HIFIStyl

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde 1

Kanadští Gershman Acoustics patří k neortodoxním značkám, respektive těm, které si příliš nelámou hlavu s tím, co si o nich kdo myslí. Nevyrábí designové hračky, ale to, co považují za ideál a to vede k velmi neobvyklému pojetí jejich reprosoustav. Protože to (konkrétně manželé Eli a Ofra Gershmanovi) ale dělají už od roku 1993, patrně jejich cesta nepostrádá smysl. Ke svému 30. výročí si nadělili příznačně označený model 30th Anniversary Grand Avant Garde.

Že Gershman Acoustics neřeší nějaké moderní vizuální normy prozrazuje základní tvar ozvučnic – připomínají částečně pyramidu, částečně zarážku pod dveře a částečně variaci na téma některých Wilson Audio (podle pana Gershmana ovšem inspirace pochází spíše od něj směrem k nim, nežli opačně).

Výrazným prvkem designu je mohutná základna s velkými antivibračními nožkami (jde o zakázkovou modifikaci IsoAcoustics), z níž vyrůstá sama hmota ozvučnice. Vpředu jsou do tlumící látky zasazeny tři reproduktory a držáky originálních mřížek – ty nicméně slouží výhradně pro fyzickou ochranu, nejsou plnohodnotně průzvučné.

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde 2

Přestože je přední strana výrazně skloněná a lomená, zadní plocha je naopak zcela rovná a nese pouze destičku s dvěma páry reproterminálů. Reprosoustavy mají laděný výdech a používají systém BCT (Back-Wave Control Technology), aby se podpořila firemní filozofie, sázející na co nejvýraznější bas z dané velikost ozvučnic.

Prakticky jde o onu nápadně velkou základnu. V basová části ozvučnice najdete průduch vytvářející jistý odpor a to prý má za následek, že basový měnič funguje tak, jako kdyby pracovní objem byl podstatně větší. V prostoru vzniká výrazný rozdíl v tlaku mezi prostorem v základně a prostorem v hlavní ozvučnici, což má zase za následek tlumení basové energie ze zadní strany membrány a tato pak netlačí zpět na samu membránu a nezvedá nežádoucí zkreslení.

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde 3

Firma prakticky vůbec nehovoří o tom, co je použito uvnitř. Dočtete se o tří a půl pásmové koncepci, pak o použití jednopalcové měkké výškové kopulky, 5,25“ kónusu z uhlíkových vláken na středech a osm palců široké výrazně kónické hliníkové membrány na basech, kde sílu dodává zdvojená kmitací cívka. Firma udává jen citlivost 87 dB (bez dalších detailů), jestli jde o 4 nebo 8 či jinak-ohmovou reprosoustavu však nevíme. Deklarovaná frekvenční odezva 20 – 22 000 Hz též neříká, za jakých je to podmínek. Ani fyzické proporce pak nejsou zmíněné – jen výška 39 palců (cca 99 cm) a váha 82 liber (lehce přes 37 kg).

Pokud by osazení u výroční edice dlouhá léta vyráběného modelu odpovídalo tomu původnímu, na výškách by pracoval reproduktor Peerless s firemními modifikacemi a na středech zase Audax. A basák by byl přímo navržen firmou Gershman Acoustics.

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde 4

30th Anniversary Grand Avant Garde jsme poslouchali na různorodých sestavách s elektronikou Soulnote, primárně pak se zesilovačem A-2, ale i děleným P-3 / M-3. Zdrojem signálu byl hlavně SACD přehrávač a převodník S-3, doplněný chvílemi o streamer Lumin. Porovnávat jsme mohli s Lawrence Audio Skylux Star na kabelech WestminsterLab.

Baskytara Ralfa Gaucka je v „Little Wing“ z výběru „Ultimate Tunes 2“ (2013 | stereoplay) nahraná záměrně maličko efektním „blízkým“ stylem, takže skutečně pěkně brouká a 30th Anniversary Grand Avant Garde se z hlubokých tónů rozhodně nezdají být nikterak ve stresu – jejich hluboké frekvence možná nepůsobí jako hromobití, ovšem prezentují spodky bez dunění, bez nejistoty, byť trochu měkčím, poklidnějším stylem. Tón má hezkou vřelost, nijak přehnanou, ale poslechově atraktivní. Také je nutno říct, že z dané velikosti reprosoustav nabízí Gershman Acoustics rozhodně neošizený, plně adekvátní dojem velikosti nástroje.

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde 5

Zpěv Grace Slick v „Triad“ („Crown of Creation“ | nahráno 1968 | Culture Factory | 0819514010265) poukázal na talent 30th Anniversary Grand Avant Garde k prezentaci středního pásma, zejména pak vokálu – středy jsou prostě moc hezké, nijak exponované či něco takového, ale přesto dobře čitelné, jemné, až elegantní. Není to přímo zabalené „do pěkna“, přesto hlas hezky klouže, hladí a můžete se do něj bez překážek vpít. A ačkoliv nepůsobí nějak zvláštně zaostřeně nebo intenzivně, čitelnost je přirozeně jednoduchá a je to takový „klasický typ zvuku“ či jak to popsat, neanalytický a přesto v pohodě zřetelný.

Cinkání činelů v jazzové „Feeling Alive“ Agathe Jazz Quartet („Räumlichkeit & Transparenz Vol. 1“ | 2015 | stereoplay) bylo též tak trochu „starosvětsky“ prezentované, ne tlačené kupředu, ne ostré jako hologram, ani tlumené, prostě tak lehce a nonšalantně vypouštěné, hladké a klidné. Detailů je solidní množství, vše hraje naprosto netechnicky a kultivovaně. Tak trochu to připomíná ladné vyladění mnoha typických britských výrobců bez akcentu na cinkavost a znělost.

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde 7

„La Primavera“ Antonia Vivaldiho v podání komorního tělesa I Musici („Čtyři roční období“ | 1993 | Belart | 450 051-2) měla ne tak velký objem zvuku jako Lawrence Audio, obecně to byl kompaktnější projev, ale jeho umírněná houpavá sytost se vlastně neztrácela ani ve větším prostoru. Pro využití dynamických možností reprosoustav je třeba je trochu „potlačit“, působí trochu méně citlivým dojmem, ale připojená elektronika si s nimi určitě v pohodě poradila a na běžné a vyšší poslechové úrovni už hraje kontrolovaně a tak nějak poklidně robustně.

30th Anniversary Grand Avant Garde rozhodně působí naprosto nenablýskaným, až jemnějším dojmem a přesto detailů v Xenakisově „Keqrops“ („Synephaï“ | 1986 | Decca | 476 5430) bylo solidní množství, ale hlavně je reprodukce bezproblémově čitelná. Prostá efektů, zdůrazňování nebo pocitu, že se něčeho nedostává, ale uhlazená pohoda, s jakou i takto složitá skladba zaznívá je něco odzbrojujícím způsobem kouzelného. Hudba prostě plyne, nic vás nepřehltí a můžete vnímat její odstíny a obsažnost. Gershman Acoustics nehrají s železnou autoritou nebo technicistní brilancí, ale přesto mají nenucenou kontrolu – ostatně to se dá vzhledem k cenové relaci rozhodně očekávat.

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde 16

Stejně tak nevykreslily „That Old Feeling“ Paula Desmonda a Jima Halla („Easy Living“ | 2000 | nahráno 1965 | rcaVictor | 74321747962) s nějakou holografickou zaostřeností, nechaly jí prostě relaxovaně vyplouvat do prostoru a přitom byl veškerý obsah krásně usazený mimo ozvučnice, neuťápnutý a tak nějak přirozeně členitý. Vhodným pojmenováním tu rozhodně je „organický“ a „samozřejmě uvolněný“ či „netechnický“.

Moderní mix „All In“ od Pieces of Dreams („All In“ | 2015 | Shanachie | 0016351543721) staví na skutečně průbojném a odvážném basu, hloubky v podání 30th Anniversary Grand Avant Garde docela solidně pulsují, syté a pružné, opět je ale dominantní krásně barevný a bohatý střed, poutající přirozeně pozornost. Zvuk není nijak ukvapený, avšak rozhodně nepůsobí ani líně či zpomaleně, reprosoustavy prostě netlačí dění kupředu, nechávají ho proplouvat a vzdouvat se vlastní gravitací a nikdy, nikde a za žádných okolností se nedopouštějí čehokoliv odrazujícího – naopak, jejich sladký a vřele vstřícný zvuk zve k dlouhým poslechovým zážitkům.

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde 19

Gershman Acoustics 30th Anniversary Grand Avant Garde jsou reálně originální, poměrně svébytné reprosoustavy. Za své nemalé peníze vlastně nedostanete mnoho hmoty, ale zato si pořídíte chytré řešení, které díky uzavřené ozvučnici nemá bombastické basy, ovšem ty jsou hluboké, klidné a nonšalantně bublající, dostanete krásné, barevné a elegantní středy s organickou přirozeností a klidné, nenačančané výšky. Možná pro své optimální rozehrání chtějí tyto sloupečky trochu popostrčit výkonem a ne úplně šeptavou úrovní hlasitosti, ale potom umí hrát moc příjemně, všestranně a elegantně, zejména pak na akustickém hudebním materiálu, který rozvrství do velice pěkného prostoru. 30th Anniversary Grand Avant Garde možná nejsou etalonem moderní analytické neutrality, ovšem mají v sobě hezkou porci klasické muzikálnosti a milý, snadno poslouchatelný výraz.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních a výrazným zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely, akustický strop, plnoformátové koberce, těžké závěsy,…).

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Jestliže se Gershman chlubí neobvykle hlubokým basem z malé ozvučnice, pak ano – i ve velkém prostoru mají 30th Anniversary Grand Avant Garde základní frekvenci kolem 33 Hz. Frekvenční odezva je poté relativně vyrovnaná s přídechem u basové části pod cca 150 Hz. Propad mezi 2 a 4 kHz může být způsoben i akustikou prostoru a obecně je spíše zárukou, která předchází případným agresivnějším a ostřejším momentům. Je vidět, že vyrovnanější odpověď zažijete, pokud reprosoustavy nebudou mířit přímo na vás.

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde m6

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

Jakkoliv jdou Grand Avant Garde frekvenčně poměrně hluboko, jejich harmonické zkreslení tu pod cca 50 Hz zároveň s tím poměrně narůstá – ne že by v této části frekvenčního spektra bylo zkreslení nějak výrazněji slyšet a měnilo kvalitu poslechového vjemu (rozhodně ne, je-li v této míře), ale přesto není úplně nízké.

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde m7

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde m8

Waterfall

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde m9

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde m10

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde m11

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance potvrzuje uzavřenou konstrukci ozvučnic, ukazuje pak ladící kmitočet cca 38 Hz. Nejnižší bod se dotýká 5 ohmů, reálně mnohem důležitější je však extrémně vysoký peak kolem 3 kHz, dosahující až na 90 ohm. Ne že by i tak šlo o něco, s čím by si moderní zesilovač adekvátní třídy neporadil. V průběhu lze také spatřit dvě základní rezonance – na 110 a 1 100 Hz. Elektrická fáze je oproti impedančnímu průběhu konvenčnější, ačkoliv na vysokých frekvencích také vybočuje z optima. Celkově jsou náročné pasáže poměrně vysoko ve frekvenčním rozsahu, kde není extrémní množství energie. Přesto by zesilovač měl rozhodně mít své kvality, stabilitu a dost proudové kapacity.

2024 03 31 TST Gershman Acousics Grand Avant Garde m12

Impedance – celý pohled

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 500 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ originální koncept

+ hluboký bas z malé ozvučnice

+ krásné, muzikální středy

+ jsou prosté čehokoliv zvukově nepříjemného

+ výtečné podání prostoru

ZÁPORY

- cenově míří vzhledem k celkové svébytnosti na puristické publikum

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Diok Audio | www.diokaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies