Léto, prázdniny, dovolené, volno, klid a relaxace - vlastně ideální čas, kdy se věnovat muzice. Tedy pokud samozřejmě nemáte doma stokilové monobloky pracující ve třídě A; i když i pak je řešením naučit se mít rád saunování, no ne?

Zkoušení několika různých přístrojů od SONOSu po různé AVR v letošním roce mě přimělo zamyslet se na nedávné dovolené, kde nebyl ani mobilní signál ani audio-video technika, co je to vlastně "už hi-fi". Vžitá představa, že věrného a přesného zvuku je třeba dosáhnout špičkovou konstrukcí se špičkovými součástkami (i když to samozřejmě ošidit nejde...) možná, jen možná už není na 100% poplatná.

Samozřejmě tu teď nehovoříme o high-endu, o tom, co už je opravdu dechberoucí a co vám vytvoří husí kůži, bavíme se o hi-fi, tedy o tom, kde to má hrát dobře. Zejména totiž velmi dostupné multiroom od SONOS a jejich vynikající a přitom super uživatelsky jednoduchá kalibrace posunula přednes jednoduchých přístrojů, od kterých toho vlastně moc nečekáte, do úrovně, kde už se drbete na hlavě a říkáte si, zda vlastně je potřeba mít dělenou sestavu s nějakým tím přehrávačem, integráčem a regálovkami za souhrnných 20 000,-... Protože on ten SONOS bude hrát asi i přesněji a čistěji.

Nemluvě pak třeba o různých AVR v čele s Anthem, s nimiž jsme měl tento rok čest - famózní kalibrační proces a všemožná a nemožná řešení od proprietárních, po ta třeba v Roon nebo až ta specializovaná od Dirac jsou dnes natolik sofistikovaná, že můžete dobře poslouchat i tam (a za tolik peněz), kde to ještě třeba před deseti lety bylo nemyslitelné. A i když, máte-li dostatečné poslechové zkušenosti, kdesi v pozadí valné většiny zkalibrovaných systémů prostě cítíte nějaký ten přítomný processing, jsou to vlastně geniální asistenti.

Uvidíme, co z toho bude dál, zda nakonec neskončíme u toho, že bude snazší dosahovat dobrého zvuku kompromisnějšími součástkami a následnou razantní softwarovou úpravou, protože to by byla jaksi škoda a podobně jako u aut s příliš mnoha asistenty řízení, podvozků, senzorů a dalších nesmyslů by se mohl vytratit kontakt s autenticitou i přes to, že objektivně vzato by to bylo "lépe".

No a i proto vzhůru do léta, využijte všech možností před den i po nocích poslouchat "live", jezděte na festivaly, choďte do klubů a vůbec poslouchejte, poslouchejte a poslouchejte - uvolněte si hlavu a prostě jen poznávejte muziku ve všech jejích podobách, jakkoliv vás to baví. Pak se bude i doma poslouchat o hodně jinak... Aktuálně třeba vzhůru na o velký krok nejzajímavější festival na území České republiky - Colours of Ostrava. Uvidíme se tam ;)

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies