2023 11 30 TST NuPrime STA 100 1

Je to už skoro 10 let, co se značka NuForce rozdělila – komerčnější komponenty jako sluchátkové zesilovače a drobná přenosná elektronika se dostala pod křídla výrobce projektorů Optoma, zatímco „víc hi-fi“ sekce přešla pod ruce Jasona Lima, který dále rozvíjel původní ideu malých, finančně akceptovatelných komponentů, které používají moderní technologie. Nemalou část firemní nabídky tvoří zesilovače s akcentem na třídu D s kompletně vlastními silami vyvinutými řešeními.

Nevelký model STA-100 si klade za cíl být levným a ve své třídě nejvýkonnějším řešením s bonusem celkové fyzické kompaktnosti. Má úplně stejný fyzický půdorys jako Omnia WR-2, tedy 15,1 x 13,6 cm, výška je pouhých 5,1 cm, byť do této téměř krabičky od sirek se vtěsnalo 1,8 kg hmoty.

VIDEO

Na šasi není co k popisování. Obdélník čelního panelu má jen dvě prohnutí na horizontálních linkách a maličký otvor, jímž svítí stavová dioda. Větrání probíhá přes spoustu otvorů na obou bocích, dozadu se vešlo vše potřebné, ač za cenu jistého cik-cak uspořádání.

Najdete tu kupodivu velkou napájecí zásuvku s vypínací kolébkou, jeden pár hezkých vstupních cinchů a dva páry terminálů. Zajímavý je 5 V / 2 A výstup, kterým lze případně „nakrmit“ třeba nějaký firemní komponent typu výše zmíněného Omnia WR-2. Praktickou část zastupuje dvojice 3,5 mm spouští – jeden vstup, jeden výstup.

2023 11 30 TST NuPrime STA 100 3

Hezká je možnost třípolohovým šoupátkem volit úroveň zisku zesilovače – 15x / 20x / 30x.

Vnitřek komponentu je odvážně zaplněný součástkovou základnou, vešel se sem spínaný napájecí zdroj s dvojitou regulací, stínící přepážka a výkonové obvody. Spínací frekvence zesilovače leží na poměrně dost vysoké úrovni 550 – 600 kHz. Rozsah frekvencí je tu proto, že jde o adaptivní systém. Výstup zesilovače je veden zpět k napájecímu zdroji, což se projeví v úpravě výstupního napětí, které teče do výkonového stupně. Jde o nejnovější firemní variaci na téma „zpětná vazba“.

2023 11 30 TST NuPrime STA 100 5

Skutečně poctivý je výstupní výkon – 100 Wattů do 8 ohm na kanál, respektive 150 W do poloviční zátěže. Zajímavější je maximum – při ještě snesitelném zkreslení 1% dostanete do 4 ohm až 200 Wattů, zatímco na hraně možností dává STA-100 290 W při 10% zkreslení.

Způsobné v dané ceně jsou i hodnoty odstupu signálu a šumu – je to přes 90 dB při 1, 10 i 100 W. Hodnota THD+N dosahuje úrovně 0,005% a lepší. Zesilovač pracuje mezi 10 a 50 000 Hz, ač výrobce neudává v jaké toleranci.

2023 11 30 TST NuPrime STA 100 8

STA-100 jsme poslouchali primárně v kombinaci s Omnia WR-2 stejné značky a to ve společnosti Fischer & Fischer SN-70 na kabelech Dynamique Audio Horizon 2. Porovnávali jsme s Cambridge CXA81. Chvíli jsme ale zkoušeli také v kombinaci s EverSolo DAC-Z8 a Fyne Audio F1-5, kdy byl konkurentem Musical Fidelity M8xi prokabelované ZenSati Authentica. Kombinace s parádním EverSolo rozkryje další úroveň možností NuPrime – a umí probudit i velmi hladové F1-5. Pro zajímavost hrál koncák také místo Norma PA 160 MR v kombinaci Norma Revo SC-2 LN / Métronome DSC / KEF Blade One Meta, ale tam už dech jaksi přeci jen došel – ale to je zcela v pořádku. Jinými slovy, maličký koncáček zvládne i o třídu lepší stroj, než Omnia WR-2 (jakkoliv spolu krásně ladí fyzicky).

Basklarinet a nižší polohy saxofonu Laurenta Rochella v „Looping Leaves“ („Polychrome Sounds from the Underground“ | 2020 | Linoleum) umí zatopit jak reprosoustavám, tak zesilovačům, jsou to tučně nahrané, jen lehce komprimované zvuky s výrazným basovým potenciálem a … maličký zesilovač se pod jejich náporem minimálně v kombinaci s břidlicovými SN-70 v menším prostoru nezlomil. Naopak, autorita byla moc hezká, sebevědomá, zvuk příjemně plný, byť lehoulince měkčí – ale v kontextu dostupného hi-fi nemůžete chtít víc, tohle má náznaky „lepšího zvuku“. Hluboké tóny už se umí také celkem solidně nadýchnout a při vyšší hlasitosti přiměl zesilovač bez známek stresu regálovky foukat bassreflexy tak, že byste s nimi nafoukli balónek. A přitom neztrácí kontrolu – minimálně do třiceti tisíc patří takový přednes v basech na piedestal.

2023 11 30 TST NuPrime STA 100 7

Výtečně nahranou kytaru a vokál zakladatele Pink Floyd Syda Barretta v „Terappin“ z „The Madcap Laughs“ (1994 | nahráno 1968 | EMI | 7243 8 28906 2 1) zesilovač podal s dobrou konkrétností a na danou cenu skvělou plností. Struny zní pevně, jejich drnknutí sice možná ještě není 100% ideálně kovové, ovšem v této kategorii je to pořád výtečný výkon. Je to též slušně velký zvuk, nestísněný a obdařený solidní dávkou sebevědomí. Nemá tvrdost nebo nějakou umělou říznost, ale jde již opravdu o hi-fi.

Znělé činely v moderní, precizní nahrávce „A Baptist Beat“ Jeffa Goldbluma a The Mildred Snitzer Orchestra („Plays Well with Others“ | 2023 | Decca | 0602448399649) byly fajnově znělé, byť rozhodně netrpí žádnou tendencí k ostrosti či přehnané výraznosti. Soustředěnost je však dobrá, stejně jako množství energie. Adekvátně tomu, že jde stále spíše o dostupné hi-fi tu možná nenajdete velkou plochu nebo dokonale propracovanou texturu, ale výšky hrají v pohodě, beze strachu a dobře zapadají do celku.

2023 11 30 TST NuPrime STA 100 6

Dynamika pocitově hodně vychází z toho, jakou míru zisku si na zesilovači nastavíte – to neznamená, že vyšší je lepší, musí být v souladu s citlivostí reprosoustav a tím požadovanými výkonem. Respektive když nastavíte nižší, než optimální úroveň, tak se snadno dostanete k limitu hlasitosti, jinak ale i tak funguje STA-100 velmi solidně. Vzorek krásné moderní klasiky „Koncert pro klarinet a orchestr III“ Maleka Jandaliho (Vienna Radio Symphony Orchestra / Rachel Barton Pyne / Marin Alsop / Anthony McGill | „Concertos“ | 2022 | Cedille Records | 0735131922029) je místy poměrně odvážně živé dílo, zesilovač ho prezentuje s autoritou blíže kategorii 30 – 50 tisíc, než té své. I velmi nahlas zvuk drží, není přidušený a ve spletitých pasážích zůstává vkusná kontrola. To vše bez běžného „déčkového“ charakteru – kombinuje se tu vlastně s úspěchem plnost a pevnost.

„Factory Girl“ od skupiny Beoga („Live at Stockfish Studio“ | 2010 | Stockfish Records | 4013357405325) je klasická audiofilská nahrávka s vycizelovanými detaily – NuPrime není žádný mikroskop, ale pevnost v maličko hladším odstínu je veskrze přehledná, naprosto neagresivní a je tu pořádek, který za 18 tisíc korun musíte jen a pouze nadšeně ocenit. Lehce sametovější dotek vás nepustí k těm nejjemnějším, nejdelikátnějším nuancím, ale je to organické a solidně syté, tak nějak urovnané – přesně to, co si představíte pod pojmem dobrý zvuk. Nic se nezdůrazňuje, není tu prominentních basů ani výšek, zvuk je „úhledně hi-fi“.

2023 11 30 TST NuPrime STA 100 2

Energická bigbandová skladba „Hot Liquorice“ Dicka Waltera a jeho orchestru („Pure Big Band – Part 1“ | 1993 | KPM Music | LC 2061) je po stranách definovaná jako nahrávka zvukem bubnů, STA-100 je zasadí do slušné vzdálenosti, mnohem víc než spíše standardně velké nástroje a stereo scéna ale zaujme to, že už umí zesilovač udržet i dojem jisté hloubky. Také díky solidnímu vjemu plnosti a váhy působí nástroje plasticky, mají těla a jsou dobře, jakkoliv netechnicky lokalizované a ohraničené – opět, tohle je přesně to, čemu byste chtěli říkat hi-fi.

Záměrně až nadživotně vespod mohutná „In My Secret Life“ Leonarda Cohena („Absolutely Bass Voice“ | 2017 | ABC Records | HD-177) plula s nádechem americké mohutnosti, ale zároveň dotekem evropské kontroly a jistoty. Bas i nahlas zůstává decentně kontrolovaný a hudba díky tomu pluje bohatě, šťavnatě, muzikálně hebká a jednoduše zábavná. Nedere se kupředu, je uvolněná, ale autoritativní zřetelně nad běžný rámec přístrojů dané třídy a vůbec je zábava to poslouchat od basů po výšky.

2023 11 30 TST NuPrime STA 100 5

Maličký koncový stupeň NuPrime STA-100 je jedním z nejdostupnějších výkonových zesilovačů na trhu (tedy minimálně z nabídky „ne no-name značek“) a přesto tím netrpí – moduly třídy D podle jejich charakteru nerozeznáte od třídy A/B, výkon je víc než dostačující pro běžný domácí provoz i kontrolu dynamických špiček. Připojíte-li zesilovač k předzesilovači / zdroji signálu i citelně vyšší třídy, než napovídá 18ti tisícová cenovka, neodejdete ochuzeni – sytý, šťavnatý a důrazný přednes je zábavný, STA-100 zvládne rozhýbat menší a středně velké reprosoustavy s nadhledem a vůbec představuje velice atraktivní poměr ceny a výkonu, kterým se řadí mezi opravdové hi-fi. Těžko říct, co v dané hladině chtít víc – asi nic.

Kč 17 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kompaktní formát

+ sebejistota v této ceně (o velikosti ani nemluvě) neslýchaná

+ možnost volby optimálního zisku

+ autorita a důraz nad očekáváním

+ výtečná cenovka

ZÁPORY

- budete-li na zesilovač tlačit delší dobu, poměrně se zahřeje

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies