800 150 voix

2016 10 11 PRF SEV 1

Litovel - město gramofonů. Není to zase tak dlouho, co jste takovou ceduli v Litovli skutečně najít mohli. SEV byl oficiálně založen v září 1999, navazuje ale na nějakých 50 let historie litovelské Tesly. SEV aktuálně sídlí v sedmi patrech a suterénu velkého domu nedaleko litovelského pivovaru a zaměstnává přes dvě stovky lidí. Každé jedno patro v domě má svůj účel - od lakovny, přes oddělení vrtání a broušení až po skládání. Všechny činnosti se dnes týkají téměř výhradně gramofonů Pro-Ject, jakkoliv se zde dělají i některé další produkty.

Měli jsem možnost navštívit litovelskou výrobnu a projít její prostory od základů po střechu. Co nás překvapilo jako první? Inu, řekněme velmi ortodoxní způsob, kterým firma funguje zjevně už mnoho, mnoho let. A také to, jakou péči a jaké penzum času dostávají i ty nejlevnější modely.

Sedm pater firmy je rozděleno na oddělení lakování, mechanického zpracování (vrtání, broušení,...) a pak na jednotlivá patra, v nichž se gramofony skládají. Čím výše jdete (fyzicky), tím výše se dostáváte (v hierarchii výrobního programu).

V SEVu nenajdete žádné extrémní technologie, žádné zázraky, ale najdete tam několik stovek lidí v jedno- až trojsměnném provozu, kteří zjevně vědí, co a jak mají dělat. Navíc třeba gramofony ze špičky katalogu umí precizně složit a nastavit jen tři lidé. Ale i ty nejlevnější modely dostávají příkladnou péči, nejde o žádnou pásovou výrobu.

Velká část součástek se vyrábí přímo uvnitř budovy, výjimkou jsou víceméně hlavně plasty a karbonové součásti - oboje dodávají firmy z regionu. A třeba sokly pro nejnovější gramofony The Classic vyrábí nedaleké AQ v Července.

Protože nejlepší je ale osobní návštěva (kterou vám nezařídíme), budete se muset spokojit s druhou nejlepší věcí - komentovanou fotogalerií. Ale ještě jednou to důležité - je příjemným překvapením, že gramofony Pro-Ject nejsou anonymní velkoprodukcí, ale že každý projde rukama několika lidí a jeden každý včetně těch nejlevnějších projde testovacím zahořováním a ručním nastavením do ideální podoby.

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies