Feelbelt

Haptika je kontakt hmatem (řecky „haptein“ znamená „dotýkat se“). Haptická odezva je způsob, jakým s námi mohou elektronická zařízení komunikovat pomocí hmatových signálů. Nejběžnějším typem haptické odezvy jsou vibrace při vyzvánění telefonu, dnešní možnosti jsou ale mnohem širší. U chytrých telefonů se setkáte s vibracemi při stisku dotykového displeje, haptickou odezvu však mají i další zařízení od chytrých hodinek přes různé videoherní ovladače až po displeje a dotyková tlačítka v moderních automobilech. Jak haptická odezva funguje a jaká je její budoucnost?

Hapestetika
Termín spojuje slova haptika a estetika a označuje hmatové vnímání plastických výtvarných děl (soch, reliéfů a dalších trojrozměrných objektů). Hapestetika je také nezávislé a nepolitické české sdružení zájemců (odborníků i laiků), které zprostředkovává zrakově postiženým lidem trojrozměrné umění pomocí hmatových výstav a vzdělávacích aktivit v muzeích a galeriích[2]. Výstavy se setkávají s ohlasem také u dětí. Z cenných originálů starého umění se pro výstavy zpravidla musí zhotovovat kopie. Princip hapestetiky se uplatňuje také při prezentaci některých materiálů - tu radost pocit když se dotýkáme některých Hi-Fi komponentů / materiálů známe všichni. 

Feelbelt 2.0

No a nyní (v roce 2019 s tím začala firma Sensit! z německé Postupimi) přichází Hap-poslech. Firma vsadila na Kickstarter a během 48 hodin měla 3násobek požadovaných / potřebných peněz.  Patentovaný software převádí zvukové signály na vibrační signály. 10 pulzních generátorů převádí tyto signály na vnímatelné vibrace. Interakce hardwaru a softwaru činí zvuky hmatatelně odlišitelnými - vnímatelnými celým tělem. Výsledek na obrázcích výše / níže.

Koho to zajímá,  výše 20ti minutové video (anglicky s českými titulky) "obecně"  k tématu (poslech Hi-Fi je jen "podmnožina" celkového velmi zajímavého záběru haptiky):

Feelbelt 2.0

HAPTIC FEELBELT 2.0 je prvním produktem, který dokáže plně vnímat celé frekvenční spektrum lidského ucha od 10 do 20 000 Hz. Jde o nejnovější unikátní technologii pro extrémně pohlcující zážitky v kombinaci se zvukem. Ultra rychlý software přenáší každou frekvenci mezi 10 a 20 000 Hz do vaší pokožky. Nejhlubší pohlcující zážitek, jaký jste kdy měli (obrazem lépe než slovy, nejlépe pak vyzkoušet): 

Plně digitální zpracování zvuku, 10 nezávislých vibračních kanálů, dvoujádrový procesor ARM s jednotkou digitálního zpracování signálu. Bluetooth 5.0, 2x 3,5mm jack pro line-in a sluchátkový výstup, dobíjení přes USB-C.

Feelbelt 2.0

Feelbet Series One - S.1 existuje ve dvou provedeních: velikost 1 (28" - 43") a velikost 2 (43 - 59") 1 palec = 25,4 mm

Feelbelt 2.0

Doporučená cena: $249 (jde o aktuální slevu, včetně 19% daně - ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech)

 Feelbelt 2.0

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies