2023 11 30 Sonus faber Duetto 1

Přes čtyři desetiletí je severoitalská značka Sonus faber známá primárně jako výrobce luxusních objektů, které (nejen shodou okolností, ale i na základě velkého vývojového zázemí) hezky hrají. Snad s výjimkou lifestyle reproduktoru Omnia šlo vždycky ale o klasické hi-fi – to se nyní mění s příchodem plně aktivních bezdrátových reprosoustav Duetto, kombinujících jak prvky charakteristických řad, tak pár detailů ze zmiňovaného Omnia.

Vzhledově nesou Duetto naprosto nezpochybnitelně rukopis firemní designové kanceláře, byť v do jisté míry lehce inovovaném duchu. Půdorys připomíná svého druhu heraldický štít (nebo jak Sonus faber rád říká, jde o tvar evokující loutnu), horní panely jsou vyvedeny v koženém dekoru, přičemž na jednom se nachází dotykové ovládací prvky (vstup / připojení / hlasitost) systému SENSO, stylově i funkčně převzaté z modelu Omnia.

Krom již popsaného vršku a tenké černé základny nemají Duetto paralelní plochy, což pomáhá jednak pevnosti ozvučnice, tak potlačení vnitřního stojatého vlnění. Zajímavou, spíše moderně působící volbou je naklonění kresby dýhy v úhlu 45 stupňů.

2023 11 30 Sonus faber Duetto 2

Vpředu spatříte v klasickém prvku zasazené dva měniče. Vysokotónová měkká kopulka má kolem sebe zvlněný zvukovod pro optimalizaci disperzní charakteristiky, výrobce deklaruje šíři 2,8 cm. Magnetický systém je klasický feritový s měděným zkratovacím kroužkem.

Středobas má průměr 13,3 cm a kónus vyrobený z papírové drti. Magnet je překvapivě z účinnějšího neodymu a zkratovací kroužek hliníkový. Sedí v „organickém koši“, který má za cíl svými tvary snižovat množství rezonancí a odrazů, což je obzvláště důležité zde, kde je woofer naladěný na velmi dlouhý výkmit.

2023 11 30 Sonus faber Duetto 3

Velkou část zadní stěny zabírá žebrovaný labyrint chladícího profilu, kterým prochází také ovál bassreflexu, navazujícího na nátrubek, směřující uvnitř směrem vzhůru.

Vespod jednoho z kanálů (protože jejich roli můžete snadno měnit), říkejme mu třeba „řídící“, se nachází umně zapuštěná nika s konektory, základními párovacími tlačítky, zemnícím kolíkem nebo ethernetovým rozhraním, pokud byste nechtěli stavět na Wi-Fi.

2023 11 30 Sonus faber Duetto 7

Uvnitř každé reprosoustavy sedí dva oddělené zesilovací moduly. Pro výšky jde o zesilovač třídy A/B s dostačujícím výkonem 100 Wattů, u středobasu sedí modul třídy D s výstupem 250 Wattů.

Bezdrátová streamovací platforma, zpracovávající ale také signály z fyzických vstupů (linkový / phono cinch, optika, HDMI ARC) a pro subwooferový výstup, staví na kombinaci čipů od AKM a ESS, funguje jako frekvenční výhybka na úrovni 1 900 Hz a nejen, že funguje s vlastní rozumnou aplikací (shodnou s tou pro Omnia), ale podporuje také Spotify, TIDAl Connect, je Roon Ready a umí načíst data i přes AirPlay nebo Chromecast (a samozřejmě Bluetooth) pro co nejsnazší obsluhu.

2023 11 30 Sonus faber Duetto 8

Mezi sebou pak oba kanály komunikují čistě bezdrátově a to firemním standardem UWB (Ultra Wide Band), což by prý mělo být fakticky bez latence a též neovlivněno běžným portfoliem domácích bezdrátových sítí ani jiným zářením.

Celkově nabízí aktivní Sonus faber Duetto frekvenční rozsah 37 – 30 000 Hz a zvládají akustický tlak až 105 dB / 1 m.

2023 11 30 Sonus faber Duetto 14

Fyzicky jsou jejich 6,8 kg vážící ozvučnice vysoké 34,2 cm, široké 21 a hluboké 27,2 cm.

Duetto jsme měli možnost poslouchat v pražském showroomu Voix a to v porovnání s dražšími Bang & Olufsen Beolab 18. Pro férové srovnání byl oběma k dispozici EverSolo DMP-A6, byť jsme využívali také streaming přímo v Sonus faber nebo Roon.

2023 11 30 Sonus faber Duetto 12

Šikovné ruce Thomase Morgana na kontrabasu v „Beyond Darkness“ (Charles Lloyd / Brill Frisell / Thomas Morgan | „Trios: Chapel“ | 2023 | Blue Note | 0602445266494) ukazují, že aktivní koncept obecně umí dostat z dané velikosti ozvučnic více basu, nežli byste očekávali. Kompaktní Duetto se snaží jít poměrně dolů, ačkoliv nejhlubší polohy jsou tvořené spíše energii bassreflexu, než konkrétními a utaženými tóny měniče. Navíc je tu zvuk měkčí a vřelejší, v duchu Sonus faber. Hlubokotónové brumlání je tedy příjemné, lehce sametové, nezatluče vás však energií do sedačky nebo nedá úplně perfektní vhled do odstínů jednotlivých tónů – je to však zcela v proporci kvalit, které byste měli očekávat od stotisícové sestavy, navíc okořeněno italskou libozvučností.

To vlastně platí i pro hlas Petry Haden, který má na nahrávce „I Don’t Want to Grow Up“ („Petra Haden & Bill Frisell“ | 2004 | Rykodisc | HNCD1472) jistá technická zaškobrtnutí a může tak znít leckde ostřeji. Přes Duetto naopak cítíte ten „hezký zvuk Sonus faber“ – středy jsou sametové, plně bez agrese, vokál je posazený mírně nad a za reprosoustavami a vlastně má celkem výrazné proporce – rozhodně větší a plnější, než by naznačovaly rozměry měničů i ozvučnic. Ani tady není cíl poskytnout prožitek kritické audiofilie s nejjemnějšími nuancemi, ale naopak hezkou, barevnou a košatou reprodukci v příjemném duchu. Je to snadný a laskavý poslech.

2023 11 30 Sonus faber Duetto 16

Též nejvyšší frekvence nemají tendence znít jakkoliv ostře či únavně. „Virginia Moon“ je zajímavá spojením Norah Jones a Foo Fighters („…featuring Norah Jones“ | 2010 | Blue Note | 50999 9196002 3), méně už „rádiovou“ úrovní zvukařova výstupu. Duetto k nejvyšším frekvencím přistupují šetrně, neagresivně, lehce tlumeně, ale díky většímu proporčnímu zastoupení nejste o pocit znělostí na vyšších frekvencích ošizeni. DSP při vlastně libovolné hlasitosti udržuje kýžené zastoupení jednotlivých pásem.

Odvážné jsou pak ale aktivní Sonus faber tam, kde je na ně kladen dynamický drajv a důraz – třeba jako v „Basic Instinct“ od moderní elektro kapely The Acid („Liminal“ | 2014 | Mute | 0724596960820). Když přijdou šťavnaté beaty s mohutnou silou, Duetto drží pohromadě, nerozházené, nejsou nervózní a dokážou hluboké syntetické zvuky prodat pěkně tučně. Možná měkce, rozmáchle a jaksi na efekt, ale rozhodně atraktivně – přesně v duchu ladění „pro běžné ucho“. Akcent na rytmiku je nicméně přitažlivý a je to skvělá interpretace mírně zmodernizovaného klasického ladění Sonus faber. Žádný velký spěch, ale také žádný stres, prostě pohodové poslouchání, klouzající jako po olivovém oleji.

2023 11 30 Sonus faber Duetto 21

„Copernicus in Tartu“ z krásné nahrávky Gabor Juhasz Trio („Planets“ | 2022 | My Reel Club) je záznam plný autenticity, Duetto si ho přeberou maličko po svém, expresivní a jasné zvuky zakomponují do svého sametového pláště a dají jim elegantní, plný a bohatě barevný styl. A že je to styl! Pěkně italský, zábavný a netechnický – žádné pídění po mikroskopických informacích, ale organický přednes v úrovni, která za sto tisíc (v kontextu streamer + D/A převodník + zesilovač + reprosoustavy) určitě odpovídá a je to taková nenásilná, hladká srozumitelnost.

Nadstandardní velikost reprodukce pomáhá solidně přehlednému vnímání Dvořákovy „Serenády pro dechy a smyčce v d moll, op. 44“, inspirované autorovou návštěvou vídeňského koncertu s díly W.A. Mozarta (Academy of St. Martin in the Fields / Neville Marriner | „Serenades op. 22 & 44“ | 1983 | nahráno 1981 | Philips | 400 020-2). Prostor je až překvapivě vzdušný a konkrétní, aniž by byl „cítit po technice“. Proporce nástrojů jsou velké, respektive na poměry regálových reprosoustav se vlastně drží uvěřitelných rozměrů opravdových akustických nástrojů. Aktivní řešení s kompenzací vzájemného souladu systému, který pasivní výhybkou sotva dosáhnete, nese své ovoce a prostor je prostě vkusně koherentní a přehledný.

2023 11 30 Sonus faber Duetto 24

V čem byla, je a nejspíš i bude síla značky Sonus faber, to je hladká, neúnavná pohodovost přednesu – a tu mají v DNA právě i Duetto. „The Parting Glass“ Vince Jonese („Moving Through Taboos“ | 2004 | Universal | 0602498245903) je sama o sobě vřeleji, líbezněji nahraná a jeho hlas také hřeje sám o sobě, Duetto se tomu snadno poddávají a poklidně, příjemně, elegantně hrají, hudba si bublá a máte prostě pocit, že jste v segmentu luxusního, solidního italského hi-fi, krásného na oko i ucho.

Sonus faber Duetto jsou prvním takovým počinem italské značky a jen dalším potvrzením, že budoucnost chce „lepší zvuk“ v co nejkomfortnějším balení. Kompaktní Duetto pokrývají všechny možné formy přehrávání zvuku, zvládnou ozvučnic televizi i gramofon, ač jejich primární funkcí je samozřejmě streamování čehokoliv, co si zrovna zamanete. A tak jako se Duetto snadno ovládají, tak se snadno poslouchají, můžete do nich nasměrovat cokoliv a jejich akcent na bas, cit pro barevnost a bohatost, šťavnatě italská podstata á la Sonus faber a aktivní sladění, samo o sobě přinášející nejede benefit, prostě fungují. Je to solidní all-in-one řešení, které svým zvukem odpovídá kvalitám žádoucím v dané cenové relaci a navíc vám dá pocit, že to všechno máte ve skutečně luxusním balení.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 25 metrů čtverečních se zakázkovou akustikou.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 11 30 Sonus faber Duetto m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Je vidět, že základní nastavení – poměrně logicky v souladu s cílovou skupinou uživatelů – akcentuje poměrně výrazně bassreflex a efektní pásmo mezi 40 a 50 Hz, v části spektra, hrozícím přítomností agresivity je zase mírná „vanička“ a pro oživení reprodukce je na konci zvuk zase o něco výraznější, konkrétně s vrcholem kolem 12 – 13 kHz. Není to puristické ladění, ale záměrně líbivé. Docenit lze ovšem minimální směrovost, což platí i pro vertikální směrovost.

2023 11 30 Sonus faber Duetto m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2023 11 30 Sonus faber Duetto m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Zde je vidět, že energie bassreflexu je opravdu výrazně větší, než bývá standardem a je to pro Duetto prostředek, kterým se dostává k hlubokým frekvencím a jak zaplňuje místnost.

2023 11 30 Sonus faber Duetto m4

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2023 11 30 Sonus faber Duetto m5

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2023 11 30 Sonus faber Duetto m6

Waterfall

2023 11 30 Sonus faber Duetto m7

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2023 11 30 Sonus faber Duetto m8

Step response @ 1 m v ose tweeteru

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 95 990,-

Kč 17 990,- - 1 pár stojanů

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vypadají velmi elegantně

+ kompaktní řešení, k němuž není třeba nic dalšího

+ hrají plně a hezky přesně dle stylu Sonus faber

+ vkusně vypadající aplikace a kompatibilita s Roon a dalšími formami ovládání

+ dobrá konektivita včetně phono

ZÁPORY

- jistý limit co do hloubky (adekvátní ovšem velikosti)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: E.P. Audio | www.epaudio.cz 

PRODÁVÁ: Voix | www.voix.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies