2017 08 11 TST Jamo DS7 1

Pamatujete nepřehlédnutelnou vlajkovou loď dánských Jamo, model R909 s otevřenou ozvučnicí? Jeho čas už sice pominul, ale koncepce žije dál - trochu paradoxně na úplně opačném konci firemního katalogu, v podobě stolního lifestyle modelu DS7, který je miniaturou R909, byť kvůli opravdu malé velikosti musí být doplněný subwooferem, který ale slouží vlastně jako kompletní centrum pro tento aktivní 2.1 systém.

Satelity tohoto systému nesou známé tvary - ozvučnici tvoří vlastně jen deska, kterou na základně a v mírném záklonu drží skobovitě zahnutý prvek v zadní části. Na základně jsou dva maličké šroubovací terminály a to je vše. Na pohled vypadají dobře, při bližším osahání tu vládne plastik, ale na danou třídu s naprosto dostatečným vkusem,tedy bez problémů.

2017 08 11 TST Jamo DS7 2

Satelity DS7 jsou skladné - 30,5 cm na výšku, 10,2 cm na šířku a 8,9 cm do hloubky, každý přesto váží 1,7 kg. Podle vzoru velkého modelu tu najdete tři měniče - pro výšky měkkou kopulku o průměru 2 cm, pro středy a basy dvojici papírových membrán o průměru 8,7 cm. O pohon se starají neodymové magnety.

Tyto kompaktní satelity doplňuje subwoofer, v jehož ozvučnici kraluje do strany mířící woofer s průměrem 20 cm. Ozvučnice je elegantní, lesklý přední povrch indikuje svítícím logem Jamo stav systému, bohužel tu není třeba žádný ukazatel hlasitosti nebo navoleného vstupu, což vám může trochu zkomplikovat život.

2017 08 11 TST Jamo DS7 3

Skříň o hmotnosti 7,9 kg má rozměry 25,4 x 30,5 x 38,1 cm a skrývá nejen elektroniku pro subwoofer, ale celé zázemí systému. Jsou tu také uloženy tři zesilovací moduly - 60 Wattů pro basy, 30 Wattů pro každý ze satelitů. Na zadní straně skříně je i konektivita - optika a klasický analogový pár cinchů. Dost možná primárním připojením ale bude dostupný Bluetooth. Jsou tu samozřejmě i drobné, ale solidní terminály pro každou reprosoustavu, pomocí dvou otočných prvků můžete regulovat celkovou hlasitost i podíl basů - velký problém je, že ani jeden z prvků nemá limit "od - do", takže jimi můžete libovolně točit kolem dokola, čímž bez ukazatele v praxi nikdy nevíte, kde zrovna jste a nastavit kýženou hlasitost je prostě k vzteku, stejně jako vyladit adekvátní podíl basů. Krom toho, že kroky hlasitosti jsou zoufale nekonzistentní (buď systém šeptá, nebo řve), když do hry pak v reálu vstoupí dálkové ovládání (mimochodem, krom jisté plastikovosti pěkné a přehledné), reguluje hlasitost ještě jinak nastavenými kroky, které ale také zdánlivě postrádají "normální úroveň" a umí nastavit buď potichu nebo nahlas. Než si systém sladíte, bude to prostě chvíli trvat.

Výrobce udává jen jednoduchý údaj o frekvenčním rozsahu 20 - 20 000 Hz, bez udané tolerance, nicméně pro takto koncipovaný systém toho vlastně asi ani mnoho vědět netřeba.

I když jsme malé satelity zkusili tak trochu "ze sportu" připojit i ke klasickému zesilovači, je cítit, že DS7 je odladěný celek, který není dobré dělit - jednak kompletně ztratíte basovou složku, jednak máte stále pocit, že plný výkon běžného zesilovače satelity nemůžou dlouho ustát.

2017 08 11 TST Jamo DS7 7

Díky dedikovanému subwooferu byla basová linka v Zimmerově "Wheel of Fortune" ("Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney) celkem hromová a na danou kategorii dostatečně hluboká, ale vlastně bylo objemu i hutnosti spíše akorát. Nečekejte důrazný, soustředěný bas, je to spíše měkčí, trochu nadýchaný a uvolněný bas, který ale zaplní dobře prostor, byť definice je poplatná dané třídě. Výbušnost je nicméně díky aktivnímu pohonu s ohledem na kategorii v pohodě -

Ve středním pásmu už přebírají hlavní roli satelity a jejich projev je překvapivě čistý, civilní a "rovný" - hlas Toma Jonese v "Did Trouble Me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) byl hladký, příjemně kultivovaný, netlačící, ale už živý a hlavně čistší, než je v dané hladině zvykem. Jaksi lehčí a konkrétnější, než je běžně v této kategorii k dostání, dobře se poslouchal a i když vás neohromí detaily a tak trošku mu schází ona typická "hrudníková" rezonance, nicméně je tu energie a je tu již slušná nesvázanost a agilita.

2017 08 11 TST Jamo DS7 11

Stejně tak u výšek v "Crying" z "Live at the Bayerischer Hof" Jamese Blood Ulmera (1994 | In+Out Records) je cítit příjemná kombinace jakési civilnosti a bezkonfliktnosti se slušným objemem a energií. Samozřejmě se nedočkáte takových těch delikátních jemnůstek v dozvuku činelů nebo možnosti zkoumat vznik tónu probíhajícího plochou činelu, ale není to žádné éterické šumění ani ostré údery - je to dobře vybalancované a příjemné i pro delší poslech.

Jakkoliv dynamiku vydatně živí subwoofer, tak velké bubny v "Earth Drums" od He Xun-Tian ("Paramita" | 2002 | Wind Music) zněly sice živě, ale ne dost úderně ani dost výbušně - měkčí, klidnější projev vás do křesla nepřibije, nicméně v kontextu cenové hladiny a zjevné snahy o bezkonfliktnost to není špatné. Zejména když se vám podaří doladit vhodnou hlasitost - protože nahlas jsou dynamické limity prostě jasné; reprodukce už není mrtvá a je jedním slovem civilní - neohromí vás, ale rozhodně nenudí ani po pár hodinách.

2017 08 11 TST Jamo DS7 6

V "My right eye" Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) bylo také znát, že rozlišení je samozřejmě poplatné cenové kategorii, byť satelity hrají ve svém frekvenčním rozsahu čistěji a transparentněji, než většina v této kategorii dostupných regálovek, to vůbec není špatné. Není to nijak tvrdý a zdůrazňující zvuk, přesto jsou informace dobře načrtnuté a prokreslenější hlas byste asi nenašli - není to audiofilsky delikátní přednes, ale snad právě ona civilnost a nepřikrášlenost vede k dobré srozumitelnosti.

Vlastně solidní je i podání prostoru, byť je poplatné tomu, že musíte sedět blízko a ne v každé pozici díky energii vyzařované dozadu prostor působí optimálně spojitě. Musíte trochu dbát na to, kam satelity postavíte, asymetrické rozložení s různými vzdálenostmi překážek za reprosoustavami vede k mírně rozhozené prezentaci. Ve volném prostoru nicméně vykreslily prostor v "Coal" Michaela Penna ("Free-for-all" | 1992 | BMG) dobře, hloubka tu sice není a šířka je limitovaná roztečí ozvučnic, ale pro očekávané nasazení na poslech z relativní blízkosti je to fungující.

2017 08 11 TST Jamo DS7 8

Jamo DS7 mají kultivovaný charakter a dobře se poslouchají a je vcelku jedno, jestli jde o komorní jazz, lehkou klasiku nebo dunivé elektro jako je "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo Records). Samozřejmě to není tak, že by vás temné syntetické tóny rozklepaly svou energií, je tu cítit měkčí, možná i trošičku vřelejší přednes, nicméně zvuk nemá tendenci se rozpadat a ve svém klidu si tak plyne a dobře se poslouchá bez únavy.

Kompaktní 2.1 systém Jamo DS7 je - pochopitelně - spíše zajímavostí pro ty, kteří chtějí ozvučit buď prostor designově "jiný" nebo patrně hlavně svůj pracovní stůl či jiný malý prostor. Protože právě tam budou malé satelity s hezkým, čistým a na danou cenu obecně velmi dobrým přednesem fungovat nejlépe. Přibrukuje jim subwoofer zjevně měkčí a laděný spíše na nadýchaný přednes, ale to ničemu nevadí - je škoda, že tu není decentnější, jemnější regulace hlasitosti, která má příliš příkrý chod a prostě chvíli trvá, než vyladíte vše jak má být. Pak ale - jako dostupný a přitom velmi stylový - Jamo DS7 funguje příjemně.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 08 11 TST Jamo DS7 m1

Na to, že jde o miniaturní a dostupný systém, není naměřená křivka vůbec špatná - červená linka ukazuje frekvenční charakteristiku satelitů, kde za zvláštním chováním na úrovni kolem 2 kHz nestojí místnost, ale skutečně chování reprosoustav - větší či menší "vlnku" jsme naměřili ve třech různých místnostech. Jinak ovšem klobouk dolů - tak maličké měniče v otevřené ozvučnici měří od 180 do 20 000 Hz (s výjimkou excesu na 2 000 Hz) naprosto rovně. Černá linka pak ukazuje subwoofer, jen lehce energičtější v pásmu "hezkého" basu kolem 60 - 80 Hz a s nástupem na hladině kolem 40 Hz - to je na takhle koncipovaný systém vlastně výtečné, součet obou křivek pak zajistí navázání bez propadů a hrbů. Vlastně je to na lifestyle systém této třídy bez aktivní kompenzace akustiky pomocí DSP vynikající.

2017 08 11 TST Jamo DS7 m2

Impedanční křivka (červená) patří pochopitelně jen pasivním satelitům; je vidět, že se v pásmu kolem 200 Hz drží jen tak tak nad hranicí 3 ohm, nicméně vzhledem ke spojení s aktivním subwooferem, který je napájí je to vlastně trochu jedno. Od 200 Hz je vlastně kultivovaný a nenáročný i průběh elektrické fáze.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 13 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkné

+ překvapivě čistý a rovný přednes

+ výtečná cena za takový systém

ZÁPORY

- při vysoké hlasitosti trpí jistými limity

- regulace hlasitosti je občas k zešílení

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies