HIFIStyl

2017 02 28 TST ELAC UniFi U5 Slim 1

Od doby, kdy začal pro Elac pracovat v Kalifornii usazený legendární konstruktér Andrew Jones, objevil se v katalogu severoněmecké firmy svěží vítr a poněkud jiný styl než jim byl doposud vlastní. Rukopis tohoto výjimečného muže najdete vlastně dodnes ve filozofii firem KEF nebo TAD, v historii Inifinity a nakonec má na svědomí díky neuvěřitelné univerzálnosti svého génia i levné reprosoustavy a soundbary Pioneer. U Elac America začal prozaicky pojmenovanou řadu Debut a nyní přichází se sérií Uni-Fi Slim.

Přídomek "Slim" přísluší sérii v evropské, lehce poupravené verzi, ta původní, hlavně pro Ameriku určená, byla pak fyzicky mohutnější. Celá řada je velice jednoduchá, skládá se z podlahového, regálového a centrálního modelu, nic víc, nic míň. Slovní hříčka "Uni-Fi" (volně řečeno třeba "Spojení") odkazuje na použití koncentrického měniče pro středy a výšky - koncentrická řešení jsou ostatně Jonesovi zjevně sympatická, podíváme-li se na zejména na jeho nejvýraznější díla pro KEF a TAD a navíc mají své logické opodstatnění.

2017 02 28 TST ELAC UniFi U5 Slim 2

Sloupový model FS U5 má skladné a elegantní proporce, ozvučnice z MDF profilů s výškou cca 97 cm, šířkou cca 18 cm a hloubkou cca 29 cm a váhou někde kolem 15 kg nebude problém je snadno umístit do prostoru. Reprosoustavy stojí na celkem mohutných kovových profilech a výrazných hrotech.

Zepředu najdete na FS U5 celkem pět měničů (ale jen čtyři "kolečka", protože první shora je právě koncentrický Uni-Fi), horní tři jsou blízko sebe (a je to v praxi regálový model BS U5), dole pak jsou dále od sebe ještě dodatečné dva basové měniče.

2017 02 28 TST ELAC UniFi U5 Slim 3

Při pohledu zezadu objevíte atypicky dokonce trojici bassreflexových nátrubků - pěkně nahoře, uprostřed a dole. To by mělo jasně naznačovat, že FS U5 nepatří tak úplně těsně ke zdi, jakkoliv výrobce vysílá opačný signál - nad horním bassreflexem totiž najdete ouško, běžně používané dokonce k zavěšení na zeď, což je ale v případě takhle rozměrných reprosoustav poněkud nepravděpodobné. Okraje spodního bassreflexu pak kopíruje vanička s dvěma fortelnými reproduktorovými terminály.

Na první pohled působí sloupky velice pěkně, čistě a vlastně i hodnotně, při bližším osahání ale překvapivě zjistíte, že třeba orámování reproduktorů není z hliníku, ale z přesvědčivě působícího plastu, podobně jakou šrouby na horních stranách hrotů a některé další prvky. Ačkoliv materiály jsou řekněme jednoduché, na vizuálních kvalitách si toho v běžném interiéru nemáte šanci všimnout.

2017 02 28 TST ELAC UniFi U5 Slim 4

Třípásmové zapojení sestává z koncentrického Uni-Fi, spojujícího měkkou jednopalcovou kopulku, kolem níž je čtyřpalcový kónus. Pět a čtvrt palce pak má trojice wooferů, stejně jako u střeďáku je membrána hliníková. Ty pracují do úrovně 270 Hz, od této hranice do 2 700 Hz pracuje středotónový měnič a pak práce plynule přechází na zmiňovanou vysokotónovou kopulku. Všechny použité měniče pochází z vlastních vývojových kapacit Elac.

Výrobce udává pracovní rozsah 42 - 25 000 Hz, citlivost spíše průměrných 85 dB / 2,83V / m a impedanci 4 ohmy s přiznaným poklesem až na 3,4 ohm, což je už relativně náročná hranice pro některé dostupnější zesilovače.

2017 02 28 TST ELAC UniFi U5 Slim 7

Poslouchali jsme hlavně na Marantz M-CR611, ale i na redakčních sestavách Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / Naim Naim NAP250 / OPPO BDP-105D / VPI Scout, na Cambridge CXA80 / Cambridge CXC a Norma Revo IPA-70B / ASUS Xonar Essence One MUSES MKII. Porovnávalo se pomocí kabelů ZenSati Authentica (a dalších komponentů a příslušenství - viz pravý sloupec ->) s Harbeth Monitor 30, Xavian Premio a Xavian Perla.

Když se do své linky opřel Charlie Haden v "No Lonely Nights" na desce "American Dreams" (2002 | Universal Music | 064 096-2), malé sloupky ukázaly, že vespod jsou "tak akorát". Je tu cítit spíše vyšší bas, ty úplně spodní, hutné tóny mají objem spíše jen v malé místnosti, ve velké už trochu ztrácí údernost. Na druhou stranu v kontextu ceny jsou kontury dobré, lehce měkčí, ale zřetelné, reprosoustavy hrají spíše lehce a s lehounkým nádechem sametu, nicméně v tónu už je cítit ta ušlechtilost Hadenova nástroje a to vřelé kouzlo.

2017 02 28 TST ELAC UniFi U5 Slim 13

Co Uni-Fi rozhodně jde, to jsou střední frekvence, vokál Kurta Ellinga v "Undun" z "Nightmoves" (2007 | Concord Jazz | 0888072302631) byl hezký, nadýchaný, jemný, přitom ale i hezky artikulovaný, ne nekonkrétní a už byla cítit i plasticita - není to monitorová soustředěnost, je tu zjevná snaha o "hezký" zvuk, ale je to dobré, čisté a hlavně hladké. Za dané peníze je pak velmi dobré i rozlišení, byť detailům musíte jít trochu naproti a lehce je hledat, reprodukce je hodně uvolněná.

Sloupky U5 umí slušně pracovat i s výškami, v "In a sentimental mood" Sonnyho Rollinse ("With Modern Jazz Quartet" | 1988 | Prestige | 00025218111126) byl kov činelů znělý, ale hlavně kultivovaný, jemný a pěkně prokreslený, rozhodně nad standardy dané cenové třídy. Uni-Fi U5 Slim možná (obecně) trochu šetří objemem a jsou hodně relaxované, nicméně když se zaposloucháte zejména v menších prostorách a z nepřehnané vzdálenosti, doputujete i hezky rozvrstveným informacím.

2017 02 28 TST ELAC UniFi U5 Slim 12

Dynamické schopnosti Uni-Fi U5 Slim tak nějak odpovídají velikosti a představě, kterou byste si o takových sloupcích mohli udělat. Dvořákovu "Novosvětskou" v podání České filharmonie (1994 | Denon | CO-78828) odehrály klidně, lehce, ne s ďábelskou energií, ale zejména při vyšší hlasitosti z nich impuls a nějaký ten důraz dostanete - hrají nicméně hlavně velmi neúnavně a poklidně, s decentním objemem a právě tak, že jim sluší střední a nižší hlasitosti v menších prostorách, tam si notují svým příjemným, muzikálním způsobem.

Prezentací detailů nepatří Uni-Fi U5 Slim k analytickým reprosoustavám, jsou ale dostatečně detailní, jakkoliv patří k relaxovanějším a tím pádem se musíte vnořit do hudby, abyste rozkryli její vrstvy. V "Bang Bang Bang" Tracy Chapman ("Collection" | 2001 | Elektra | 7559-62700-2) bylo ale vlastně všechno velmi pěkně prokreslené, na danou třídu umí být Uni-Fi U5 Slim nenásilně informativní, umí velmi dobře vykreslit jednotlivé struny i jejich doznívání, umí dobře předat jejich strukturu a také jemné zvuky v pozadí, které dobře dokreslují neumělost nahrávky. Není to působivý, efektní přednes, naopak je velmi "normální".

2017 02 28 TST ELAC UniFi U5 Slim 10

Moc pěkný je i prostor, ostatně to je jedna z běžných charakteristik koncentrických koncepcí. Scéna v "Don´t Say a Word" od Phantom Limb ("Phantom Limb" | 2009 | Naim Audio | naimcd120) měla jasné tři dimenze, velkou výhodou byla pak minimální směrovost, scéna zůstávala konkrétní a propojená i pod poměrně velkým úhlem. Nejen v rámci své kategorie pak mají Uni-Fi U5 Slim velmi dobrou lokalizaci, byť opět neočekávejte super pevný, monitorový zvuk, ale spíše jemný a vzdušné podání.

Pokud hledáte klid a pohodový, sladký přednes, ELAC to umí - i v trochu hrubě a na hraně ostrosti nahrané Caveově "Dig, Lazarus, Dig!!!" ze stejnojmenné desky (2008 | Mute | CDSTUMM277) si Uni-Fi U5 Slim udržely svůj klidný, uvolněný a neuspěchaný rytmus a hladkost, ostré tóny neskřípnou a pokud jim udržíte rozumnou hlasitost (nejsou to koncertní reprosoustavy), tak hudba zůstává hezká a vlastně hladivě příjemná.

2017 02 28 TST ELAC UniFi U5 Slim 9

ELAC Uni-Fi U5 Slim jsou elegantní reprosoustavy - vzhledem i zvukem. Tak jako u vzhledu si možná i u zvuku občas uvědomíte, že by něco mohlo být o kousek autentičtější (třeba jako rámečky reproduktorů jsou plastové a ne kovové a zvuk je spíše hebký, než super monitorově zaostřený a podobně), ale vlastně to v každodenním soužití není na překážku - naopak, pokud se chcete potěšit hezkou hudbou, pokud se nechcete zase tak moc starat jak reprosoutsavy stojí a co do nich pouštíte, jsou Uni-Fi U5 Slim férově univerzální. Není úplně jednoduché je do takového stavu dostat, kombinace s některou elektronikou jim prostě a jednoduše nesednou, takže budete muset vybírat - až ale vyberete něco co jim padne, budou nenápadnými, decentními společníky se schopností příjemně, barevně a klidně hladit hudbou.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 02 28 TST ELAC UniFi U5 Slim m1

ELAC jsou férově vyrovnané od 110 do 3 000 Hz, následuje celkem výrazný pokles energie, i pod zmíněnou spodní hranicí je vidět poměrně prudký propad na 90 Hz. Začátek reprodukce lze vystopovat na cca 50 Hz, byť na úrovni cca -11 dB. Naplno začínají hrát někde za hranicí 60 Hz. Nejde rozhodně o vzorně vyrovnané reprosoustavy, mají své ladění a zcela jistě by jim prospělo spárování s decentním subwooferem, který vyrovná jejich basové pásmo.

2017 02 28 TST ELAC UniFi U5 Slim m2

Impedanční křivka (červená) nemá úplně jednoduchý průběh, jakkoliv se nejníže propadá ke stále ještě bezpečných 4 ohmům. V kombinaci s poměrně výraznými výkyvy v elektrické fázi si Uni-Fi FS U5 Slim nesednou rozhodně s jakoukoliv elektronikou.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ x ]

Kč 39 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kompaktní a hezké

+ působí jako na svou třídu dobrý monitor se subwooferem

+ celkem snadno se rozehrávají

+ poměrně hezký prostor

ZÁPORY

- není úplně jednoduché z nich dostat příjemný zvuk

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: BaSys CS | www.basys.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies