2023 11 30 TST Moon 761 1

Přestože kanadský brand Moon, respektive výrobce Simaudio, mají za sebou během posledních 40 let mnoho zajímavých komponentů, letos poprvé se odhodlali představit prakticky kompletně přepracovaný katalog v jednom zátahu v rámci North Collection. Ta má tři „patra“ – nejdostupnější šestistovky, střední sedmistovky a top modely osmistovkové řady. Celá kolekce je koncipována v charakteristickém, přesto citelně modernizovaném duchu Moon.

Hlavní záměr je pak oslovit zájemce o prémiový zvuk v hodnotném balení, ale zachovat přitom relativní skladnost. Proto je tu v každém „patře“ k dispozici zdrojový a zesilovací komponent, žádné další variace.

V prostřední úrovni (doslova – je nad modely 330A a 400M, přitom pod 861 a 888) výkon dodává stereofonní koncový zesilovač 761, tradičně již přepínatelný mezi standardním dvoukanálovým a můstkovým jednokanálovým režimem.

VIDEO

Pohledově je sedm-šest-jednička typickým Moon zesilovačem – čelní panel je dělený na tři části, má jakési boční „nárameníky“ ve stříbrné a střední část v černé, je tu výrazná plaketa na horním krytu nebo nezaměnitelné nožičky tvaru komolého jehlanu (jejich součástí je antibirační materiál Poron, tedy mikroporézní polyuretanová pěna). 761 má logicky vpředu pouze spínací tlačítko a provozní stav oznamuje tenký proužek na horní hraně. Novinkou je i „plovoucí“ umístění loga na horním panelu, pod nímž je prostor na odvod teplého vzduchu.

North Collection se vyznačuje oproti dřívějším modelům muskulaturnější stavbou, zejména v podobě prohnutých bočních chladících profilů. Zadní panel je prakticky úplně symetricky rozložený podle střední vertikální osy, definované napájecí zásuvkou dole a mono/stereo přepínací páčkou nahoře.

2023 11 30 TST Moon 761 2

U boků naleznete hezké reproduktorové terminály, blíže ke středu XLR a RCA vstup. Ten kýžený navolíte malou páčkou ještě blíže prostředku (každý kanál má svou), netypickou funkcí je možnost volby vazby přes AC nebo DC (chcete-li přes kondenzátory nebo bez nich), což vám dává větší svobodu párování s předzesilovači mimo firemní katalog. Moon doporučuje jet v režimu DC, pokud se koncový stupeň nevypíná nebo nechová nepředvídatelně.

Poblíž dolní hrany je dvojice LAN zásuvek, sloužící pro komunikaci mezi komponenty v novém systému MOONLink (nahrazuje o něco „hloupější“ SimLink), spínání třeba elektronikou jiných značek usnadňuje 12 V vstup a výstup triggeru. Nakonec je tu ještě malá páčka, kterou zapnete úsporný režim standby (tam má 761 spotřebu jen 1,25 W, zatímco v základním standby je to 50 W, asi aby zůstaly obvody připravené okamžitě fungovat naplno).

2023 11 30 TST Moon 761 3

Uvnitř šasi je vše uspořádáno s pečlivou dual mono symetrií (co se týká signálových obvodů), každý kanál má svůj vlastní velký toroidní transformátor o výkonu 800 VA a modul s čtveřicí filtračních kondenzátorů s celkovou kapacitou 80 000 uF / kanál. Trafa jsou odstíněna kovovou přepážkou.

Obvody zesilovače používají technologii MDCA – Moon Distortion Cancelling Amplifier. Nemá žádnou celkovou zpětnou vazbu, staví na tranzistorech navržených a vyrobených na míru konkrétním potřebám a… to je vlastně všechno, co Moon o své technice říká. I to tak nějak ukazuje, že nejde o řešení pro puristické audiofily, ale pro náročné „normální lidi“. Přímo z Moon nám doplnili, že oproti tradičním konstrukcím je tu těsně před výstupní částí obvod, který porovnává signál na vstupu a výstup a případně jej koriguje právě těsně před výstupem, aniž by však byl součástí obvodů pro zpracování signálu.

2023 11 30 TST Moon 761 4

Výstupní výkon 761 je poctivých 200 Wattů do 8 ohm a dvojnásobek do 4 ohm ve stereo režimu, jakmile použijete zesilovač jako monoblok, dostanete 600 Wattů do 8 ohm. Přístroj má frekvenční odezvu 2 – 100 000 Hz (-3 dB), zisk 31 dB, přeslechy mezi kanály na úrovni -116 dB a odstup signálu a šumu přes 117 dB. Celkové harmonické zkreslení + šum osciluje mezi 0,002% (1 W) a 0,001% (200 W), intermodulační zkreslení je vždy nižší než 0,002%. Činitel tlumení dosahuje velmi vysoké hodnoty 800. To vše jsou výtečné parametry.

Šasi Moon 761 je široké 48,1 cm, hluboké 44,5 cm a vysoké 14 cm, celý komponent váží citelných 36 kg.

2023 11 30 TST Moon 761 7

Koncový stupeň Moon jsme zkoušeli primárně v kombinaci s Moon 791, což ze všech spojení fungovalo jednoznačně nejlépe – logicky, tyto komponenty byly stvořeny jako pár. K řízení jsme zkoušeli i Grimm Audio MU2 nebo Norma Revo SC-2 LN v kombinaci s Métronome DSC. Porovnávat jsme mohli s redakčními Norma Revo PA 160 MR. Proud vždy filtroval IsoTek V5 Sigmas a o kabelech i dalším příslušenství se více dozvíte v pravém sloupci -->. Poslouchalo se na hlavních KEF Blade One Meta.

Přestože je 200 Wattů úctyhodný výkon, není to v moderní době úplně neuvěřitelná hodnota. Basová linka v „Midnight Thunder“ od lehkojazzových matadorů Spyro Gyra („Wrapped in a Dream“ | 2006 | HeadsUp | HUSA 9107) byla sytá a razantní způsobem, který by nás málem přiměl uvěřit, že Wattáž je ještě několikanásobná. To nejúžasnější je ovšem kombinace famózní kontroly a měkké poddajnosti, je to vřele fluidní bas, který jen tak vytéká. Ale přitom je každé brnknutí jemně artikulované, s pevně načrtnutými okraji a precizním, samozřejmým oddělením s opravdu drahým high-endovým sebevědomým. Navíc zesilovač s naprosto stejnou jistotou rozhýbává měniče při nočním poslechu i při koncertní úrovni, kdy se mění jen a pouze úroveň akustického tlaku – pořád je to hlavně naprostá pohoda a brumlavá skutečnost. Je to tak dotažený zvuk, že naprosto jasně slyšíte, kde je kopák a kde baskytara, můžete si užít nuance toho i onoho nástroje, byť se prolnou v jednom tónu.

2023 11 30 TST Moon 761 24

Brnkání strun pod prsty Pepe Romera v Rodrigově „Concierto de Aranjuez“ (1994 | Philips | 438 016-2) je báječně bohaté, sytě kovové, ale přitom jemné a naprosto neagresivní. Pod strunami zaznívá zcela zřetelně i vřelé dřevo ozvučnice kytary a nepřijdete o jediný detail ani když se zapojí orchestr v pozadí. Znělost, bohatost a objem jsou báječné, středy otevřené až pocitově mírně exponované. Hudba teče jako zlatavá řeka a hladí ucho audiofilovo, informativní, květnatá a poetická, přesto excelentně autentická.

Jak se k pianu Jeffa Goldbluma připojí bubeník The Mildred Snitzer Orchestra v „Lazy Afternoon“ („Plays Well with Others“ | 2023 | Decca | 0602448399649), jeho činely mají stejně okouzlujícně kovovou autenticitu jako výše popisované struny, je tu famózní objem a velikost, přitom ale i fantastická kontrola, vedoucí k až těm nejjemnějším detailům, které se neztrácí v žádném momentu. Detailů je vlastně hrozně moc a Moon vám je úplně s klidem naservíruje potichoučku, nahlas, prostě kdykoliv a kdekoliv, jak jen si to budete přát. Výšky obecně jsou možná trochu umírněné a přesto až holograficky rozkreslené.

2023 11 30 TST Moon 761 12

Už o tři odstavce výše se píše, že zvuk Moon 761 působí jako podstatně nabušenější, než jak definují již tak solidní parametry výkonu. Dynamika „Revolution“ Robbieho Williamse („Escapology“ | 2002 | Chrysalis | 724358057928) je bezbřehá, je tu energie jako prase a zejména bas neuvěřitelně pulsuje, pevný a přesto pružný, velký a důsledný. Hudba je prezentovaná s graciézní čistotou, s noblesou a vřele košaté. Tolik zvuku, tolik hudby, tolik síly a přitom takový klid, to se jen tak neslyší. Autorita 761 je mimořádná, hraje měkce, vřele a zároveň s obrovským pocitem rezervy – ne že by byl levný, ale i tak hraje za ještě víc.

Je zvláštní, jak snadno se dá v onom zvuku, který není rozhodně úplně suše neutrální, orientovat. „Houslový koncert č. 2 – Metamorphosis“ (1998 | Deutsche Grammophon | 453 507-2) Krzysztofa Pendereckého (který skladbu napsal pro Anne-Sophie Mutter a tuto nahrávku s ní rovnou pro jistotu i dirigoval) je podaný nonšalantně, hladký, sytý, vlastně svého druhu jemný a přesto je všechno úhledné, prokreslené do nejzazších koutů záznamu a velkoformátově jasné. Moon jako kdyby se neupínal na nuance, ale přesto je snadno zaslechnete, je to organický, přirozeně čistý, naprosto netechnický obraz.

2023 11 30 TST Moon 761 19

Velký formát, to Moon 761 (obzvláště v kombinaci s řídícím 791) rozhodně umí. Poklidně, snadno naplní celou místnost, Dean Martin jako kdyby v „Sott`er Celo de Roma“ („The Very Best of“ | 2000 | nahráno 1959 | EMI | 724352777129) měřil tři metry a jeho kumpáni s nástroji též. Velké proporce na velké scéně vás přenesou k Tibeře za teplého letního slunka západu a husí kůže je tu. Přednes je velký, měkký, svobodný, bez pocitu nějakého snaživého fixování čehokoliv kamkoliv – a přesto má každý nástroj a každá hláska své věrohodně působící místo. A zase – je úplně jedno, při jaké hlasitosti posloucháte, je to tu pořád, byť úplně, úplně potichounku jsou proporce o něco menší, ale rozhodně nezvadnou do nějakého plochého nic. Je to odvážný, jasný přednes.

Svou velikou muzikálností a darem pro prezentaci barev, objemů a vah umí prodchnout i vcelku běžné, ničím kvalitativně zázračné nahrávky. Třeba „J`Y Suis Jamais Alle“ (Yan Tiersen | „Amélie“ | 2001 | Virgin | 0724381079027) prostě pluje, nonšalantně, láskyplně, mohutně a naprosto „pařížsky“. Přímo se před vámi zhmotňuje to pohlednicové město pod Montmartrem v úžasné sytosti, s mohutnou dávkou atmosféry a tekutosti. Je to hrozně hezký zvuk, prostě se v něm chcete koupat víc a dál.

2023 11 30 TST Moon 761 15

Moon 761 je výtečný koncový zesilovač, který poskytuje dostatek síly pro každou příležitost a pokud by se vám jí z nějakého důvodu ani tak nedostávalo, můžete snadno upgradovat do podoby monobloku a získat výkonovou obludu, která obstojí s jakýmikoliv reprosoustavami a nebojí se jakkoliv komplexního materiálu. Přitom má vřelý, plynulý, bohatý a barevný přednes, díky němuž kterákoliv vaše nahrávka v libovolnou denní i noční dobu bude hrát krásně. To je hlavní deviza, zejména spojíte-li jej s Moon 791 – to naplňující krásno, ta muzikálnost a šťavnatá podstatnost. Když Moon říká, že se jim North Collection povedla, tak si nevymýšlí – i dle super přísných měřítek této extra cenově nákladné třídy je totiž vskutku excelentní.

Kč 387 200,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ robustní konstrukce

+ samozřejmá, perfektní dodávka síly

+ bujarý, autoritativní, sytý zvuk

+ drží fazonu i potichu

+ nesmírně muzikální

+ možnosti nastavení a přizpůsobení režimu fungování

ZÁPORY

- nic, co by u daného typu zařízení a dané ceně k řešení

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies