Vivid Audio Moya M1

Jihoafričtí Vivid Audio (tedy Laurence Dickie) na to jde (od)vždy trochu jinak:

Laurence Dickie - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Vivid Audio

Vivid Audio G1 Spirit - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Vivid Audio Giya G2 S2 - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Vivid Audio Kaya 25 - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Vivid Audio Kaya 90 - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Vivid Audio V1.5 - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Tentokrát (včera představená novinka) tedy opravdu hodně - 13 reproduktorů (8 basových, dva středobasové a jeden výškáč) plus dva optimalizované výdechy, to vše v 5ti pásmovém zapojení - to vše v 1 reprosoustavě. Cena výška váha konstrukce - jsou v souladu, viz níže..  Za pozornost možná stojí, že byť  zcela jiný výrobek, došli Andreas Hoffman (Octave Audio) a L.D. (Vivid Audio) ke stejnému závěru: "Musíme to vzít od podlahy". Myšleno -  extrémním předimenzováním a soustředěním se na nejnižší frekvence dosáhneme pozitivního ovlivnění středního pásma (u Octave už víme že to funguje). Viz poslední verze Jubilee Mono Ultimate (odstaveček ve spodní části článku) Žádná evoluce pořádná revoluce | OCTAVE AUDIO - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení 

Vivid Audio Moya M1

Moya M1 je novou vlajkovou lodí portfolia jihoafrického výrobce 

Duše značky Laurence Dickie, během čínského daru lidstvu (pandemie Covid-19)  zavřený v karanténě v hotelovém pokoji, měl čas snít o reprosystému, který by to všechno (to co jeho špičkové modely nedokáží, viz odkazy výše - dokáží opravdu dost) dokázal. Sen o "absolutním vyvrcholení" celoživotního úsilí o dokonalost v akustickém designu (se odle tiskové zprávy Vivid Audio) možná asi naplnil -  je reprosystém tak prodchnutý výkonem a autoritou, že zvládá veškeré druhy hudby zcela bez námahy (a z tohoto pohledu je cena vlastně "ne tak šílená".

Vivid Audio Moya M1

Vivid Audio Moya M1 - měniče dertien (v afrikánštině 13)
První věc, které si na Moya M1 všimnete, je vizuálně i výkonově působivá řada basových reproduktorů. Celkem osm měničů C225-100H na kanál, každý s výkonem 800 wattů, uspořádaných v nové specifické konfiguraci high-shove. Nízkofrekvenční část (viz zmínka výše) hrála zásadní roli ve vývoji Moya M1. Během testovacího procesu se ukázalo důležité zjištění a tím je podle výrobce fakt, že rozšíření basové odezvy reproduktoru zlepšuje i perspektivu vyšších frekvenčních pásem (stále viz zmínka výše).

Každý pár basových reproduktorů je umístěn vodorovně proti sobě na obou stranách basového modulu, s magnety spojenými robustní ocelovou napínací tyčí, která zcela eliminuje reakční síly a potřebu těžkého krytu. Použití velkoryse dimenzovaných portů pro potlačení odezvy Vivid Audio eliminuje vibrace kabinetu a minimalizuje jakékoli turbulentní efekty, které mohou omezovat low-end linearitu.

Každá velká reprosoustava samozřejmě umí hrát nahlas. Pro tým bylo také klíčové, aby posluchač byl schopen rozeznat ty nejjemnější detaily, dokonce i uprostřed hluku orchestrálního crescenda nebo výbušného sóla na bicí. Koneckonců, síla bez kontroly není nic.

Vivid Audio Moya M1 - DLC výškové reproduktory a počítačově optimalizované filtry
Zážitek dále umocňují zcela nové výškové reproduktory s povrchovou úpravou Diamond-like Coated (DLC), což je materiál, který lze nanášet na povrch hliníkových membrán při teplotách hluboko pod jejich bodem tání.

Vivid Audio Moya M1

Díky svým počítačem optimalizovaným pasivním, drátovým filtrům (vestavěným in-house) poskytuje Moya M1 úrovně hladkosti, přesnosti a fázového ladění, které byly dříve u pasivních reprosoustav nemožné (to byla výhoda aktivních reprososutav). Moya M1 ale poskytuje přesnost na nejvyšší úroveň a zároveň je schopena reprodukovat decibelovou úroveň rockových koncertů - ve vašem obývacím pokoji. Od varhanní symfonie na masivním nástroji Cavaillé-Coll až po nízké basy house hymny 90. let, Moya M1 přináší zvukové vjemy v každé oktávě.

Vivid Audio Moya M1 je pětipásmová konstrukce  se 13 měniči (takže zvuk pro posluchače vytváří 26 repro). 4 značně vyztužené basové měniče, z nichž dva basové měniče C225 v režimech s rušením odezvy s aerodynamicky optimalizovanými basovými porty. 2 středobasové měniče C175 a 1 středobasový  C100. Dílo vrcholí 1 horním středotónovým měničem D50 a 1 výškovým D26.

Všechny repro byly vyvinuty na základě stávajících měničů a optimalizovány pro použití v Moya M1. Reprosystém využívá pasivní pětipásmovou výhybku Linkwitz-Riley čtvrtého řádu ve třech částech, přičemž střední a vysoké pásmo jsou umístěny daleko od basových částí.

Moya M1 se vyrábí výhradně interně, což umožňuje absolutní kontrolu nad každým aspektem stavebního procesu. Aby výrobce splnil absolutní požadavky - je model vyráběn, montován a každý díl dokončuje ručně ve vlastní dílně.

Vivid Audio Moya M1

SLOVY TVŮRCE
U většiny reproduktorů určuje výkon basová sekce, pokud to fyzikální zákony dovolují.

Kužel pohybující se tak daleko na této frekvenci dodá tolik dB a nic víc. Délka lineárního elektromagnetického 'tlaku' je dána délkou kmitací cívky a magnetické mezery. Pozadu nezůstává konstrukce odpružení, která se nakonec pevně přitáhne a zastaví další pohyb.

Proto, abyste zvýšili objem pohybovaného vzduchu, musíte zvětšit plochu kužele. Každé zdvojnásobení plochy kužele vytvoří další tři dBs, nebo při stejné úrovni poloviční vychýlení kužele.
Čím větší plochu kužele můžete mít, tím menší je posunutí kužele a tím snazší to má reproduktor – tedy „bez námahy“.

Se svou 45mm magnetickou mezerou není měnič C225 žádný šmrnc, ale snížení vychýlení na faktor osm díky použití osmi měničů znamená, že jen tikají, zatímco si vychutnáváte masivní bouchnutí.

Vivid Audio Moya M1

Vivid Audio Moya M1

SPECIFIKACE
Konfigurace: 5pásmový systém 13 měničů
Materiál ozvučnice: vakuově napuštěný sendvičový kompozit s balzovým jádrem vyztužený uhlíkem
Standardní barvy: Piano Black, Lexus Pearl White, Oyster Grey Matte
Citlivost: 93 dB/2.83V@1m

Nominální impedance: jmenovitá 5 Ω (min. 2.5Ω při 40 Hz)
Frekvenční rozsah (-6dB): 19 - 42 (Hz - kHz)
Dělící frekvence: 125 - 550 - 1700 - 4000 Hz
Rozměry: 166 x 121 x 66 cm
Hmotnost: 346 kg (ks)
Přepravní váha: 1084 kg

Vivid Audio Moya M1

Doporučená cena: 400/450/465 tisíc GBP/EUR/USD  (ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech jako cena dopravy, clo..)

Vivid Audio Moya M1

Vivid Audio Moya M1

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies