2017 05 22 TST HIFIMAN HE 400S 1

Značku HIFIMAN založil Dr. Fang v roce 2007, firma dnes má centrálu v Tchien-ťinu při ústí Chaj-che, vývojové oddělení v Šanghaji, výrobu v Tung-kuanu a distribuci ve Spojených státech, takže jde o celkem globální podnik. Přestože HIFIMAN začal svou dráhu výrobou sluchátek, která jsou dodnes nosným prvkem katalogu, najdete pod touto značkou také audiofilské přenosné přehrávače či desktopové reprosoustavy.

Největší bombou pak je rozhodně model Shangri-la, což jsou magnetoplanární sluchátka s vlastním elektronkovým zesilovačem a lehce ujetou cenovkou, za níž lze v některých částech světa prožít poměrně komfortně celou dekádu života. Na úplně druhém konci se pak nachází nový model HE-400S, což jsou sluchátka sice také magnetoplanární, ale zaměřená naopak na co nejnižší cenu a co nejsnazší použitelnost - konkrétněji na rozumné fungování i v exteriéru například s telefonem.

Na první pohled jsou HE-400S moc pěkná - velké otevřené mušle s 3,5 mm jacky pro přívod signálu a s bohatě polstrovanými a měkkou látkou pokrytými náušníky, pěkně masivní týlní most z měkké látky, doplněný o pevnou kovovou kostru, nijak křiklavé tvary a vůbec prostě pěkná velká sluchátka.

2017 05 22 TST HIFIMAN HE 400S 2

Na pohled druhý je tu trošku znát, že dosažení atraktivní cenovky byla podřízena i volba některých materiálů. Nic proti pěkným kovovým částem nebo látkovým povrchům, potud super. Plastik na mušlích a některých spojích působí přeci jen však poněkud obyčejně - nemá to samozřejmě žádný znatelný vliv na výkon sluchátek jako takových, ale i tak, je to prostě škoda.

HE-400S jsou svou koncepcí - tak jako je u HIFIMAN typické - magnetoplanární. Pyšní se pak tím, že mají být nejsnáze rozehratelnými sluchátky této koncepce. Pokud nejste úplně v obraze, magnetoplanární sluchátka používají k reprodukci tenounkou a lehounkou fólii, pokrytou "hadem" vodivého materiálu, díky němuž membrána osciluje mezi dvěma magnetickými póly. Velkou výhodou je jednak lehkost použitého materiálu, jednak to, že oproti dynamickému měniči síla působí v podstatě rovnoměrně na celý povrch membrány, ne jen na její střed jako u klasického kónusu. Membrána v těchto sluchátkách sice nemá tloušťku pouhého nanometru jako v TOP modelech, ale i tak je velice lehká.

Nejen membrána, ale i sluchátka jako celek jsou lehoučká - váží pouhých 350 gramů, díky čemuž (a díky měkounkým náušníkům) komfortně sedí na hlavě i po delší době. Výrobce udává impedanci velice nízkých 22 Ohm a vysokou citlivost 98 dB, díky čemuž mají sluchátka snadno hrát v udávaném rozsahu 20 - 35 000 Hz.

2017 05 22 TST HIFIMAN HE 400S 5

Sluchátka HIFIMAN HE-400S jsme poslouchali hlavně přes Apogee Groove a ASUS Xonar Essence One MUSES MKII, ale i přes OPPO BDP-105D a UDP-205, případně přes výstup z iPhone 6. Nutno jim přiznat, že i na obyčejném telefonu hrála celkem nahlas, což u této koncepce doposud bylo v podstatě nemožné. Srovnávalo se s mnoha modely, hlavně Sennheiser HD 26 Pro, Sennheiser IE 8 nebo Koss Porta Pro CZ.

Sluchátka mají svým technickým provedením celkem konstantní zvuk napříč použitými zdroji signálu a zesilovači, to zahrnuje třeba i to, že vám i při poslechu přes telefon dají nějaký ten bas - ten samozřejmě se solidním sluchátkovým zesilovačem vyroste, nabude objemu a konkrétnosti, ale ani v polních podmínkách se nemusíte bát mrtvého přednesu. Třeba linka kontrabasu v "Knowledege of good and evil" Esperanzy Spalding ("Chamber Music Society" | FLAC | 24 - 96) sice mohla být o kousíček hutnější a hlubší, na druhou stranu ve své kategorii už umí HE-400S ukázat, že hraje kontrabas, že to není jen takové bubláníčko. Zejména kontrola je vlastně fajn, sluchátka jdou za signálem snadno a oproti velké části podobně technologicky řešených sluchátek mají dobrou definici a jakoby nekladou tónům téměř žádný odpor.

Podobně i u vokálu Sabiny Sciubba v "Night Train" ze společné desky s Antonio Forcionem ("Meet Me in London" | FLAC | 24 - 192) bylo cítit, že sluchátka umí být hezky hebká, klidná a vlastně velmi lehká, což je oproti často spíše těžšímu zvuku podobných typů příjemná změna. Vokál byl solidně rozlišený, byť ani tady nebylo objemu přehnaně moc - spíše je zvuk tak akorát, čistý a spíše lehký.

2017 05 22 TST HIFIMAN HE 400S 3

Tóny nejvyšší v "Misery" od Dave´s True Story ("Unauthorized" | FLAC | 24 - 96) byly pak vysloveně vynikající - velice čisté, velice přesné, výtečně rychlé a skvěle rozlišené. Sluchátka umí také velmi slušně vystihnout ten znělý, až zvonivý charakter perkusí a uchovat čitelný slušně dlouhý dozvuk. Cinkání vibrafonu i šustot činelů zní už pěkně průzračně.

Protože HIFIMAN HE-400S není složité "nakrmit", ani dynamika v "Klarinetovém kvintetu v B moll, op. 15" v podání Davida Aarona Carpentera a Berlínské filharmonie ("HD Tracks 2014 sampler" | FLAC | 24 - 44,1) nepůsobí vůbec špatně a to ani při rozehrávání z velmi obyčejných zdrojů. Zrovna na dynamice a důrazu ale poznáte dobrou společnost a ač pro běžné nasazení venku HE-400S budou sluchátka v pohodě i s telefonem, doma si dopřejte nějaký rozumný sluchátkový zesilovač, neb zvuk ještě rozkvete a hlavně je pružnější a autoritativnější. Dynamika obecně pak není úplně dramatická, neposadí vás takříkajíc na zadek, ale sedí k celkově lehčímu, nenásilnějšímu charakteru reprodukce - sluchátka život v nahrávce umí vystihnout, ale netlačí na vás.

Opět jedním slovem solidní je i rozlišení, čím výše stoupáme frekvenčním spektrem, tím jistější a informativnější zvuk je. Ve slavné "Spanish Harlem" Rebecy Pidgeon ("Chesky Ultimate Demonstration Disc" | FLAC | 16 - 44,1) je znát, že sluchátka hrají opravdu snadno a díky velice svižným pohybům umí vykreslit i už poměrně jemné informace a ačkoliv reprodukce není analytická jako to umí dobrá klasická dynamická sluchátka (třeba redakční HD 26 Pro), nabízí propojený a už celkem komplexní zvuk, v němž toho s ohledem na kategorii moc nechybí.

2017 05 22 TST HIFIMAN HE 400S 8

Zajímavě si sluchátka poradila s prostorem scény v "My Ship" Dee Dee Bridgewater ("Midnight Sun" | FLAC | 16 - 44,1). Hudba jako kdyby se snažila být všude okolo vás, nejen v uších - HE-400S nabízí více prostoru a volnosti, než většina podobně drahých sluchátek, byť stále je tu velice dobrý spíše pravolevý prostor, než ten předozadní, dodávající onen celkový pocit plasticity. Třetí dimenze je nicméně už dobře naznačená a lokalizace je také dobrá.

Je znát, že výrobce ladil HE-400S nejen na snadnou spolupráci v podstatě s libovolným zdrojem signálu, ale i k určité toleranci - proto třeba i zvukově průměrná "Evil Eye" z "Right Thoughts, Right Words, Right Actions" od Franz Ferdinand (FLAC | 16 - 44,1) fungovala dobře, hudba měla šmrnc a energii, slušně pružný bas a zvuk jako celek je dostatečně pevný a pěkně plynulý.

2017 05 22 TST HIFIMAN HE 400S 7

HIFIMAN HE-400S jsou rozhodně zajímavá sluchátka - mají sice tak trošku rezervy v tom, aby vás přesvědčily kvalitou zpracování, ale na druhou stranu umí zahrát celkem s čímkoliv, nejsou nijak dramaticky drahá a ve své třídě obstojí díky své celkové lehkosti, díky solidnímu prostoru a velmi slušné čitelnosti. Jsou pohodlná, fungují velmi dobře při dlouhých procházkách venku i pro náročnější nasazení uvnitř. Pokud tak chcete nějaká sluchátka, která hrají lehce, snadno a mají neúnavný charakter, jsou HE-400S velmi slušnou nabídkou.

Kč 8 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ solidní komfort nošení

+ snadno se rozehrávají

+ hrají celkově příjemně snadno

ZÁPORY

- pocit z materiálů má své rezervy

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Ketos | www.ketos.cz | www.produktmesice.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies