by měl podpořit také design přístrojů, a to jak po vizuální stránce, tak i  konstrukcí. Vzhledem k jejich velikosti bylo jasné, že se musí optimálně začlenit do poslechové / obývací místnosti, aby si je posluchači mohli vychutnávat nejen pro jejich zvukovou krásu, ale i vizuální vzhled. Vývoj designu high-end komponentů soulution proto probíhal se stejnou péčí a profesionalitou jako vývoj samotné elektroniky. Vzniklo několik návrhů, které splňovaly jak technické požadavky na stabilitu a odvod tepla, tak i požadavky na design.

Ocenění za design
Úsilí se vyplatilo. Produkty soulution byly několikrát oceněny mezinárodními designérskými porotami za nadčasový a elegantní design.

Slovy testů Hi-Fi Voice:
https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/sacd-prehravace-a-transporty/56-soulution-746 
https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/da-prevodniky-dac/1897-soulution-760 
https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/zesilovace-integrovane/2247-soulution-330 

soulution 727

soulution 757

Rozdíl je v hluku - a jaký to rozdíl dělá hluk (parazitní šum) v pozadí zvuku!
Nový referenční předzesilovač soulution 727 nastavuje nová měřítka z hlediska šumu, fázových chyb, odrušení ve společném módu a zkreslení.

Vstupní stupeň
Inovativní vstupní stupeň předzesilovače727 umožňuje výjimečné potlačení společného režimu, aniž by vstupní stupeň byl ohrožen vnášením šumu. Toho je dosaženo pomocí paralelně zapojených přístrojových zesilovačů navržených pro širokou šířku pásma (20 MHz), nejnižší šum (hustota šumu < -160 dBV/√Hz) a optimální odrušení společného režimu (CMMR >105 dB). To zajišťuje, že předzesilovač 727 správně přijímá i ty nejslabší hudební signály.

Ovládání hlasitosti
Vysoce přesné kovové fóliové rezistory spínané relé tvoří 80stupňové (1 dB) ovládání hlasitosti. Každý kanál má vlastní síť rezistorů pro ovládání hlasitosti. Ovládání hlasitosti umožňuje také nastavení vyvážení. Aby se předešlo nepříjemnému cvakání nebo škodlivým napěťovým špičkám při regulaci hlasitosti, je předzesilovač 727 vybaven druhou cestou regulace hlasitosti, která je aktivní pouze při sepnutí regulace hlasitosti. Toto sekundární řízení hlasitosti založené na integrovaném obvodu mění hlasitost bez jakéhokoli vlivu na zvuk - cvakání nebo praskání neexistují. Po nastavení nové hlasitosti se předzesilovač 727 vrátí k zvukově lepší cestě s vysoce přesnými rezistory z kovové fólie.

Gramofonový předzesilovač (volitelný)
Malé a jemné výstupní signály, zejména z přenosek MC, jsou přijímány přístrojovým zesilovačem optimalizovaným pro nejnižší šum a nejvyšší odrušení společného režimu. Díky nastavitelnému zisku (+40 dB až +80 dB @ 1 kHz) a zakončovací impedanci (20Ω až 1kΩ, 47kΩ, 0pF až 70pF) lze gramofonový vstup velmi přesně přizpůsobit vašemu snímacímu systému. Použití velmi rychlých zesilovacích stupňů (-3dB @ 2MHz) zajišťuje přesnou reprodukci ekvalizační křivky RIAA (frekvenční a fázová charakteristika).

Výstupní stupeň
Výstupní stupeň třídy A byl optimalizován pro rychlost, přesnost a vysoké špičkové proudy. Díky nízkému výstupnímu odporu dokáže výstupní stupeň bez potíží i dlouhé kabely. Díky šířce frekvenčního pásma 20 MHz (-3 dB) a doprovodnému minimálnímu fázovému posunu ve zvukovém pásmu jsou všechny detaily hudby reprodukovány věrně. Výsledkem je trojrozměrný prostorový zvukový zážitek plný muzikálnosti a přirozených témbrů. Samotný výkon koncového stupně zaručuje, že se bohaté detaily hudby dostanou až k vašemu výkonovému zesilovači.

Distribuované místní napájení
Základem double monofonního napájení předzesilovače 727 je spínaný napájecí zdroj (SMPS), který převádí síťové napětí na meziproudové stejnosměrné napětí. Vysoce účinné měniče DC-DC a extrémně tiché a rychlé lineární regulátory generují napájecí napětí potřebné k provozu předzesilovače 727. Místní lineární regulátory jsou umístěny vedle každého proudového zdroje (OpAmp, tranzistor atd.). Tím je zajištěna nejnižší úroveň šumu na analogových zdrojích a nejkratší signálové cesty. Velké filtrační kondenzátory, které se obvykle používají u lineárních napájecích zdrojů s transformátory a usměrňovači, již nejsou nutné.

SPECIFIKACE soulution 727
Spotřeba energie:
< 1W v pohotovostním režimu
60W zařízení v provozu
Vstupy:
3 × symetrické (XLR)
2 × nesymetrické (RCA)
1 × Phono (volitelně)
Vstupní impedance:
4,4 MΩ vyvážená (XLR)
4,4MΩ nesymetrický (RCA)
10 - 1000Ω nebo 47kΩ phono (nastavitelné)
Vstupní napětí max.: 9Vpp
Výstupy:
2 × symetrické (XLR)
1 × nesymetrický (RCA)
Výstupní impedance:
0,8Ω symetrická (XLR)
0,4Ω nesymetrický (RCA)
Výstupní napětí max.:
14Vpp vyvážené (XLR)
7Vpp nesymetrické (RCA)
Výstupní proud max.: 0,5 A omezený ochranným obvodem
Frekvenční odezva: (- 3 dB) DC - 20MHz
Fázový posun: (@20kHz) < 0,2°
Odstup signálu od šumu: (20Hz - 20kHz @1Vrms) >120dB
Hustota šumu: (ve vztahu ke vstupu) < -160dBV/sqrt(Hz)
THD+N <-120dB
Poměr odrušení společného módu: >105dB
Odstup kanálů: >130dB
Zesílení:
+4dB symetrické (XLR)
-2dB nesymetrický (RCA)
+44dB až +84dB (phono)
Rozsah regulace hlasitosti: 0 až - 79 dB v krocích po 1 dB
Rozměry: 480 x 450 x 167 mm
Hmotnost 28 kg

soulution 757

Soulution 757 deemfázový předzesilovač
Klíčová vylepšení nového deemfázového předzesilovače 757 zahrnují odstup od společného módu > 125 dB, šířku pásma zvýšenou na 2 MHz (s korekcí deemfáze), odchylku od deemfázové křivky sníženou na +/- 0,1 dB.

KOMPATIBILNÍ S OPTICKÝMI KAZETAMI DS AUDIO
Nový deemfázový předzesilovač 757 se připojuje k MC/MM kazetám, k optickým kazetám DS Audio. Uživatelsky volitelné deemfázové křivky pro vinyly umožňují "dokonalé nastavení přehrávání všech analogových nahrávek ve vaší sbírce".

V případě čistě analogového přehrávacího systému lze předzesilovač 757 deemphasis připojit k výkonovým zesilovačům bez jakéhokoli předzesilovače nebo regulátoru hlasitosti mezi nimi. Zesílení (-60 dB až +80 dB) je nastavitelné na požadovanou úroveň v krocích po 1 dB a velmi rychlý a ultraširokopásmový push pull koncový stupeň třídy A (20 MHz/- 3 dB, 1,5 A) pohání i dlouhé propojovací kabely.

Klíčová vylepšení předzesilovače Soulution 757 s de-emphase jsou:
Poměr potlačení běžného režimu > 125 dB
Šířka pásma zvýšena na 2 MHz (opraveno snížení důrazu)
Design byl zcela nově navrže a esteticky dále vytříbřen
Nekompromisní design
Na 757 jsou všechny křivky vyladěny během výrobního procesu na přesnost +/- 0,1 dB 20 Hz až 20 kHz, což je opravdu nevídané

Sebechválu neradi, ale viz odkazy na testy výše, v Dullikenu to je jen (oprávněná, byť sebe) chvála.

soulution 727

soulution 757

Doporučená cena:
soulution 727 - 55.000 € (phono karta +9.500€)
soulution 757 - 62.250 €

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies