2017 08 11 TST Teac Esoteric S 03 1

Jméno Esoteric se objevilo na scéně v roce 1987, kdy jej uvedl Teac, aby jasně odlišil své nové produkty s exkluzivní kvalitou výroby i zvuku. A ačkoliv skutečně nesmazatelný zářez do historie Esoteric udělal zejména svými mechanikami a přehrávači se vskutku referenční kvalitou, jsou v jejich portfoliu pochopitelně i jiné komponenty, byť soustředěné výhradně na špičkovou dvoukanálovou reprodukci.

Pomineme-li přehrávače, transporty, převodníky a externí hodiny, jsou to samozřejmě předzesilovače a koncové stupně. Úplně navrchu vždy stojí modely s názvem Grandioso s reálnému člověku poněkud nedostupnými cenovkami, modely na druhém konci spektra jsou vlastně v dnešním high-endovém světě "v pohodě" - třeba jako základní koncový stupeň S-03. I když možná i to slovo "základní" si zaslouží uvozovky...

2017 08 11 TST Teac Esoteric S 03 2

Esoteric S-03 je velký koncový stupeň, žádné ořezávátko - bezmála padesát kilogramů váhy zabírá plochu 44,5 x 47,6 cm a roste i díky mohutným a vysokým nožkám do výšky 22,1 cm. Zesilovač je to navržený minimalisticky, ale přitom elegantně. Hliníkové tělo je složené z masivních panelů a na vrchním krytu bohatě obdařené mřížkami pro odvětrávání (ano, zesilovač umí být VELMI horký, když ho trochu potrápíte). Velikost celkem umně maskují zakulacené rohy a vlastně úplná absence ostrých hran - linie jsou zvlněné a jemné, nenásilné.

Čelní panel s oněmi vykrojeními pak už zdobí jen velký nápis Esoteric a do oválné prohlubně skryté spínací tlačítko jasně modrým svítícím orámováním. Zpracování všech částí, jedné každé části, hrany a povrchu je sice jednoduché, ale velmi hodnotné a řemeslně bezchybné - cítíte, že tenhle stroj má potenciál vydržet dekády.

2017 08 11 TST Teac Esoteric S 03 4

Zadní strana je pojatá extrémně jednoduše a čistě, navíc perfektně symetricky, až to oku lahodí. V prostředním sloupci prvků je dole napájecí zásuvka, nad ní zemnící kolík a ještě nad ním dvojice dvoupolohových šoupátek - to vrchní říká zesilovači, zda se má z úsporných důvodů automaticky po čase vypnout, to spodní vybírá buď XLR nebo RCA vstup. Vstupy a výstupy jsou pak rozložené pěkně zrcadlově po stranách panelu - z výše řečeného je jasné, že do zesilovače lze přivést signál symetricky pomocí XLR nebo nesymetricky pomocí RCA. Zesílený pak vychází ven jediným párem kvalitních a robustních terminálů na každém kanálu - vlastně jednoduchost sama.

Přestože je Esoteric součástí velkého a komerčně zaměřeného koncernu, udržuje poctivý high-end přístup - každý kus S-03 je vyráběn ručně v tokijské továrně Esoteric. Jde o klasicky, poctivě pojatý stroj s cílem nabídnout rezervu - za tím účelem je tu naddimenzovaná napájecí sekce. Jsou tu 2x2 (neboli dva na kanál - jeden pro napěťovou a jeden pro proudovou část) napájecí zdroje v dual mono konfiguraci, navazující na zakázkový transformátor s EI jádrem o výkonu 940VA. Ten má vlastní vinutí pro pravý a levý kanál a navíc je umístěný na 5 mm tlustém kusu hliníku pro minimalizaci vibrací. Za ním jsou na každém kanálu tři filtrační kondenzátory, každý s kapacitou 4 700 uF.

2017 08 11 TST Teac Esoteric S 03 6

Všechny další součásti jsou rozděleny do pěti komor, odstíněných poctivými 2 mm tlustými ocelovými stěnami a zespodu posazené na 5 mm ocelové desce. Výstupní část je optimalizovaná pro co nejnižší impedanci a to tím, že je zde použito celkem devět sběrnic na každém kanálu - průvodním benefitem je velmi solidní tlumící faktor 1 000. Vstupní část je plně diskrétní a od vstupu až po výstup zůstávají obvody plně symetrické.

Zesílení mají na starosti bipolární LAPT tranzistory - jsou opravdu velké, zhruba dvojnásob oproti běžně používaným modelům. Každý je schopen dodat trvalých 17 A a krátkodobých 34 A. Tranzistory jsou zde v třístupňovém Darlingtonově zapojení a pracují v push-pull režimu v pěti paralelních sekcích. V obvodech je jen minimální zpětná vazba.

2017 08 11 TST Teac Esoteric S 03 9

Esoteric S-03 nabízí velmi solidní výkon 145 Wattů na kanál do 8 ohm, respektive 290 Wattů do 4 ohm, zůstává stabilní i do zátěže 2 ohm. Zesilovač pracuje ve frekvenčním rozsahu 5 - 100 000 Hz (0, -3 dB). Odstup signálu a šumu 115 dB je výtečný, stejně jako celkové harmonické zkreslení 0,003% při plném výkonu. Zisk 29 dB zajišťuje schopnost hrát dostatečně nahlas. O tom, že i když pracuje ve třídě A/B, je relativně otevřený i do třídy A napovídá i spotřeba zesilovače 160 Wattů "na prázdno" a 440 Wattů při zátěži.

Teac Esoteric S-03 jsme poslouchali zejména v kompletní "esoterické" sadě - tedy s SACD přehrávačem K-07x a předzesilovačem C-03Xs. Zkoušeli jsme ale samozřejmě zapojit i další komponenty ze všech redakčních sestav (viz pravý sloupec -->), minimálně třeba Naim Nait XS se zdrojem Naim FlatCap XS jako řídící zesilovač, případně OPPO BDP-105D či VPI Scout jako zdroje signálu. Poslouchalo se krom Harbeth Monitor 30, Fischer & Fischer SN-70 nebo Xavian Perla a Xavian Premio také na Raidho X-1 a to povětšinou přes kabely ZenSati Authentica, které si s Esotericem jedinečně sedly.

2017 08 11 TST Teac Esoteric S 03 11

Basa Charlieho Hadena ve "Stairway to the stars" ("When the heart dances" | 2008 | Naim Audio | naimcd112) měla už výtečnou kontrolu, zesilovač měl dost síly a autority k udržení klidu a pevných kontur. Trošičku vřelejší, měkčí charakter reprodukce jen podtrhuje teplé, dřevité tóny nástroje a má již solidní impuls, kterým akcentuje každý brouknutí. Zesilovač se hlubokých tónů nebojí, jsou měkké, poddajné a pružné, přesto čisté a dobře artikulované, vše je velice poklidné a plynulé, žádná uspěchaná napruženost, ale zkušený klid. Líbila se nám i barevná bohatost, s níž "esoterická" sestava kontrabas vykreslila. Je to nesmírně příjemný bas a přitom dost energický, aby vylezl i z reprosoustav, kde normálně tak hluboký a jasný nebývá.

Stejná kombinace poklidné hladkosti a bohatosti s více než dostatečnou zásobou energie a nadhledu provázela též vokál Diany Krall ve "Walk on by" ("Quiet Nights" | 2009 | Verve | 0602517981256). Výjimečně příjemná plynulost, s níž zesilovač hlas posílá srze v podstatě libovolné reprosoustavy do prostoru, onen klid a barevnost, to vše krásně souznělo s charakterem nahrávky, bylo cítit, že je tu jistota a kontrola, přitom ale první místo zaujímá pocit živosti a plnosti, jakési "luxusnosti" hlasu. Přednes je to takový uvážlivě realistický, neuspěchaný a přesto velmi dospělý, nesmírně příjemný a třeba na až příliš peprných sykavkách dává jasně najevo, že nic neschovává, jen akcentuje muzikálnost nahrávky a baví svou muzikálností, než aby byl technicky strohý.

2017 08 11 TST Teac Esoteric S 03 3

Ani velmi pěkně a přímo nahraný cinkot činelů a vibrafonu v "La Ronde Suite" od The Modern Jazz Quartet ("Django" | 2006 | Prestige | 0025218811026) nevyvedl S-03 z konceptu. Neutuchající jistota s pocitem síly a kontroly v pozadí, který ale nepřekrývá delikátní jemnost a sladkost výšek. Celková čistota a klid dobře zapadají do celku, ani jeden z nástrojů se neztrácí v pozadí ani neční kupředu, vyváženost celého spektra je vynikající. Ani občas až příliš řízně nahraný tón vibrafonu vás díky charakteru S-03 (respektive celého setu Esoteric) nekousne do uší.

Přes nijak papírově oslnivě vysoký výkon nabízí S-03 sice zvuk klidný, ale přesto dostatečně energický a hlavně s již dostatečnou dynamickou rezervou, aby ani orchestr České filharmonie řízený Václavem Neumannem při hraní Mahlerovy "5. symfonie" (1994 | Octavia Records | OVCL-00258) neměl problémy s limity. Pokud nehrajete opravdu hodně nahlas, S-03 je schopen udržet velmi pěkně dýchající zvuk s výtečnou dynamikou, plností a pevností, respektive celkově s velmi zřetelným, dospělým nadhledem. Je tu to správné drama, naléhavost a mohutnost velkého orchestru, aniž by na vás ale zvuk tlačil. Zejména makrodynamika je už ovšem výtečná, jak ostatně napovídá cenovka.

2017 08 11 TST Teac Esoteric S 03 8

Přestože Teac Esoteric S-03 ani ostatní komponenty v testu nepůsobily jako studiově analytické nástroje, spíše naopak hrály hladce, bohatě, barevně a uvolněně, měl zesilovač schopnost velice dobře zvuk prokreslit - v Oldfieldově "Amarok" (1990 | Virgin | 0777 7 86941 2 0) byla přes jistou hladkost slyšet již každá vrstva a ani hodně hudebně "zašmodrchané" momenty nesklouznou do nečitelnosti. Pravda, není tu žádná snaha akcentovat detaily a jednotlivosti, S-03 hraje jaksi "postaru", jaksi "tradičně", důležitý je tu komplexní celek a soulad všech detailů v tomto celku. Harmonii však zesilovač udržet umí a technická preciznost je tu spíše prostředkem k tomu - jistě, detailů je právě tolik, kolik byste asi tak od zesilovače za více než tři stovky tisíc čekali, ale nikdy, nikdy vám je nebude Esoteric zdůrazňovat.

Podání prostoru je pak výjimečně dobré - v kterékoliv sestavě jsme S-03 zapojili, bez ohledu na ostatní komponenty, vždy se to projevilo jednoduchým způsobem. Scéna v "Trapeze" Marka Ishama ("Blue Sun" | SONY Music | 074646722725) jednoduše rozkvetla - v pravolevém i předozadním směru. Jako kdyby vnesl Esoteric do hudby více vzduchu a jistoty, již opravdu velmi dobře oddělené jednotlivé instrumenty, dost prostoru kolem nich i klidnou, jasnou lokalizaci. Není to studiový / monitorovací typ zvuku, ale uvolněný, přirozený, tak trochu "klubový" zvuk.

2017 08 11 TST Teac Esoteric S 03 in 2

Pokud jste odkojeni moderními konstrukcemi high-end zesilovačů, patrně budete překvapeni, že "Amused to death" ze stejnojmenné desky Rogera Waterse (1992 | Columbia | 468761 2) jako kdyby zprvu až lehce postrádala drajv, ale ono je to prostě jen tak, že S-03 hraje velmi klidně, uvolněně, muzikálně a nenásilně, nikam nespěchá, nikam se netlačí, když má být výbušný, důraz dá, když má být tichý a klidný, je tichý a klidný, vždy pak nevtíravý, neúnavný a přehledně kontrolující celé dění. Musíte si prostě na zvuk počkat a vposlouchat se do něj - tak jak se zvuk zesilovače mění s jeho zahříváním, tím víc "zahřát" se musíte i vy.

Teac Esoteric S-03 je zástupce "starého dobrého high-endu", dalo by se napsat. Dosahuje svých výsledků bez vesmírných technologií, hyperdokonalých architektur obvodů nebo součástek, které nikdy jinde nenajdete. Kdepak - Esoteric S-03 je svůj, je to "jen" poctivě a dospěle, solidně navržený zesilovač se vším, co k perfektně záživné reprodukci hudby potřebujete. Nenabízí instantní muzikální a strhující zážitek, nabízí ale dlouhodobou muzikálnost, klid a nadhled, s nímž není problém pustit si hudbu jakou chcete a jak chcete. Dalo by se možná i říct, že Esoteric S-03 je high-end pro "starší a pokročilé" a nejvíc ho oceníte, když jemu i sobě dáte čas a pomalu, pomaličku se vnoříte do jeho kouzla a do kouzla libovolné hudby. Nebude vás šokovat žádným svým aspektem, ale i po několika týdnech v podstatě denního mnohahodinového poslouchání všech žánrů vás nezklame a vy budete mít stále ten spokojený, poklidný úsměv, až půjdete pro další album....

cca Kč 340 000,- (13 000 EUR)

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečná kontrola

+ poklidný, kultivovaný a "japonsky high-endový" projev

+ pěkná dynamika

+ pěkně barevný zvuk

ZÁPORY

- je tu cítit lehounce "zasněný" / "hladký" vlastní charakter komponentů

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: IBD Czech | www.ibd-czech.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies