2017 08 22 TST Vienna Acoustics The Kiss 1

Rakouští Vienna Acoustics si zvolili motto "Umění přirozeného zvuku" a snaží se na něm pracovat již od roku 1989. Nejvyšší řada Reference Klimt je pojmenována po muži, který nejen, že vytvořil stěžejní část svých malířských děl ve Vídni (a jedno z nich se jmenuje právě "The Kiss"), ale hlavně se často nechával inspirovat hudbou - navíc Vídeňané zdají se býti značnými lokálními patrioty.

Ve zmíněné vrcholné sérii se nachází dvojice modelů (no dobrá, i centr, ale kdo by ho ve stereu počítal, že?) - sloupové monumenty The Music a velmi zvláštní a přitom krásné The Kiss, jedny z těch robustnějších stojanových reprosoustav, jaké jsou na trhu k dispozici.

V podstatě všechny produkty se značkou Vienna Acoustics jsou krásné takovým tím luxusním, až lehce pompézním způsobem, oba zmíněné vrcholné modely jsou ale ještě dál - tolik lesku, tolik krásných materiálů, to se jen tak nevidí.

2017 08 22 TST Vienna Acoustics The Kiss 2

Navíc jsou The Kiss opravdu velké - hlavní část tvoří vlastně dvě nezávislé ozvučnice , z nichž tu horní lze ještě ke všemu naklápět a natáčet pro dokonalé zaostření sweet spotu a je uzavřená, kdežto ta spodní - určená basům - má jednak vzadu bassreflexový otvor, jednak sedí pevně na stojanu. A stojan sám je efektním dílem - má tvar sešívačkové spony na papír a přes svou štíhlost je řádně bytelný.

Jen pro přestavu, jen pouhý stojan z MDF desek s nádherným lakováním má výšku 73 cm, šířku 27,3 cm a hloubku 53 cm, přičemž váží 23 kg a stojí na hrotech vysokých a ostrých jako břitva. I hlavní ozvučnice (respektive obě její části) je tradičně také z MDF a při velikosti 27,3 x 54 x 54 cm (š x v x h) váží brutálních 43 kg.

2017 08 22 TST Vienna Acoustics The Kiss 3

Vpředu na reprosoustavách najdete dole paprskovitě vyztužený kónus basové membrány s velkou středovou kopulkou, nahoře pak bílý plochý měnič s maličkou středovou kopulkou - to je firemní patentovaný koncentrický měnič, kombinující středy a výšky. Z toho vyplývá, že The Kiss jsou třípásmové.

Spodní reproduktor má "pavoukovitou" membránu ("Spider Cone"), průměr 23 cm a materiál nazývá výrobce NAWI. Membrána má být extrémně lehká a přitom zachovávající žádoucí tuhost. Středo-výškové koncentrické řešení využívá kombinace materiálů v čele s polymerem X3P, na který má Vienna Acoustics patent. Část pro střední tóny je plochá, vyztužená opět "pavoučími" vlákny směrem od středu a stejně jako ostatní proprietární membrány, i tuhle si vyrábí firma přímo ve Vídni. Výrobce říká, že díky tomu zvládne reproduktor všech důležitých sedm vokálních oktáv. Průměr středotónové části je 18 cm, zatímco středová vysoktotónová kopulka z hedvábí má 2,5 cm.

2017 08 22 TST Vienna Acoustics The Kiss 4

Výhybka prvního řádu je velice jednoduchá a i když výrobce neudává dělící frekvence, jednoduchá výhybka jen s pár součástkami bude klást signálu jen nevelký "odpor". The Kiss pracují (bez udané tolerance) ve velmi pěkném frekvenčním rozsahu 36 - 20 000 Hz, mají citlivost už vyšších 89 dB, což spolu s impedancí 4 ohmy působí jako ideál pro pohodové rozehrávání.

Elegantní The Kiss jsme poslouchali v horoměřickém showroomu dovozce a to ve vybrané společnosti komponentů AVM a Audio Analogue - konkrétně hlavně na italském integrovaném zesilovači Maestro Anniversary a německém multiformátovém přehrávači MP8.2. Vše propojovala kabeláž Mareka Audio.

2017 08 22 TST Vienna Acoustics The Kiss 5

Dramatické smyčcové pasáže s velkým podílem kontrabasové sekce ve "Wheel of Fortune" (Hans Zimmer | "Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney) odprezentovaly The Kiss opravdu dramaticky. Na to, že jsou The Kiss regálovky (byť velké), mají nesmírně hutný, robustní a šťavnatý a hodně plný bas. Nejsou z nejrychlejších, bas se spíše valí kupředu v obrovských dávkách, každé protažení smyčce přes struny s sebou nese hřmot a drama, přitom ale definice vůbec není špatná. Zvuk byl měkký, ale řádně energický a důrazný. The Kiss jsou rozhodně náročné na "rozhoupání", ale když už jejich basák začne opravdu hrát tak jak umí, je to imponující sametově hladký příliv hutných tónů.

Velká plnost a barevnost je cítit i u podání vokálů, stejně jako dotek sametovosti - hlas Toma Jonese v "Did Trouble Me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) byl krásně hladký a hebký, měl obrovskou váhu a sytost, jeho celou hrudí rezonující hloubka tu byla jasně patrná a bylo to opravdu krásné. Zapomeňte na strohost, zde jsou emoce, zde jsou až nadživotní proporce a velká expresivnost, přes jistou vřelost totiž nechybí skvělé rozlišení a vyslovená radost, s níž hlas vtéká do prostoru a hladí svou muzikálností.

2017 08 22 TST Vienna Acoustics The Kiss 6

Slaďounké a trochu zvonivé byly výšky v "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records). I zde bylo vše krásně hladké, naprosto bezkonfliktní a barevně muzikální. Ač se to nezdá, "tikání" linky činelu bylo už skvostně oddělené, tóny jsou pěkně a sebejistě separované a výtečně prokreslené, když se soustředíte, je tu naprosto zřejmý dlouhý dozvuk, přirozeně uplývající do hudebního pozadí, vše je zcela prosté jakékoliv nervozity a celková jemnost neznamená "uťápnutost" nebo éteričnost.

Velký a hodně plný zvuk The Kiss působí řádně dramaticky a jeho schopnosti zprostředkovat makrodynamiku jsou imponující - minimálně na dané rozměry. Dynamika totiž vcelku úspěšně stačila razanci velkých bubnů v "Earth Drums" (He Xun-Tian | "Paramita" | 2002 | Wind Music) a to už od tichoučkých úrovní, v nichž reprosoustavy stále umí "zadýchat". Je to vysloveně fyzicky citelná dynamika, která vám dá každý úder do bubnu pocítit, je to velké, mohutné a rázné. Jak psal Douglas Adams ve "Stopařově průvodci po Galaxii", je to tak luxusní ráda, jako kdybyste dostali do hlavy plátkem citronu, obtočeném kolem zlaté cihly. Ty fyzičnost se vlastně až špatně popisuje.

2017 08 22 TST Vienna Acoustics The Kiss 10

Přednes The Kiss mírně akcentuje basové pásmo a také celkovou příjemnou hladkost, ale přestože to není analytický zvuk, detailů nabízí - chce se s ohledem na cenovku říct "samozřejmě" - požehnané množství. "My Right Eye" od Laurie Anderson stojí na delikátních detailech syntetických zvuků, které jsou daleko v pozadí skladby za uvolněným zpěvaččiným vokálem. The Kiss vám vše naservírují příjemně organickým způsobem, kdy není žádná část akcentována, vše je v klidu a pohodě, není to žádná honba za detailem, nicméně je to už natolik s nadhledem, natolik komplexní a natolik přirozené, že detaily působí jako úplná samozřejmost. Vlastně ani nemáte pocit, že byste je měli lovit.

Vienna Acoustics The Kiss mají poměrně výraznou výhodu, že jejich reprodukci si můžete "zaostřit", tudíž podání prostoru hudební scény můžete doladit. "Coal" Michaela Penna ("Free-for-All" | 1992 | BMG) rozkvetla do působivé šířky až za hranice ozvučnic, bylo to hodně uvolněné, hodně vzdušné. The Kiss akcentují celistvost hudební scény, její propojenost a už zmíněnou organičnost. Jednotliví hráči jsou dobře lokalizovaní a jsou tu citelné tři dimenze, jakkoliv kolem sebe reprosoustavy potřebují poměrně hodně prostoru, ideálně alespoň metr, metr a půl od zadní i boční stěny.

2017 08 22 TST Vienna Acoustics The Kiss 11

Pokud něco The Kiss dobře vystihuje, to je jejich univerzální talent hrát cokoliv s vřelostí, uvolněností, plností a výtečnou muzikálností. A to bez ohledu na žánr a hlasitost, včetně třeba duc-duc elektroniky "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo Records). Byť je zvuk jaksi relaxovanější a neuspěchaný, má rytmus, má sílu a má drajv, hudba šlape kupředu nebo se možná spíše dopředu valí. Velikost a sytost zůstává ve zvuku při v podstatě libovolném rozsahu hlasitostí. Je to hlaďoučké, posazené na mohutném basu a velké údernosti.

Vienna Acoustics The Kiss jsou krásné reprosoustavy. Krásné provedením, ale i zvukem. Hrají, pravda, svým vlastním způsobem, jdou mnohem více než po suché věrnosti signálu po věrnosti emocím a radosti z poslechu. Hudba v jejich podání je plynulý, nesmírně plná, barevná a energická, má dynamiku, má váhu a ač je slyšitelně vřeleji, měkčeji a uvolněněji prezentovaná, je to nesmírně příjemné. Hudba si prostě plyne, hebce, laskavě a velmi muzikálně a navíc za oním vlastním charakterem je adekvátní rozlišení i dynamika, kterou byste chtěli u reprosoustav za nemalých 350 000,-. The Kiss mají velkolepý a organický přednes, možná trochu efektní, ale prostě krásný.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 309 610,- - The Kiss

Kč 54 394,- - stojan

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ jsou krásné

+ umí jít na poměrně malé reprosoustavy hluboko

+ je to šťavnatý, plný a hutný zvuk

+ zvuk má tělo a sílu

ZÁPORY

- mají tendenci působit trošičku těžší a hodně relaxované

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies