2017 06 13 IB Denon HEOS 1

Systém HEOS od Denonu před pár lety patřil mezi první, které vyzvali dlouho zavedený SONOS na souboj a byl první (ale dnes už není jediný), kdo nabídl do té doby nevídané provázání s ekosystémem vlastní "velké" elektroniky, tedy s komponenty Denon - to navíc od uvedení a zejména v aktuální druhé generaci HS2 dosáhlo ještě další úrovně a s příjemnou intuitivností svazuje dohromady lifestyle ozvučení HEOS se "seriózními" multikanálovými i stereo produkty Denon.

V současnosti už téměř třeba není A/V receiveru Denon bez HEOS modulu, ale vlastně i sama rodina HEOS nabízí pokrytí všech "lifestyle" potřeb běžných uživatelů.

HEOS AVR

Nejžhavější novinkou je v portfoliu určitě model jednoduše nazvaný AVR - jde o 5.1 receiver, který kombinuje klasický zesilovač pro přední pár reprosoustav a umí k nim přiřadit bezdrátové jednotky HEOS v roli surroundových reprosoustav. Můžete ale samozřejmě všechny kanály vyřešit i pasivními reproduktory, zesilovač je na to připraven.

2017 06 13 IB Denon HEOS 2

Estetika lomených hran a moderní feeling jsou identické s novou řadou HEOS HS2 a celkově je přístroj absolutně minimalistický, jediným ovládacím a téměř jediným informačním prvkem je tu totiž ovladač hlasitosti - jeho orámování se modře rozsvěcuje při přidávání a pohasíná při ubírání hlasitosti. Žádný displej, žádná tlačítka, nic. O stavu informuje výhradně dioda na spodní straně přístroje (připojeno / nepřipojeno apod.), přístroj je také trvale v pohotovosti a vypíná a zapíná se nepozorovaně spolu s (ne)přítomností signálu.

Díky příjemné a rychlé aplikaci je snadné přístroj nastavit (ovládat ho v nouzi poté jde i jednoduchým dálkovým ovladačem), vzadu jen zapojíte potřebné konektory, najdete HEOS AVR v síti (postup je jednoduchý - u iPhone například stačí propojit kablíkem s 3,5 mm konektory a voilá) a pracujete. Prvotní kalibrace je jednoduchá a intuitivní, kompletní zprovoznění zabere do 15 minut.

Výbavou je HEOS AVR jedním z jednodušších, přímočařeji pojatých receiverů - i zde jsou ale profily pro různé typy zvuku (hudba, film, hry,...) a podobně. Streamování hudby pochopitelně zvládá zcela identické, jako je tomu u celé HEOS rodiny, už proto, že sdílí stejnou aplikaci.

2017 06 13 IB Denon HEOS 4

Technicky odpovídá HEOS AVR nárokům současnosti - čtyři HDMI 2.0 / HDCP 2.2 porty, podpora 4K videa, podpora Dolby True HD či DTS-HD Master audio. HEOS AVR používá také algoritmy pro potlačení šumu a celkové vylepšení zvuku. Streamovat a přehrávat obecně můžete jak PCM (až 24 bit - 192 kHz) , tak DSD signálu (až DSD 5,6 MHz) a to po síti (kabel i Wi-Fi) nebo po Bluetooth.

Signály krom HDMI můžete do přístroje dovést i jednou optikou a jedním koaxem (digitálně) nebo jedním párem analogových RCA.

Uvnitř je 5 koncových zesilovačů pracujících ve třídě D, každý má až 100 Wattů do 4 ohm.

HEOS HomeCinema

Kompaktnějším řešením domácího kina je pak balík soundbaru a subwooferu s jednoduchým označením HomeCinema. Na jejich vzhledu není nic atypického, snad jen opět i zde jsou vidět a cítit lomené křivky, byť za průzvučnou látkou obepínající obě jednotky téměř po celém povrchu jsou méně patrné.

2017 06 13 IB Denon HEOS 23

Soundbar je poměrně kompaktní a plochý, má 101,7 cm na šířku, 8,2 cm na výšku a 9,4 cm do hloubky a s váhou 2,8 kg jej není problém přichytit na stěnu.

Subwoofer je výrazně mohutnější, byť s váhou 6,6 kg a rozměry 31,1 x 17,2 x 33,2 cm (v x š x h) stále patří ke kompaktnějším řešením.

V soundbaru jsou dva zesilovací moduly ve třídě D, každý živý středobasový a vysokotónový reproduktor, jejich řízení a sladění s bezdrátovým subwooferem (ten je osazený dvojicí basových reproduktorů a vyžaduje pouze zásuvku, o zbytek se postará software) má na starosti DSP. To zařizuje také efekt virtuálního 5.1 pomocí práce s odrazy a fází zvuku.

Samozřejmostí je tu Dolby Digital a DTS u zvuku, u lifestyle zařízení tohoto typu je ale jistě ještě důležitější možnost vybrat přednastavený režim reprodukce, je tu i několik dalších profilů - třeba pro vytažení vokálů z těch užitečných.

Veškeré připojení do sítě se může vyřešit buď drátem nebo po Wi-Fi, signál ale do soundbaru dostanete i optickým či koaxiálním digitálním konektorem (nepočítáme-li hlavní HDMI, pochopitelně), je tu však i analogový vstup v podobě 3,5 mm jacku.

2017 06 13 IB Denon HEOS 25

Z podporovaných služeb je tu - díky aplikaci - internetové rádio, TIDAL či Spotify, je tu podpora MP3, WMA, AAC či WAV, FLAC a ALAC z domácích zdrojů. Podpora PCM až 24 - 192 a DSD 5.6 MHz platí také napříč HEOS ekosystémem. Samozřejmě můžete jednotlivé zdroje sdílet napříč místnostmi a přístroji tak, jak to má u správného multiroom řešení být.

HEOS AMP HS2

Pro náročnější aplikace nabízí Denon HEOS také v podstatě klasický komponent - jde o dvoukanálový zesilovač AMP HS2, kombinující klasický koncept s lifestyle výhodami tohoto systému. Zesilovač je uzavřen v těle odpovídajícím stylu celé rodiny, opět jde o přístroj bez mnoha tlačítek a ovládacích prvků (ostatně vše zvládnete v aplikaci).

Vepředu je pouze tenká prosvětlená linka, indikující stav přehrávání, z pravé strany jsou tři tlačítka pro ovládání a ztlumení hlasitosti. Vzadu pak jsou terminály pro jeden pár reprosoustav, malá napájecí zásuvka, z digitálních vstupů jedna optika a USB port pro datové disky, je tu i připojení pro ethernetový kabel, kdy lze ale pohodlně využít i domácí Wi-Fi.

2017 06 13 IB Denon HEOS 8

Analogově lze připojit jeden přístroj klasickým párem cinchů a jeden pomocí 3,5 mm jacku. Je tu i analogový výstup pro subwoofer. Samozřejmě, že je tu stejná sestava streamovacích možností - stejné služby, stejná podpora lokálních souborů ve vysokém rozlišení apod.

Zesílení je řešeno modulem pracujícím ve třídě D, kde umí dodat až 100 Wattů na kanál do 6 ohm, respektive trvalých 70 Watt do 8 ohm, což není špatné.

HEOS 1 HS2 + Go Pack

Pro ty případy, kdy máte potřebu ozvučit jen malý koutek své domácnosti (kuchyň, stůl v pracovně, terasu....) je tu bezdrátový aktivní reproduktor. Těch v HEOS rodině najdete několik, nejmenším je HEOS 1 HS2, k němuž lze dokoupit i Go Pack, tedy vlastně stabilnější základnu, v níž se skrývá i baterie pro pár hodin provozu.

Kompaktní reproduktor je určen výhradně pro vertikální provoz, nahoře má ovládací prvky pro řízení hlasitosti, přední čelo chrání kovová mřížka a vzadu najdete nutné prvky - otvor umožňující usazení na nástěnný držák, USB port pro rychlé připojení datových pamětí, napájecí konektor pro velký kabel se spínaným zdroje, ethernetový port (ale je tu pochopitelně i Wi-Fi) a 3,5 mm jack analogového vstupu.

2017 06 13 IB Denon HEOS 17

A opět platí, že co umí streamovat ostatní přístroje, umí i HEOS 1 HS2. Dobré je říct, že díky solidní baterii skutečně vydrží pár hodin reálného hraní a stačí tak pro pohodlný večer na terase nebo na cestách.

Je zajímavé, že Denon dokázal zachovat svou základní zvukovou signaturu i v takto poměrně lifestylově zaměřené řadě produktů. Zejména nový HEOS AVR už je v tomto ohledu téměř k nerozeznání od běžných A/V receiverů obdobné cenové třídy. Je fakt, že mohutnou basovou linku v "No Sanctuary Here" od Chrise Jonese ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay) pojal jako trochu menší, vřelejší a měkčí, ale objemově bohatou a šťavnatou. Rychlé digitální koncové stupně pak drží férovou kontrolu a čitelnost.

Nejvíce je blízkost "rodinnému zvuku" určitě znát na vokálech - ať už hlas samotného Leonarda Cohena v "By the rivers dark" ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262), nebo hlasy jeho vokalistek, vše neslo takový ten vstřícný, barevný, měkký a lehce teplejší charkter, ale díky dobré kalibraci není problém se srozumitelností.

Celkem férově "podrží" také HEOS AVR dynamiku skladby a ani Orffova "O Fortuna" z "Carmina Burana" tak nemá o energii nouzi, ačkoliv se samozřejmě pohybujeme stále ve světě dostupnější A/V třídy bez onoho úplně dokonalého důrazu. Zvuk je však čistý, klidný a nekonfliktní i pěkně nahlas.

2017 06 13 IB Denon HEOS 24

To celkové ladění soundbaru / subwooferu HomeCinema je zřetelně efektnější a výbušnější. Záleží tedy samozřejmě i na tom, jestli si zvolíte režim Movie, který "trhá asfalt", nebo přeci jen zřetelně muzikálnější a klidnější "Music"- ať v tom či tom, basa Charlieho Hadena v "Noche de Ronda" ("Nocturne" | 2001 | Universal | 013 611-2) byla pěkně velká a hutná, byla cítit přítomnost subwooferu a jeho snaha dodat solidní váhu a důraz.

Zřejmě hlavně dobrý processing stojí za na danou cenovou třídu pěkně čitelnými vokály, i trochu náročně nahraný hlas Renée Fleming v "Hallelujah" ("Dark Hope" | 2010 | Mercury | 2739699), který má tendenci znít dobře na tom úplně nejlevnějším a tom úplně nejlepším a téměř na ničem mezi tím, nebyl vůbec špatný - prostý hran a ostrostí, laděný vstřícně a barevně, bohatě, příjemně a celkově vůbec tak, aby se poslouchal snadno.

Dynamiku HomeCinema set lehce dohání celkovou efektností, ale umí zřetelně bouchnout - efektní výbuchy v Mad Max: Fury Road byly robustní, mohutné a na to, že byly "jen ze soundbaru", tak také pěkně plné a šťavnaté. Nečekejte sice, že vám drama roztřese sedačku pod zádí, ale švih a břink filmovým efektům neschází.

2017 06 13 IB Denon HEOS 31

Nejblíže klasickému zvukovému "hi-fi projevu" je - celkem pochopitelně - HEOS AMP HS2, který je v podstatě klasickým malým integrovaným zesilovačem, odpovídajícím ve všem své cenové třídě. Kdyby Denon dělal nějaký klasický stereo zesilovač v cenové hladině 15 - 20 000,-, patrně by se od tohoto příliš nelišil.

Kontury cella v Kodályho "Sonátě pro sólové cello" v podání Alisy Weilerstein ("Solo" | FLAC | 24 - 96) byly tak akorát pevné, bas byl rovný a nepřehnaný, kolem nástroje panoval pocit vzdušnosti a celkové uvolněnosti, podobně jako je tomu u elektroniky Denon obecně. Není tu cítit sázka na efekt jako u "kinových" produktů HEOS, ale spíše skutečně na klasické hi-fi hodnoty, byť zabalené do lehce vřelejší a něžnější podoby.

Ne nepodobně tomu pak působí i střední a nejvyšší pásmo, lhostejno, zda jde o barvu strun a těl kytar de Lucii a Di Meoly v "Mediterranean Sundance" z oblíbené "Friday Night in San Francisco" (FLAC | 24 - 176,4) nebo o činely v "Question and Answer" Garyho Burtona ("Like Minds" | FLAC | 24 - 88,2). Zvuk byl spíše plnější, klidnější, ale dobře čitelný a hlavně velmi muzikální, výšky pak nádherně znělé, měkké, hladké a jasné.

Ani dynamika nástrojů v "St. Thomas" Sonnyho Rollinse vůbec nebyla špatná, zesilovač umí švihnout a i když nemá sílu, kterou by vás zarazil do podlahy, energie mu na poměry jeho cenové třídy rozhodně nechybí a umí vše "prodat" s jistotou a klidem.

HEOS AMP HS2 je prostě muzikální a lehce, nekonfliktně a čistě si na něm poslechnete "Aleluja" z Handelova "Mesiáše" v podání Dunedin Consort (FLAC | 24 - 88,2), stejně jako si užijete rockovou "Sexy but sparkly" od Deerhoof ("Masters from their day" | FLAC | 24 - 48) a je úplně jedno jak nahlas a v jakém pořadí - HEOS si zachovává svůj vysloveně vstřícný a muzikální hudební charakter.

2017 06 13 IB Denon HEOS 36

Vlastně to platí i pro malý HEOS 1 HS2, který na stejných skladbách prokázal velmi podobné ladění, byť s celkem očekávatelným akcentem na bas (toho je ale spíš akorát, basové hromobití nečekejte). I když je celkově objem zvuku menší a vyplní tak spíše nějakou kout obývacího pokoje nebo zahraje dobře zblízka na stole (už proto, že je u něj přeci jen v "mono" nasazení cítit směrovost), pořád cítíte onen Denon charakter. Fajn je pak rozhodně Go Pack, díky němuž můžete mít přes den pokresovou hudbu, zprávy nebo jednoduše cokoliv potřebujete v solidní kvalitě stále doslova na dosah ruky.

Systém HEOS HS2 je v současnosti jediným lifestyle multiroom řešením které umožňuje začít u přenosného bezdrátového reproduktoru a přes úroveň férového hi-fi a domácího kina se postupně propracovat až do světa "velkých" komponentů Denon, aniž byste kdekoliv po cestě ztratili kompatibilitu a možnosti vzájemného propojení. Ekosystém HEOS HS2 je logicky a solidně promyšlený a funkční, v běžném denním nasazení má vše co může přijít vhod včetně možnosti hrát cokoliv odkudkoliv kamkoliv a v kombinaci s celkově velmi nekonfliktním a muzikálně orientovaným charakterem je to prostě lifestyle ozvučení na úrovni, které šířkou svého záběru pokryje potřeby všech myslitelných členů běžné domácnosti.

Kč 25 990,- - HEOS AVR

Kč 18 990,- - HomeCinema (soundbar + subwoofer)

Kč 15 990,- - HEOS AMP HS2 (bezdrátový přehrávač se zesilovačem)

Kč 6 990,- - HEOS 1 HS2
Kč 2 790,- - HEOS 1 HS2 Go Pack (baterie)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pohodlné ovládání

+ příjemně hladký "denon-zvuk"

+ stabilní konektivita

+ propojení až do hi-fi světa Denon

+ velmi solidní šíře portfolia výrobků pro každou místnost

+ pěkné moderní tvary

ZÁPORY

- HEOS má na některých místech trochu plastový feeling

- trochu chybí možnost měřením kalibrovat zvuk na danou místnost

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz   www.denon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies