2017 05 22 TST Marantz M CR611 1

Kompaktní all-in-one systémy Marantz Melody sice už pár let na trhu jsou, relativně čerstvá ale je nová generace s číselným označením 611. Jde o klasický přístroj typu vše v jednom, určený pro ty, kteří vyžadují pěkný vzhled a jednoduchost soužití za nepříliš dramatickou cenu.

M-CR611 má téměř čtvercový půdorys (který můžete mít v černé, černobílé a stříbrné) a ani na výšku není nijak dramaticky velký - s rozměry 29,2 x 11,1 x 30,5 cm (š x v x h) a váhou 3,4 kg se snadno složí kamkoliv, ploché tělo s vyleštěnými a lehce vypouklými bočnicemi působí jednoduše a celkem elegantně.

2017 05 22 TST Marantz M CR611 2

Čelní panel musí směstnat všechny zásadní prvky, takže je na něm poměrně plno. V centru dění je na podsvíceném panelu s regulovatelným jasem jednak mechanika, jednak víceřádkový, výtečně čitelný displej, pod nímž je ještě spínací tlačítko a sluchátkový výstup.

Většina ovládání na přístroji je sdružena do dvou kruhových prvků, vpravo jsou základní pokyny pro ovládání přehrávání, vlevo pak tlačítka pro pohyb v nabídkách - třeba na serveru při streamování. Nakonec je tu ještě USB pro datové paměti a tři menší kulatá tlačítka, dvě pro regulaci hlasitosti a jedno pro výběr vstupu.

Zadní strana je zaplněná prvky ještě více než ta přední - je tu malá napájecí zásuvka, dominují ale rozhodně čtyři páry reproterminálů, protože M-CR611 umí jednak uživit dva páry reprosoustav a jednak jim i nabízí možnost nezávislé regulace hlasitosti pro možnost ozvučení dvou zón.

2017 05 22 TST Marantz M CR611 3

Konektivitu směrem dovnitř zajišťuje Wi-Fi a ethernetová zásuvka pro přístup k síťovým službám a internetovému rádiu, dále pak dvojice digitálních optických konektorů (kupříkladu pro TV) a jeden pár analogových RCA vstupů (třeba pro gramofon). Z přístroje pak jde monofonní signál pro subwoofer a je tu i variabilní analogový výstup pro případ, že byste chtěli třeba použít lepší koncový stupeň. Je tu i možnost připojení DAB / FM antény. Snadnou konektivitu do bezdrátového světa zajišťuje dvojice tlačítek - jedno WPS a druhé iOS. Je tu pak i USB konektor pro datové paměti a z neviditelných "konektorů" ještě Bluetooth.

Vestavěná mechanika umí přečíst jak klasická audio CD, tak pálené disky s MP3 a WMA soubory. Po síti pak Marantz zvládne jak internetová rádia pomocí služby vTuner, tak Spotify Connect, v domácí síti pomocí DLNA pak streamuje PCM až 24 - 192 a DSD až 2,8 MHz, pro DSD, FLAC a WAV soubory zvládá přehrávání bez mezer.

V nastavení lze změnit mimo jiné i barvu podsvícení okolí displeje (tedy ty svislé boky centrálního panelu), případně lze nastavit přístroj i jako budík, jsou tu též zvukové korekce pro basy, výšky a symetrii kanálů.

2017 05 22 TST Marantz M CR611 4

M-CR611 nabízí 60 W výstupního výkonu na kanál za pomoci digitálních modulů, pracuje ve frekvenčním rozsahu 5 - 22 000 Hz s odstupem signálu a šumu na úrovni 90 dB při maximálním celkovém harmonickém zkreslení pod 0,1%.

M-CR611 jsme zkoušeli - celkem pochopitelně - hlavně jako samostatnou jednotku, ale chvíli také převáděl a zesiloval výstup z OPPO BDP-105D nebo naopak dodával signál pro Normu Revo IPA-70B či Naim Nait XS + Naim FlatCap XS + Naim NAP250. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30, Xavian Premio a Xavian Perla, nějakou dobu též na Fischer&Fischer SN70 a Dynaudio Excite X18. O použité kabeláži a dalších komponentech se dočtete v detailech o redakčních sestavách v pravém sloupci -->.

Na poměrně levný stroj nabízí M-CR611 Melody Media celkem hodně basu, i mohutné lince v "No Sanctuary Here" ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay) dokázal dodat kulatost a šťavnatost, byť je to bas hebčí, měkčí a klidnější, žádná napružená tětiva s velkou razancí. Bas vás tak nezaplaví, jeho rozmanitost se spíše teprve tak nějak začíná utvářet, ale obecně jsou nejspodnější tóny skladby slušně robustní a slušně čisté, zejména s ohledem na cenu i koncept přístroje.

2017 05 22 TST Marantz M CR611 5

V podobném duchu Marantz pokračuje i do středního pásma. Hluboký hlas Leonarda Cohena v "By the rivers dark" ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY Music | 88691918262) byl uvolněný, hodně vzdušný a hodně hladký, byť M-CR611 umí vykreslit hudbu s velmi nadstandardními proporcemi, hlas tak byl opravdu veliký. I hlasy vokalistek v pozadí si tak komfortně, laskavě, snadno a lehce plují prostorem, bez dramatu, prostě pohodově a přitom s velice pěknými barvami, uvolněně, netlačí se kupředu, ani se neztrácí v pozadí.

Nejvyšší tóny ve "Wolkenmeere" Beo Brockhausena ("Closer to the music vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) podal Marantz s kulatou měkkostí, s až hedvábnou příjemností a velice jemně, neuspěchaně. Laskavé tóny jsou znělé, vlastně až obrovské (M-CR611 proporcemi opravdu nešetří), už rozumně čisté a rozumně oddělené a i když není přednes vysloveně audiofilsky umírněný, jsou to tóny velice hezké, s vnitřní jiskrou.

Dynamická rezerva kompaktního stroje odpovídá jeho cenovce i rozměrům, proporčně velká scéna vás určitě nezavalí energií laviny, na druhou stranu právě velké proporce spíše umírněnější přednes celkem zajímavě vyvažují. Orffova "O Fortuna" ("Carmina Burana" | 1984 | Decca | 411 702-2) vás tak sice neuzemní v poslechovém křesle, ale na druhou stranu něco z její velkoleposti prostě už do prostoru probleskuje a plní ho tou výjimečnou šťavnatostí a bohatostí. Spíše než na výbušnost hraje Marantz na dlouhodobou "pohodlnost", byť barevnou majestátnost hudby už naznačit umí, což je oproti často spíše suše "obyčejnému" zvuku produktů v této třídě příjemné.

2017 05 22 TST Marantz M CR611 6

M-CR611 není nikterak analytický stroj a není ani nijak dravý, netlačí na pilu a nesnaží se oslňovat množstvím vykreslených detailů. Obecně rozlišení v "Love is the drug" od Roxy Music ("The Best of" | 2001 | Virgin | 7243 8 10395 2 6) odpovídá třídě, nepřekvapí žádnými jemnůstkami, ani nezklame absencí informací. Pravda, možná by hudba mohla být jaksi rytmičtější, ale pokud jde o prokreslení a oddělení jednotlivých hudebních linek, je to ok - absence nějaké přehnaně sebevědomé ambice vyrábět super detailní přednes pak také bude jedním z důvodů, proč vám M-CR611 může hrát potichu i středně nahlas v okolí celý den, aniž by se jeho zvuk zprotivil.

Prostor nahrávek pak Marantz jaksi nafukuje, dělá velkým a dotváří tak, že máte pocit, že hudba je všude okolo vás, že je až nadživotní a není to pocit špatný; není to žádné suché prezentování, naopak je tu spousta barev, spousta hudby, která snadno zaplní i větší místnost a vydere se velká i z objemově menších reprosoustav. Vangelisova "Loosing sleep" ("Voices" | 1995 | Warner Bros | 0630 12786 2) tak rozkvetla a dýchala, možná ne úplně utažená a ukotvená, zato ale všudypřítomná a neskromná. Prostor v pravolevém směru je přehledný a hloubka je spíše tak nějak naznačená.

Velkou výhodou celkového ladění Marantz M-CR611 je rozhodně to, že umí být tolerantní a nekonfliktní bez ohledu na to co posloucháte - Nohavicovu "Dlouhou tenkou strunu" ("Babylon" | 2003 | Columbia | 511011 2) sice odprezentoval s trochu vlažnější energií, ale zato plynule, barevně, sytě a prostě příjemně. A ve stejném duchu je úplně jedno, jestli máte zrovna náladu na grindcore, komorní jazz nebo rozjuchaný popík - všechno bude kultivovaně hladné, barevné a velké.

Marantz M-CR611 je velmi slušně zkonstruovaným all-in-one z nejdostupnějších sfér, kde už lze aspirovat na označení hi-fi. Spousta užitečných funkcí na skromném půdorysu se hodí tam, kde na velkou sestavu není místo. Zvukem pak díky celkové vřelosti, hladkosti, plnosti, sytosti a hlavně velkým proporcím umí být Marantz zábavný celý den a neunavuje. Je to svým způsobem komerční stroj, ale i když nemá kupříkladu strhující rytmiku nebo dynamiku, vejde se v mnoha aspektech do kolonky "hi-fi" a dobře se poslouchá... Hledáte-li tak solidní "malou sestavu", všestranný Marantz by klidně mohl být jejím srdcem.

Kč 16 690,- - oficiální cena

Kč 14 000,- - aktuální dlouhodobá akce

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ spoustu funkcí na malém prostoru

+ rychlý, slušně čistý zvuk

+ celková jemnost a muzikálnost

+ proporčně velký zvuk

ZÁPORY

- basy by možná snesly trochu více důrazu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: BaSys CS | www.marantz-hifi.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies