2023 01 30 TST PrimeLuna EVO 200 Preamp 1

Holandská značka PrimaLuna má za sebou už vcelku úctyhodnou historii, kdy za 20 let své existence dokázala přesvědčit svět o tom, že výtečné elektronkové konstrukce s poctivým provedením nemusí být nesmyslně drahé. V aktuální nabídce najdete komponenty zařazené do řady EvoLution a odstupňované podle propracovanosti do modelů 100, 200, 300 a 400.

K nám se dostal plně elektronkový předzesilovač EVO 200 Tube Preamplifier v klasickém linkovém provedení doplněném o modul externího předzesilovače PhonoLogue EVO, jenž je umístěný vzadu pod šasi a tím vlastně odstíněný stejně dobře jako běžné externí krabičky.

Estetika PrimaLuna elektroniky je jednoduše rozpoznatelná, přestože se drží tradic elektronkových zesilovačů. Za nízkým čelním panelem je prostor pro lampičky, za nimi se pak tyčí do výše pouzdro nezbytnými na míru navrženými a vyráběnými transformátory. Je to půlkulatý mřížový kryt nad elektronkami, který pak udává hlavní vizuální identitu přístroji (respektive vlastně všem). Šasi je zhotoveno z bytelné oceli s pěti vrstvami povrchového laku.

2023 01 30 TST PrimeLuna EVO 200 Preamp 23

Vpředu najdete dva otočné ovládací prvky, levým upravíte hlasitost, pravým přepnete vstupy. Uprostřed jsou dvě očka, jedno pro příjem signálů dálkového ovládání, druhé s vsazenou diodou ukazuje provozní stav. Spínání probíhá masivním kolébkovým vypínačem po levé straně.

Na zadním panelu nízké spodní části šasi najdete pěkné cinche vstupů a výstupů. Jsou tu čtyři pár klasických linkových vstupů a jeden signálový prostup pro domácí kino, následují dva páry variabilních výstupů a jeden pevný linkový výstup třeba pro páskovou smyčku. Podvěšený phono modul logicky přidává ještě jeden další vstup. Dozadu se vešla ještě standardní napájecí zásuvka. Pokud byste se divili různobarevným šroubkům, není to šlendrián, ale záměr – ten nelakovaný určuje živý pól pro snadné zapojení ve správné fázi.

2023 01 30 TST PrimeLuna EVO 200 Preamp 22

Vpředu pod krycí klecí najdete šestici elektronek, orámovanou z obou stran vysokým kondenzátorem, který také proniká skrze kapotáž přístroje. Vpředu je rozestavěná čtveřice 12AU7 a vzadu pár 5AR4.

Veškeré použité součástky jsou soustředěny do spodní části přístroje, kde jsou usazeny oběma běžnými způsoby. Část sedí na deskách plošných spojů, část je nicméně spájena ručně formou point-to-point za pomoci prémiové kabeláže (alespoň tak o ní hovoří PrimaLuna).

2023 01 30 TST PrimeLuna EVO 200 Preamp 21

Hlasitost řídí potenciometr od Alps, filtrační kapacitu tvoří mix kondenzátorů polypropylenových a těch s hliníkovou folií od značek Nichicon a DuRoch.

Předzesilovač je z důvodu prodloužení životnosti elektronek vybaven modulem měkkého spouštění, dalším z praktických bezpečnostních řešení je obvod PTP (Power Transformer Protection), což je vlastně tepelná ochrana výstupních transformátorů, ať už se to stane kvůli příliš horkému pracovnímu prostředí nebo přetížení.

2023 01 30 TST PrimeLuna EVO 200 Preamp 3

PrimaLuna udává u EVO 200 Tube Preamplifier frekvenční rozsah 28 – 43 000 Hz (+/- 1 dB) a celkové harmonické zkreslení pod 0,5 % při 2 V. Odstup signálu a šumu činí 93 dB a zisk 10 dB. Vstupní impedance je 220 000 ohm, zatímco výstupní 2 800 ohm.

Předzesilovač má váhu poctivých 18 kg, přičemž má vcelku standardní šířku 40,5 cm, výšku 20,5 cm a hloubku 36,5 cm.

2023 01 30 TST PrimeLuna EVO 200 Preamp 7

EVO 200 Tube Preamplifier hrál jako středobod hlavní redakční sestavy, tedy místo Norma Revo SC-2 LN s monobloky Norma Revo PA 160 MR, zdrojem signálu Métronome DSC1 a reprosoustavami Xavian Quarta Evoluzione, přičemž vše bylo napájeno přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P. Propojeno bylo kabely Nordost Heimdall 2 a napájeno kombinací Nordost Valhalla 2 a VYDA Laboratories ORION. Kompletní detaily o celé sestavě jsou k nalezení v pravém sloupci -->.

PrimaLuna předzesilovač je vlastně velmi klasicky pojatý elektronkový komponent, který si vezme pár minut na plné rozehřátí. Není se ale třeba obávat nutnosti nechat jej zapnutý třeba hodinu, než dosáhne optimálních provozních parametrů.

2023 01 30 TST PrimeLuna EVO 200 Preamp 11

Kontrabas Charlie Hadena z „The Song Is You“ (Lee Konitz / Brad Mehldau / Charlie Haden | „Alone Together (at Jazz Bakery“ | 1997 | Blue Note | 7423857150200) v sobě nesl teplo nejen vlastní dřevěnému nástroji, ale také onu lehce změkčující a zjemňující vřelost elektronkového světa. Oproti Normě to není zdaleka tak vehementní, konkrétní přednes, nicméně každý tón se rozlévá s líbivou houpavostí a notnou dávkou barevné šťavnatosti, takže máte skutečně fyzický pocit z každého brouknutí. Předzesilovač férově separuje a ohraničuje jednotlivé tóny, jakkoliv zvuk je v basech hlavně o sytosti a mohutnosti, spíše než o vysoce realistickém odstínování jednotlivých poloh.

V obdobném duchu zazníval také zpěv Mahalie Jackson v „Silent Night, Holy Night“ („The Christmas Songs“ | 2002 | nahráno 1962 | Universe | UN1114) – hladší, jemnější, nicméně subjektivně velmi barevně bohatý, plný vřelosti a „lidskosti“. Vokál je kulatější, ale moc hezky díky lampové bohatosti zprostředkovává skutečně hmotný a rozměrný přednes zpěvačky. Zní to hebce, příjemně a uvolněně, přitom ale rozlišení už není špatné, není to takový ten efektní zvuk elektronek, jenž líbivostí maskuje nedostatky – tady je čitelnost víc než slušná.

2023 01 30 TST PrimeLuna EVO 200 Preamp 13

Výšek v „Magalan Stew“ od Michela Legranda („Le Jazz Grand“ | 2005 | nahráno 1979 | FiveFour | Fivefour 1) bylo tak akorát, zdálo se, že předzesilovač přeci jen o kousek více prostoru nabízí pro střední a hloubkové pásmo, není to nicméně disproporce jakkoliv kritická a možná naopak právě ona stojí za celkovou hudebností a jemností přednesu. Také zde je cítit, že řízná pronikavost kovových tónů je zklidněná, uvolněnější a celkově naprosto nekonfliktní, je tu trvale patrný sladší vřelý podtón. Ale opět nutno podotknout, že z předzesilovače nevychází místo razantního cinknutí jen nějaké opatrné zaševelení – tóny mají čitelnou strukturu a odpovídající detail, jen jsou prostě trochu „své“.

Předzesilovač umí vskutku hezky načrtávat plnost a váhu záznamů typu Dvořákovy „Symfonie č. 9 v E moll, B. 178“ (či chcete-li „Novosvětská“) ve verzi Rafaela Kubelíka a Berliner Philharmoniker („9 Symphonien“ | 1999 | nahráno 1973 | Deutsche Grammophon | 423 120-2) vzbuzovala velmi dobrý pocit z velikosti a energičnosti stočlenného orchestru. Není to divoké drama, ale cítíte, kterak se síla a důraz rozlévají, dynamické špičky jsou silné a syté a přestože i zde vládne jakási pohodová, klidná vřelost, čitelnost celé reprodukce je velmi slušná, předzesilovač má kontrolu a jeho způsob podání je záměrně elegantně líbivý.

2023 01 30 TST PrimeLuna EVO 200 Preamp 18

Mezzosoprán Magdaleny Kožené v árii z Myslivečkova oratoria „Abramo ed Isacco“ („Le Belle Immagini“ | 2002 | Deutsche Grammophon | 471 334-2) byl lehce měkčeji, nicméně kultivovaně zabalený. Nekonala se žádná technická analytičnost, avšak čitelnost jemných nuancí byla vlastně příjemně nekomplikovaná a nenásilná. Nemáte pocit, že by EVO 200 Tube Preamplifier někam spěchal, na něco tlačil nebo se snažil ohromit – zvuk prostě přichází, oblévá vás a přesto už je znát, že jsme s rozlišením ve vyšší třídě hi-fi techniky, kdy je konkrétnost a zřetelnost jednoznačně solidní.

Celkovou nadýchanost svého projevu dokázal předzesilovač promítnout také do podání prostoru nahrávky peruánské zarzuely „El Condor Pasa“ dua Simon & Garfunkel („Bridge Over Troubled Water“ | 2014 | nahráno 1970 | HDTracks). Nikde žádná tvrdost, nezdá se ani, že by PrimaLuna vládla nad signálem nějakou zvláště pevnou rukou a přesto lokalizace zpěvu či kytary působí tak nějak již příjemně samozřejmě a vše má kolem sebe dostatek místa.

2023 01 30 TST PrimeLuna EVO 200 Preamp 2

„Frozen Lake“, seskládaná z poměrně tvrdě a důrazně nahraných tónů klavírů Boba Jamese a Keiko Matsui („Altair & Vega“ | 2012 | nahráno 2011 | Tappan Zee | EOM-CD-2125), byla zkultivovaná teplým elektronkovým dotekem, takže ony pronikavé tóny kladívek dopadajících na struny se zakulatily a nezněly tak studeně, i když zároveň byly posunuty více směrem k laskavosti. Nicméně to je patrně přesně to, co od elektronek očekáváte – vřelý a jemný, příjemný zvuk. PrimaLuna to navíc s tímto stylem nijak nepřehání, přednes je pořád dobře čitelný a to hlavní je, že tak můžete poslouchat prakticky nekonečně dlouho, protože je to zvuk bez nepříjemností.

PrimaLuna EVO 200 Tube Preamp je předzesilovač, který jako kdyby se vyloupl z klasické éry hi-fi – má konvenční, ale dostatečnou konektivitu včetně praktické dvojice regulovaných výstupů, můžete si přiobjednat velmi slušný phono modul a třeba rozsah regulace hlasitosti je dobře nastavený, neboť akcentuje plynulost a možnost využít velkou část chodu potenciometru pro jemné úpravy úrovně. Připočtěte vemlouvavě vřelý, typicky elektronkový tón, ale zároveň i slušné rozlišení a bohatý, sytě barevný přednes a máte přístroj, poslouchatelný dlouho na velmi širokém spektru nahrávek, u nichž nikdy nedojde mimo meze příjemnosti. S těmi hezkými nahrávkami je to dokonce hotová lampová lahoda. EVO 200 Tube Preamp je prostě dobře provedený, solidní přístroj pro každého, kdo touží po typickém kouzlu elektronek.

EUR 3 475,-

cca Kč 84 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ široký rozsah použitelné regulace hlasitosti

+ bohatý zvuk

+ pohodový elektronkový dotek

+ solidní přídavný phono předzesilovač

ZÁPORY

- někomu mohou chybět „nepuristické věci“ jako tónové korekce apod.

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Kohút Audio | www.kohutaudio.sk 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies