2017 05 11 TST RIHA B200 1

Značka RIHA s plzeňskými kořeny má věru široký katalog, čítající k dnešku možná i kolem stovky položek, což je na v podstatě stále ještě nevelkou firmu záběr až těžko uvěřitelný. Ačkoliv většina pozornosti je upřena na reprosoustavy, nemalou část ceníku okupuje také elektronika, z níž i v globálním kontextu vykukuje multikanálový předzesilovač s relátkovou regulací hlasitosti, který jen tak někde nenajdete. Jsou tu ale i konzervativnější produkty, hlavně pak koncové zesilovače, z nichž nejpopulárnější je B200.

Ačkoliv jen koncové stupně se ve firemním katalogu dělí na pět různých řad, jsou to právě ty z řad B, které produkci momentálně dominují. B200 je pak přímo uprostřed, jde o dvoukanálový model (vyšší B400 už se vyrábí i jako monobloky) v nikoliv malém, ale ani v neskladně velkém šasi s až industriálním šarmem.

Samotný koncový zesilovač je absolutně jednoduchý - tlustý čelní panel krom loga vlastně už nese jen specifikaci modelu a ve svém středu jen velice nenápadně diodou určuje svůj provozní stav. Oba boky jsou bohatě žebrované díky mohutných chladícím profilům, celá skříň je pak vyrobena bytelně a opět až s pocitem, že jde o nějaké industriální, nesmírně odolné zařízení.

2017 05 11 TST RIHA B200 2

Zadní panel krom obligátního povídání o nebezpečí elektrického proudu nabízí jen centrálně umístěnou zásuvku pro Neutrik powerCON konektor, kterou zleva doprovází vstup a výstup 12V triggeru a na druhé straně kolébkový síťový vypínač. U horní hrany jsou symetricky rozložené signálové vstupy (žádné okolky - prostě pro každý kanál jeden XLR konektor), dole přesně v jejich ose pak výstupy pro reproduktory. Kvůli bytelnosti, spolehlivosti a bezpečnosti i tady byl zvolen speakON jak ho znají audio profesionálové; ačkoliv na vyžádání můžete dostat i klasické terminály, což je výhoda malosériové zakázkové výroby. Upřímně řečeno, až na své estetické vlastnosti je ale speakON a powerCON parádní řešení...

Moc se nám líbilo celkové mechanické zpracování zesilovače - nečekáte-li žádné parádičky, technická preciznost provedení je výtečná, zejména s ohledem na cenovou hladinu.

Ten samý pocit vás pak provází i při pohledu dovnitř. Odklopení horního panelu totiž odkryje precizní a nesmírně čistou práci. Fascinující jsou například tlusté příčky mezi jednotlivými sekcemi zesilovače, zajišťující nejlepší možné stínění.

2017 05 11 TST RIHA B200 3

Prostřední třetinu zabírá napájení, v horním "patře" jsou dva toroidní transformátory s výkonem 400 W se stíněním mezi primárem a sekundárem, ve spodním pak další obvody. Skrze průchody v příčkách pak proud prochází k samotným zesilovacím obvodům, které jsou namontovány vertikálně na vnějších stěnách skříně, které tak slouží i ke chlazení. Vidět je baterie filtračních kondenzátorů o celkové kapacitě 180 000 mikroF, vidět jsou výkonové bipolární tranzistory Motorola v počtu 16 kusů (každý umí dodat 200 Wattů a 16A) i poctivě kroucené kabely, kterými je signál veden ke speakON terminálům. Vše je od napájecí zásuvky dál řešeno jako dual mono a vedeno s až neuvěřitelnou pečlivostí.

Označení B200 odpovídá výstupnímu výkonu na kanál do zátěže 4 ohm (tedy 200 Watt, aby nedošlo k mýlce), do 8 ohm je výkon poloviční a do 2 ohm zase dvojnásobný, jak se sluší a patří. Pokud zesilovač zapojíte do můstku, umí dodat do 8 ohm až 400 Wattů, respektive 800 W do 4 ohm, což pro někoho může být zajímavým řešením. Do úrovně 1 W pak zesilovač pracuje ve třídě A.

2017 05 11 TST RIHA B200 4

Výrobce udává frekvenční odezvu 3 - 150 000 Hz (1V / -3 dB), zisk je solidních 29 dB a rychlost přeběhu větší než 40V / us. Odstup signálu a šumu nad 120 dB, celkové harmonické zkreslení pod úrovní 0,03% a celkové intermodulační zkreslení méně než 0,02% pak také patří rozhodně k nadstandardu dané třídy, stejně jako tlumící faktor 400 nebo maximální výstupní proud 60 A, který už by měl umět nakrmit i složitější reprosoustavy.

Samotný zesilovač pak díky konstrukci z hliníkových profilů o tloušťce 3 - 10 mm není žádný drobeček. Při rozměrech 45 x 15 x 41 cm (š x v x h bez gumových nožek) váží 28 kg.

RIHA B200 jsme poslouchali společně s firemním linkovým předkem LINE-4-DAC a ze "speakON důvodů" i přes kabeláž RIHA, zkoušeli jsme však i spojení s Naim Nait XS a porovnání s Naim NAP 250. Poslouchalo se z OPPO BDP-105D či z digitálních vstupů LINE-4-DAC a třeba Cambridge CXC. Další použité komponenty viz pravý sloupec s redakčními sestavami -->. Poslouchalo se přes Harbeh Monitor 30, Xavian Premio a Xavian Perla, ale největší část dojmů vznikla přes RIHA Kilo Plus; snad příliš nepředběhneme, když řekneme, že "celofiremní" systém vykazoval jasný synergický efekt, zatímco ostatní kombinace zdaleka nebyly tak smysluplné.

2017 05 11 TST RIHA B200 6

Produkty značky RIHA, s nimiž jsme doposud měli tu čest, vykazovaly jasnou snahu nabídnout precizní, živý a až brutálně energický bas - B200 není výjimkou, navíc ukazuje, že má energie a autority na rozdávání v jakékoliv kombinaci, byť jak bylo řečeno, nejvíce souzní s Kilo Plus ze stejné stáje. Kontrabas Charlieho Hadena v "Noche de Ronda" ("Nocturne" | 2001 | Universal Music | 013 611-2) byl šťavnatý, pevný a konkrétní, pěkně sytý a každé brouknutí provází silný, razantní impuls. Zesilovač zachovává svůj charakter i při dosti tiché reprodukci, takže broukání a pocit fyzické váhy tónů si užijete i při nízké hlasitosti. Tóny byly také s ohledem na pořizovací cenu stroje excelentně konturované, zřetelné a dobře už tu je vystižená i různorodost poloh. Na bas má systém RIHA jednoduše talent.

Střední pásmo pak hraje s upřímnou přímostí - vokál Renée Fleming v "Hallelujah" z "Dark Hope" hraje dobře na velmi levných "maskujících" sestavách a pak opět až na opravdu dobré high-endové technice. V podání děleného zesilovače RIHA byl velmi expresivní, křišťálově čistý a pevný. Zesilovač, zdá se, nemá snahu nijak zdůrazňovat jakýkoliv z aspektů reprodukce, předává informace jistě a čistě, takže bez komplikací cítíte, že zvukař neměl tak úplně svůj den, na druhou stranu tu není hrubost či nepříjemnost, navíc případnou přílišnou přímost vyvažuje skutečně - minimálně v dané třídě - excelentní detailnost.

2017 05 11 TST RIHA B200 8

Stejně super čisté, konkrétní a výtečně rychlé jsou i nejvyšší tóny - RIHA B200 pokračoval v nastavené linii upřímné energičnosti i v "Dreaming of the master" od Art Ensemble of Chicago ("Live in Berlin" | West Wind | WW2051). Zesilovač má výtečnou kontrolu a je rychlý a velice znělý, bylo slyšet každé zašumění štětečku po činelu i sebelehčí ťuknutí do jeho plochy, B200 už patří k těm strojům, které umí nabídnout samozřejmost a nadhled.

Vynikající pak je rozhodně dynamika zesilovače - Lisztův "Mefistofeles" z "Fraustovské symfonie" (1995 | Denon | CO-78826) měl koule, razanci a makrodynamickou výbušnost, jakou byste od relativně zaplatitelného stroje povětšinou spíše nečekali. Zejména v souladu celého "RIHA systému" pak energie proudí snadno, dramaticky a důrazně jako výstřely z děla a se strhující autoritou. Zesilovač se pak rozhodně nebojí hlasitosti, dynamiku umí protlačit i potichu, byť nezapře, že nejlépe je mu pěkně nahlas, kdy razance ještě dále rozkvete.

Čistota a přesnost stojí za celkovým dojmem velice solidní čistoty, v Buckinghamově "Not too late" ("Live at the Bass Performance Hall" | 2008 | Reprise | 9362-49903-1) nechyběly ani poměrně drobné detaily, byť reprodukce se pevně držela zejména hlavní linky, která byla odprezentována velice soustředěně a s opravdu velkým drajvem. S RIHA B200 ale rozhodně nebudete mít pocit, že by reprodukce byla zastřená nebo se vám špatně vnímaly nějaké jednotlivosti.

2017 05 11 TST RIHA B200 v1

Patrně i díky opravdu poctivé dual mono konstrukci s precizním oddělením obou kanálů byl stereo obraz v "The Foggy Dew" od The Chieftains ("The Wide World Over" | 2002 | 09026639172) pevný, nehybný a zaostřený v pravolevém směru, ale už tu byl i zřetelný pocit předozadní plochy scény. Dobře, bez překážek lokalizované nástroje byly jako vysochané, zaostřené s až studiovou precizností.

Když pak nakonec došlo na "Song to say goodbye" z desky "Meds" od Placebo (2006 | 0602537175369), B200 velmi upřímně a velmi nepřikrášleně ukázal limity nahrávky, přitom ale svým dravým, super energickým a autoritativním stylem tyto nešvary v podstatě "přetlačil". Síla, švih, důraz, basová soustředěnost a středo-výšková přímost, vše spolu s výtečně rytmickým přednesem podtrhlo rockovou atmosféru i přes zjevně analytické směřování zvuku.

2017 05 11 TST RIHA B200 v4

RIHA B200 je stroj, u nějž můžeme zajisté být pyšní, že se vyrábí v České republice - za v podstatě velmi smysluplné peníze nabízí rozhodně víc, než běžné "komerční" značky a přestože není pro každého, v kategorii koncových stupňů do 100 000,- je to parádní počin. Impuls, váha, autorita, rychlost a dynamika jsou podmanivé. Zesilovač je velice lineární a přímý, nepřibarvující a tím také upřímně a bez okras ukazující co jím prochází - pro někoho to snad může být až příliš, u někoho to zase vzbudí upřímné nadšení, protože takový dramatický důraz těžko pohledat. Celkově je vidět, že výrobce ví co činí, byť tak činí tak trochu s ohledem na maximální účelnost a až "profi" feeling soužití - jisté nakonec je to, že B200 je vynikající a energický zesilovač, který funguje ideálně v kompletní "RIHA" sestavě, kde pak skutečně stojí za seriózní a soutředěnou pozornost zejména s ohledem na cenu.

Kč 69 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ důraz a kontrola

+ váha a energie reprodukce

+ rychlost zvuku

+ v dané ceně jen stěží najdete živěji hrající koncový zesilovač

ZÁPORY

- některé aspekty komfortu soužití nejsou tak úplně pro neodhodlané

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio-Visual Technology | www.audio-visual.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies