2016 11 18 TST Klipsch R 15PM 1

Gramofony a vinyly, ač začínají svůj raketový boom pomaličku zpomalovat, jsou pořád ještě stylovým, trendy zbožím a rakousko-česká značka Pro-Ject je jedním z hlavních hybatelů tohoto trendu. Je tak až s podivem, že někteří výrobci neudělali dříve krok, k němuž se nyní odhodlal americký Klipsch, který zabalil do jedné krabice své kompaktní aktivní reprosoustavy R-15PM a na zakázku upravený gramofon, který má sice na šasi napsáno Klipsch, ale je to právě jeden ze základních Pro-Jectů.

Aktivní regály R-15PM (Powered Monitor) jsou kompaktní (31,8 x 17,8 x 20,6 cm [ v x š x h] + váha 4,67 kg) reprosoustavy, u kterých ani na vteřinu nemůžete zapochybovat, do jaké stáje patří - v hluboké horně uložený tweeter a měděná barva membrány středobasu se prostě zaměnit nedají, stejně jako tmavý, mírně strukturovaný vinyl na povrchu. R-15PM nejsou vysloveně krásné, ale jejich dokonale pravoúhlá skříň, jejich čelní panel a jejich celkové technicistní vyznění má prostě své kouzlo. Snad jen onen vinyl na povrchu MDF ozvučnice má blíže k americkému než evropskému hodnotovému systému, přijde-li na slova "moc pěkné".

2016 11 18 TST Klipsch R 15PM 2

Zpředu skutečně téměř celou plochu zabírají měniče (a na pravém kanálu ještě indikační dioda poblíž přijímače signálu dálkového ovládání), vzadu přijde na to, na jaký kanál koukáte - ten levý je totiž jen klasickou pasivní reprosoustavou, tedy je tam k vidění pouze plastový bassreflexový nátrubek nahoře a vanička se vzhůru natočenými, poněkud obyčejnými reproterminály dole.

Zato na pravém kanálu je pod bassreflexem více než dostatečná paleta konektorů - vstupní signál můžete dodat analogově klasickými cinchi (u nichž je ještě přepínač mezi linkovou a phono polohou), je tu 3,5 mm stereo jack a v digitální podobě pak buď optikou, případně i přímo z počítače pomocí USB spojení; co vidět není, to je bluetooth konektivita. Pochopitelně je tu jeden pár reproterminálů pro napájení levého kanálu, pokud byste chtěli, máte možnost připojit i subbasovou jednotku přes dedikovaný sub-out. Přepínání vstupů a regulaci hlasitosti přímo na reprosoustavách umožňuje velký knob, pohodlnější je ale rozhodně mít po ruce dálkové ovládání. Trochu neprakticky umístil výrobce zemnící kolík - je úplně na druhé straně než analogové vstupy, kterými připojíte gramofon, což není úplně komfortní. Protože jde o aktivní řešení, je tu pochopitelně i napájecí zásuvka - oproti podobným řešením tu je klasický "velký" konektor, protože transformátor je schovaný uvnitř.

2016 11 18 TST Klipsch R 15PM 3

Přibalený gramofon je absolutní základ z katalogu Pro-Ject, jde o model Primary s přenoskou OM5E od Ortofon. Šasi z dřevotřísky je naprosto jednoduché, obdélníkové, v levém rohu je zasazený motorek, v pravém rameno o délce 8,6 palce; jde vlastně jen o jednoduchou hliníkovou trubičku, signálový kabel prochází skrze šasi a vychází v napevno připojené podobě, zakončené RCA konektory. Talíř má ložisko zhruba uprostřed, pohání ho ten nejzákladnější řemínek - všechno ale funguje, pracuje bez problémů a je to plug & play, protože Primary přichází rovnou z krabice se správně nastavenými parametry a stačí plus mínus správně nasadit závaží na konec raménka a gramofon hraje. Pochopitelně nejde o žádný audiofilský zázrak s širokými možnostmi nastavení, ale svou roli extrémně vstřícného a zaplatitelného řešení plní spolu s R-15PM na jedničku.

Kompresní tweeter R-15PM je usazen ve středně hlubokém čtvercovém zvukovodu Tractrix a používá hliníkovou membránu o průměru 2,54 cm. O střední a spodní frekvence se pak stará woofer s membránou ze vstřikovaného grafitu s měděným dekorem, která má průměr 13,3 cm. Výrobce udává frekvenční rozsah 62 - 24 000 Hz (+/- 3 dB) a dělící frekvenci na úrovni 1 800 Hz. Elektronika použitá k pohonu pochází přímo od Klipsch, bližší specifikace ale výrobce neudává.

2016 11 18 TST Klipsch R 15PM 6

Gramofon pak má celkem běžné, ceně odpovídající parametry - přenoska hraje od 20 do 20 000 Hz, separace kanálů činí nevelkých 22 dB a odstup signálu a šumu činí 65 dB.

Set jsme poslouchali sice i s OPPO BDP-105D nebo Cambridge CXC či připojený k počítači a telefonu, primárním zdrojem byl ale gramofon; hlavně ten dodávaný, nicméně též VPI Scout nebo Pro-Ject Elemental. Porovnávalo se pak s Harbeth Monitor 30, Xavian Premio a Xavian Perla na běžných sestavách od Cambridge CXA80 / Cambridge CXC, přes Norma Revo IPA-70B / ASUS Xonar Essence One MUSES MKII až po Naim Nait XS / Naim FlatCap XS / OPPO BDP-105D. Propojeno bylo kabely ZenSati Authentica, KrautWire z Lifetime série, ale i různými dalšími modely od různých značek, zejména pak z dostupnějších kategorií.

2016 11 18 TST Klipsch R 15PM 7

Když svou osmdesátkovou energii rozproudil Bob James v titulní skladbě alba "Obsession" (1986 | Warner Bros. | 925 495-1), jasně se ukázaly fyzikální limity malých reprosoustav a svrběla nás ruka, chtějící zjišťovat, zda Klipsch nevyrábí i sadu se subwooferem. Pokud máte více jak 10 - 12 m2, bude basu relativně dost málo, respektive jen stěží dosáhnete chtěné váhy a důrazu. Nicméně přesnost v rámci cenové kategorie odpovídá a není tu jen nečitelné basové bublání kdesi dole. Vyšší basy už pak Klipsch začínají být schopné vyzářit rozumně, situaci dále zlepší to, když otočíte hlasitost trochu doprava. Z technického hlediska by se daly R-15PM nazvat solidními nearfiled monitory.

Tomu odpovídá i jejich trochu techničtější a na co nejvyšší dosažitelnou čistotu laděné střední pásmo, kdy třeba hlas Cassandry Wilson ve "Where the sun goes down" z "Traveling Miles" (1999 | Blue Note | 7243 8 54123 1 8) působil maličko strohým dojmem, zněl nicméně velice čistě, jasně a dával najevo i drobné detaily. Spíše sušší podání nepřekoná ani vrozená vřelost vinylu, zejména srozumitelnost a celková čitelnost středního pásma jsou ale zase nad průměrem dané třídy.

2016 11 18 TST Klipsch R 15PM 14

Nejvyšší tóny i přes použití zvukovodu nepůsobily nijak zdůrazněným dojmem, snad byly jen maličko energičtější, jak se ukázalo v "People Ain´t No Good" Nicka Cavea ("Live from KCRW" | 2013 | Kobalt | BS006V). Ťukání do činelu by sice možná sneslo ještě kousek důrazu, ale celkově to v rámci kategorie bylo slušné, navíc rozlišení bylo za dané peníze vysloveně dobré. Linka činelu také už nebyla jen anonymní šum, ale lehce už se z něj začala drát na povrch struktura.

Svěřit malým monitorům velký klavír a očekávat velkolepou dynamiku asi nejde; nicméně R-15PM se díky aktivnímu pohonu podařilo klavír v Chauveauově "Blanc" ("Nocturne Impalpable" | 2014 | Minority Records | MIN33) celkem slušně zvládnout, byť samozřejmě tak nějak s omezeným pocitem velikosti a důrazu nástroje. Trochu techničtěji laděný zvuk se ale vyplácí v jistotě, která klavíru alespoň trochu života už dodá a třeba u smyčců to v rámci dané třídy nebylo dynamicky špatné, zvuk je relativně rychlý a pevný.

2016 11 18 TST Klipsch R 15PM 9

To samé lze v zásadě zopakovat i u rozlišení; v hlubších polohách ve skladbě "Ianouarios" Beaty Hlavenkové ("Theodoros" | 2013 | Minority Records | MIN31) bylo informací celkově pomálu, se stoupající frekvencí to ale bylo v kontextu třídy bez problémů. Díky suššímu studiovému charakteru ale neztratíte ani takové zvuky jako je cvaknutí při domáčknutí klávesy na klavíru, nebo zašustění notového papíru. R-15PM nejsou zvuková lupa, stejně jako gramofon Primary není analytickým nástrojem, ale v zásadě i v dané kombinaci fungují solidně a za dané peníze nemáte pocit, že by jim něco chybělo.

Malé bedničky umí při správném usazení do prostoru vykouzlit scénu o něco větší a vzdušnější, než by se mohlo zdát. Třeba v "A love supreme" v podání Santany a McLaughlina ("Love Devotion Surrender" | 1973 | CBS | SOPL 200) bylo znát, že netrpí směrovostí a třeba už umí naznačit i trošku hloubky, takže tu není obtížně čitelná zvuková koule kdesi uprostřed, ale v pravolevém směru už slušně vykreslené dění několika nástrojů.

2016 11 18 TST Klipsch R 15PM 23

Kdyby tak jen hrál set Klipsch R-15PM / Pro-Ject Primary jen o kousíček sytěji a možná hlouběji, nebylo by mu vlastně vůbec co vytýkat . Taková "Fine Line" Barryho Gibba ("Now Voyager" | 1984 | Polydor | 823429-1) by s trochou basu a vůbec barevné sytosti navíc mohla být super, protože jinak jsou kontrola a rytmus v rámci třídy na velmi solidní úrovni, přednes je čistý a lehký a také přehledný.

Malé Klipsch R-15PM s nevelkým gramofonem Pro-Ject Primary jsou zejména parádně snadno použitelným a pěkně vypadajícím prvním krokem do světa hi-fi. Minimální nároky na nějakou kabeláž, na řešení propojovacích problémů a na umístění z tohoto setu dělají ihned a snadno použitelný produkt pro ty, kteří chtějí mít dobrý pocit z otáčení vinylových desek, aniž by ale třeba omezili moderní funkce, ať už přehrávání z telefonu nebo z televize. Jde o férový set za férové peníze, který by zasloužil trochu více šťavnatosti a subwoofer.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m ve výšce mezi tweeterem a středotónovým měničem, v uzavřeném semireverberantním prostoru o výměře podlahové plochy 50 metrů čtverečních. Prostor je standardně zatlumen, ovšem bez rozsáhlých akustických úprav, a proto jsou naměřené hodnoty interpretovatelné jako 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 – 200 Hz ovlivněné akustickými parametry prostoru – konkrétně mírným zdvihem na basech. Měřeno bylo pomocí software ATB PC Pro vždy v pěti cyklech v různou denní dobu (kvůli rušení z exteriéru), vybrána byla střední křivka. Všechna měření probíhala na Pioneer BDP-LX71 s vždy stejně nastavenou úrovní hlasitosti. Měřeno pomocí PCM stopy o vzorkovací frekvenci 48 kHz s 1/3 oktávovým vyhlazováním.

2016 11 18 TST Klipsch R 15PM m1

Frekvenční odezva odpovídá jak cenové kategorii, tak velikosti reprosoustav, jakkoliv zhruba od 150 Hz výš. Nástup basu někde v rozmezí 60 - 70 Hz, v plné síle spíše 90 Hz přímo vybízí ke koupi subwooferu, pokud nemáte vysloveně malou místnost a nebudete mít R-15PM velmi blízko u zdi.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 20 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vyladěná kombinace se slušným zvukem

+ snadné na zapojení i provoz

+ sestava vypadá dobře

+ rozumná cena

ZÁPORY

- chybí bas a je velmi vhodné dokoupit subwoofer

- gramofon je hodně citlivý na přenos vibrací

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies