Merason

Titulek textu - je heslem švýcarského Merason, jehož produkty jsou navrženy a vytvořeny s jediným cílem: "Co nejčistší hudební reprodukce. Žádné procházení komplikovanými menu nebo luštění technického žargonu, jen čistá hudba." Vnitřnosti na úvodním obrázku jsou nejnovějším D/A převodníkem značky Merason REUSS.

Jde o stále relativně mladou firmu, kterou od prvopočátku bdělý čtenář HiFi Voice zná..

https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/da-prevodniky-dac/3111-merason-frerot 
https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/da-prevodniky-dac/3574-merason-dac1 
https://www.hifi-voice.com/vsimli-jsme-si/4240-druha-generace-merason

..jejíž nabídka je přehledná. Mezi dva dosavadní D/A převodníky (ten základní frerot je možné doplnit o separátní zdroj pow1) milovníka analogového zvuku Daniela Frauchigera (kterému se ve věku 45 let "převrátil život" a vrhl na audio inženýrství, protože nechápal, proč digitální reprodukce zvuku stále nemůže držet krok s analogovým, pokud jde o muzikálnost a emoce. Začal hledat někoho, kdo navrhl slibný obvod pro digitálně-analogový převod. Od roku 2012 společně dále vyvíjeli obvod, dokud Daniel nebyl s výsledkem spokojen a mohl si užívat digitální hudbu ve vysokém rozlišení spolu s vinylem. Tak se zrodil první produkt Merason - DAC1) představené v testech Hi-Fi Voice nyní přichází REUSS - což je mimochodem 4 největší švýcarská řeka, kdysi v 10. století definující hranici mezi Burgunským královstvím a Švábským vévodstvím, v hierarchii Merason "ten prostřední".

merason pow1

Ten jediný starší MERASON který neznáte, pro frerot vzniklý externí zdroj Merason pow1

Pro novinku REUSS jsou použity identické součástky s Mérason DAC-1 MkII a stejně jako u všech D/A značky je topologie obvodů symetrická, takže existují celkem čtyři nezávislé kanály. Jednotlivé napájecí zdroje mají lineární strukturu se třemi transformátory odpovědnými za napájení analogových a digitálních obvodů. Spínaný zdroj nutný pro pohotovostní režim, se během provozu odpojí, aby se eliminovalo možné rušení.

Merason Reuss

Ale dejme opět slovo Danielovi:
Zpracování vstupního signálu - Reuss má jeden USB, jeden RCA, jeden Toslink a jeden AES vstup. USB vstup je založen na technologii Amanero a zajišťuje hudební signál s nízkým jitterem díky dvěma přesným oscilátorům, který je následně galvanicky izolován komponentami kapacitního izolátoru. Signály přicházející na ostatní vstupy jsou rovněž galvanicky odděleny a odrušeny pomocí transformátorů a kondenzátorů. To zaručuje, že žádné vnější rušení nemůže ovlivnit citlivý signál.

Digitálně-analogový převod - Úkol digitálně-analogového převodu provádějí dva moduly převodníku 1794A od Burr Brown. Pro zlepšení dynamického rozsahu o 5 dB má každý kanál své vlastní zařízení. Analogový proudový signál je důmyslně převeden na napěťový signál v diskrétním nastavení, který je uložen v technologii třídy A a směrován na výstup. Reuss je plně vyvážený, tj. celkem čtyři nezávislé kanály jsou implementovány ze dvou modulů převodníku na výstup.

Napájení - Každý funkční celek má svůj zdroj a celkem jich je dvanáct. Dva výstupní kanály jsou každý napájeny samostatným lineárním napájením s předimenzovaným transformátorem.

Struktura - Zvukový vliv komponent a variant obvodů i různé rozvržení byly důkladně testovány v nesčetných relacích zkušenými posluchači. To se týká zejména kondenzátorů, regulátorů napětí, součástek měničů, tranzistorů, rezistorů, zpracování signálů, I/V převodníků a koncových stupňů.

Vyrobeno ve Švýcarsku - Výroba krytu, předního panelu a ovládacích knoflíků a tisk, umístění komponent, montáž, uvedení do provozu a kontrola jsou prováděny výhradně ve Švýcarsku (výroba probíhá v Burgdorfu /kanton Bern/ sídlo společnosti je ve 20 minut vzdáleném historickém městečku Worb - pozn. redakce)."

Daniel Frauchiger

Ještě jeden MERASON který asi neznáte, ale patrně uhodnete - Daniel Frauchiger

SPECIFIKACE
Výstup: max. 3 V RMS (vyvážené), max. 1,5 V RMS (nevyvážený)
Frekvenční odezva: 20 Hz až 20 kHz +/- 0,5 dB
THD+N: < 0,015 %
SNR: > 115 dB
DAC: dvakrát BurrBrown 1794A, diskrétní I/V stupeň
Rozměry: 454 x 275 x 50 mm
Hmotnost: 6 kg
Doporučená cena: 4.900/4.950 EUR/GBP

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies