ROTEL Michi zesilovače

2023 11 30 TST NAD C 3050 1

Je skutečně minulost lepší, než současnost? Nebo jsou to jen naše profiltrované vzpomínky, které uplynulý čas prezentují jako to nejlepší? Kdo ví… Minimálně kanadský NAD je na své kořeny velmi pyšný a rozhodl se – alespoň částečně – se k nim navrátit. Nejnovější model C 3050 navazuje na estetiku C 3030, uvedeného roku 1976, ovšem uvnitř je natěsnané technologické portfolio s nejaktuálnějšími firemními poznatky.

První vějičkou byla limitovaná edice v retro stylu, později přetavená v levnější a špetku méně vybavenou, nicméně sériovou verzi. Co zůstalo, to je čelní černý panel s duchem 70. let. Dominantním vizuálním prvkem je na něm dvojice nevelkých obdélníčků s měřáky výkonu (respektive úrovně signálu – můžete si nechat ukazovat sílu na vstupu či výstupu dle libosti), doplněná velikým nápisem, připomínajícím, že NAD = New Acoustic Dimension a nekonečně se otáčejícím regulátorem hlasitosti.

VIDEO

Ve spodní části je ještě řada dalších praktických ovladačů starosvětského stylu. Spínací tlačítko je však kupříkladu elektronické. Poctivě mechanický chod však mají tónové korekce pro basy a výšky, stejně jako prvek pro úpravu vyvážení kanálů nebo přepínání aktivních terminálů (A / B / A+B / nic). Pětice malých tlačítek slouží k volbě vstupu, dvě kulatá okénka zase skrývají informativní diody, potvrzující provoz moderních technologií BluOS a Bluetooth. Nakonec je tu už jen klasický 6,3 mm jack pro sluchátka.

2023 11 30 TST NAD C 3050 2

Retro notu jednoznačně podtrhuje trojstranný dřevěný kryt (dekor je nicméně vinylový), pokrývající boky a vršek, vzadu se otevírá pohled na klasický moderní NAD. Vezměme to zprava – napájecí zásuvka se spínací kolébkou, do dvou pater v horizontálním směru rozvrstvené reproterminály (pro 2 páry soustav či bi-wiring) a nakonec řádka konektorů.

Analog zastupuje jeden linkových cinchový vstup, tradici phono s podporou MM přenosek. Digitální svět zase koax, optika a HDMI eARC. Je tu také vstup do koncového stupně a pre-out výstup, které jsou spojené malým můstkem, ale umožňují případně vložení nějakého druhu procesoru nebo prostě rozdělení zesilovač apod. Mono výstupem lze také připojit subwoofer. C 3050 umožňuje navíc využít spínací napětí do jiného komponentu přes 3,5 mm jack, vytáhnout stejným konektorem čidlo dálkového ovládání na praktičtější místo nebo namontovat Bluetooth anténku s obousměrným provozem (třeba pro připojení sluchátek).

2023 11 30 TST NAD C 3050 23

To důležité je vidět úplně vlevo. Jde o šachtu, do níž patří některý z dostupných MDC2 modulů, rozšiřujících funkcionalitu přístroje. My jsme měli k dispozici MDC2 BluOS D. Už podle názvu je jasné, oč jde – streamovací platforma BluOS (mimochodem v čerstvě vydané verzi 4.0) je tu doplněna o DiracLive 3, byť v základní limitované edici, končící s korekcí u 500 Hz. Protože ale základní problém tvoří v běžném prostoru právě bas, je to úplně ok. Karta je vybavena ethernetovým rozhraním, dvěma Wi-Fi anténkami a USB portem pro datové paměti – je to vlastně takový malý NODE s přístupem k lokálnímu i internetovému streamování a tuctům služeb.

Dovnitř schoval NAD moderní techniku, jak už bylo řečeno. Digitální část obhospodařuje čip PCM5242, plně dostačující limitu BluOS na 24 bit/ 192 kHz, ač sám má maximální rozlišení 32 bit / 384 kHz.

2023 11 30 TST NAD C 3050 22

Sílu na výstupech pak poskytují moduly HybridDigital UcD, pracující ve třídě D. Jde o variaci na osvědčené téma, uvedené kdysi firmou Hypex a modifikované NADem. Je tu spínaný napájecí zdroj a velmi nízká celková zpětná vazba. V C 3050 nabízí 100 W na kanál od 8 ohm za poctivě deklarovaných podmínek – oba zatížené kanály, 20 – 20 000 Hz při THD pod 0,03%. Odstup signálu a šumu je přes 95 dB (váženo křivkou A při 1 W do 8 ohm). Zajímavější je dynamický výkon – je to až 180 W do 8 ohm a 20 A (byť po dobu 1 ms). Separace kanálů je slušných 75 dB (1 kHz), respektive 70 dB (10 kHz).

Celý zesilovač váží rovných 10 kg při šířce 45 cm, výšce 11 cm a hloubce 35,5 cm.

2023 11 30 TST NAD C 3050 21

NAD C 3050 jsme měli možnost poslouchat primárně v sestavě s Fischer & Fischer SN-70 a CD transportem Cambridge CXC na kabelech Dynamique Audio Horizon 2, chvíli ale také s KEF Blade One Meta. To bylo spíše pro zajímavost. V prvním případě se srovnávalo s Cambridge CXA81, v druhém s Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR. O detailech sestav se dozvíte v pravém sloupci -->.

Vliv integrované kalibrace Dirac je výtečný – čím horší umístění, čím větší nesymetrie sestavy, tím jasněji se projevuje. Nejlepší je pocit vystředění scény, její celkem zřetelné prohloubení a citelně pevnější usazení nástrojů na místo. Zvuk samozřejmě ztratí kus „masa“ a těla, ale to je prostě očekávaný průvodní jev celkového zpřesnění. Jestliže C 3050 budete chtít umístit v běžném obývacím prostoru bez akustických panelů nebo nějaké obzvláštně cílené nenápadnější formy úprav, tak investice do modulu s DiracLive se rozhodně vyplatí.

2023 11 30 TST NAD C 3050 8

Zvuk NAD C 3050 jsme posuzovali primárně bez kalibrace, už proto, že její vliv se dá shrnout větami z odstavce výše. Sám o sobě hraje C 3050 vlastně jako klasický NAD s nádechem starých modelů. Kontrabas Thomase Morgana v „Beyond Darkness“ (+ Charles Lloyd / Bill Frisell | „Trios: Chapel“ | 2023 | Blue Note | 0602445266494) možná nebyl TAK bohatý, jako staré NADy, ale je tu cítit bohatost, sytost a tučnost, je to skoro to známé mírně temnější ladění. V dané cenové relaci přesto nabízí zesilovač solidní ohraničení tónů a dobrou pružnost. Po zapojení DiracLive se struny více napnou, zpevní se kontury, ale zároveň přeci jen ubude toho „NAD charakteru“.

Trochu přímočaře nahraný vokál Petry Haden v duetu s kytarou Billa Frisella „I Don’t Want to Wake Up“ („Petra Haden & Bill Frisell“ | 2004 | Rykodisc | HNCD1472) NAD podal se solidní čistotou, hlavně však zabalený do příjemné neukřičenosti, ale přitom s kontrolou, která začíná rozkrývat vrstvy nahrávky. Důležité je ovšem hlavně celkově příjemné poslechové ladění s kvalitami střední třídy hi-fi se vším všudy. Tady konkrétně Dirac přidá nuance, zároveň ale posune zvuk i směrem víc k neutrálnímu „monitoringu“, tedy opět pevněji, ale méně plnokrevně.

2023 11 30 TST NAD C 3050 10

Také výšky a sykavky ve svého druhu duetu „Virginia Moon“, tentokrát od Norah Jones a Foo Fighters („…featuring Norah Jones“ | 2010 | Blue Note | 50999 9196002 3), jsou zaznamenané řízněji. NAD jim zachová živost, ale utlumí jejich vytaženost a stvoří z toho příjemnou, decentní muziku s nekonfliktním a přesto solidně zřetelným charakterem. Moderní moduly zesilovačů navzdory cílenému ladění „do NADu“ nabízí velmi slušnou úroveň prokreslení.

„Basic Instinct“ od The Acid ze slunné Kalifornie („Liminal“ | 2014 | Mute | 0724596960820) je energií naducaná skladba s mohutným, dramatickým a dynamickým elektronickým basem, který je v pěkném souladu s oním náznakem klasického stylu NAD. Je to bohaté, mocné, ne úplně dravě rychlé, ale zato důrazné a rytmické. Výsledkem je zvuk, který je v pohodě, ale přitom šťavnatý a sytý. Oproti zažitému stylu starších modelů zbývá ale spíše ten pocit, reálně je zesilovač férově rychlý a tím kontrolovaný a v dané třídě solidní v konturách. Lehce nabublaný charakter dává pocit síly. DiracLive se svou kalibrací nízké tóny zřetelně napjal, aniž by však ztratila svou gumovou pružnost – možná má přednes menší páru, ale zato lepší strukturu.

2023 11 30 TST NAD C 3050 13

Precizní záznam „Copernicus in Tartu“ od Gabor Juhasz Trio („Planets“ | 2022 | My Reel Club) ukázal, že NAD pod svým hebkým, vřelým a příjemným charakterem ukrývá velice solidní rozlišení a vlastně i pěknou otevřenost. Jde o zvuk s vlastním stylem a přesto hezky čitelný, s dostupnými detaily a i když se nevymyká nějak z dobrých standardů své třídy co do rozkreslení nejjemnějších nuancí a dozvuků, je to opravdu hi-fi a velmi dobře se poslouchá. Dirac tu ubere onu charakteristickou vrstvu, o slušný kus „vygumuje“ charakter, ale zato je slyšet více křehkých jemnůstek a perliček.

„Serenáda pro 2 klarinety, 2 hoboje, 2 fagoty, 1 kontrafagot, 3 lesní rohy, 1 violoncello a 1 kontrabas v d moll, op. 44“ v nahrávce orchestru Academy of St. Martin in the Fields pod taktovkou Nevilla Marrinera („Serenades op. 22 & 44“ | 1983 | nahráno 1981 | Philips | 400 020-2) zněla s organickou, netechnickou propojeností, s důstojným podáním pravolevého prostoru a pocitem, že komorní těleso má citelnou váhu a objem. Rozměry scény i hudebních instrumentů patří k mírnému nadprůměru, je to takový už spíše „objímající“ zvuk. Jakmile zapojíte do řetězce kalibraci Dirac, velmi výrazně se tu objeví hloubka, nástroje se lépe rozřadí a dokonce i stereo báze jako taková jako kdyby se roztáhla až za ozvučnice.

2023 11 30 TST NAD C 3050 18

Oč šlo u NAD vždy především, to byla příjemná, jakkoliv ne suše realistická reprodukce a snadný poslech. Model C 3050 to umí také – intimní, téměř klubová „The Parting Glass“ Australana Vince Jonese („Moving Through Taboos“ | 2004 | Universal | 0602498245903) zněla naprosto nekonfliktně, s vřelostí a vlastně se to hrozně hezky poslouchá. Je tu rozhodně více basu, přednes je plnější, lehce těžší, s vokálem hebkým, velmi „lidským“ a všeobjímající harmonickou barevností. Hudba plyne, jemná, laskavá a šťavnatá, pohupující se v rytmu a vy si můžete jen tak ladně plavat a užívat si. S Diracem vše trochu ztvrdne, sametová pohoda se změní spíše v civilní styl, ale o to prokreslenější.

Návrat do „starých dobrých časů“ se NADu povedl, protože C 3050 je velmi důstojný integrovaný zesilovač střední třídy s hezkým zpracováním a stylem. Daní za zajímavý design je mírný diskomfort, kdy digitální svět nemá přítomné a tím snadno ovladatelné fyzické ovládací prvky, na druhou stranu jsme v běžném provozu během těch pár dní neměli pocit, že by se nám s C 3050 nějak obtížně žilo. Navíc díky modulu s BluOS všechno krásně zvládnete přes dobře fungující aplikaci. Jako bonus navrch můžete mít také DiracLive, který zvuk zaostří, zkonkrétní a posune blíže realitě. Svým způsobem tak můžete profil zapnout a mít přesný přednes, nebo vypnout a mít klasický, tučný NAD. Tak či tak, zůstává hudbu snadno poslouchatelná, je to zábava a i když nejde o ladění pro puristy, je skvělé pro každého, kdo má rád zábavný, štědře muzikální poslech s dotekem toho nejklasičtějšího NADu.

Kč 35 990,-

Kč 15 990,- - MDC2 BluOS D modul s DiracLive

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ zajímavý retro design

+ možnost rozšíření MDC2 moduly

+ stabilita, rychlost a ovládací komfort BluOS

+ solidní kontrola v rámci dané kategorie

+ velmi fajnový zvuk za fajnovou cenu

ZÁPORY

- tu a tam mohou chybět fyzické ovládací prvky

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AV INTEGRA | www.avintegra.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies