2023 07 31 TST Klipsch RP 1000SW 1

Hope v Arkansasu je známo jako rodiště Billa Clintona a také jako místo, kde rostou jedny z největších vodních melounů na světě. Mimo jiné je to však i domov značky Klipsch a její více než 70 let dlouhé historie. Jméno Paula W. Klipsche je neochvějně spjato s dynamickým, razantním zvukem a neupejpavým basem. Pokud byste snad ale přeci jen měli potřebu hluboké tóny ještě trochu zdůraznit, má firma v nabídce několik subwooferů, z nichž nejmenší v top řadě Reference Premiere je RP-1000SW.

Přestože jde o nejkompaktnější model, pořád patří mezi velké, zejména díky tomu, jak je MDFková ozvučnice s vinylovým povrchem celkem protažená v předozadní ose. A že jde o pořádnou skříň – má výšku 42,3 cm, šířku 38,1 cm a hloubku nepřehlédnutelných 63,4 cm. Není divu, že celý subwoofer váží 25,7 kg.

Konstrukce je rozdělena uvnitř dvěma vertikálními příčkami, přičemž ta první slouží i jako opora mocného magnetu vpředu zasazeného měniče. Celou hloubkou vespod proniká široký slot bassreflexového systému s názvem Aerofoil.

2023 07 31 TST Klipsch RP 1000SW 12

Skrze zadní stěnu je instalovaná deska s elektronikou, která je uvnitř uschována do kovové schránky, aby tolik nepodléhala změnám tlaku vzduchu, proudícího kolem ní. Je zde samozřejmě napájecí zásuvka, vedle ní pak dvojice cinchů. Použijete-li jen pravý, funguje jako LFE (Low Frequency Effects), jinak jako pravý a levý kanál. Dokoupit můžete bezdrátový modul a zapojit jej do portu WA-2 hned vedle.

V horní části jsou umístěny čtyři ovládací prvky. Malé páčky po pravé straně nastavují fázi 0 nebo 180 stupňů, respektive chování napájení – trvale zapnuto, automaticky či standby. Dvě velká kolečka vlevo umožňují plynulé nastavení přechodové frekvence od 40 Hz do LFE (neboli nefiltrováno) a zisk (či chcete-li základní hlasitost).

2023 07 31 TST Klipsch RP 1000SW 4

To hlavní, tedy basový reproduktor, je zasazeno do čelní desky s tím, že koš je překryt decentním kroužkem. Jde o desetipalcovou membránu s obrácenou prachovkou a typickým vzhledem Cerametallic materiálu. Měnič byl prý navržen zcela od základu právě pro tento model subwooferu. Využívá dva kruhy feritových magnetů a velmi dlouhou cívku, což dovoluje velký výkmit. Ten zajišťuje též měkká a veliká vlnka gumového závěsu. Vpředu jsou pak už jen velké kovové trny pro přidržení krycí mřížky, nechcete-li koukat na měděný tón membrány.

Použitý zesilovač je kombinací analogové vstupní části a výkonového modulu, dodávajícího vysoký výkon ve třídě D. 300 Wattů se dokáže vyhoupnout v krátkých špičkách až na dvojnásobek, což by mělo být dostačující. Výrobce udává frekvenční rozsah 19 – 131 Hz (+/- 3 dB).

2023 07 31 TST Klipsch RP 1000SW 8

RP-1000SW jsme zapojili jak do hlavní sestavy ke KEF Blade One Meta (spolu s Métronome DSC, Norma Revo SC-2 LN a Norma PA 160 MR), tak primárně k cenově adekvátnímu systému s Fischer & Fischer SN-70 (v kombinaci s Cambridge CXC a Cambridge CXA81). O detailech jednotlivých sestav se můžete dozvědět v pravém sloupci -->.

Kontrabas Jimmy Woodea v „Honey Hill“ dua saxofonistů Webster / Hodges („The Soul of Ben Webster“ | 1995 | nahráno 1958 | Verve | 527 475-2) Klipsch doplnil mohutnou silou a drajvem, který jako kdyby přidal napětí strunám mimo to, že samozřejmě nástroji přibyla velikost a váha. Subwoofer jaksi zdůrazní intenzitu a přeci jen ladění posunul o krůček směrem k mírnému efektu, který ovšem bude atraktivní třeba u rockové muziky nebo filmů. Vzhledem k cenové relaci však RP-1000SW nabízí nečekanou utaženost a konkrétnost, nejen hrubou sílu a objem.

2023 07 31 TST Klipsch RP 1000SW 5

Zvětšující efekt jsme zaznamenali též u nástrojů a reprodukce obecně v Bublého interpretaci jednoho z jazzových standardů „Georgia on My Mind“ („Crazy Love“ | 2009 | Reprise | 9362-49627-7). Hlavní vjem je posun energie, je jí víc a jako kdyby se vše zintenzivnilo, nejen prohloubilo. Právě tady jsme museli charakteristiku nastavení trochu dolaďovat, protože na jednu stranu je třeba ne úplně nízké hlasitosti, aby byly hluboké tóny řádně artikulované a citelné, na straně druhé velmi snadno subwoofer přepadne tak trochu do dunění – vybalancování nastavení právě pro vaši pozici a místnost tak chce jemnou ruku. Jemnější, než je obvyklé.

Mocné nahrané nízké oktávy v „Somewhere, Somebody“ Jennifer Warnes („The Hunter“ | 1992 | BMG | 4007192619740) subwoofer zvládl s větší grácií, nežli byste ve dvacetitisícové sféře čekali. Nebyl to jen prostý příval temné energie (i když Klipsch zvládne vyplnit i bezmála 50 m2), ale fundament měl i slušnou pevnost, napětí a ohraničení. Rozlišení poloh a barev basů je v zásadě odpovídající střední třídě subwooferů, tuhost a švih rozhodně nadstandardní. Díky tomu mimo jiné nedochází nijak zásadně k pocitu přehlcení nebo snížení čitelnosti středů a výšek.

2023 07 31 TST Klipsch RP 1000SW 10

Nahrávka s přeci jen menším podílem nízkých kmitočtů stále může ze zapojení subwooferu profitovat. Třeba Brahmsův „Smyčcový kvintet č. 2 v G dur, op. III“ v interpretaci The Allegri Quartet a violisty Patricka Irelanda („G major Quintet, op. III“ | 2001 | nahráno 1994 | naim | naimcd10) byl přítomností subwooferu jemně, přesto příjemně „přitlačený“ z pohledu dynamiky, Klipsch trochu kupodivu opět zafungoval také jako zpevňující prvek, celý přednes byl při jeho zapojení kontrolovanější, lépe ohraničený.

Klipsch vyladil na relativně dostupnou třídu subwoofer více než dobře, protože jakkoliv do „Lotus Feed“ spojovatele neotřelých hudebních nápadů Johna McLaughlina („Remeber Shakti“ | 1999 | Verve | 559 945-2) vnesl primárně plnost jednotlivých zvuků a jakousi celkovou robustnost i vlastně poměrně odvážné objemy nízkých tónů, zároveň se nestalo to, že by subjektivní vyváženost zvuku utrpěla a vše se posunulo nějak do temna nebo těžkopádnosti. Subwoofer pracuje rychle, úderně a konturuje zvuky ve svém rozsahu s na danou třídu nadprůměrnou kvalitou, takže vlastně čitelnost spíše pocitově zlepší.

2023 07 31 TST Klipsch RP 1000SW 3

Jste-li fanoušky hrudního basu, který vám srovná srdeční rytmus lépe než kardiostimulátor, pak vás potěší, že RP-1000SW ho umí nabídnout. Kopák Jeffa Porcara z TOTO v „Amuseum“ jednoho z nejúspěšnějších skladatelů filmové hudby Jamese Newtona Howarda („…and Friends“ | 1983 | Sheffield Lab | CD-23) získal minimálně o polovinu větší objem, hlavně ale realistickou údernost. Klipsch umí „sypat“, načrtne jak pevnou blánu, tak měkčí zvuk objemu za ní (i když úplně suverénní jejich rozlišení není). Tóny jsou pak pevné, rychlé a skutečně fyzické.

Energický a razantní subwoofer oceníte třeba i v technicky průměrné, zato říznější nahrávce typu „Leave It Like It Is“ od The Prostitutes („Hometown Zombies“ | 2009 | nahráno 2008 | Championship | CHMPS 077-2). Jednak plnější základ odvádí tak nějak pozornost právě od trochu komprimovaného zvuku s jistou dávkou ostrosti, jednak svižné, pevné a úderné pulsy ženou dopředu rytmiku výrazně odvážněji a poslech je tak prostě větší „nářez“. Snadno se však stane, že se zvýšením hlasitosti je basu najednou prostě moc, takže je skutečně třeba mít lehkou ruku a trpělivost s laděním. Nebo opravdu hodně velkou místnost…

2023 07 31 TST Klipsch RP 1000SW 2

Volba subwoofer do stereofonního systému, který – jak je to v běžné domácnosti časté – slouží i ke sledování filmů, může být náročná. Nejen finančně, ale vzhledem k rozměrům subbasových jednotek také z pohledu designu a umisťování. Tuto stránku vám Klipsch RP-1000SW notně zjednoduší – jednak stojí racionální peníze, jednak je obrovský a pokud nemáte skutečně hodně místa, ani se jím nezabývejte. Máte-li však kam jej postavit, patří mezi nejzajímavější volby mezi zaplatitelnými subwoofery, protože už vyplní i velkou místnosti, ale hlavně nejde jen o stroj na temnou energii, nýbrž dokáže hlubokým tónům a tím vlastně i celé reprodukci vetknout pevnost, rychlost a údernost v míře, kterou jsme za dané peníze ani neočekávali. Možná nemá tak úplně audiofilsky vytříbené rozlišení barev a poloh v sub- a kontraoktávách a snad chce pečlivou ruku při umisťování a nastavování, ale dopřejete-li mu to, odmění se vám RP-1000SW skutečně dobrým basem za rozumné peníze.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 07 31 TST Klipsch RP 1000SW m1

Frekvenční odezva v poslechovém nastavení

Bas je i s ohledem na cenovou relaci „rovnější“, než bychom čekali. Naplno hraje od cca 23 Hz, ale s ohledem na míru poklesu si užijete v běžné místnosti i 19-20 Hz. V poslechovém nastavení byla odpověď bez problémů rovná do 50 Hz. Velmi příkladný výkon.

2023 07 31 TST Klipsch RP 1000SW m2

Frekvenční odpověď – minimální, poslechová a maximální hlasitost

2023 07 31 TST Klipsch RP 1000SW m3

Vliv frekvenční výhybky – minimální, poslechové a LFE nastavení

2023 07 31 TST Klipsch RP 1000SW m4

Příklad vlivu na sestavu s Fischer & Fischer SN-70 (s a bez subwooferu)

Tam kde bas u reprosoustav končí u zhruba 50 Hz se Klipsch bez problémů okamžitě a bezešvě napojuje a hraje již od 20 Hz, efektivně tak vytváří plnorozsahový systém. Propady jsou vlivem akustiky místnosti a je vidět, že se módy po instalaci subwooferu mění, je tedy vždy třeba buď provést novou kalibraci A/V receiveru nebo se pověnovat akustice prostoru – bude třeba řešit jiné frekvence.

Kč 19 190,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ atraktivní cenovka

+ možnost plynulého vyladění

+ silný fyzický bas

+ překvapivě kultivovaná reprodukce

ZÁPORY

- pro optimální artikulaci je třeba zvolit alespoň střední hlasitost a pečlivě ladit

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies