2019 07 04 TST Emotiva PA 1 1

Pověst, která provází komponenty americké značky Emotiva, by se patrně dala dobře shrnout do věty "hodně muziky za málo peněz" a třeba jen z naší zkušenosti to není u většiny produktů jen pověst, ale příjemný fakt. Krom klasicky koncipovaných přístrojů má ale tato značka - která mimochodem šla skvělým příkladem a výrobu svých věcí stáhla z Východní Asie zpět do USA, aniž by to znamenalo nárůst cenovek - v nabídce i trochu jinou elektroniku řady Stealth, která na první pohled vypadá vhodnější do studia než do domácnosti. Ale podle PA-1 se zdá, že by byla chyba ji opomínat, jakkoliv je to model, který je v současné nabídce jediným, který zároveň je i není Emotivou.

Pod jednoduchým názvem PA-1 se ukrývá mimořádně kompaktní koncový jednokanálový zesilovač z kategorie "za pár Korun". Rozhodně to není přístroj, který byste chtěli mít doma na první pohled - šasi je pojaté hodně spartánsky a účelně, čelní stěna jako kdyby se černou průsvitnou plochou s jedinou v prostředku svítící modrou diodou mračila a nakonec ani stříbřitě našedlá barva nesedí ke zbytku nabídky. Je to ale skutečně tím, že PA-1 není komponent na výstavku, ale na práci - existuje k němu řešení na připevnění na zadní stranu ozvučnic nebo třeba do racku. Tam se hodí nejvíce, protože díky šířce 21,6 cm, hloubce 22,9 cm a výšce jen něco pod 5 cm vměstnáte stereo pár těchto monobloků do jednoho rackového patra. A s váhou jen 1,4 kg se nemusíte bát připevnit monobloky kamkoliv.

Na zadní ploše je pak také patrný mimořádně jednoduchý a účelný styl - malou plochu nicméně téměř úplně okupuje velká napájecí zásuvka s kolébkovým vypínačem, vprostřed je analogový symetrický XLR konektor kombinovaný se zásuvkou pro velký jack (tady je nejvíc patrný vliv profi světa) a napravo je pár naopak reproduktorových terminálů naopak hodných lepšího hi-fi světa. Zajímavý je dvoupolohový přepínač, jímž nastavíte chování spínání - zesilovač se může automaticky sepnout při detekci signálu, nebo zůstává trvale zapnutý.

2019 07 04 TST Emotiva PA 1 2

Co je na PA-1 nicméně pro katalog Emotivy atypické, to je vnitřní konstrukce. Celé řešení totiž nemá s Emotivou nic společného - je tu použit modul ICEpower ASC300 od Bang & Olufsen, jeden z nejlepších dostupných. Ten kombinuje na jedné kompaktní desce plošných spojů jak spínaný napájecí zdroj, tak výkonový zesilovač, dodávající výkon ve třídě D. Konkrétně jde o 135 Wattů do 8 ohm, respektive 270 Wattů do 4 ohm a stabilní zesilovač zůstává až do 2,7 ohm, kde dodává úctyhodných 450 Wattů - to vše při celkovém harmonickém zkreslení pod úrovní 0,1%. Výstupní výkon jde ještě o pár Wattů dál, nicméně tam už razantně stoupá zkreslení (byť i tak prý zůstává pod 1%).

Nejen výkon je ale na PA-1 zajímavý a to nejen v kontextu velmi přátelské cenovky - odstup signálu a šumu při plném výkonu je 112 dB, frekvenční odezva 20 - 20 000 Hz se vejde do tolerance +/- 1 dB a tlumící faktor je vyšší než 500. Seriózně udaná hodnota THD+N při 1 Wattu do 4 ohm na 1 kHz nepřesahuje 0,005%.

2019 07 04 TST Emotiva PA 1 3

PA-1 jsme poslouchali jako stereo pár v rámci všech tří základních redakčních sestav - hrál pak primárně s ASUS Xonar Essence One MUSES MKII jakožto zdrojem signálu i ovladačem hlasitosti; kvůli komfortu i cenové přiměřenosti. Nicméně jsme zkoušeli i spojení s regulovaným výstupem OPPO UDP-205 v kombinaci s Harbeth Monitor 30, zkoušeli jsme kombinaci s Cambridge CXC a Fischer&Fischer SN-70 nebo třeba zapojení s Teac NT-503 a KEF LS50. Více detailů o jednotlivých sestavách najdete v pravém sloupci -->

Velký a šťavnatý basový základ "By the Rivers Dark" Leonarda Cohena ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) zesilovače dokázaly "udržet" mnohem lépe, pevněji a konkrétněji, než je tomu běžné v kategorii integrovaných strojů kolem 20 - 30 000,- Kč. I přesto je nicméně bas spíše bujarý, velký a trochu vřelý, měkčí a hebčí - nemusíte se tak bát, že by třída D a zjevně účelné provedení znamenaly suchost a strohost. Mrouknutí basu je pak velmi pěkné, má váhu a sílu, má sytost a bohatost, vše v míře velmi nadstandardní pro tuto cenovou třídu. A není to jen o poměrně efektním objemu, ale i o solidní kontrole, kdy jsou jednotlivé tóny dobře konturované a velmi dobře oddělené - opět rozhodně dospěleji, než je běžné v kategorii pod 30 000,- Kč.

2019 07 04 TST Emotiva PA 1 5

Podobně i transparentnost ve "Full Moon in Paris" od Amber Rubarth ("Burmester Selection Vol. 1" | 2017 | InAkustik | INAK 7804) byla působivá díky celkové pevnosti a konkrétnosti zvuku v této oblasti. Díky nim mimo jiné ještě dobře vyniknou i detaily a kombinace těchto faktorů posouvá zvuk výrazně nad svět standardního hi-fi, kam by ho měla pasovat cenovka. Zejména jasný vokál s důstojnou čitelností a energií zní velmi atraktivně - jinak to popsat nelze, protože od malých a v zásadě levných strojů toho zase tolik nečekáte a dostanete plnokrevné dospělé hi-fi.

Cvakání a cinkání činelu v "Shiny Stockings" od Boba Larka a DePaul University Jazz Ensemble ("XLO Test and Burn-in CD" | 1999 | Reference Recordings | RX-1000) bylo cítit, že výšky mají maličko menší zastoupení, jsou trošku tenčí, ale o to zase nabízí v rámci kategorie lepší rozlišení a čistotu. Zvuk je rychlý, dobře zaostřený a možná na kraji pásma vnímáte trochu cinkavější, zvonivější charakter, které ale dobře svou výrazností kompenzují onu menší objemnost. V kombinaci s tvrdšími reprosoustavami by se nicméně mohlo stát, že by zvuk mohl být ostřejší - je to ale spíše znamení toho, že PA-1 se nesnaží být za každou cenu příjemné.

2019 07 04 TST Emotiva PA 1 7

Velký výkon a rychlost vlastní dobrým spínaným zesilovačům třídy D sluší také dynamice všemožných bubínků v "Percussion Du Africa" ("AUDIO Digital Masters III" | 2010 | STS Digital | 11-10). Cítíte sílu a rychlost, vedle nichž působí většina elektroniky v obdobné cenové třídě trošku opatrně. V tak kompaktním balení je množství energie nevídané, navíc to není laciná silová exhibice, ale vkusně vyladěná kombinace dravosti, síly a důraznosti, oproštěná od surovosti. Je to prostě živý a velmi solidně dynamický zvuk, který rozhodně v dané třídě není standardem.

Variaci na slovanský sborový zpěv v podání holandských Cantus ex Corde ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) jsme si užili s opět nečekanou dávkou transparentnosti, která jako kdyby nebránila hlasům v rozletu. Už je znát, že sbor tvoří množství jednotlivců a i když to není hyper analytická reprodukce, vládne pevnou rukou a je to natolik detailní a plastický přednes, že vám dokáže vyloudit husí kůži.

2019 07 04 TST Emotiva PA 1 8

Mimořádně vysoký hi-fi standard nabízí monobloky také z pohledu podání prostoru hudební scény - v "The Dance" Edwarda a Alice Elgarových ("Räumlichkeit und Transparentz" | 2015 | stereoplay) se projevuje oddělení obvodů obou kanálů a nulové přeslechy, takže scéna je široká, dobře definovaná a nástroje pak výtečně lokalizované. Celé dění je pevné a organizované a nenese stopy oné jisté ostýchavosti, která je často patrná v podobně vstřícných cenových třídách.

Na notoricky známém úvodu "Africa" od Toto ("Blu-spec CD - Feel the difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9) je pak naprosto zřetelné, že PA-1 má výkonu na rozdávání a "podržet" i velké údery zjevně není problém. Navíc je zvuk rychlý, rytmický a přes jistou měkkost pevný. S rostoucí frekvencí tónu se zdá být tím pevnější. Celkově je ale v podání PA-1 v místnosti mnohem více hudby, než byste od zařízení za dvacet tisíc mohli očekávat.

2019 07 04 TST Emotiva PA 1 11

Monobloky PA-1 od americké Emotivy nejsou mainstreamovou záležitostí - primárně proto jak vypadají a jak úzkou konektivitu (navíc netypickou pro takhle nízkou cenovou třídu) nabízí. Ale je to škoda, protože v poměru cena / výkon, v tom, kolik muziky, jak plně, dynamicky a šťavnatě umí nabídnout, v tom nemají v mainstreamovém světě dostupné elektroniky mnoho konkurence. Paradoxně je tak nejslabším článkem absence adekvátního předzesilovače v portfoliu Emotiva. Pokud vám tak jde čistě o zvuk a ne o pozlátko pěkného šasi a jste schopni najít vhodný předzesilovač nebo D/A převodník s regulovaným výstupem (a že PA-1 sednou i k mírně neproporčně dražším přístrojům), pak jsou Emotiva PA-1 tajný tip pro ty, kteří se nebojí předsudků spojených se zesilovači třídy D. Protože zvuk PA-1 je prostě zábava se vším všudy.

Kč 10 490,- / kus

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kontrola a autorita

+ energie

+ cena

ZÁPORY

- limitovaná konektivita

- příliš jednoduchý vzhled

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: WDQ | www.wdq.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies