2017 05 11 TST Klipsch Reference Over Ear 1

Není to (alespoň z pohledu hi-fi, natož třeba z pohledu geologického či snad dokonce vesmírného) zase tak dlouho, co poslouchání hudby na cestách znamenalo nošení těžkého a neskladného zařízení typu walkman či discman a omotání sebe sama metry šňůry, vedoucí k často dosti vachrlatým sluchátkům. Doba však pokročila a 21. století zaznamenalo doslova explozivní rozvoj sluchátkového poslechu.

Nejvýraznějším trendem (nepočítáme-li vznik segmentu ultimativních sluchátek) je mizení drátů, s dnešními protokoly, kodeky, bateriemi a technologiemi obecně totiž už lze zprostředkovat přenos signálu plně srovnatelný s vedením po kabelu a kdo jednou okusí svobodu toho, že nejbližší klika neznamená riziko natržení ucha či trhem prováděné demolice poslechového řetězce, ten se moc vracet k drátům nechce (nebavme se o kritickém poslechu, ale o každodenním poslouchání "za chodu").

2017 05 11 TST Klipsch Reference Over Ear 2

I v katalogu amerického výrobce Klipsch pak najdete bezdrátová sluchátka, úplně nahoře "bezdrátového" katalogu stojí model Reference Over-Ear BT, v jehož názvu se zrcadlí úplně vše, co o něm potřebujete vědět - pochází z řady Reference, mají mušle přes ucho a signál do nich vchází za pomoci Bluetooth.

Ač jsou koncipována jako sluchátka přes uši, jsou stále spíše skladná, navíc se dají "zlomit" do prakticky přenosné formy. Týlní most je poměrně robustní a pohodlný i pro delší nošení, mušle jsou ukotveny do velkých "ok", což je poměrně elegantní a také to zajišťuje přítlak "právě tak akorát".

Mušle příjemně přilnou kolem uší a jsou celkem hluboké, takže ani nadprůměrně vzrostlé slechy by neměly být utlačované. Sluchátka váží 272 gramů, což na aktivní model není špatné a dají se nosit poměrně dlouho bez pocitu únavy. Uzavřené mušle s velmi bohatě polstrovanými a poddajnými náušníky také slušně izolujíc od okolí.

2017 05 11 TST Klipsch Reference Over Ear 7

Na mušlích najdete všechny důležité ovládací prvky, krom toho pro zapnutí / spárování je tu i ovládání hlasitosti, doplňuje je USB konektor pro nabíjení a 3,5 mm jack pro spojení se zdrojem signálu klasicky pomocí drátu. Malé otvůrky skrývají mikrofony.

Uvnitř mušlí se nachází měnič Klipsch Balanced Dynamic Driver s průměrem 4 cm, díky němuž sluchátka pracují v rozsahu 15 - 20 000 Hz. Pro účely kabelového spojení mají Reference Over-Ear BT vysokou citlivost 110 dB a impedanci 32 ohm, což zaručuje snadné rozehrání. Energii při bezdrátovém provozu dodává baterie s kapacitou 400 mAh, která má stačit až na 20 hodin hraní (pokud jste venku a máte nastavenou střední až vyšší hlasitost, aby zvuk jen nešeptal, je reálná tak polovina).

Konektivitu zprostředkovává bluetooth verze 4.0 s podporou aptX i AAC kodeku, sluchátka při spojení s iOS zařízeními umí ukázat na dálku nejen hlasitost, ale i stav nabití baterie, což je fajn.

2017 05 11 TST Klipsch Reference Over Ear 8

Klipsch Reference Over-Ear BT jsme poslouchali zejména na Apple iPhone 6, ale také přes další Bluetooth zdroje, například z notebooku. Srovnání probíhalo se Sennheiser HD 26 Pro nebo třeba Koss Porta Pro CZ a dalšími.

V basovém spektru nahrávky "Knowledge of Good and Evil" Esperanzy Spalding (FLAC | 24 - 96) bylo cítit, že Klipsch patří spíše ke kulatěji a lehčeji, příjemnější hrajícím sluchátkům. Umí ale na oplátku basům dát objem a pocit solidních proporcí, byť každý tón je zjevně klidnější a na konturách měkčí. Na druhou stranu charakter basů dobře souzní s celkovým laděním a kontrola rozhodně není špatná.

2017 05 11 TST Klipsch Reference Over Ear 5

Hlas Sabiny Sciubba v "Night Train" (FLAC | 24 - 192), duetu jejího vokálu a kytary Antonia Forcioneho, byl sametově hladký, něžný a nadýchaný, lehoučký a příjemně nekonfliktní. Byla cítit určitá dávka sladkosti a něhy, stejně tak ale i pocit, že sluchátka udržují v tomto pásmu dostatečnou soustředěnost, aby byly vokály nosným prvkem v reprodukci a nemuseli jste je "lovit" mezi ostatními hudebními linkami.

Klidnost a lehkost, neuspěchanost reprodukce byla konzistentní až po nejvyšší frekvence - činely a další vysoko položené nástroje v "Misery" od Dave´s True Story (FLAC | 24 - 96) byly možná trochu tenčí a nijak se nedraly do popředí, takže o kousíček větší objem by jim možná slušel, stejně jako výraznější pocit hmoty a "těla", ale už měly strukturu a dobrý kovový charakter.

Podobně pak také dynamika v "Klarinetovém kvintetu B moll, op. 115" (FLAC | 24 - 44,1) v podání Davida Aarona Carpentera a berlínských filharmoniků nebyla nikterak dramatická, celkový charakter nahrává dlouhému poslouchání při středních hlasitostech, kdy sluchátka umí být dostatečně živá, aby zaujala vaši pozornost, ale "netlačí" a nesnaží se o dramatický přednes.

2017 05 11 TST Klipsch Reference Over Ear 4

Ve zprofanované "Spanish Harlem" Rebecy Pidgeon (FLAC | 16 - 44,1) se potvrdilo, že ač nejsou Klipsch Reference Over-Ear z těch, co se snaží rozebrat nahrávku na prvočinitele a nabídnout vám super jasně každé vrznutí a zašustění, celková organizace nahrávky je rozhodně dobrá a neztrácí přehlednost, umí udržet prostor mezi jednotlivými linkami v nahrávce a i když to tak nepůsobí úplně okamžitě, vlastně ani detailů není málo, jen se - tak jako zvuk jako celek - nikam nederou.

Také hudební scénu udrží Reference Over-Ear obstojně vykreslenou a ač nejde o vyslovený hologram, v "My Ship" od Dee Dee Bridgewater (FLAC | 16 - 44,1) bylo rozložení nástrojů v pravolevém směru dobré, s dostatkem prostoru a vlastně i nástroje nepůsobí mikroskopickým dojmem, což občas u sluchátkového poslechu hrozí. Předozadní prostor tu sice nebyl, ale s vyslovenou holografičností se perou i dražší konkurenti.

Na co jsou však Klipsch vysloveně fajn, to jsou pop-rockové záležitosti typu "Evil Eye" od Franz Ferdinand (FLAC | 16 - 44,1); jednak tu oceníte celkovou plynulost reprodukce, která tak příjemně protéká a jednak lehce klidnější charakter pomáhá velmi účinně odfiltrovat nepříjemné stránky moderních nahrávek, které tak ve finále prostě zní zábavně. Navíc ničeho není moc, hudba je slušně čitelná a je to jednoduše dobré a nenásilně poslouchatelné.

Klipsch Reference Over-Ear s Bluetooth připojením jsou ve své ceně dobrou alternativou pro ty, kteří chtějí mít na uších větší sluchátka, lehce se odříznout od okolí a přitom mít možnost snadno do sluchátek pustit hudbu bez drátů v dobré kvalitě - zaměření sluchátek není vysloveně audiofilské, ale také nejsou myšlena na klidný, soustředěný audiofilský poslech. Díky svému provedení se příjemně nosí i po celkem dlouhou dobu, díky svému charakteru pak celkem univerzálně v klidu a bez stresu přehrají naprosto cokoliv - možná vám bude scházet trochu dramatu u velkých orchestrů, možná také nejsou tím pravým nástrojem pro pitvání audiofilských komorních nahrávek, kde je příjemné slyšet kdejaké zavrznutí, ale v univerzálnosti a neúnavnosti, ať už máte zrovna chuť na Metallicu, Dianu Krall nebo Rihannu při celodenní práci či pochůzkách pak rozhodně obstojí...

Kč 7 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ solidní výdrž na baterie

+ dobré pohodlí i při delším nošení

+ rozumná izolace od okolního ruchu

ZÁPORY

- celkově lehce měkčí vyznění

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies