2024 04 30 TST Accuphase P4600 1

Představovat japonský Accuphase, dost možná nejznámější tamní audiofilskou značku, je prostě nošením dříví do lesa. Jedná se o firmu s více než půlstoletím tradice, která hovoří sama za sebe. A také o jednoho z ne zase tolika výrobců, který má v portfoliu fakticky celý řetězec od napájení, přes zdroje signálu až po zesilovače a kabeláž. Nejsilnější je dozajista v zesilovací části systémů, kam nedávno přibyl P-4600, základní model stereofonního koncového stupně.

Vizuálně jde o nezaměnitelný výrobek značky Accuphase, zlatavý čelní panel, tyrkysové logo a „budíky“ si nespletete. Oproti vyšším modelům zde nenajdete tak propracované uživatelské rozhraní (jako například odklopné panely atd.), všechny knoflíky jsou hned viditelné. Koneckonců, je tu fakticky jen spínací tlačítko, volič reproduktorových terminálů (A / B / A+B), měnič chování VU měřáků a poslední otočné kolečko, jímž upravujete zisk zesilovače, aby správně zapadl ke zbytku komponentů. Malým tlačítkem pak můžete zvolit RCA nebo XLR vstup.

Na zadní straně – hned jak se k ní pohledem dostanete, ledva dokloužete po krásných bočních profilech chladičů a celkově luxusním zpracování šasi – se zabavíte minimálně stejně dlouho. Jsou tu čtyři dvojice opravdu robustních reproduktorových terminálů, standardní napájecí zásuvka a nesymetrické cinchové i symetrické XLR vstupy. K těm druhým jmenovaným přináleží šoupátko, jímž si podle potřeby můžete upravit polaritu, což opět zvyšuje kompatibilitu.

2024 04 30 TST Accuphase P4600 2

Zajímavostí je nicméně hlavně třípolohový přepínač, jímž definujete podstatu funkce P-4600. V neutrální poloze pracuje „normálně“, tedy jako standardní koncový stupeň. Přepněte vlevo a máte dual mono provoz, vpravo zase můstkový režim. Můstek fakticky ze stereo zařízení udělá monofonní koncový stupeň s vyšším výkonem, je to tedy jedna z cest k budoucímu upgradu. Vysvětlení si zaslouží neobvyklý dual mono režim – v tom totiž využijete jeden vstup, ale oba kanály reprosvorek na výstupu (na rozdíl od monobloku). Slouží totiž k bi-ampingu, takže nejen, že každá reprosoustava bude mít svůj P-4600, ale i středo-výšky a basy svůj oddělený kanál. Jde o zesilovač praktický pro mnohé experimenty.

Technologicky a koncepčně navazuje P-4600 (respektive celá čtyřtisícovková řada, v níž je tento kousek čtvrtou generací) na tradici jednoho z prvních koncáků značky, model P-300 z roku 1973 – cílem je poskytnout výkonový stupeň s vysokým výkonem v realistických rozměrech. To v podání Accuphase představuje šířku 46,5 cm, výšku 19 cm a hloubku 42,7 cm při hmotnosti rovných 30 kg, žádný drobeček to tedy také není.

2024 04 30 TST Accuphase P4600 3

Vnitřní prostor je řádně vyplněný, dominuje tu zapouzdřený velikánský toroidní transformátor, doplněný dvojicí zakázkových filtračních kondenzátorů o kapacitě 50 000 uF (u každého z nich). Výkonové moduly jsou poté přilepené na postranních chladičích. Výrobce říká, že jde o „monoblokovou konstrukci“.

Šest párů paralelně zapojených výkonových bipolárních tranzistorů v push-pull režimu a třístupňové konfiguraci Darlington na každém kanálu dodává poctivých 150 Wattů do 8 ohm, 300 W do 4 ohm a zůstávají stabilní i při 2 ohmech, kde pošlou do reprosoustav plných 450 Wattů. To při odstupu signálu a šumu přes 125 dB (Accuphase to decentně označuje jako „garantovanou hodnotu“) a s tlumícím faktorem 800 při 8 ohmech.

2024 04 30 TST Accuphase P4600 4

V zapojení do můstku má P-4600 výstupní výkon 600 W do 8 ohm a 900 W do 4 ohm, pro nižší zátěže už byste jej dle doporučení výrobce v tomto provozním režimu používat neměli.

Vrátíme-li se ke vstupu, tato část zesilovače je pojatá plně symetricky, což dále přispívá k redukci nežádoucího šumu. No a zpět na druhý konec signálové dráhy – tam zase pracuje technologie Balanced Remote Sensing, neboli zpětná vazba z blízkosti výstupních terminálů. To pomáhá zlepšit práci napěťové zesilovací části, rozdělené v systému MCS+ na dva stupně, jejichž výsledky se následně sčítají.

2024 04 30 TST Accuphase P4600 5

Accuphase si dává záležet třeba i na obvodu ochrany reprosoustav. Namísto mechanických relé tu pracují MOS-FETy, což prý oproti relátkům nabízí mnohem nižší odpor a lepší účinnost ochrany.

P-4600 pracuje v audio pásmu s tolerancí -0,2 dB, celkově umí 0,5 – 160 000 Hz (-3 dB). Celkové harmonické zkreslení dosahuje 0,03%.

2024 04 30 TST Accuphase P4600 6

Nejmenší z firemních koncových stupňů jsme měli možnost poslouchat v jedné z poslechových místností dovozce a to ve společnosti Fyne Audio F704 a primárního zdroje signálu Burmester 089. Vše bylo propojeno kabeláží Nordost Valhalla 2 a odladěno nepřeberným množstvím různorodého příslušenství Nordost / QRT. Ke srovnání jsme měli Accupase E-5000 a podstatně mohutnější áčkový koncový stupeň Accuphase A-80.

Originální elektropopová autorka Imogen Heap vetkala do své „Swoon“ („Ellipse“ | 2009 | SONY | 884977078220) rozhodně víc než dostatek basového objemu, navíc s razancí, kterou umožňuje právě elektronická hudba. Vedete-li si kdesi v podvědomí Accuphase jako „ten měkce hrající“, dost pravděpodobně budete překvapeni, že i jejich základní koncák se – pravda, po zahřátí – postavil k těmto nízkofrekvenčním tónům pěkně autoritativně, hloubky měly síly na rozdávání. I my jsme čekali spíše měkce příjemný tón, ale kdepak – P-4600 má velmi solidní dynamiku a i když tu skutečně pořád je lehce vřelejší a řekněme něžnější firemní tón, kontrola je vlastně moc fajnová. Nízkoúrovňová síla hezky zařezává, zvuk je tuhý a pružný, ne v obřím objemu, ale dostatečně plný, hlavně však nenásilně autoritativní. Třeba v porovnání s E-5000 je bas určitě upřímnější a konkrétnější. Na relativně skladný výkonový stupeň výborná práce.

2024 04 30 TST Accuphase P4600 7

Přestože P-4600 samozřejmě není nijak levný komponent, zvládá předat střední pásmo – hlas a kytaru v „Otcovi…“ Zuzany Smatanové („ECHO“ | 2018 | Pandora | 8588006725896) – s pevnou a klidnou samozřejmostí, v organicky semknutém stylu. Přestože je tu jistá příchuť měkké laskavosti, je to spíše všeobecná zralá elegance, než vyslovené zabarvení. Struny kytary už jsou krásně kovově znělé, vokál plastický, snadný a slyšíte i nahrávku jako takovou, třeba tu a tam mírnou dynamickou kompresi a podobně. Zvuk sám má méně vlastního charakteru, než kupříkladu firemní integrované zesilovače, už sahá do sfér pravdivého, super čistého high-endu. I třeba tichoučké ptačí cvrlikání v úvodu nahrávky je prostě zřetelné, ač korektně posunuté hodně v pozadí záznamu, je to komplexní zvuk s věrohodnou hudebností.

Též cinkání činelů Jeffa Ballarda v „Alfie“ Brad Mehldau Trio („Day is Done“ | 2005 | nonesuch | 0075597991024) bylo podané sebejistě, bez přidané zvonivosti nebo jakéhokoliv efektu, skoro jako kdyby P-4600 potlačil vlastní charakter Fyne Audio a držel je zkrátka, pěkně čistě a přesně. Rozlišení je skvělé, dopady té spousty jemných bubeníkových štětinek je slyšet už velmi zřetelně. Zesilovač vládne zvuku s elegantní jistotou bez jakéhokoliv tlaku. Žádné zdůrazňování, nic navíc, ale ani suše technický styl – naopak, mírná dotek sladkého vřelosti tu je a Accuphase tak hraje vysloveně luxusně – lepší popis té kombinace čistoty, přesnosti a muzikální uvolněnosti se těžko hledá.

2024 04 30 TST Accuphase P4600 8

Masivní skladba s „digitální“ pevností „Lepidlo“ od Katarzie („Antigona“ | 2018 | Sinko Records | SR0114) je zvládnutá neméně v pohodě. Výraznou dynamiku P-4600 dokáže podržet při všech běžných domácích poslechových úrovních, autoritativnost není „našlápnutá“, ale rozhodně má zesilovač poctivou rezervu (což asi souvisí s tím, že vysoký výkon je stabilně dodávaný i do 2 ohm). Hudba má rozmáchle obrovské proporce, aniž by však ztratila na jistotě a konkrétnosti. Dynamické zhoupnutí (v kontextu použitých syntetických tónů spíše rychlé kopance) má sebevědomou fyzičnost a rychlost – ne takové to intenzivní, technické napětí, ale přesto solidní rychlost, díky níž hudba tepe.

Nápaditou spletitostí skladby „Beltway Bandits“ Franka Zappy („Jazz from Hell“ | 1986 | Universal | 0824302387528) proplul P-4600 s poklidnou jistotou a snadnou čitelností. Eklektická výbušnost, spojující spoustu a spoustu prvků v překvapivě smysluplný celek, zní v podání Accuphase vlastně naprosto v pohodě, náročný materiál je rozčísnutý a uhlazený, můžete sledovat každou z nástrojových linek stejně snadno, jako se nechat obklopit organickým celkem. Je to kontrola měkké, zralé ruky, nenásilná a přesto rozkrývající hudbu jak je třeba – reprosoustavy jsou řízené přesně, tóny díky tomu ohraničené a jakkoliv zesilovač nepůsobí nijak okatě, vlastně se dostává už skutečně hluboko k podstatě high-endu. Za danou cenu? Vynikající a rozhodně samozřejmější, než starší generace firemní elektroniky.

2024 04 30 TST Accuphase P4600 11

„Ved en ung kunstners baare“ Carla Nielsena v podání Emerson String Quartet („Intimate Voices“ | 2006 | Deutsche Grammophon | B0006340-02) nás až šokovala tím, v jak velikých proporcích se roztáhla po poslechovém prostoru. Oproti E-5000 nabral prostor skladby jak šířku, tak hloubku, tak se nástroje prostě zvětšily, působí, že je prostě slyšíte z větší blízkosti. P-4600 jako kdyby dokázal nahrávku doslova „vymáčknout“ z reprosoustav, takže scéna přesahovala na pravolevé ose jejich okraje a bylo v ní spousta místa. Je to reprodukce dospělá a plastická, vlastně nečekaná – opět s poznámkou, že ačkoliv tenhle Accuphase samozřejmě není levný přístroj, tak je to základní koncáček a reálně ne nedostupný. Oddělení a lokalizace nástrojů pak „drží“ – i docela potichu stejně jako hodně nahlas je scéna uspořádaná a velmi snadno přehledná jak v předozadní, tak pravolevé ose.

P-4600 také jako kdyby v sobě měl dvě polohy. „Too Much Heaven“ v podání Jordan Hill s přispěním původních autorů Bee Gees („Jordan Hill“ | 1995 | Atlantic | 7567-82849-2) byla potichu (řekněme na úrovni pozdně večerního štěbetání – fakticky třeba kolem 70 dB na poslechovém místě) sladká, jemná a chvilkami trošičku hedvábná, leč dobře čitelná. Nahlas ale jako kdyby se zesilovač „zatnul“, vše se zpevní, zkonkrétní a charakter je realističtější. Takhle písemně rozdíly působí dost významně, v reálu jde spíše o drobný odstín, ale je tam. Každopádně je zvukový projev P-4600 skutečně „accuphaseovsky“ muzikální, barevně bohatý, klidný a přesto sebevědomý.

2024 04 30 TST Accuphase P4600 10

Ne že bychom od výkonového stupně Accuphase P-4600 nečekali dobrý standard, nakonec ve firemní nabídce je sotva něco, co by šlo označit za nedobré. Ale to, jak suverénně se ze své pozice popasoval s kontrolou reprosoustav, jak snadno prezentoval hudbu napříč žánry (i když primárně pro death metal asi určený není), jak elegantně a luxusně vlastně hrál, to nás rozhodně zaskočilo. Lehce starosvětská estetika přístroje jako takového by vás neměla oklamat – jeho zvuk je plně kompetentní, rychlý, autoritativní a přitom hrající s klidným nadhledem. Připočtěte k tomu možnost snadno do budoucna upgradovat buď na bi-ampingovou nebo monofonní formu provozu a máte v P-4600 atraktivní řešení pro kohokoliv, kdo rád poslouchá zvuk muzikální a přitom úpravně nenačančaný, plnokrevný a zároveň kontrolovaný. P-4600 má velké hudební kouzlo a byla radost ho poslouchat!

Kč 214 900,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ klasický styl Accuphase se vším všudy

+ přesvědčivá kontrola reprosoustav

+ celková muzikálnost

+ bytelné provedení

+ různé možnosti provozu

ZÁPORY

- vlastně nic, nejste-li vysloveně proti optické i zvukové estetice značky

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies