Neat Mystique Classic

Britský výrobce tvůrce reprosoustav Neat Acoustic má v porfoliu celých 5 modelových řad, jednou z nich je Classic (a v té jsou 4 modely:  Elite Classic - £3.499; Petite Classic - £1.995; Petite 30th Anniversary Limited Edition - 100párů á $5.999 a dnes představovanou novinku).  2pásmový sloupek Mystique Classic - představí Bob Surgeoner, zakladatel společnosti Neat Acoustics (video je anglicky):

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO! ↓

Malý sloupek možná nevypadá nějak superatraktivně, ale u pár oborových magazínů už stihl získat palce nahoru včetně ocenění nejlepší podlahový model své kategorie (z dřívějších setkání Neat Acoustics & Hi-Fi Voice):

Jak to slyší v zahraničí - díl VI. - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Neat Iota Alpha - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Neat Motive SX1 - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Neat Mystique Classic je v podstatě zmenšená verze modelu Elite Classic a je pojmenován jako pocta původní verzi, která byla v nabídce v 90.  letech. Současná generace je malý sloupek měřící  pouhých 78 cm. Obsahuje 134mm papírový středo/basový měnič ze série Motive společnosti Neat a vynikající výškový reproduktor AMT (Air Motion Transofmer), který se používají i ostatní  modely řady Classic.

Neat Mystique Classic

Jako vždy jsou vnitřní komponenty vybírány s velkou péčí, aby bylo dosaženo ideálního sladění - což se týká i výhybky obsahující tlumivky s nízkou tolerancí a polypropylenové kondenzátory napevno propojené, aby se minimalizovalo narušení signálové cesty. Mystique má dolů směřující bassrefex, který umožňuje hluboké, dobře ovladatelné basové frekvence a flexibilní umístění. Ozvučnice je namontována nad masivním soklem pro co nejvyšší stabilitu.

Neat Mystique Classic

Mystique Classic poskytují překvapivou prezentaci rozsahu, co naznačuje mnohem větší reprosoustavy, přitom kompaktní sloupek lze snadno umístit do většiny domácích situací, říká (kdyby jen) výrobce ale už dost hodnocení.

Neat Mystique Classic

SPECIFIKACE (Mystique Classic)
Typ: podlahové 2-pásmo s bassreflexem
Citlivost (2,83 V/1 m):  86 dB/1 watt
Frekvenční odezva (průměrný stereo pár v místnosti): 30 Hz – 22 kHz
Doporučený výkon zesilovače:  25 až 100 watt
Jmenovitá impedance:  8 Ω  (minimálně 5 Ω)
Barevná provedení: texturovaná černá, saténově bílá, přírodní dub a ořech
Rozměry: 780 x 200 x 160 mm (půdorys soklu 260 x 220 mm)
Hmotnost: 10 kg (ks)

Neat Mystique Classic

Výše novinka Mystique / níže ta z které pochází Neate Classic Elite

Neat Classic Elite

Nejžhavější novinkou značky, bohužel "klasicky" bez bližších info (a týká se to i fotografií) je zcela nová řada Neat Acoustics MOMENTUM JET a s ní rovnou 2 nové modely (na značku až nebývalá aktivita - 3 nové modely za poslední rok). 

neat Momentum JET

Společnost Neat Acoustics aktuálně oznámila další novou (už 6.) řadu -  ta se pro začátek sestávající ze 2 modelů, 1 stojanového a 1 podlahového, oba vychází z reprosoustav vlajkové řady Ultimatum, konkrétně Ultimatum XLS (přeměněn na Momentum JS) a XL6 (z toho vychází Momentum J-6). Tou hlavní změnou oproti modelům Ultimatum je ozvučnice MDF místo vrstvené finské břízy a též duální 25mm měkký kopulovitý/EMIT super-výškový reproduktor za vynikající Jet AMT tweeter.

Zůstal středo/basový měnič spolu s výraznou oddělenou sub-ozvučnicí, která pomáhá snižovat rezonance kabinetu. Oba modely jsou též vybaveny charakteristickým izobarickým načítáním basů série Ultimate - sloužící k rozšířeným a dobře definovaným nízkým  frekvencím. 

Neat Momentum JS

Stojanová novinka (obr. výše) Momentum JS je v podstatě o fous kompaktnější, zjednodušená, zlevněná verze Ultimatum XLS. Přední čelo ozvučnice je v ní drženo pomocí polyetylenové membrány a obsahuje výškový reproduktor a 170mm měnič úrovně Ultimatum pro basové a středové frekvence - uvnitř hned za hlavní pohonnou jednotkou (viz obr. níže v "dárcovském" modelu ULTIMATUM XLS), je další identická!  Prostor mezi nimi je utěsněn v izobarické (neměnný  tlak) konfiguraci. Zadní low-Q port  obsahuje akustický filtr omezující proudění vzduchu, což poskytuje větší kontrolu nad basovými frekvencemi.

Neat Ultimatum XLS

Všechny výhybky jsou pevně propojeny s připojením point-to-point pro maximalizaci integrity. Komponenty výhybky audiofilské kvality zahrnují vysokonapěťové polypropylenové kondenzátory a nízkoztrátové tlumivky se vzduchovým jádrem a jsou point-to-point propojeny. 

Neat Momentum J-6

Tím větším příslušníkem nové řady Momentum je J-6  (obr. výše) 2 (a půl) pásmo postavené (levněji) dle Ultimatum XL6. Známý výškový  AMT a Neat vlastní středobas R3“  sama o sobě fungující jako uzavřený 2pásmový rměnič. Ta je oddělena od spodní části ozvučnice, kde jsou 2 dva dolů směřující 170 mm reproduktory (opět viz výše) v izobarické konfiguraci, které fungují pouze pro  velmi nízké  frekvence - trochu jako by to byl integrovaný subwoofer.

Použití spodního podstavce (ve stylu špičkové řady Ultimatum - její 3. člen a vrchol nabídky značky níže) poskytuje  velkou stabilitu, což vede k  přesné stereofonní ostření. Stejně jako u všech rreprosoustav Neat Acoustic jsou komponenty výhybky  pevně zapojeny a propojeny (z počítačové řeči) point-to-point. Obr. níže slibovaný vrchol řady Ultimatum i nabídky značky..

Neat Ultimatum XL10

Na závěrečných 3 obr. textu (1x výše, 2x níže) vrchol značky Neat Acoustics, 150 kg model Ultimatum XL10 (za £26.500 - 28.650)

Neat Ultimatum XL10

Doporučené ceny (v "domácích" librách šterlinků): 
Mystique Classic - £2.475 - 2.595 (dle barevného provedení)
Elite Classic - £3.250 - 3.500 (dtto)
Momentum JS - 4.995 GBP
Momentum J-6 - 9.995 (ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech jako cena dopravy, clo..)

Neat Ultimatum XL10

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies