2017 06 20 TST Tsakiridis Atina 1

Řecká značka Tsakiridis Devices je malou rodinnou firmou, sídlí v Aténách nedaleko Akropole a hned v první větě na jejich webových stránkách se dočtete, že jejich cílem je vyrábět zaplatitelný high-end. Ačkoliv jste o nich dost možná ještě neslyšeli, existují a své výrobky konstruují už od roku 1987 a od té doby až dodnes výhradně v Řecku a výhradně ručně a to za použití velké části vlastních součástek.

Krom dělených i integrovaných zesilovačů jsou v nabídce firmy také filtry napájení - je tu poměrně velká lišta, oddělovací trafo a velká "pračka". Právě prostřední zmíněné řešení je velmi zajímavé díky své - na dané parametry a provedení - nízké ceně.

Filtr Athina Plus není nikterak velký (výrobce konkrétní rozměry neuvádí a my jej nepřeměřovali), přesto je cítit jeho robustní konstrukce. Hezký hliníkový čelní panel nabízí jen logo výrobce a stavovou diodu, na přední části jsou dva kolébkové spínače (pro plnou funkci musí být spuštěné oba), za nimi ve čtvercovém okénku rafička ukazuje aktuální napětí a v zadní části ční do výše kryt transformátoru. Vše je jednoduše, ale pěkně a důvěryhodně udělané a je vidět, že cílem tu není opulentní design, ale funkcionalita.

2017 06 20 TST Tsakiridis Atina 2

Nenechte se ale zmýlit - třeba odvětrávací otvory krytu trafa mají tvar názvu firmy i s logem a řemeslná kvalita výrobku rozhodně neschází. Hned za transformátorem se nachází dvojice výstupních zásuvek, jedna je označená černě a jedna červeně; my jsme primárně používali červenou, která nabízí 2 500 Wattů filtrovaného výkonu, černá vede napájení ještě před transformátor a proto dává "pouze" 800 Wattů. Rozdíl mezi nimi není v běžných podmínkách nikterak dramatický. Na zadní straně je pak přívodní zásuvka a pojistka.

Maximální výstupní výkon oddělovacího transformátoru je 800 Wattů, takže musíte myslet na to, že výkonné monobloky sem nepatří a i výrobce uvádí, že jde hlavně o zařízení pro zdroje signálu. Transformátory si firma navíjí vlastní pěkně postaru a ručně "doma" v Aténách. Síťový filtr je symetrický a je v něm též účinná ochrana proti přepětí. Proud vyhlazují polypropylenové filtrační kondenzátory a všechny odpory mají kovovou vrstvu.

Filtr Tsakiridis Athina Plus jsme zkoušeli v mnoha kombinacích a poctivě s každým (vhodným) komponentem, který v redakci máme (viz seznam v pravém sloupci --->). Dokonce i před oběma filtry IsoTek a i tam byl efekt jasně slyšitelný. Stejně tak nebyl problém, že by za transformátorem zvuk působil měkce, tedy že by byla zesilovačům ukradena dynamika a impuls.

2017 06 20 TST Tsakiridis Atina 3

Trochu divokou basovou nálož ve "Whell of fortune" z Zimmerova soundtracku pro "Piráty z Karibiku - Truhlu mrtvého muže" (2006 | Walt Disney) filtr rozhodně usadil na zem - efekt to nebyl revoluční a dramatický, ale určitě slyšitelný, jakkoliv konkrétní míra (jako vždy u napájení) souvisí vždy s kvalitou proudu od jističů dále. V našem prostředí nicméně došlo k jasnému zlepšení a i jinak velmi pevná Norma Revo IPA-70B dostala ještě další dávku kontroly, takže když přišlo na charakteristický motiv, byla lépe cítit hloubka, důraz a váha nejhlubších tónů smyčcové sekce; dalo by se říct, že hřmění kontrabasů bylo také plnější a hutnější.

U vokálu Toma Jonese v "Did Trouble Me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) bylo cítit, jak přítomnost filtrace hlas pevněji zafixovala a šum ustoupil hlouběji do pozadí, takže vše bylo jasnější a jaksi přítomnější, vytaženější kupředu. Samotný charakter reprodukce se nemění, Tsakiridis Athina Plus prostě jen nechává přístroje vyznít zřetelněji.

Stejný pocit usazení provázel i zvuk činelu v "Crying" od Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records). Ne že by snad rázem přiskočila do zvuku obří porce detailů nebo se objevilo něco nového, ale tak trochu jako když zvuk oprášíte - vše je najednou jasnější, barevnější a konkrétnější, ne o mnoho, ale dostatečně důrazně, abyste měli pocit, že si své nahrávky chcete poslechnout znovu a abyste si snadno na nový standard zvykli. U činelů v této skladbě navíc přibyl i pocitově objem, jako kdyby nástroj byl snímán více zblízka nebo snad byl větší.

2017 06 20 TST Tsakiridis Atina 4

Rozdíly v dynamice mohutných bubnů v "Earth Drums" od He Xun-Tian ("Paramita" | 2002 | Wind Music) byly na testovacích sestavách velmi malé; rozhodně je překonal výraznější rozdíl v kontrole a celkové čistotě a jistotě reprodukce. Neměli jsme při žádné příležitosti pocit, že by u integrovaných zesilovačů filtr nestíhal, snad jen když byl předřazen IsoTek EVO3 Solus a živil najednou OPPO BDP-105D, Naim Nait XS, jeho zdroj Naim FlatCap XS a koncový stupeň Naim NAP250 a televizi k tomu, bylo cítit, že to už není ono a transformátor je ve špičkách při hlasité reprodukci na pokraji možností. Běžný integrovaný zesilovač zvládne ale s přehledem i ve špičkách, aniž by mu nějak omezil dynamiku.

Co se týká rozlišení, tak jsme také neměli pocit, že by u "My Right Eye" Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) najednou odkudsi cosi přibylo, ale díky jasně ustoupivšímu šumu a tedy tiššímu signálovému pozadí byly informace v hudbě jasnější, bližší a snáze přístupné, což v celku zprvu působí právě dojmem, že je reprodukce detailnější, byť je v praxi hlavně "blíž". Je ale pravda, že artikulace kratičkých syntetických zvuků v pozadí byla jistější a pevnější.

V podání prostoru se nám také podařilo najít jen relativně subtilní rozdíly, byť i zde platí, že čitelnost prostorové scény co do šířky i hloubky, ale zejména v lokalizaci těží z lepší obecné zřetelnosti reprodukce. V Pennově "Coal" ("Free-for-all" | 1992 | BMG) tak byly nástroje pocitově pevněji, konkrétněji usazené a s jasnějšími konturami a hudební celek byl lépe organizovaný.

2017 06 20 TST Tsakiridis Atina 6

To samé u dravé a dynamické "Deeply disturbed" od izraelských Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo). Citelnější impuls a konkrétnější tóny ústí v lepší rytmiku a tím i větší naléhavost - základní charakter reprodukce se nemění a přesto se to o kousek lépe poslouchá.

Filtr a oddělovací transformátor Tsakiridis Athina Plus funguje dobře, zejména pak s ohledem na svou pořizovací cenu - je neinvazivní, tj. nezasahuje téměř do zvukové signatury reprodukčního řetězce, ale jaksi ji vyzdvihuje, dává celé sestavě větší jiskru a zesiluje její atributy, hudbu zkonkrétňuje a jakoby vytahuje dopředu. Je příjemné, že ani běžným integrovaným zesilovačům při běžném provozu, zdá se, neubývá dech a dynamika, celková reprodukce je po všech stránkách jednoduše příjemnější. Zařízení je to naprosto nekomplikované a jediným reálným limitem může být pouhá dvojice zásuvek (a řetězení nějakou lištou sice možné je, ale praktické moc ne). Každopádně máte-li klasickou sestavu zdroj + zesilovač, může být Tsakiridis Athina Plus jednou z velmi výhodných investic, která zajistí, že uslyšíte opravdu to, jak vaše komponenty hrají s čistým napájením.

Kč 22 100,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi dobrá cena

+ slyšitelně sníží šum a zlepší pevnost přednesu

+ zdá se, že nekrade ani dynamiku běžným zesilovačům

ZÁPORY

- jen dvě zásuvky mohou být limitující

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Xavian | www.xavian.cz | http://eshop.xavian.cz/ 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

  • Moon 641 & Moon 681

    V Boucherville na dohled Montréalu v provincii Québec sídlí společnost Simaudio (či úplně původně Sima Electronics) s více než 40 lety tradice. Přesto své „pravé jméno“ nepoužívá – její produkty…

    22. únor 2024

    Kategorie: Zesilovače integrované Autor: Daniel Březina
  • Hegel Viking

    Pojmenovali byste svou norskou firmu podle rockové skupiny, v níž jste hráli na škole a která se (ta kapela, ne škola) zase nazývala podle idealistického německého filozofa? Bent Holter to…

    22. únor 2024

    Kategorie: CD přehrávače a transporty Autor: Daniel Březina
  • Cary Audio SI-300.2d

    Moje značka. Cary Audio. Mám je rád. Jistě, je to subjektivní náklonnost, kterou jsem si vykládal „naším společným vřelým vztahem k elektronkám“, ale v tomto případě uvedený argument neplatí, doba…

    22. únor 2024

    Kategorie: Zesilovače integrované Autor: Jiří Petrák
  • Klipsch The Sevens

    Americký Klipsch vytváří reprosoustavy již od roku 1946 a v současnosti má v nabídce množství řešení včetně ozvučení pro „běžný lid“. Mezi ně patří i několik aktivních reprosoustav – The…

    15. únor 2024

    Kategorie: Reprosoustavy regálové Autor: Daniel Březina
  • Bang & Olufsen Beolab 18

    Přestože se pravověrný audiofil dívá na produkty značky Bang & Olufsen lehce přivřenýma očima, nelze těmto Dánům odepřít fakt, že jsou úspěšnou značkou již od roku 1925 – tedy opravdu…

    15. únor 2024

    Kategorie: Reprosoustavy podlahové Autor: Daniel Březina
  • Crayon CIA-1 T

    Rakouská značka Crayon, statečně pojmenovaná po voskových pastelkách, sídlí ve Štýrském Hradci na jihovýchodě země a poměrně netypicky má v portfoliu (vyjma několika druhů kabelů) prostě a jednoduše dva integrované…

    05. únor 2024

    Kategorie: Zesilovače integrované Autor: Daniel Březina
  • Naim NAIT 50

    Padesát let, to je kus historie. Zejména když se to týká firmy – takové jako je Naim Audio obzvlášť. Když Julian Vereker značku v roce 1973 zakládal, určitě se nenadál,…

    05. únor 2024

    Kategorie: Zesilovače integrované Autor: Daniel Březina
  • Heco Celan Revolution 9

    Sloganem „německé Hi-Fi od roku 1949“ se nemůže pyšnit jen tak někdo. Západoněmecké Heco ovšem ano… Téměř na vrcholu jejich velmi široké nabídky najdete řadu Celan Revolution, jejímž králem je…

    02. únor 2024

    Kategorie: Reprosoustavy podlahové Autor: Daniel Březina
  • ELAC Varro Reference RS700

    Jméno „varro“, které použil ELAC pro své nové portfolio prémiových subwooferů, odkazuje na latinský původ a značí něco jako „silný“ nebo „odolný“. Což je zhruba to, co od sub-basové jednotky…

    31. leden 2024

    Kategorie: Subwoofery Autor: Daniel Březina
  • Roth Audio Silver Gate Max

    Tradice výrobce kabelů Roth Audio (za níž stojí Miroslav Roth) je vlastně už poměrně dlouhá. Specializuje se na řekněme zakázkovou výrobu a v portfoliu vlastně nemá mnoho modelů – jakousi…

    31. leden 2024

    Kategorie: Kabely signálové Autor: Daniel Březina

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

RYCHLÝ DOTAZ

Powered by BreezingForms

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies