Final D-7000

Japonská značka z města Kawasaki (pokud vás napadnou motorky atd. Kawasaki /Heavy Industries/, tak ty mají jméno po svém zakladateli a sídlí úplně jinde - asi 40 minut autem - v 14ti milionovém Tokiu; tohle je město velikosti ca Prahy, prefektura Kanagawa) v našich končinách není firma až tak známá, krátce (včetně ultrastručné historie společnosti - slovy viz první odkaz, historicko přehledný obr. vyráběných produktů pod ním) připomeneme testem (a nedávnou novinkou v souhrnném sluchátkomateriálu "Co na uši v zimě 2023/24" - o Final ve spodní části textu):

Final Sonorous III - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Co na uši v zimě 2023/24 | SLUCHÁTKA - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Final

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO! ↓

Final D-7000

To je co bylo - co je (nové) o tom dnes (ale jinak firma nyní už roky "jen" sluchátka). Zatím posledním slovem značky, novinkou jsou "modulární planarmagnetický Final" - sluchátka názvu Final D-7000. To nám připomnnělo  "Famous Last Words", 8. album Supertramp (poslední se zakladatelem / duší skupiny, skladatelem, zpěvákem hráčem na kytary klávesy harmoniku.. Rogerem Hodgsonem - trochu podobný příběh jako Pink Floyd a Roger Waters.. Ready Kirken a Michal Hrůza atd. prostě mnoho dalších) a pro nás je tu jistá paralela - možná lehce podceňované, (právem) ne tak nadšeně jako (nadčasové až geninální album, náhodou aktuální součást redakčních Playlistů  Supertramp – Breakfast In America (2018, 180g, Gatefold, Vinyl) - Discogs ) ale nás Supertramp – "...Famous Last Words..." (CD) - Discogs zaujalo oslovilo, jinými slovy - prostě nám se líbí. Album "Slavná poslední slova" i výrobky (obr, níže ze zázemí) japonské značky Final

Final

Final

Vybaveno nově vyvinutým Pinna-Aligned Diffuser, novou vlajkovou lodí sluchátek, která se (však trochu) liší od modelu D8000
Při hledání ideálního konstrukčního designu byl model D7000 neustále vyvíjen, již od počáteční koncepce první vlajkové lodi sluchátek Final D8000 představených v roce 2017. Vybaveny měniči s nově navrženým „Pinna-Aligned Diffuser“ a účinnějším „Air Film Damping System“ (AFDS - patentovaná ochranná známka společnosti Final Inc.) je model D7000 prezentován jako nový vlajkový produkt vedle modelů D8000 ProLE a D8000 Pro Edition (4x obr. níže)

Final D-8000 Pro LE

Final D-8000 Pro

Final D-8000 Pro

Final D-8000 Pro

D7000 dosahuje zvuku, který vyvažuje jemné vysoké frekvence charakteristické pro planární magnetické typy s objemnými a otevřenými nízkými frekvencemi dynamických typů. Krom toho poskytuje vysoké rozlišení, zejména v oblasti vokálů a strun, a poskytuje celkově atraktivně "lesklý" a hladký zvuk. Komplexní přepracování osvědčeného základu D-8000 navíc vedlo ke snížení hmotnosti přibližně o 16 % ve srovnání s D8000LE a D8000 Pro Edition. Čelenka a náušníky využívají speciální tkaninu vyrobenou z washi (japonského papíru) známého pro svůj suchý dotek a odolnost, což zvyšuje pohodlí i odolnost.

Final D-7000

Nově vyvinutý "Pinna-Aligned Difuser"
Na D7000 byl aplikován koncept akustického nastavení prostřednictvím difúze, který se stává standardem v profesionálních nahrávacích studiích vybavených nejnovějšími akustickými návrhy (novinkou je difuzor / vlnovod mezi mezi tenounkou mebránou a zvukovodem, co (myšleno spíš "jak") úplně přesně dělá výrobce do detailu neupřesnil, ŽE dělá zdůraznil - pozn. redakce).

Přestože myšlenka vybavit model(y) D8000 difuzorem byla zvažována již v raných fázích jejich vývoje, vývoj něčeho vhodného pro speciální podmínky uvnitř pouzdra sluchátek vyžadovalo dlouhou dobu výzkumu. Zatímco měření za ideálních podmínek s použitím měřicích přístrojů přineslo dobré výsledky, poslech skutečným uchem odhalil významné rozdíly v kvalitě zvuku v důsledku různých tvarů vnějšího ucha (ušní boltce) mezi jednotlivci. K vyřešení tohoto problému byly provedeny četné simulace přizpůsobené různým tvarům vnějšího ucha a skutečné poslechové experimenty, které nakonec vedly k vytvoření tvaru difuzoru, který je optimální pro všechny uživatele.

Final D-7000

Vyvážení planárních magnetických výšek s bohatými a otevřenými basy dynamického měniče (nízký frekvenční rozsah s pocitem otevřenosti a dostatečné plnosti)
Řídicí jednotka konvenčních planárních magnetických sluchátek je obvykle navržena tak, aby měla vyšší limit nejnižší frekvence basů, které může reprodukovat, aby se zabránilo kontaktu membrány s magnetem když je hlasitost přehrávání vysoká. Aby se kompenzoval nedostatek basů způsobený tímto záměrným designem, jsou náušníky navrženy tak, aby utěsnily ucho a vytvořily uzavřený prostor před membránou. To sdílí stejný princip, který umožňuje sluchátkům utěsněným se sluchátky reprodukovat dostatečně nízké frekvence navzdory jejich malé velikosti. I když způsob utěsnění náušníků umožňuje reprodukovat basy až do nižšího frekvenčního rozsahu, basy pak postrádají pocit otevřenosti a plnosti.

Final D-7000

V D7000 řeší AFDS (Air Film Damping System) problém kontaktu membrány s magnetem, takže není nutné zvyšovat hranici nejnižší frekvence basů, kterou může budicí jednotka reprodukovat. Spolu s prodyšnými náušníky umožňuje tento systém reprodukovat bohatý basový zvuk s pocitem otevřenosti, čehož lze běžně dosáhnout pouze s vynikajícím dynamickým měničem.

Final D-7000

Jemný vysokofrekvenční rozsah
Při reprodukci jemných vysokých frekvencí má lehká povaha membrány přednost před čímkoli jiným. Ve srovnání s jinými dynamickými modely se stejným průměrem měniče je membrána D7000 o 1/3 lehčí. Na extrémně lehkou fóliovou membránu je vyleptána supertenká hliníková cívka, takže lepidlo nezbytné pro použití mezi cívkou a membránou dynamického měniče – což má velmi negativní vliv na kvalitu zvuku – není nutné. S D7000 byly problémy pocházející z lepidla zásadně vyřešeny a bylo dosaženo reprodukce jemného zvuku ve vysokofrekvenčním rozsahu.

Final D-7000

Díky kombinaci nejjemnějších vysokých frekvencí planárního magnetického modelu a plných a otevřených basových tónů dynamického modelu byste tak prostřednictvím D7000 - objevili nové detaily o hudbě, kterou jste zvyklí poslouchat; máte tak/pak chuť poslouchat svou oblíbenou hudbu znovu a znovu. S tímto produktem si uvědomíte, že vysoká kvalita zvuku poskytuje impuls k prožití hlubších aspektů hudby (ano ano hudba je /nade/ vše Naše minulost, vaše budoucnost - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení - pozn. redakce)

Final D-7000

Efektivnější „AFDS: Systém tlumení vzduchového filmu“
Řídicí jednotka konvenčních planárních magnetických sluchátek je obvykle navržena tak, aby měla vyšší limit nejnižší frekvence basů, které může reprodukovat, aby se zabránilo kontaktu membrány s magnetem, když je hlasitost přehrávání vysoká. Abychom tento problém vyřešili, provedli jsme měření pomocí simulací membrány pomocí metody konečných prvků a laserových Dopplerových zařízení a zavedli jsme novou technologii membránového brzdění známou jako AFDS - Air Film Damping System. U modelu D7000 byl přezkoumán tvar spirálové části membrány a děrovacího kovu, což umožnilo účinnější brzdění membrány, aby odpovídala fyzikálním vlastnostem, na které se zaměřovalo u D7000.

Final D-7000

Milý japonský "obnovitelný" přístup - navrženo pro snadnou opravu a dlouhodobé používání
Konstrukce zajišťuje dlouhodobé používání a snadnou opravu, S´NEXT Final navrhli D7000 tak, aby bylo možné téměř všechny díly demontovat pomocí šroubů. To umožňuje opravy a budoucí upgrady.

Final D-7000

Obrobené pouzdro ze slitiny hliníku a hořčíku
Pro vytvoření AFDS je nezbytná extrémně vysoká úroveň přesnosti ve srovnání s typickými jednotkami. Z tohoto důvodu byla základní konstrukce vytvořena z hliníkové slitiny hořčíku vyrobené s velkou přesností.

Final D-7000

Vyrobeno "in-house Espousing Precision"
Final D7000 se vyrábí interně. Spolu s přesností jednotlivých dílů závisí přesnost procesu montáže na přesnosti nástrojů známých jako přípravky, které pomáhají při procesu montáže (viz foto výše v úvodu). Aby bylo možné během montáže dolaďovat i ty nejmenší nepravidelnosti a deitaily v přesnosti přípravků, spolecnost si  avrhuje a vyrábí veškeré výrobní přípravky a měřicí přípravky. Speciálně pro řadu D vyvinuli výrobní stroj na formování membrány a měřič napětí membrány. Pro vytvoření skutečně dobrých produktů je nutné dostat se k jádru výrobního procesu dílů blízkých surovině. Na „Made in Japan“ je dobré, že při tom můžete získat spolupráci výrobců blízkých materiálu. Společnou kontrolou všeho, od získávání surovin až po montáž produktu, Final dosáhli mimořádně kvalitních produktů.

Final D-7000

Dodává se se speciálním ochranným pouzdrem, do kterého lze také uložit různé kabely
Výrobek je uložen ve vyhrazeném ochranném pouzdře spolu s příslušenstvím pro pohodlné přenášení. Lze jej zamknout pomocí přiloženého vyhrazeného klíče.

Final D-7000

Nově vyvinuté náušníky otevřeného typu využívající japonský papír
Většina sluchátek, uzavřených i otevřených, má utěsněné náušníky, aby se rozšířila reprodukční frekvence na basy, aby se kompenzovala nedostatečná schopnost reprodukce basů budicí jednotky. Aby však bylo možné vyjádřit přirozené, rozsáhlé a přitom kvalitní basy, musí být samotná měničová jednotka schopna reprodukovat tyto nízké frekvence a musí být spárována s prodyšnými náušníky. Konvenční planární magnetické měniče a většina dynamických měničů však trpí nedostatkem nízkofrekvenčního rozsahu, když jsou spárovány s prodyšnými náušníky. U řady D bylo reprodukční pásmo basových frekvencí rozšířeno pomocí AFDS a bylo možné dostatečně reprodukovat basové frekvence i s náušníky, které nejsou těsně utěsněny pouze pomocí schopnosti měniče.

Final D-7000

Pro 7000 byly náušníky, které výrazně ovlivňují kvalitu zvuku, nově vyvinuty z Washi, což je japonský tradiční papír, který má vynikající odolnost, prodyšnost, kontrolu vlhkosti a antibakteriální/zápach eliminující vlastnosti. Hlavový most používá stejný materiál, který zajišťuje vysokou životnost a odolnost proti vlhkosti.

Final D-7000

Upozornění - TOTO NENÍ TEST - informace v této rubrice nejsou sice "smyšlenky" a jde o "seriózní" info a data výrobců (občas sice podané s "ironii či nadsázkou"), nicméně nejde o testy. Ty jsou závěrem mnohahodinových, mnoha -denních -týdenních a stane se že i -měsíčních porovnávání a další související práce. V rubrice Všimli jsme si jde primárně o upozornění na nové výrobky (byť někdy s větším přesahem, od základní informace).

Final D-7000

Porovnání kvality zvuku mezi modely D7000, D8000 a D8000 Pro Edition
D7000 přepracováním měničů včetně nově vyvinutého „Pinna-Aligned Diffuser“ dosahuje zvuku, který vyvažuje bohaté, otevřené basy a jemné vysoké frekvence charakteristické pro D8000 a D8000 Pro Edition. Navíc se vyznačuje vysokým rozlišením vokálních a smyčcových rozsahů se zvukem, který je trochu blíže k uchu a je velmi hladký.

Zatímco D8000 vynikal v reprodukci žánrů s širokým dynamickým rozsahem, jako je klasická hudba, D8000 Pro Edition je vyladěn tak, aby poskytoval vyšší pocit rozlišení při poslechu žánrů s užším dynamickým rozsahem, jako je pop a rock. D7000 je umístěn poněkud mezi těmito dvěma a nabízí vyvážený výkon.

Vezměte prosím na vědomí, že uvedený graf neukazuje tendence ke kvalitě zvuku samotných sluchátek, ale klasifikuje tendence hudebních nahrávek podle dvou prvků (horizontální a vertikální osa) a nápaditě ukazuje, která sluchátka jsou pro tyto tendence vhodná. .

Vodorovná osa představuje charakteristiku vnímané vzdálenosti nahraných hlasů nebo nástrojů. Nahrávky s větším smyslem pro vzdálenost jsou popsány jako nahrávky s větším „zvukovým polem“, zatímco nahrávky s menším smyslem pro vzdálenost jsou popsány jako nahrávky s větším „rozlišením“. Vertikální osa představuje charakteristiku dynamického rozsahu nahrávky, což je šířka časových změn hlasitosti zvuku.

Pohyb vpravo na tomto grafu tedy označuje modely, které vyhovují většímu zvukovému poli hudebním nahrávkám, a pohyb vlevo ukazuje modely, které vyhovují hudebním nahrávkám s vyšším rozlišením. Pohyb nahoru označuje modely, které jsou vhodné pro hudební nahrávky s větším dynamickým rozsahem, zatímco pohyb dolů označuje modely vhodné pro hudební nahrávky s menším dynamickým rozsahem.

Final D-7000

SPECIFIKACE (Final D-7000)
Kód produktu: FI-D7PAL
Přenosný obal: hliníková slitina hořčíku
Měnič: AFDS Planar Magnetic
Kabel: OFC kabel 6,3mm
Citlivost: 89 dB/mW
Impedance: 50Ω
Hmotnost: 437 g
Délka kabelu: 3 m
Příslušenství: odnímatelný kabel (OFC kabel 6,3 mm/3 m), vyhrazené ochranné pouzdro, bezpečnostní klíč, pouzdro na kabel, uživatelský manuál

Final D-7000

Doporučená cena: 3.500 USD (ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech jako cena dopravy, clo..)

Final D-7000

Z další nabídky značky FINAL:

LAB Series

LAB Series

LAB Series

LAB Series

Výše "dvoumodelová" LAB Series / níže PIANO FORTE Series (3 modely - XT; IX-T a VIII-T)

Piano forte series

Piano forte series

Piano forte series

Final ZE Series (3 modely):

ZE Series

ZE Series

ZE Series

UX Series (jeden model - UX3000):

UX Series

Collaboration Series (3 modely):

Collaboration Series

Collaboration Series

Collaboration Series

Collaboration Series

Final A Series (3 modely):

A Series

A Series

A Series

Špičkovou D Series (nyní 3 modely) jsme si představili, o té to dnes bylo; další bonus 1modelová "hráčská" VR Series:

VR Series

Final B Series (3 modely B°1, 2 a 3):

B Series

B Series

B Series

MAKE Series (viz obr. 3 modely):

MAKE Series

MAKE Series

Final E Series (také 3):

E Series

E Series

E Series

HEAVEN Series (3 modely - VI; VII; VIII)

HEAVEN Series

HEAVEN Series

HEAVEN Series

Final F Series (3 modely):

F  Series

F Series

F Series

SONORUS Series (3 modely - VI, VIII a X):

SONORUS Series

SONORUS Series

To to uteklo (že?) poslední je FI-BA-SS Series (2 modely):

FI-BA-SS Series

FI-BA-SS Series

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies