HIFIStyl

2017 03 16 TST Fischer Fischer SN 570 1

Byla to touha po absolutně inertních ozvučnicích, která Thomase Fischera vedla po mnohých experimentech k soustředění se na materiál neobvyklý a náročný na opracování, byť ve finální aplikaci téměř dokonale netečný - břidlici; tedy zhruba 500 000 000 let starou hornina černošedé barvy, příhodně usazenou v "plátech", vrstvách, které stačí citlivě zpracovat a svou hustotou, tuhostí a právě vrstvami v podstatě perfektně pohlcuje rezonance.

Německá značka Fischer & Fischer má široký výrobní rejstřík, produkuje modely od kompaktních regálových SN 70, přes klasicky rozměrné, ale skladné sloupky typu SN 170 až po obrovské čtyřdílné sloupy jako jsou SN 1000.1 AMT s hmotností atakující tři stovky kilogramů.

2017 03 16 TST Fischer Fischer SN 570 2

Model SN 570 se blíží spíše těm stále ještě skladným, byť ve firemní hierarchii mu patří velmi čestná třetí příčka shora a vlastně jde o nejvyšší model s jednou ozvučnicí. Přestože v reálném prostoru jsou SN 570 velké, nepůsobí nepřiměřeně - na mohutných podstavcích stojí skříň tradičních pravoúhlých tvarů, strukturu břidlice odhalují sražené hrany.

Ozvučnice mají rozměr 129,5 x 34,5 x 45,5 cm (v x š x h), hodně nadstandardní je ale hlavně hmotnost - jeden kus váží už hodně patrných 129 kg a to zejména díky tloušťce stěn 2 cm.

2017 03 16 TST Fischer Fischer SN 570 3

Na čelní stěně je vidět trojice reproduktorů v D´Appolito rozložení, jsou vsazeny do kovového panelu, který není jen estetickým, ale i zpevňujícím prvkem. Středotónové měniče mezi sebou svírají AMT tweeter, pod tímto blokem reproduktorů je mohutný bassreflexový otvor. Na každé straně je za průzvučnou látkou skrytý ještě basový reproduktor.

Při pohledu zezadu v ose každého středotónového reproduktoru uvidíte další otvor, zatlumený měkkou pěnou. U paty ozvučnice je pak vysoký kovový panel s dvěma páry mohutných 63A reproterminálů s rhodiovými kontakty, na jehož druhé straně najdeme výhybku. Ta má impedanční a fázové korekce a je 1. a 2. řádu.

2017 03 16 TST Fischer Fischer SN 570 11

O nejnižší frekvence se stará dvojice reproduktorů Fischer & Ficher, konická membrána z karbonizovaného papíru má průměr 22 cm a závěs z papírové pěny. Střednímu pásmu se věnují dva reproduktory, opět pochází přímo od Fischer & Fischer. Membrány jsou opět z karbonizovaného papíru, fázový nástavec je hliníkový a závěs opět z papírové pěny. Nejvyšší tóny vyzařuje vysoký Air Motion Transformer neboli skládaný pásek, tento pochází v základu od Mundorf a je upravován dle specifikací značky.

Reprosoustavy mají udávanou frekvenční odezvu 28 - 27 000 Hz v toleranci +/- 3 dB, citlivost nadstandardních 92 dB / W / m a impedance má být 4 ohm.

2017 03 16 TST Fischer Fischer SN 570 10

Fischer & Fischer SN 570 jsme měli možnost poslouchat v hotelu Don Giovanni (kde se koná Audio Video Show Praha), v jednom z velkých sálů a to na sestavě Teac Esoteric - na SACD K-07X, předzesilovači C-03Xs a koncovém stereo stupni S-03. Napájeno i propojeno bylo kabeláží Pangea.

Tóny kontrabasu Charlieho Hadena v "No lonely nights" ("American Dream" | 2002 | Universal Music | 064 096-2) byly excelentně přesné, "mrtvá" ozvučnice s dobrými měniči evidentně funguje a SN 570 umí předat i mohutnost nástroje. Občas byla jasně slyšet dokonce i takové to dřevito-kovové zadrnčení, podtrhující autenticitu zvuku. Objemově je kontrabasu o kousek víc, ale je pod precizní kontrolou, definice je už excelentní a SN 570 patří k nejpevněji a nejautoritativněji hrajícím reprosoustavám své kategorie. Až studiově precizní definice ale neznamená suchost nebo malý objem, naopak čekejte hutnost a obří porci energie. Kontrabas byl každopádně podaný pěkně, dospěle a s citelnou váhou a nadhledem.

2017 03 16 TST Fischer Fischer SN 570 19

I vokál Kurta Ellinga v "Undun" ("Nightmoves" | 2007 | Concord Jazz | 08888072302631) byl hodně, hodně autentický a až syrově přímý, konkrétní, výjimečně živý, snad až koncertní. I zde bylo cítit až maličko nadživotní proporce (což jen koresponduje s onou koncertností), se zavřenýma očima už máte pocit, že stojíte někde pod pódiem. Že mají SN 570 schopnost výtečně hlas prokreslit a že je famózně pevný a konkrétní, to asi ani netřeba říkat.

Nemusíte se bát, že by AMT tweeter měl nějaké nepříjemné charakteristiky, naopak je stejně živý a pocitově dobře sladěný se zbylými pásmy. Kovové perkuse v "In a sentimental mood" Sonnyho Rollinse ("with Modern Jazz Quartet | 1988 | Prestige | 00025218111126) byly báječně rychlé a precizní, byť možná o maličké dýchnutí přeci jen energičtější a jasnější, než středy. Vibrafon třeba však byl pěkně objemný a kulatý, klidný a hladký jako sklo, beze stop agresivity nebo říznosti, činely pak měly báječně kovový charakter a hlavně super rychlý a čistý zvuk, dovolující perfektně oddělit jednotlivé údery.

2017 03 16 TST Fischer Fischer SN 570 16

Dynamicky jsou pak Fischer & Fischer SN 570 imponující - Dvořákovu "Novosvětskou" v podání České filharmonie s Václavem Neumannem (1994 | Denon | CO-78828) jsem si užili pěkně naplno a to jak proporcemi, tak dramatem a energií, neochvějná pevnost (chce se říct doslova skálopevnost) zvuku SN 570 unese libovolné hlasitosti a byť potřebujete hodně dobrou elektroniku, aby se dostala ven, když už se reprosoustavy odvážou, stojí to za to a tak obrovský důraz a autoritu jen tak nepotkáte. Je to opět možná trochu přímé, ale odspodu mají razanci jako bourací kladivo...

Pevnost a přímá čistota s velmi dobrou transparentností zajišťují také moc pěkné rozlišení, v "Bang Bang Bang" Tracy Chapman ("Collection" | 2001 | Elektra | 7559-62700-2) byla velice snadná orientace a reprosoustavy mají reprodukci pevně v ruce, tak nějak opět až studiově nenačančaně a nepřikrášleně, přímo prezentují i jemné nuance, takže slyšíte každou jednotlivost a opět to působí jako "live" událost, kdy muzikanti hrají mezi reprosoustavami. Není to vysloveně analytický způsob reprodukce, ale informativní je velmi.

2017 03 16 TST Fischer Fischer SN 570 8

I podání prostoru funguje, nemusíte se děsit nějaké výrazné směrovosti AMT výškáčů (jakkoliv klasická kopulka je pořád méně citlivá na poslechové úhly) - v "Don´t say a word" od Phantom Limb ("Phantom Limb" | 2009 | Naim Audio | naimcd120) byla scéna široká a hlavně měla už i hloubku, nástroje tak byly zasazené do prostoru nejen v pravolevém, ale i předozadním směru, scéna je pevná, až tvrdě usazená a s velmi přesnou lokalizací. Nečekejte žádné nadýchané vzdušné podání, je to spíše zemité a jasné.

Pokud jste příznivci hodně energického, hodně pevného a hodně úderného, soustředěného zvuku, pak SN 570 budou vaším šálkem kávy. Jejich přímost a koncertní "nadživotnost" výtečně protlačila i živou "Dig, Lazarus, Dig!!!" ze stejnojmenné desky Nicka Cavea (2008 | Mute | CDSTUMM277), jakkoliv na druhou stranu upřímnost celého řetězce nedá zapomenout ani na poněkud nepříjemně nahrané syntezátory a celkově až trochu hrubé ladění skladby, které prostě při vyšší hlasitosti s neodbytnou upřímností píchá v uších.

2017 03 16 TST Fischer Fischer SN 570 24

Fischer & Fischer SN 570 jsou imponující reprosoustavy - jednak svou stavbou a mohutností, jednak svým velkým, super energickým, přímým a jasným, věrným zvukem. Mají parádní dynamiku, detail a vůbec - jsou to prostě již naprosto dospělé reprosoustavy. Mají svá ale jako nutnost hrát je v dostatečně velkém prostoru nebo na skutečně špičkové elektronice, abyste otevřeli jejich potenciál, úplně každého asi nebude sedět i to, že jsou poměrně přísnými arbitry kvality nahrávek a mizernou nahrávku 1:1 přehrají mizerně, zatímco špičkovou špičkově, ale ono by to tak koneckonců u věrné reprodukce být mělo. Pokud však chcete až "live", koncertní dojem v domácím prostředí, Fischer & Fischer SN 570 jsou k takové roli svou úderností a silou jako stvořené!

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose vysokotónového měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 40 metrů čtverečních, menším zatlumením, bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

2017 03 16 TST Fischer Fischer SN 570 m1

Do naměřených hodnot se hodně podepisuje celkem "holá" poslechová místnost, zejména pak peak na 60 Hz je rozhodně produktem prostoru, podobně jako propady na 28 Hz, 300 Hz a 5 000 Hz. Ani tak nejsou SN 570 nicméně nijak perfekcionisticky vyrovnané, cílem tu není rovná křivka. Prvotní nástup s poklesem -10 dB je znát někde od 25 Hz, po zřetelném propadu kolem 30 Hz nastupují do reálné reprodukce reprosoustavy zase kolem 40 Hz.

2017 03 16 TST Fischer Fischer SN 570 m2

Druhé měření jsme pro zajímavost realizovali z poslechového místa a je to celkem dobrá (a naprosto běžná) ilustrace toho, jak se mění charakteristika "referenční" a "reálná", tj. z jednoho metru a ze zhruba 3 metrů, odkud se poslouchalo.

Hodnoty naměřené na poslechovém místě (červená levý kanál, černá pravý kanál) ukazují, že SN 570 mají opravdu štědré množství basu a že AMT vysokotónový měnič je tak na hranici toho, kam reálně "dohraje". Menší odstup pravého sloupku od boční stěny vede k plynulejšímu nástupu, ale také k několika peakům.

2017 03 16 TST Fischer Fischer SN 570 m3

Nad hranicí 100 Hz je impedance a fáze velmi harmonická a reprosoustavy nebudou představovat smrtelnou zátěž, byť dotek až ke 2 ohm mezi 60 a 200 Hz bude vyžadovat zesilovač stabilní, s relativně vysokým výstupním proudem. Pod hranicí 50 Hz se pak ukazuje, že basové měniče jsou hodně "žravé" i to, že výrobce se snaží z nich tlačit frekvence až trochu "silou". Obecně pak lze říct, že SN 570 nejsou reprosoustavy pro integrované zesilovače nebo jakkoliv problematickou elektroniku.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

cca Kč 558 360,- - přírodní břidlice

cca Kč 620 730,- - lakovaný povrch

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ už mizí pocity mechaničnosti a zůstává lehkost

+ až koncertně živý, energický zvuk

+ výtečný, super přesný bas

+ konkrétnost a síla

+ dynamika

ZÁPORY

- nic zásadního s ohledem na cenu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: IBD Czech | www.ibd-czech.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies