MoFi SourcePoint 10

MoFi představuje senzační reproduktor: SourcePoint 10, realizovaný pomocí samostatného koaxiálního ovladače, vznikl během 18 měsíců výzkumné a vývojové práce pod vedením Andrewa Jonese.

Reproduktor je poháněn inovativním systémem s dvěma neodymovými magnety, který podle společnosti MoFi slibuje působivou dynamiku a nezkreslení. SourcePoint 10 je prémiový kompaktní reproduktor, a proto je jeho cena vysoko nad jeho tradiční cenovou kategorií. "Bez ohledu na to, kolik bude SourcePoint 10 později stát, jsem měl ve fázi vývoje motivaci nabídnout zvukový zážitek, který je daleko nad cílovou cenovou kategorií," vysvětluje hlavní vývojář Andrew Jones.

Důležitou součástí SourcePoint 10 je bezpochyby koaxiální šasi realizované pomocí vlastních technologií. Ačkoli je Andrew Jones celosvětově známý mimo jiné díky svým legendárním návrhům pro TAD, u SourcePointu 10 se záměrně odklonil od svých dřívějších návrhů. Namísto tradičního třípásmového řešení s malým koaxiálním měničem Jones u první reprosoustavy MoFi poprvé realizoval dvoupásmový systém s kuželkou o průměru přes 25 cm a nezávislým magnetickým pohonem.

Průměr 10 palců považuje Jones za ideální velikost pro koncentrický dvoupásmový reproduktor v 50litrové skříni. Pohyb membrány je u jeho novinky do značné míry minimalizován a nízké frekvence jsou produkovány bez nekontrolovaného dozvuku. Jones dal v raných fázích vývoje přednost směsi papírové buničiny a navrhl pro ni tvar kuželu, který zdokonalil rezonanční chování i reprodukci výškového reproduktoru. Nakonec se Jones a vývojový tým MoFi rozhodli pro obzvláště lehký papírový kužel, který se po dlouhé sérii testů s různými materiály ukázal jako ideální kužel pro zamýšlený desetipalcový kužel.

MoFi SourcePoint 10

Výškový reproduktor uprostřed kuželu wooferu je 1,25" měkká kopulka. Díky svému širokému okolí a výkonné kmitací cívce dokáže hrát v hudebně důležitém crossoveru nad 1600 Hz. Široké okolí rozšiřuje frekvenční rozsah výškového reproduktoru, zatímco pevně zavěšený vlnovod wooferu zvyšuje účinnost nižších frekvencí.

SourcePoint 10 je poháněn dvojitým magnetickým systémem, který společnost MoFi nazývá zkráceně "Twin-Drive". Jeho důmyslná konstrukce přispívá k výjimečné čistotě zvuku a úžasně autentické basové odezvě reproduktoru. Teprve po měsících simulací magnetického pole vybral Andrew Jones špičkové neodymové magnety s vysokým tokem pro pohon svých wooferů a tweeterů. Jejich vzájemným spojením vzniká účinný složený efekt: každý z nich pomáhá druhému v pohonu prostřednictvím magnetického efektu v meziprostorech inovativního systému. Magnetická struktura se dvěma pohony byla rovněž navržena tak, aby vytvářela zcela symetrické magnetické pole. To umožnilo optimalizovat modulaci toku s cílem dosáhnout extrémně nízkého intermodulačního zkreslení (IMD). Díky tomu SourcePoint 10 působí hudebně výjimečně precizně.

"Nestačí jen optimalizovat frekvenční odezvu wooferu a tweeteru," říká Andrew Jones. "Zásadní je také minimalizovat jakékoli zkreslení v systému pohonu. Pokud je magnetický pohon zkreslený, vytváří k původnímu signálu cizí frekvence. Proto jsme magnetický systém navrhli s cílem minimalizovat toto zkreslení ovlivňující zvuk."

Tvar skříně z pravé dřevěné dýhy s přepážkou o tloušťce asi pět centimetrů vytvořila společnost MoFi podle akustických hledisek. Hranaté čelo proto výrazně vystupuje z klasicky řešené skříně. Tímto způsobem se do značné míry zamezí difrakčním efektům, které zvuk zabarvují. Vnitřně vyztužená skříň je vyrobena z 2,5 cm silných MDF desek a má působivý objem 50 litrů. Díky své velikosti nabízí SourcePoint 10 autentickou reprodukci basů, která dosahuje až do skutečných 42 srdcí. Účinnost 91 decibelů, impedance reproduktoru 8 ohmů a absolutní minimální impedance pouhých 6,4 ohmů slibují reproduktor, který bude ladit s výkonnějšími zesilovači.

MoFi SourcePoint 10

Doporučená cena: 5.000€ (pár); se stojanem 5.500€

MoFi SourcePoint 10

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies