Meze Pro

Po mnoha letech navrhování produktů s planárními magnetickými měniči oznámila společnost Meze Audio, výrobce špičkových sluchátek z rumunského Baia Mare, svou první dynamickou konstrukci sluchátek s otevřeným zadním krytem. Nová sluchátka nesou označení 109 PRO a kromě nově navrženého dynamického měniče jsou vyrobena z materiálů z odpovědných zdrojů, včetně ořechového dřeva, zinku, manganové oceli a veganské kůže. Výsledkem jsou v souladu s nejprodávanějšími sluchátky Meze 99 Classics pohodlná, lehká a zároveň vysoce odolná sluchátka.

Nová dřevěná dynamická sluchátka Meze Audio 109 PRO s otevřenými zády jsou navržena tak, aby zněla přirozeně a poutavě. Sluchátka 109 PRO, sestavená a vyladěná s precizností a poháněná 50mm dynamickým měničem, jsou popisována také jako sluchátka nabízející skvělé detaily, čistotu a tu správnou razanci.

"Naše posedlost uměním, výjimečným zvukem a nadčasovým designem nás pohání. Vytváříme jen to, co máme rádi, a 109 PRO v tomto ohledu nejsou výjimkou," říká Antonio Meze, hlavní designér a zakladatel společnosti Meze Audio. "Do každého aspektu jeho designu jsme vložili svou duši - od použitých prvotřídních materiálů až po složité technické řešení. A protože se neřídíme trendy a nenecháváme se jimi ovlivňovat, je model 109 PRO zkonstruován tak, aby skvěle zněl, vypadal a působil po dlouhá léta."

Srdcem nové konstrukce sluchátek je membrána řady 109 Dual-Composites, která je vybavena torusem ze semikrystalického polymeru s povrchovou úpravou beryliem, kopulkou z kompozitu celulózy a uhlíkových vláken a kroužkovým stabilizátorem ze slitiny mědi a zinku. Superlehký, ale tuhý celulózový kompozit vyztužený uhlíkovými vlákny umožňuje kopulce ve tvaru písmene W reprodukovat vysoké frekvence (5 Hz-30 kHz) s lepším rozlišením. Tento kompozitní materiál je lepší než běžné alternativy používané v dynamických měničích a jeho nízká hmotnost a tuhost pomáhá vyhnout se rezonancím, které mohou vést k harmonickému zkreslení.

Ultratenký torus (22 mikronů) obklopující kopulku je zkonstruován ze semikrystalického polymeru potaženého beryliem, naneseného metodou PVD (Physical Vapor Deposition), což přispívá k větší čistotě a rychlejší přechodové odezvě. Vysoké tlumicí vlastnosti berylia také potlačují nežádoucí rezonance, takže posluchači mají neutrálnější, živější a transparentnější zážitek. Po obvodu membrány se nachází prstencovitý stabilizátor ze slitiny mědi a zinku, který zlepšuje absorpci vibrací a ještě více snižuje zkreslení.

Membrána je uzavřena ve vysoce přesném obráběném hliníkovém rámu, který má vyšší tuhost než typické plastové rámy a zachovává dokonalou rovinnost povrchu, což je nezbytné pro přesnou montáž s membránou. Konstrukce ve tvaru pavouka a akusticky průhledná mřížka uvnitř náušníku odhalují měnič z obou stran a vytvářejí tak otevřený obrazec. Stejně jako u ostatních sluchátek Meze je měnič umístěn v přesném úhlu a vzdálenosti od ucha, aby bylo dosaženo ideálního anatomického usazení.

Dalším důležitým detailem pro pohodlí modelu 109 PRO jsou velurové polštářky, které obklopují uši a zajišťují optimální těsnění pro vytvoření zamýšleného přirozeného zvuku. Jelikož je velur mnohem měkčí a prodyšnější než kůže, zabraňuje také pocení a přehřívání během dlouhého poslechu. Důležitý je také samonastavitelný hlavový pásek, který rozkládá hmotnost a zajišťuje rovnoměrný tlak pro jakýkoli tvar a velikost hlavy.

A společnost Meze Audio si dala záležet na tom, aby konstrukce 109 PRO vydržela, protože je plně servisovatelná, což může prodloužit životnost výrobku i za hranice jeho používání. Důležité je také to, že dřevo černého ořechu použité pro výrobu náušníků je přísně těženo z certifikovaných zdrojů, konkrétně ze stromů označených jako vzrostlé, které dosáhly konce svého životního cyklu. Z estetického hlediska nejsou sluchátka 109 Pro podle vkusu každého. Pro zjemnění typických tvarů a detailů inspirovaných Transylvánií se společnost Meze Audio rozhodla pro kovové části s měděnou povrchovou úpravou namísto zlaté, která byla použita u modelu 99 Classics. Možná se Meze nechá přesvědčit k vytvoření diskrétnějšího modelu se stejnou estetikou, jakou mají černo-stříbrná sluchátka 99 Neo?

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies