Technics SL-1200

Kdo ne(po)zná(l) nejznámější gramofon historie, synonymum pro značku Technics (z města Kadomy prefektura Ósaka založeného 1963, založen 1965) stroj vytvořený panem Schuichi Obatou z firmy Matsushita (dnešní obří konglomerát Panasonic Corporation jehož základ položil v roce 1918 pan Kónosuke Matsushita) během roku 1971. Gramofon který pod názvem S(tereo) (p)L(ayer) od roku 1972 firma v milionech (s pauzou 2010-6) prodává dodnes - kdo neví nezná neslyšel a má se za znalce oboru, nechť spáchá okamžitě seppuku.

ZDE PŮVODNÍ VERZE JEŠTĚ S NÁZVEM SL-1100 

Technics SL-1100

Zbývající čtenáři co poznali, asi znají i současnou generaci https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/gramofony-a-analog/1884-technics-sl-1200gr a možná i ví, že ta se aktuálně dočkala varianty s označením GR2. Možná ale neví co přesně přináší:

Nový systém pohonu motoru, ΔΣ-Drive (Delta Sigma Drive)
ΔΣ-Drive využívá odborné znalosti společnosti Technics v oblasti zpracování PWM signálu. Kromě redukce vyšších harmonických tónů nový pohon potlačuje vibrace motoru, čímž zajišťuje plynulejší a přesnější otáčení a bohatou reprodukci hudby.

ZDE PRVNÍ VERZE s názvem SL-1200

Technics SL-1200

Řídicí signál motoru pro nový SL-1200GR2/SL-1210GR2 je ve srovnání s dřívějšími verzemi obrovský skok ve výkonu. Když se podíváme zpět do 70. let minulého století, sinusový signál řízení motoru byl generován analogovým RF oscilátorem, jehož přesnost ponechala prostor pro hladší otáčení. Po oživení gramofonu Technics SL-1200 v roce 2016 zdědil nový SL-1200GAE – spolu s mnohem vylepšeným motorem o stator bez železného jádra – nové řízení motoru založené na PWM pro D/A konverzi pomocí mikroprocesoru. řadič včetně sinusové ROM. To přidalo pozoruhodný dopad na celkovou přesnost otáčení a pomohlo dosáhnout nižších vibrací motoru. Navzdory tomuto přístupu však sinusovka pro řízení motoru stále nebyla 100% přesná.

V novém GR2 je proto řídicí signál motoru generován použitím signálu PWM generovaného modulací ΔΣ (Delta Sigma), což je metoda vysoce přesné 1bitové D/A konverze, která je součástí zpracování signálu v plném rozsahu společnosti Technics. -digitální zesilovače, které využívají naši patentovanou technologii JENO Engine. Tímto přístupem, následně dostal název ΔΣ-Drive (Delta Sigma Drive), je generována dokonalá sinusovka a vibrace motoru jsou radikálně sníženy. To má významný dopad zejména na frekvenční rozsah, kde se vibrace motoru překrývají s přirozenou rezonancí kombinace raménka/snímače. Přesnost sledování se tak výrazně zlepšila. Výsledkem je ohromující přesnost signálu s přesnou zvukovou scénou, vynikajícím obrazem a velmi nízkou hladinou šumu.

Spolu s řízením motoru se inženýrství zaměřilo také na obecné napájení. Nový vícestupňový tichý napájecí zdroj SL-1200GR2/SL-1210GR2 je kombinací nízkošumového vysokorychlostního napájecího zdroje pracujícího na frekvenci více než 100 kHz a obvodu pro potlačení hluku převzatého z našeho gramofonu referenční třídy SL-1000R, zrušení zbývajícího šumu injektováním proudu obrácené fáze skutečného šumu. Touto metodou je dosaženo velmi nízkého šumu, což umožňuje výjimečný odstup signálu od šumu a zlepšuje celkový výkon signálu.

Většina mechanického designu nového typu GR2 zůstala zachována od svého předchůdce: Udržováno bylo skálopevné dvouvrstvé spodní šasi vyrobené z hliníku a BMC (Bulk Molding Compound), jejichž kombinace umožňuje vysokou odolnost proti vibracím, Dvouvrstvý talíř vyrobený z hliníku a tlumený těžkou pryží, vysoce citlivé hliníkové raménko ve tvaru písmene S a účinné izolační nožičky. Dle zvyklosti se stříbrná verze bude nazývat SL-1200GR2, zatímco černá SL-1210GR2. 

ZDE SOUČASNÁ (od prosince letošního roku) evoluce

Technics SL-1200GR2

Doporučená cena: 1.999/2.199 EUR/USD

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies