Kyron

Nový model Kyron Audio Gaia Evolution je rozsáhlým evolučním vývojem unikátního designu Gaia, který byl uveden na trh v roce 2011, a přináší jak estetická vylepšení, tak podstatná technická vylepšení.

Nová Gaia "V2" ztělesňuje pokročilé konstrukční principy, které z ní dělají inženýrskou tour de force a pokročilé kompletní systémové řešení vyžadující pouze připojení zdroje. Zatímco základní podoba originálu zůstala zachována, Gaia Evolution přechází od třípásmové konfigurace svých předchůdců k pečlivě propracovanému pětipásmovému konceptu. V souladu s konstrukčním zadáním je Gaia Evolution systémovým řešením zahrnujícím doprovodné komponenty, v nichž je umístěno výkonné zesílení třídy D a předzesilovač "Control Unit" (linkový a gramofonový stupeň) s vestavěným vysoce kvalitním digitálně-analogovým převodem a optimalizací DSP.

Každý prvek původního modelu Gaia byl přehodnocen. Zdokonalení byla navržena téměř v každém aspektu a komponentě. Z estetického hlediska může skeletová kostra modelu Gaia Evolution vyhovět lakům na zakázku a obsahuje také vylepšení prostřednictvím kůže Nappa, Alcantary a "drahých kovů".

Začneme-li u měničů, přední 26mm kruhový výškový reproduktor Scan-Speak Illuminator (vzadu je navíc vysokofrekvenční měnič) je nyní vybaven na zakázku navrženým vlnovodem se speciálně opracovaným profilem, který údajně zajišťuje hladší odezvu a kontrolovanou směrovost.

Dva 180mm středotónové měniče Scan-Speak Illuminator jsou uspořádány v dipólovém uspořádání D'Appolito (MTM) a jsou vybaveny technologií SD-3 (Symmetrical Drive 3) s masivními motory s neodymovými magnety pod závěsem, což umožňuje vynikající lineární charakteristiku výkmitu. Jsou vybaveny novou patentovanou "sendvičovou membránou", zatímco přepracované montážní schéma Kyron Audio, vylepšené kabelové vedení a zdokonalená konektivita rozhraní vedly k deklarovanému zlepšení čistoty středních frekvencí a tonální a přechodové přesnosti.

Šest 300mm (12palcových) basových měničů na reproduktor (tři přední a tři zadní woofery) je navrženo na zakázku pro společnost Kyron Audio a vyznačuje se vylepšeními V2 přijatými do systému zavěšení, což vedlo ke snížení zkreslení. Nový kabelový svazek je vybaven silikonem potaženou kabeláží, zatímco nové vazební sloupky jsou z postříbřené plné mědi.

Pro zajištění rozšířených nízkých frekvencí až do oktávy 20 Hz je Gaia Evolution vybavena dvěma subwoofery Mercury ze speciální edice. Každý subwoofer je vybaven 300mm měničem s vysokou výhybkou a nízkým zkreslením a je samozřejmě poháněn zesilovačem systému (dva 2500W zesilovače). Včetně subwooferů Mercury ze speciální edice je reproduktorový systém Gaia Evolution vybaven celkem neuvěřitelnými 16 300mm měniči.

Velkoprůměrové woofery typu "Open Box" vyžadují obrovský výkon, aby poskytly jak odpovídající výkon v nízkých frekvencích, tak neochvějnou kontrolu nad reproduktory. Desetikanálový zesilovací systém Ncore systému Gaia Evolution je umístěn v nově stylizované skříni vyfrézované z masivního hliníku a byla mu věnována promyšlená technická pozornost. Důležitý aspekt zkreslení byl snížen "na úroveň nižší než 1/20 původní konstrukce", zatímco Kyron Audio navrhl nový výkonový stupeň, který prý poskytuje extrémně nízký šum a "muzikálnost". Kromě toho byl předzesilovací stupeň dále izolován od výkonových stupňů, aby se dále snížila hladina šumu. Různé zesilovací stupně a napájecí zdroje byly dále izolovány prostřednictvím oddělených vícekomorových šasi.

Řídicí jednotka je srdcem systému Gaia V2. V ní se nachází předzesilovač s vestavěným gramofonovým stupněm a symetrické/nesymetrické linkové vstupy. Řídicí jednotka má vestavěný vícevstupový D/A převodník, který přijímá asynchronní USB s podporou rozlišení až 192 kHz. Vestavěný je také dvakrát výkonnější engine DSP (Digital Signal Processing), který poskytuje přístup k rozsáhlým funkcím a nastavením, jako je možnost nastavení lineárních fázových crossoverů, celkové frekvenční odezvy (v rozsahu +/- 0,1 dB SPL) a korekce skupinového zpoždění. Funkce jsou přístupné prostřednictvím vysoce kvalitního dotykového displeje.

Hlavní systémový architekt společnosti Kyron Audio Leon Suter řekl serveru SoundStage! Australia: "Téměř přesně 10 let od uvedení původního modelu je Gaia Evolution vyvrcholením intenzivního výzkumu, konstrukce a testování, jehož cílem bylo vylepšit již tak jeden z nejlepších reproduktorových systémů na světě." Suter dále uvedl: "Gaia vytváří zcela novou třídu zvukových systémů, kde se překvapivý 3D holografický zvuk snoubí s luxusním a harmonickým stylem. Systém Gaia Evolution je výsledkem 18 let společného úsilí o umění a vědu v oblasti reprodukce zvuku a představuje dokonalou přesnost, muzikálnost a požitek z hudby."

Cena? Asi 5 000 000 Kč...

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies