HIFIStyl

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva 1

Jméno Perla je již bezmála dekádu stálicí v portfoliu nejznámějšího českého výrobce reprosoustav – značky XAVIAN. Původní model tohoto označení byl malou regálovkou, následovala evoluční verze s hezčím provedením a notně vyladěným zvukem a jako krůček vedle byl k dispozici sloupový model Madre Perla, identický koncept, jen protažený až k zemi a pracující v trošičku větším objemu a tedy nabízející o kousíček hlubší bas. Tak jako regálovka, i Madre Perla se dočkala verze s přídomkem Esclusiva, ovšem zde jde prakticky o úplně nové reprosoustavy.

Z původního sloupečku zůstal zhruba zachován základní rozměr a designový směr řady Natura. Ozvučnice jsou tedy poměrně štíhlé a nijak moc hluboké ani vysoké, hrany korpusu jsou zakulacené a organičnost dále podtrhuje použití desek z masivního dubu, který může být přírodní, mořený či lakovaný. Už na první pohled je však jasné, že tady podobnosti prakticky končí.

Jednak vpředu přibyl další středobasový reproduktor, jednak se štěrbinový bassreflex proměnil v klasické kolečko plastového výdechu. Základová deska, dodávající stabilitu, zůstala obdobná, výškově nastavitelné nožičky ale nyní můžete vespod vidět a jejich kovový lesk dodává drobnou estetickou kudrlinku.

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva 2

Ze zadní plochy zhruba v polovině výšky ční jeden pár robustních firemních terminálů, nad nimiž je vertikální obdélníček kovové cedulky s nezbytnými údaji a označeními. Úplně nahoře je trojúhelníček s býčí hlavou a lyrou mezi rohy, symbolizující pro změnu použití technologie značky AudioBarletta.

V této generaci je Madre Perla Esclusiva 2,5 pásmovým konceptem, do nějž si našel cestu zcela nový vysokotónový reproduktor, použitý prozatím pouze u modelů Aria, Concerto a Concertino. Jde o zakázkově upravený Scan-Speak s hedvábnou kalotou o průměru 2,6 cm. Látka je ručně impregnovaná pro úpravu jejích vlastností.

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva 3

15 cm středobas v typickém „skoro-hranatém“ litém koši využívá osvědčenou polypropylenovou membránu. Má jít o stejný měnič, který byl použit ve všech dosavadních modelech jménem Perla.

Konstrukce ozvučnice – jak už bylo řečeno – je z masivního dubu. Uvnitř je několik zpevňujících vzpěr a výrazné kompozitní tlumení, jehož základem je bitumen. Proti převrácení i pro jistou míru tlumení vnitřní energie slouží čtyři kilogramy písku v základně.

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva 4

Sloupek měří na výšku skladných 92 cm, na šířku (bez podstavce) 19 cm a do hloubky (za týchž podmínek) 23,6 cm. Váží poctivých 18 kg.

Výrobce udává frekvenční rozsah 50 – 30 000 Hz (-3 dB), impedance činí 4 ohmy a charakteristická citlivost 90 dB / 2,83 V / m. Frekvenční odezva tedy zůstala oproti původní verzi sejná, impedance je však poloviční a citlivost papírově vyšší. Dělící kmitočet systému činí 3 000 Hz.

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva 5

Madre Perla Esclusiva jsme poslouchali v hlavním redakčním systému proti KEF Blade One Meta a to přes Roon + Teac NT-503, GMG Power Harmonic Hammer 3000P a Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR. Propojeno bylo mixem kabelů Nordost Valhalla 2, Nordost Heimdall 2, KrautWire Super Symetric Gold a VYDA Laboratories ORION. O použitém příslušenství, doplňcích a dalších detailech se dočtete v pravém sloupci -->.

Moderně namíchaný (tj. výrazný) basový základ v „Né quelque part“ od Ayo („Royal“ | 2020 | Wagram | 3596973757829) měl pochopitelné omezení stran hloubky a hutnosti, přesto plnost působila rozhodně solidně a v menších a možná i středních místnostech bude energie tak akorát. Síla je autenticky podaná (reprosoustavy se nesnaží překonat svůj vlastní koncept), nezdůrazněná, hlavně pak dobře konturovaná. Madre Perla Esclusiva jako kdyby se soustředily na odlehčenou pohodovost, spíše na živější basovou složku, která dobře definuje barvy a odstíny basu, ale nesnaží se vás zaplavit jeho fyzičností. Reprosoustavy také dobře zvládají vyšší hlasitost, ale ne zase koncertní, tam už jim úplně dobře není.

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva 6

V čem i nejnovější generace Madre Perla Esclusiva drží zřetelnou „rodinnou“ stopu, to je podání hlasového rozsahu. Bezmála dvoumetrový Velšan Bryn Terfel a jeho mocný basbaryton v „Non Piu Andrai, Farfallone“ z „Figarovy svatby“ od W. A. Mozarta („Opernarien“ | James Levine / The Metropolitan Opera Orchestra | 1996 | Deutsche Grammophon | 445 866-2) zní velice zpěvně, je tu spousta barev, přednes je utaženější a přesněji artikulovaný než dříve – vlastně svou lehkostí připomíná spíše novou řadu Aria, byť v trochu „tělesnější“ podobě. Líbila se nám jasnost projevu, konkrétnost pronikavých „r“ i sykavek, kdy je oboje ovšem podané s dobrou přirozeností, která byla sice přímočará, ale ne nepříjemná uchu. Středy jsou prostě výborné, intenzivní, avšak nestresované.

Nový výškáč dobře slouží i u tvrdších a řízenějších tónů v acid-jazzové „South To Perpignon“ od James Taylor Quartet („Room at the Top“ | 2002 | Sanctuary | SANCD117). Pronikavost mixu umí XAVIAN hezky promítnout a nešetří ani detaily – výškový reproduktor je ve své kategorii prostě dobrý, vede tóny pevně a jistě, je tu ohraničení i zřetelnost. Lehce přímočařejší a velmi živý projev však nesmazává celkovou muzikálnost přednesu, takže ani u takovéto zvukově řekněme intenzivnější skladby nemáte potřebu snižovat hlasitost.

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva 9

Komplexní „Springsville“ od Milese Davise a Gilla Evanse („The Complete Columbia Recordings“ | 1996 | nahráno 1957 | Columbia | 0827969092323) – prý jedna z nejobtížnějších skladeb, co kdy byla pro jazzový orchestr napsána – má pěkně sejmutou dynamiku nástrojů, Madre Perla Esclusiva se ji nesnaží předat v nějak efektním a dramatickém objemu nebo neobvyklé hutnosti, ale jsou disciplinované, spíše svižné a působí vyrovnaně, mají zřetelně větší rezervu, než jakou disponovala předchozí verze. Hudba zejména díky rychlým reakcí získává pěkný švih i pevnost, opět by se asi dalo říct, že je tu o něco méně typického charakteru řady Natura a více ze série Aria.

Co do prokreslení nahrávek – imitativní polyfonie „Kyrie“ z nejslavnější mše „Missa Papae Marcelli“ od vrcholného reprezentanta renesanční hudby Giovanni Pierluigi da Palestriny (1992 | nahráno 1991 | Amadis | 21) – jsou Madre Perla Esclusiva ale stále „Naturově“ organické, nesnaží se akcentovat žádnou jednotlivost, ale preferují homogenní a přirozeně působící hudební obraz. V reprodukci se již lze snadno vyznat, zejména vokály sboru jsou už dobře oddělené a ohraničené. Nepůsobí to kdovíjak analytickým či naléhavým způsobem, nahrávka si prostě plyne. Tento nový model představuje vysoký standard prémiového hi-fi, hraje urovnaně a zřetelně – opět citelně jasněji, než jak se projevovala reprosoustava první toho jména.

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva 7

Na Bachově „Koncertu č. 1 v f dur, BWV 1046“ z cyklu „Braniborských koncertů“ v podání Nevilla Marrinera a „jeho“ Academy of St. Martin in the Fields (2001 | nahráno 1980 | Philips | 468 549-2) se ukázalo, že pokud chcete hezkou prostorovou scénu, budete si muset lehce vyhrát se správným umístěním ozvučnic. Jsou-li blízko u sebe nebo blízko posluchače (řekněme kolem 2 m a méně), mají tendenci k subjektivně vnímané směrovosti, snad i jistému drobnému pocitu zahlcení uprostřed. Ale stačí chvíle manipulace a natáčení a vše se bez problémů srovná. Po troše péče je scéna nenuceně přehledná, ve správné pozici nabízí Madre Perla Esclusiva už i pocit jistého protažení do hloubky, a hlavně celkový pocit vzdušnosti a lehkosti, jakousi všeobecnou volnost. Hudba hraje přesto stále spíše organicky a samozřejmě než s analytickou technicistností.

V atmosférou naplněné Conteho „Coup de Théâtre“ („Psiche“ | 2008 | Platinum | 30000140) se ukázal pěkný basový „kopanec“ s fyzicky citelný rozměrem, hluboké tóny byly příjemně tuhé, byť stále lehce omezené ve své hloubce a váze – adekvátně rozměrům. Hlas a nástroje jsou však čisté, zřetelné a hlavně živé, přesto bez pocitu protlačování se kupředu. Je to klasický XAVIAN, muzikální a elegantní, prostě jen jaksi čipernější a temperamentnější. Perla Esclusiva i Madre Perla hrají krásně, ale Madre Perla Esclusiva jako kdyby tu hrály dospěleji, bohatěji, informativněji a "srovnaněji". Je to neúnavný, a přesto otevřený přednes.

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva 17

Nové kompaktní sloupečky značky XAVIAN jsou sice podstatně dražší, než starší model obdobného jména, avšak zachovává všechno to krásně zpracované dřevo i základní styl, ale trochu ho jaksi probouzí – jako kdyby tento nový model přebral špetku živé jiskry od řady Aria. A vlastně možná ano, když už spolu sdílí výškový reproduktor. Druhý přidaný středobas pak zajišťuje pevnější reprodukci, ne snad nějak hlubší, ale fyzičtější a celkově působí Madre Perla Esclusiva urovnaným, uspořádaným a velmi kultivovaným dojmem, spojujícím typickou firemní vřelou muzikálnost s přesností, rychlostí a svěžestí nejnovějších vyšších sérií. A to je dobře – výsledkem je mile vyvážený, na poslech nenáročný, čistý a upřímný, ale přesto hlavně zábavný přednes. Madre Perla Esclusiva nabízí z malého objemu hodně muziky…

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

V přímo ose je vidět o něco více basů i výšek, ty nicméně zřetelně klesají při natočení, takže Madre Perla Esclusiva lze ladit co prezentnosti jemným natáčením. Začátek využitelné energie je skutečně na slibovaných 50 Hz.

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m9

Waterfall

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Jakkoliv výrobce udává čtyřohmovou impedanci, dotýká se této hodnoty jen velmi sporadicky. Průměrná hodnota bude ležet výrazně výše. Ladící kmitočet ozvučnice leží na cca 45 Hz. Impedance není kompenzována, ale přesto nejeví žádné prudké změny nebo riziková místa. Na cca 1 500 Hz je vidět drobný záchvěv nějaké rezonance, ale má tak malou magnitudu, že nebude ovlivňovat výsledný poslech.

2023 06 16 TST XAVIAN Madre Perla Esclusiva m13

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

Grafu dominuje šumové dno akcelerometru, z nějž se jen maličko zvedají rezonance v basovém pásmu a dvojí rezonanční kmitočet kousek nad 400 a maličko pod 600 Hz utichá velmi rychle. Kabinet je tedy velmi pevný.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 82 000,- - cognac / tmavý dub / světlý dub
Kč 107 000,- - marina / černý vysoký lesk / bílý vysoký lesk
Kč 4 330,- - volitelná krycí mřížka

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ luxusní zpracování

+ krásně muzikální a vzdušný projev (zejména oproti minulé generaci)

+ velmi pěkný prostor

+ subjektivně vnímaná vyšší citlivost = snadné rozehrávání

+ podstatně živější a zpěvnější, nežli původní Madre Perla

ZÁPORY

- zdá se, že pro optimální poslech to chce trochu práce s natáčením

--- --- --- --- ---

VÝROBCE: XAVIAN | www.xavian.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies