AURO 3d

V Belgii jste nebyli a nezkusili ani AURO-3D? Obojí doporučujeme napravit. Nově lze zajet i do CX (rozdíl viz obrázek pod odstavcem- černá "omezené" 3D vs nové zlaté CX) aktuálně Belgičané z AURO-3D ohlásili nový zvukový kodek AURO-CX, ale nejrpve trochu o nich (oni sami o sobě):

AURO 3d/CX

Od roku 2011 AURO-3D způsobilo revoluci ve zvukovém průmyslu zavedením skutečného pohlcujícího zvukového zážitku a převratné sady technologií, které umožňují tvůrcům obsahu a vývojářům produktů pozvednout emoce na vyšší úroveň než kdykoli předtím.

Systém AURO-3D®, který původně vymyslel a vyvinul Wilfried Van Baelen ze světoznámých studií Galaxy Studios v belgickém Molu, má své kořeny ve špičkovém zařízení pro nahrávání hudby a míchání filmů. Koncepce a základní technologie jsou tedy založeny na tvůrčí vizi zvukových inženýrů a audiovizuálních umělců, kteří pak inspirovali některé z nejchytřejších inženýrů k vývoji přelomové technologie, jež se stala referencí pro imerzivní kódování a reprodukci zvuku.

AURO 3d

V letech 2011 až 2022 společnost Auro Technologies NV jako první zavedla do zvukového průmyslu imerzivní (z latinského immersio: ponoření se se, vtáhnutí do děje - pozn. redakce) zvuk. Začínala ve světě profesionálních kin, dále vyvíjela a uváděla na trh sadu technologií AURO-3D, která podporuje integraci do AVR předních značek, soundbarů, automobilových audio systémů a dokonce i set-top boxů, a také poskytuje špičkové tvůrčí nástroje pro uměleckou komunitu.

V červenci 2022 získala investiční skupina Saffelberg všechna aktiva, týmy a práva společnosti AURO-3D a založila novou společnost NEWAURO BV se záměrem dále podporovat růst formátu a technologické sady na všech trzích.

AURO 3d

Nový kodek AURO-CX poskytuje škálovatelnou kvalitu, počet kanálů, vzorkovací frekvenci a objekty, a to vše v jednom výkonném datovém toku (do maxima zvýšená efektivita), první a jediný skutečně škálovatelný kodek zvuku nové generace, byl představen před pár dny veletrhu CES 2024.

Kodek AURO-CX, určený pro streamování, ale s využitím ve vysílání, má oproti stávajícím kodekům Next Generation Audio mnoho výhod, díky nimž je žádoucí pro celou řadu tvůrců obsahu, distributorů obsahu, streamovacích služeb a výrobců zvuku. Všechny tyto výhody jsou zakořeněny v přirozené škálovatelnosti kodeku, což znamená méně úložného prostoru a méně průchodů kódování, což obojí šetří značný čas, pracovní sílu a náklady.

Snad nejpozoruhodnější je, že AURO-CX umožňuje škálovatelnou kvalitu, což znamená, že v rámci jednoho bitového toku je díky více technikám kódování zvukových vln zahrnuta řada rozlišení - od bezeztrátového přes transparentní až po ztrátové. Podobně má AURO-CX škálovatelné vzorkovací frekvence, které umožňují, aby jeden bitový tok přenášel 48, 96 a 192 kHz, což dává dekodéru možnost získat z jednoho kódování pouze to, co potřebuje, v závislosti na jeho možnostech.

auro CX

"Díky škálovatelné kvalitě AURO-CX mohou distributoři obsahu flexibilně oslovit více diváků pomocí stejného streamu. Jediný stream může obsahovat pohlcující zvuk ve vysokém rozlišení pro audiofilskou komunitu a mixy s nižším datovým tokem pro širší spotřebitelské publikum," říká Bert Van Daele, technický ředitel společnosti NEWAURO B.V. "Protože je AURO-CX škálovatelný, je atraktivní pro streamovací služby, které mohou jediný stream upgradovat pro prémiové služby. Jedná se o výkonnou technologii."

AURO-CX má také flexibilitu pro přenos objektů vložených do stejného datového toku pro pohlcující zvuk. "Jiné formáty musí extrahovat objekty ze 7.1, což vede k velkému snížení kvality zvuku, zejména u výškových kanálů v imerzivní zvukové sestavě," říká Van Daele. "AURO to dělá jinak. Vkládáme objekty do 13.1 immersive, takže uživatelský zážitek ze 7.1 je více 3D díky kvalitnějším informacím o výškách, což umožňuje, aby mix zůstal věrný záměru umělce a poskytl koncovému uživateli to, co bylo slyšet ve studiu."

Kromě toho AURO-CX podporuje širokou škálu flexibilních funkcí pro vysílání, jako je například vylepšení dialogů a lokalizovaný zvuk pro více jazyků. Umožňuje také interaktivní a asistenční zvuk, u kterého lze nastavit vyšší kvalitu pohlcujícího zážitku než u dalších zvukových stop, což zaručuje nejlepší pohlcující zážitek a zároveň lepší přístup pro všechny.

AURO 3d

Mezi participující společnosti patří: Denon, McIntosh, Lyngdorf, Trinnov Audio, JBL Synthesis, Marantz, StormAudio, Arcam, Stenway & Sons, Yamaha

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies